PDA

View Full Version : Процедура за царинење половно возило


Страници : [1] 2 3

smesko
01-03-2010, 00:42
Поставено на прва страна,браво за Глигор и Калимеро :bravo:
Еве што официјално се плаќа при увоз на половен автомобил од ЕУ
Царина ----------------- 2 %
Акциза до 1000 см3 ---- 0 ден
1000 - 1500 --------15 000 д
1500 - 2000 --------74 000 д
2000 - 2500 -------160 000 д
2500 - 3000 -------330 000 д
над 3000 --------- 550 000 д
Хомологација ---------200 д
ДДВ на вкупната сума--18 %

Податоците се земени од:
Водич за царинење 2010 год.
http://www.customs.gov.mk/HTML/Vodic_%2020102.pdf

Биро за Метрологија - Хомологација на возила
http://www.bom.gov.mk/images/stories/dokumenti/Baranja/Homologacija/cen_homologacija_03.07.2009.pdf

Цената на возилото се одредува по германскиот каталог SchwackeListe кој сака може да си го купи од тука:
http://www.schwacke.de/community/int_news.php?detail=SchwackeListe+Autokatalog+2009 +-+Informationen+%FCber+die+komplette+Autowelt

На пр. актуелни во последно време се Hyundai Accent 2000-2001 год.
(Accent e Еуро 3 од 2000г)

Може да се најде солиден accent за 1500 евра во Минхен.
возило -------- 1500е
царина 2% ------ 30е
акциза --------- 250е
___________________
вкупно--------- 1780е
18 % ДДВ ------- 320е
___________________
-----------------2100е
Има и трошкови за пат до Минхен, престој таму и назад, кој е скромен може да помине со 500е
Значи добар Accent донесен во Македонија до регистрација 2600 евра.
Супер цена:pozdrav:

Кажав дека ова се ОФИЦИЈАЛНИ давачки кој ги одредила државата Македонија и ставив линкови каде може да се провере сето тоа.
Е сега има еден голеееем проблем, во стварноста ова нема врска!!! За тоа другпат или нека напише некој што донел кола од горе како поминал.

На овие давачки треба да додадеш
- А-тест и Хомологација,двете заедно околу 250 евра,
- 50 евра имаш трошкови за шпедицијата во скопје,
- 50 евра зима шпедитерот на граница што ти ги средува документите за до скопје,во таа цена влага и осигурањето за 15 дена да се возиш на ЦОЛ таблици,
- незнам точно колку се плака и лежарина (така го викаат) за времето поминато под царински надзор,ова не е многу,ама вакви скриени и мали трошоци ги има неколку(на граница исто се плака 300 денари за што колата е под царински надзор можда пола саат),споени заедно прават 50 евра.
- Преведување на документи,па потоа нивна заверка на нотар.

Makaveli
01-03-2010, 03:12
Почитуван При увоз потребно е да се платат следните увозни давачки: 1. царина - Царинска стапка изнесува 4% доколку возилото е со потекло од ЕУ И има соодветен доказ за потекло (уверение за движење ЕУР.1, изјава во фактура…), доколку немате доказ за потекло или возилото не е од ЕУ, во тој случај царинската стапка е 10%. - акциза - која во зависност од зафатнината на моторот изнесува: 0 денари до 1000 цм3 15.000,00 денари од 1000 до 1500цм3 74.000,00 денари од 1500 до 2000цм3 160.000,00 денари од 2000 до 2500цм3 330.000,00 денари од 2500 до 3000цм3 550.000,00 денари над 3000цм3 за бензински мотор, а 470.000,00 денари за дизел мотор; - Данок на додадена вредност – 18%

sanatorium
01-03-2010, 08:01
е царинската стапка како што кажаа на вести ке се намали од 4% на 2% за стари и од 2% на 1% за нови возила па затоа распитај се од кога ке се применува тоа за да поминеш поефтино

Renault_mkd
01-03-2010, 14:17
Почитуван При увоз потребно е да се платат следните увозни давачки: 1. царина - Царинска стапка изнесува 4% доколку возилото е со потекло од ЕУ И има соодветен доказ за потекло (уверение за движење ЕУР.1, изјава во фактура…), доколку немате доказ за потекло или возилото не е од ЕУ, во тој случај царинската стапка е 10%. - акциза - која во зависност од зафатнината на моторот изнесува: 0 денари до 1000 цм3 15.000,00 денари од 1000 до 1500цм3 74.000,00 денари од 1500 до 2000цм3 160.000,00 денари од 2000 до 2500цм3 330.000,00 денари од 2500 до 3000цм3 550.000,00 денари над 3000цм3 за бензински мотор, а 470.000,00 денари за дизел мотор; - Данок на додадена вредност – 18%
која беше долната граница на староста на возилото или битно е да е само минимум еуро 3

Nirvana
01-03-2010, 14:58
која беше долната граница на староста на возилото или битно е да е само минимум еуро 3
10 години ако не се лажам...

gero
01-03-2010, 15:34
јас сакав да увезам пежо партнер 1.9 д патничко и прашав во шпедиција и ми кажаа дека само за царина и акциза + ддв околу 2600-2800 евра+ хомологација

bokser
01-03-2010, 22:59
drzavata zarabotuva bez maka na nasa smetka!!!

Makaveli
01-04-2010, 01:06
важно е само да е еуро3 а во ЕУ еуро3 стандард поцна да вази од 2000 па зите коли од таа година навака ги исполнуваат условите и точно вчера соопштија на А1 дека царинската стапка се намалува на 2%

Makaveli
01-04-2010, 01:13
може ли некој да стави линкови од веб страни на пазари за половни возила од странство јас го знам само словенскиот авто.нет ама на него не се баш реални цени затиа што огласуваат само прекупци, во словенија се далеку поевтини колите доколку ги купувате дирекно од газдата без посредник

Nirvana
01-04-2010, 01:13
akcizata da padnit taja e najskapa
За до 1500цц мислам дека сумата е реална...Ама над 1500цц тоа е претеризам...сите увозници увозуваат до 1.5.Голф 4ки 1.4 16V има да ги ринеш по пазариве...рено 1.5 турбодизелот,како и мини моторите во VW lupo,Seat Arosa и друга ситнарија...

Makaveli
01-04-2010, 01:15
ти се исплака да донесеш возило ама само до 1000цм или евентуално 1500цм за се друго немора да се мачите з`ш ке ви дојдит исто ко да сете ја купиле од МК

aleksandarfl
01-04-2010, 09:24
Дали некој мозе да ми каже дали Опел астра 1.4 16v од 2000год. ги исполнува еуро 3 стандардите и дали може да се внеси во Македонија.

aleksandarfl
01-04-2010, 09:27
И дали во тој сертификат еур.1 што е за потеклото на колата пишува дали колата е со еуро 3 или треба да се бара колата во некои каталози дали ги исполнува еуро 3 стандардите.Фала однапред и поздрав.

bokser
01-04-2010, 11:10
eve vi stranici za koli polovni::
http://www.autoscout24.de/
http://www.mobile.bg/

Dali moze da se najde koi modeli vleguvaat so sigurnost i mozat da se carinat na mk tablicki i kade????????

АЦКИО
01-04-2010, 23:36
мора словенски да биди?види ги на мобиле-бг и де- тие се многу пореални цени како во бугарија така и во германија.многу коли носат од словенија а незнам со која математика одат-мислам дека поефтино е да си земат кола од бугарија(поправете ме ако грешам)

Makaveli
01-04-2010, 23:59
fala za linkovite

frfulj
01-05-2010, 00:15
еве ти германска страна за возила

http://www.mobile.de/home/index.html

gligor
01-05-2010, 02:54
Еве што официјално се плаќа при увоз на половен автомобил од ЕУ
Царина ----------------- 2 %
Акциза до 1000 см3 ---- 0 ден
1000 - 1500 --------15 000 д
1500 - 2000 --------74 000 д
2000 - 2500 -------160 000 д
2500 - 3000 -------330 000 д
над 3000 --------- 550 000 д
Хомологација ---------200 д
ДДВ на вкупната сума--18 %

Податоците се земени од:
Водич за царинење 2010 год.
http://www.customs.gov.mk/HTML/Vodic_%2020102.pdf

Биро за Метрологија - Хомологација на возила
http://www.bom.gov.mk/images/stories/dokumenti/Baranja/Homologacija/cen_homologacija_03.07.2009.pdf

Цената на возилото се одредува по германскиот каталог SchwackeListe кој сака може да си го купи од тука:
http://www.schwacke.de/community/int_news.php?detail=SchwackeListe+Autokatalog+2009 +-+Informationen+%FCber+die+komplette+Autowelt

На пр. актуелни во последно време се Hyundai Accent 2000-2001 год.
(Accent e Еуро 3 од 2000г)

Може да се најде солиден accent за 1500 евра во Минхен.
возило -------- 1500е
царина 2% ------ 30е
акциза --------- 250е
___________________
вкупно--------- 1780е
18 % ДДВ ------- 320е
___________________
-----------------2100е
Има и трошкови за пат до Минхен, престој таму и назад, кој е скромен може да помине со 500е
Значи добар Accent донесен во Македонија до регистрација 2600 евра.
Супер цена:pozdrav:

Кажав дека ова се ОФИЦИЈАЛНИ давачки кој ги одредила државата Македонија и ставив линкови каде може да се провере сето тоа.
Е сега има еден голеееем проблем, во стварноста ова нема врска!!! За тоа другпат или нека напише некој што донел кола од горе како поминал.

otrakan
01-05-2010, 10:05
Еве што официјално се плаќа при увоз на половен автомобил од ЕУ
Царина ----------------- 2 %
Акциза до 1000 см3 ---- 0 ден
1000 - 1500 --------15 000 д
1500 - 2000 --------74 000 д
2000 - 2500 -------160 000 д
2500 - 3000 -------330 000 д
над 3000 --------- 550 000 д
Хомологација ---------200 д
ДДВ на вкупната сума--18 %

Податоците се земени од:
Водич за царинење 2010 год.
http://www.customs.gov.mk/HTML/Vodic_%2020102.pdf

Биро за Метрологија - Хомологација на возила
http://www.bom.gov.mk/images/stories/dokumenti/Baranja/Homologacija/cen_homologacija_03.07.2009.pdf

Цената на возилото се одредува по германскиот каталог SchwackeListe кој сака може да си го купи од тука:
http://www.schwacke.de/community/int_news.php?detail=SchwackeListe+Autokatalog+2009 +-+Informationen+%FCber+die+komplette+Autowelt

На пр. актуелни во последно време се Hyundai Accent 2000-2001 год.
(Accent e Еуро 3 од 2000г)

Може да се најде солиден accent за 1500 евра во Минхен.
возило -------- 1500е
царина 2% ------ 30е
акциза --------- 250е
___________________
вкупно--------- 1780е
18 % ДДВ ------- 320е
___________________
-----------------2100е
Има и трошкови за пат до Минхен, престој таму и назад, кој е скромен може да помине со 500е
Значи добар Accent донесен во Македонија до регистрација 2600 евра.
Супер цена:pozdrav:

Кажав дека ова се ОФИЦИЈАЛНИ давачки кој ги одредила државата Македонија и ставив линкови каде може да се провере сето тоа.
Е сега има еден голеееем проблем, во стварноста ова нема врска!!! За тоа другпат или нека напише некој што донел кола од горе како поминал.

i stavi na toa 5000den spremajne na dokumenti 5000denari prevod na dokumenti i zavrka kaj notari tif kaj nas 400evra od germanija 100evra homologacija ja ukinale ama trebalo na proverka da se nosi stavimu uste 3000den ko ke ja vnesis vo terminal se plajka 3500denari lezarina zadolzitejna e ne e tak kako sto mislime jas go krkav stapot ednas

kalimero
01-05-2010, 10:12
На овеи давачки треба да додадеш
- А-тест и Хомологација,двете заедно околу 250 евра,
- 50 евра имаш трошкови за шпедицијата во скопје,
- 50 евра зима шпедитерот на граница што ти ги средува документите за до скопје,во таа цена влага и осигурањето за 15 дена да се возиш на ЦОЛ таблици,
- незнам точно колку се плака и лежарина (така го викаат) за времето поминато под царински надзор,ова не е многу,ама вакви скриени и мали трошоци ги има неколку(на граница исто се плака 300 денари за што колата е под царински надзор можда пола саат),споени заедно прават 50 евра.
- Преведување на документи,па потоа нивна заверка на нотар.

Има доста заебанции,погоре убаво е објаснето ама во кратки црти,инаку не е така едноставно.


едит:Отракан побрз бил од мене со постот,али нека стои и мојов пост.

macci
01-05-2010, 11:19
значи ако колата е 1500 евра уште 1500 имаш давачки....па да му е.ам мајката нема никаква логика на крај да те фати 3000 евра.

otrakan
01-05-2010, 11:46
значи ако колата е 1500 евра уште 1500 имаш давачки....па да му е.ам мајката нема никаква логика на крај да те фати 3000 евра.

jas plativ 3500evra sve na sve za 1.6

feniks
01-05-2010, 11:59
jas plativ 3500evra sve na sve za 1.6

pa zasto ne si zemal 2.0 koga i taka plakas 72000den. kako sto razbrav
nad 1500 do 2000cm3 se plaka 72000den ili 1170eur akciza plus,carina plus ddv.

otrakan
01-05-2010, 12:24
pa zasto ne si zemal 2.0 koga i taka plakas 72000den. kako sto razbrav
nad 1500 do 2000cm3 se plaka 72000den ili 1170eur akciza plus,carina plus ddv.

posto taja ja imav bendisano ne mi igrase uloga dali 2.0 1.6 a ispod 1.6 nemat motor em pomala potrosuvacka i poizdrzlivi motori bile 1.6 taka mi kazuvaja

Nirvana
01-05-2010, 15:22
Кога го читав законот,најдов само за мотори со согорување со помош на свеќици (бензинци).А какви се давачките за дизел мотор???
-Бидејки беше тоа нагласено само за бензинци,сигурно за дизеливе следуваат други давачки :neznam:

MACHKA^
01-05-2010, 18:09
citavi neznam deckoto so akcentot sto go dade za primer ama milsm deka nema vrska ne e taka 100%.Jas uvezov kola megan 1.5 dci i jas plativ 2000 evra sto toa sto izvadiv nekoj dokument euro1 inaku ke platev poveke.toa bese vo maj mesec 2009 a sea carinata padna od 2 na 1 % taka da nema mnogu razlika.carinata e mala ali danokot mislam deka e 18 posto od kataloskata vrednost na kolata paspored toa
kataloska vrednost 5000 e -18% e skoro 1000 evra
akciza e 300 evra
carina e malkuokolu 100
homologacija 100
tif 150
carinarnici i speditori 100
i tamu drugi davacki 100
i toa e toa 2000 evra me fati

a sega sto padna carinata od dva na eden posto toa e nisto mnogu minimalno

MACHKA^
01-05-2010, 18:17
i stavi na toa 5000den spremajne na dokumenti 5000denari prevod na dokumenti i zavrka kaj notari tif kaj nas 400evra od germanija 100evra homologacija ja ukinale ama trebalo na proverka da se nosi stavimu uste 3000den ko ke ja vnesis vo terminal se plajka 3500denari lezarina zadolzitejna e ne e tak kako sto mislime jas go krkav stapot ednas

a danokot kade
ti udiras 18% na 1500 evra a sto prajme ako mi ja dade poklon kolata nekoj
18% se stava na kataloskata vrednost koja ke ti ja odredi speditorot i treba da ja odobri carinata
da bese vaka kako sto vikate vie nema akcenot kaj nas uvezen od germanija da vredi od 4000 do 5000 evra ne se glupi lugeto ako se samo 600 evra davacki
za golf 19 tdi ima davacki minimum 3500 evra
za akcentot minimum 1400 evra minimum

gligor
01-05-2010, 22:12
Се е така како што пишувате, на 101 место земаат пари, плус се дава на шпедитерот 200-300 евра за тој да ги подели со царинарникот да помине колата. Може и да не дадеш ама тогаш документите нема да бидат во ред, ќе треба нешто да се исправи во нив, ќе шеташ по факултети, нотари, преведувачи и сите ќе кажат дека се е ОК, па ќе стојат во фиока, па може да ги загубат (моите ги загубија) па да бараш од Минхен нови......а колата ќе стои на царински терминал месец, два, три..... ќе плаќаш 10 евра дневно лежарина.
Па дури се плаќа царина и ддв на горивото што е потрошено од Минхен до Македонија. На каталошката вредност додаваат +300 евра за патот и тоа влегува во царинската основица.
Затоа со смешно мала царина од 2%, најнизок ддв во европа од 18% и прифатливи 250 евра акциза (до 1500 цм) имаме најскапи половни автомобили во Европа.

Инаку за возила од ЕУ нема портеба од хомологација која машински ја наплаќаше 6000 ден, сега е доволно Изјава за сообразност која кошта 5800 д. не дупат во здрав мозок.

gero
01-05-2010, 23:30
jas sakav da uvezam pezo partner ama esapot ne mi ispagase pa si kupiv od tuka 6000 evra 2004 god 1,9 dizel patnicko

АЦКИО
01-06-2010, 00:05
ЗНАЧИ
ПРАШАЈ ПАТАЛЕЦ А НЕ ГАТАЛЕЦ-добри ви се математикиве само неми е јасно како прематари носат (го зедовте пример хјундаи аксент) и имаат есап да го продадат овде за 3500 евра(пример) а некој да кажува дека по сите пресметки излегува преку 4000 евра.еве да го зел 1500 евра од словенија или од германија-тоа се + 2000 евра и кусур давачки према дрзавата.

otrakan
01-06-2010, 09:27
ЗНАЧИ
ПРАШАЈ ПАТАЛЕЦ А НЕ ГАТАЛЕЦ-добри ви се математикиве само неми е јасно како прематари носат (го зедовте пример хјундаи аксент) и имаат есап да го продадат овде за 3500 евра(пример) а некој да кажува дека по сите пресметки излегува преку 4000 евра.еве да го зел 1500 евра од словенија или од германија-тоа се + 2000 евра и кусур давачки према дрзавата.

poevtini gi zemet zato im se isplajka

MACHKA^
01-06-2010, 11:52
ЗНАЧИ
ПРАШАЈ ПАТАЛЕЦ А НЕ ГАТАЛЕЦ-добри ви се математикиве само неми е јасно како прематари носат (го зедовте пример хјундаи аксент) и имаат есап да го продадат овде за 3500 евра(пример) а некој да кажува дека по сите пресметки излегува преку 4000 евра.еве да го зел 1500 евра од словенија или од германија-тоа се + 2000 евра и кусур давачки према дрзавата.

a sto mislis ti karuvaat po 1000 ili 1500 evra ako bese taka nikoj nemase da raboti site ke nosea koli
imaat kar maksimum do 300 400 evra

viktor79
01-06-2010, 23:58
a sto mislis ti karuvaat po 1000 ili 1500 evra ako bese taka nikoj nemase da raboti site ke nosea koli
imaat kar maksimum do 300 400 evra

ti da ne si eden od tie sto nosat koli?za pomalite koli sigurno kjarot ne e pod 700-800 evra,a za pogolemite ne e po 1000-1500!poznavam lugje sto nosat koli od zapad!

sigurno nema takov budala sto ke vlozi 15000 evra za audi, mercedes i dr.kje se izmaltretira 1-2 nedeli i kje bide zadovolen so 300 evra dobivka!!!

MACHKA^
01-07-2010, 11:28
ti da ne si eden od tie sto nosat koli?za pomalite koli sigurno kjarot ne e pod 700-800 evra,a za pogolemite ne e po 1000-1500!poznavam lugje sto nosat koli od zapad!

sigurno nema takov budala sto ke vlozi 15000 evra za audi, mercedes i dr.kje se izmaltretira 1-2 nedeli i kje bide zadovolen so 300 evra dobivka!!!

da da jas drugarce so sigurnost ti garantiram deka si greska
bratuced moj nosese golf 4 okolu deset donese najmanogu sto karil e 500 evra na kola i toa deka ja zema malku udrena pa ja napravi tuka i ja prodade
e sega ima slucaevi ako karis i poveke ali epten ako ja zemes eftino

АЦКИО
01-07-2010, 12:14
300 евреи ќар има само што ќе го стави клучот,уште толку ко ќе помини некој километар тоа е 600 е. хахаха.ДОБРА ПАРА СЕ ЗЕМА СО ПРЕМАТАРЛУК (СО СИГУРНОСТ ТИ КАЗУВАМ) сепак е тоа дарба така?искрено мене не ме бидува за таја работа-признавам.а можи ќе ме биде,треба да пробам да довлечкам некое количе-ај ќе размислам....

otrakan
01-07-2010, 12:32
mozebi imaa car ko bea niski carinite i akcizata ama sega neveruvam deka imaat mnogu car pa zatoa gledam neat bas golem uvoz za biznis tuku si nosat za svoi potrebi

bokser
01-07-2010, 22:38
realno poslabo uvezuvaat trgovcive polovni koli od zapad.

Samo kaj da najdeme koi koli vleguvaat kaj nas?????

audi__boy
01-14-2010, 20:20
se bara euro 3 norma ama i nesto plus treba da e otprilika vleguvaat od 2001 navamu.a ako ne si siguren za nekoja kola dali ke pomine moze da se javis direktno vo TUV MUNHEN i da im daades broj na sasija i oni ke ti kazat dali moze ili ne moze da se carini kolata vo MK

Macedonian
01-21-2010, 19:09
Можи некој да ми кажи колкав е ддв за мерцедес C200 или E200 од 2001 година, и колку би ме чинел на крајот со сите давачки доколку го купам 7000 евра од Германија.
Поздрав.

audi__boy
01-21-2010, 21:27
Можи некој да ми кажи колкав е ддв за мерцедес C200 или E200 од 2001 година, и колку би ме чинел на крајот со сите давачки доколку го купам 7000 евра од Германија.
Поздрав.

C 200 CDI ili C 200 KOMPRESOR ako e cdi ke imas golema carina mislam deka okolu 6000/7000 eur najmalce a ako e KOMPRESOR sigurno 2000 eur pomalce
a toa kolku ke go kupis ne gi interesira oni si imaat tuka katalog po koj procenuvaat sega pred 2 nedeli donesen e noviot katalog znaci moze uste minus 200/300 eur e pomalce carinata

Macedonian
01-21-2010, 21:56
C 200 CDI ili C 200 KOMPRESOR ako e cdi ke imas golema carina mislam deka okolu 6000/7000 eur najmalce a ako e KOMPRESOR sigurno 2000 eur pomalce
a toa kolku ke go kupis ne gi interesira oni si imaat tuka katalog po koj procenuvaat sega pred 2 nedeli donesen e noviot katalog znaci moze uste minus 200/300 eur e pomalce carinata



Ова шо викаш, 6000-7000 евра ддв, значи дека колата е проценета на 30000-35000 евра, па најновите модели се толку, а ние збораме за коли стари по 8 години. Инаку не сум заинтересиран за дизел, само бензин. Некако не ми е многу привлечно ова.

audi__boy
01-22-2010, 00:39
Ова шо викаш, 6000-7000 евра ддв, значи дека колата е проценета на 30000-35000 евра, па најновите модели се толку, а ние збораме за коли стари по 8 години. Инаку не сум заинтересиран за дизел, само бензин. Некако не ми е многу привлечно ова.

druze tamu nema samo ddv ima carina,ddv,akciza i nekolku sitni davacki,a samo akcizata za 2200 kubika e okolu 3000 eur.
a kako sto vikas ti za benzinec poevtino ke pomines zs mislam deka C200 K e 2000cm3

Macedonian
01-22-2010, 00:55
druze tamu nema samo ddv ima carina,ddv,akciza i nekolku sitni davacki,a samo akcizata za 2200 kubika e okolu 3000 eur.
a kako sto vikas ti za benzinec poevtino ke pomines zs mislam deka C200 K e 2000cm3

Да знам дека има повеќе давачки, значи се вкупно би ме чинело околу 6000 евра - ддв, царина, акциза и други давачки? Јас си мислев дека само ддв е толку. Ова ме интересира по каталог колку е проценета колата ако знае некој да кажи.

bokser
01-22-2010, 01:30
Jas kako imam slusnato kolata kolku vredi se procenuvala spored nasite ceni a ne spored cenite vo germanija,mozebi gresam ama taka slusnav!!

audi__boy
01-22-2010, 23:04
Да знам дека има повеќе давачки, значи се вкупно би ме чинело околу 6000 евра - ддв, царина, акциза и други давачки? Јас си мислев дека само ддв е толку. Ова ме интересира по каталог колку е проценета колата ако знае некој да кажи.


javi se vo nekoja spedicija vo sk ke ti kazat ako nemas nekoj broj sreda ke bidam vo sk i ke ti dadam broj ke ti kazat kolku tocno e procenet po toj katalog

Renault_mkd
01-23-2010, 14:24
вчера на вести алфа мислам беше кажаа дека ќе можело да се увезе кола со еуро 2
не слушнав од кога ке важело

otrakan
01-23-2010, 14:38
homologacija ne bila ukinata vcera vo policija mi kazaja koga ja registrirav kolava

kalimero
01-23-2010, 14:58
Дали некој слушнал и на друго место за ова подоле.

Ќе се дозволи увоз и на постари возила
петок, 22 јануари 2010, 17:33
Владата ќе ги ублажи условите за увоз на стари возила, со што во иднина ќе можат да се увезуваат и постари возила. Ова денеска за Алфа го потврдија во Министерството за економија од каде велат дека ќе се изменат подзаконските акти за т.н. хомологација, односно наместо досегашните повисоки, Еур 3 стандарди, за увоз на половни возила ќе се бараат пониските, Еур 1 и Еур 2 стандарди. Прво, само на шест месеци ќе се воведат Еур 1 стандардите, а потоа ќе стапат на сила Еур 2 стандардите.

Заедно со намалување на стандардите, ќе се укине и обврската возилата, пред да ја поминат постапката за хомологација, да се чуваат под царински надзор. Исто така ќе се укине и постапката за хомологација на новите возила, оти ќе се зема предвид серитификатот за хомологација од производителот на возилата.

Со промена на стандардите за увоз на половните возила, од еур 3 на еур 2, во земјава ќе можат да се регистрираат и волзила постари од 7 – 8 години, а доколки се случи и промена на начинот на пресметување на акцизите, цената на половните возила значително ќе се намали.
Од Министерството за економија не откриваат кого точно овие измени ќе стапат на сила, но велат дека тоа ќе се случи наскоро.

едит:Еве го и линкот од каде е копирано.

http://www.vesti.alfa.mk/default.aspx?mId=37&egId=7&eventId=17443

audi__boy
01-23-2010, 19:00
Дали некој слушнал и на друго место за ова подоле.

Ќе се дозволи увоз и на постари возила
петок, 22 јануари 2010, 17:33
Владата ќе ги ублажи условите за увоз на стари возила, со што во иднина ќе можат да се увезуваат и постари возила. Ова денеска за Алфа го потврдија во Министерството за економија од каде велат дека ќе се изменат подзаконските акти за т.н. хомологација, односно наместо досегашните повисоки, Еур 3 стандарди, за увоз на половни возила ќе се бараат пониските, Еур 1 и Еур 2 стандарди. Прво, само на шест месеци ќе се воведат Еур 1 стандардите, а потоа ќе стапат на сила Еур 2 стандардите.

Заедно со намалување на стандардите, ќе се укине и обврската возилата, пред да ја поминат постапката за хомологација, да се чуваат под царински надзор. Исто така ќе се укине и постапката за хомологација на новите возила, оти ќе се зема предвид серитификатот за хомологација од производителот на возилата.

Со промена на стандардите за увоз на половните возила, од еур 3 на еур 2, во земјава ќе можат да се регистрираат и волзила постари од 7 – 8 години, а доколки се случи и промена на начинот на пресметување на акцизите, цената на половните возила значително ќе се намали.
Од Министерството за економија не откриваат кого точно овие измени ќе стапат на сила, но велат дека тоа ќе се случи наскоро.

едит:Еве го и линкот од каде е копирано.

http://www.vesti.alfa.mk/default.aspx?mId=37&egId=7&eventId=17443

dzabe ke bide ako ne ja namalat akcizata so ako zemes evtina kola vo stranstvo pa posle da i platis carina 3000i kusur evra

sanatorium
01-23-2010, 20:04
дали некои знае колки би коштало комплет царина и др. работи за кола под 1000сс ?

audi__boy
01-23-2010, 21:05
дали некои знае колки би коштало комплет царина и др. работи за кола под 1000сс ?


pa sigurno nema da bide poveke od 1000 eur ama sepak zavisi za sto kola i godina ama sigurno okolu taa cena ke bide plus minus 200 eur

sanatorium
01-23-2010, 21:54
ако некои знае точна цена за увоз на опел корса 1.0 12вентили 60кс еуро 3 2004год

( најдов на мобиле.бг во супер состојба за 2600е )

http://nfs.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?topmenu=1&act=4&adv=11260638274168722&f1=details

Petel
01-24-2010, 19:55
Sakam da ve prasam nesto dali mozam da vnesam za 5000 ili pomalce.Golf 4 1.6 sr 99 godina od bugarija ako Golfot vo bugarija kosta 2500 evra ??i ako moze napisete mi gi davackite sto kolku pari treba da frlam na drzavava za da go vozam na MK tablici ? Fala odnapred

Petel
01-24-2010, 19:57
Spored mojata matematika iskoci deka toj golf bi me kostal 4800 evra taka nesto:D

oliver-police
01-24-2010, 20:48
od prva raka denes na sitel;premierot izjavi deka se planira namaluvanje na granicata za uvoz na 11.god ili 13. na euro 1.bez lezenje na carina so namalena akciza.bravo..sega koga ke navalat importerive,ama ako im e po nekolku iljadi evra od kola .ili idat izbori ili stvarno vladata saka da gi isfrli od ulicite jugo vartburg i ostali penzioneri

Petel
01-24-2010, 21:13
Sakam da ve prasam nesto dali mozam da vnesam za 4800 ili pomalce.Golf 4 1.6 sr 99 godina od bugarija ako Golfot vo bugarija kosta 2500 evra ??i ako moze napisete mi gi davackite sto kolku pari treba da frlam na drzavava za da go vozam na MK tablici ? Fala odnapred :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

audi__boy
01-24-2010, 21:56
Spored mojata matematika iskoci deka toj golf bi me kostal 4800 evra taka nesto:D


dobra pretpostavka imas i ja bi rekol deka okolu tolku ke te fati moze i nekolku stotki pomalce poveke ne sigurno!!!

Bruce
01-27-2010, 20:25
Sto se zema za osnovica na carinenje i DDV ?

Shajka
01-27-2010, 20:30
Sto se zema za osnovica na carinenje i DDV ?

Каталошка вредност на возилото според швалке мислам се викаше.

Bruce
01-27-2010, 20:51
Каталошка вредност на возилото според швалке мислам се викаше.

Kaj moze da se najde toj katalog? Po moznost na web, a ako ne, kaj sto moze? Toa mnogu bi pomognalo vo racunicite za kupuvanje.

Volkswagen
01-27-2010, 20:52
Еве вака,...

Гледам на mobile.de, mobile.bg, avto.net, решен сум да земам Опел Корса 1.0 12V од 1997 година.

Цената е 750 евра.

SchwackeListe е недостапна. Наводно цените ги креираат од mobile.de и autoscout. Така им пишува на веб страната.

Цените се горе долу исти. Што значи се пресметува данок 2% од тоа, па според тоа следи


Цена на возилото: 750 еура
Данок 2%: 15 евра
-----------------------------
Цена+данок: 765 евра
ДДВ 18%: 138 евра
-----------------------------
Цена+данок+ДДВ = 903 евра


Трошоци: ТИВ Минхен (од каде се добива и што има во него?) = 100 евра
Хомологација (или тоа другото име за сообразност) = 100 евра
Осигурање и цол таблици (нели се добиваат во земјата од каде што тргнуваш, кога ја одјавуваш колата) = 50 евра

Регистрација (возило до 1000 кубика и 50КС) : 170 евра+25 таблици= 195 ...200 евра.






Трошоци кои се произволни и никој ги нема точно прецизирано!
Превод од словенски или бугарски (колку страни е тоа?) = 50 евра
Трошкови на шпедиција во Скопје (шо трошкови се овие?) = 50 евра





Сумата доаѓа следна

Колата: 903 евра со царина и данок
Регистрација: 200 евра
Патни трошоци (релативно од 100 до 300 евра за Бугарија и Словенија) - 150 евра
Превод,цол таблици и други документи: 300 евра
------------------------------------
Вкупно на раат да ја возите Корсата на македонски таблици околу 1500 евра!


Точна ли е математиката?!

Bruce
01-27-2010, 21:03
Carinata e 1% a ne 2%, no toa ne menuva skoro nishto.
Samo pod pretpostavka da ti ja priznaat osnovicata. Toa e problem. Sto ako ti recat 'decko kolava vredi kaj nas 3500 evra pa tebe ako saka nekoj i poklon da ti ja dal. Carina i DDV na taa suma ja menuvaat cenata.

gligor
01-27-2010, 21:21
Не може за кола од 750е да ти речат “decko kolava vredi kaj nas 3500 evra“ Можат да ти речат 1000 евра но 3500 никако. Вредноста не ја тресат од ракав, се одредува според каталогот “SchwackeListe“ кој го имаат и шпедициите кој се занимаваат со таа работа. Може секој да си го купи каталогот, на првата страна од оваа тема има линк од каде се купува.

Volkswagen
01-27-2010, 21:25
Carinata e 1% a ne 2%, no toa ne menuva skoro nishto.
Samo pod pretpostavka da ti ja priznaat osnovicata. Toa e problem. Sto ako ti recat 'decko kolava vredi kaj nas 3500 evra pa tebe ako saka nekoj i poklon da ti ja dal. Carina i DDV na taa suma ja menuvaat cenata.

Неможи да ти речи 3500 за кола од 1997 година во никој случај! Што еве и да ти речи, 1% од 3500 евра е 35 евра...смешна сума според мене. И 5000 евра да ти речи е 50 евра! Така?

otrakan
01-27-2010, 23:22
Еве вака,...

Гледам на mobile.de, mobile.bg, avto.net, решен сум да земам Опел Корса 1.0 12V од 1997 година.

Цената е 750 евра.

SchwackeListe е недостапна. Наводно цените ги креираат од mobile.de и autoscout. Така им пишува на веб страната.

Цените се горе долу исти. Што значи се пресметува данок 2% од тоа, па според тоа следи


Цена на возилото: 750 еура
Данок 2%: 15 евра
-----------------------------
Цена+данок: 765 евра
ДДВ 18%: 138 евра
-----------------------------
Цена+данок+ДДВ = 903 евра


Трошоци: ТИВ Минхен (од каде се добива и што има во него?) = 100 евра
Хомологација (или тоа другото име за сообразност) = 100 евра
Осигурање и цол таблици (нели се добиваат во земјата од каде што тргнуваш, кога ја одјавуваш колата) = 50 евра

Регистрација (возило до 1000 кубика и 50КС) : 170 евра+25 таблици= 195 ...200 евра.






Трошоци кои се произволни и никој ги нема точно прецизирано!
Превод од словенски или бугарски (колку страни е тоа?) = 50 евра
Трошкови на шпедиција во Скопје (шо трошкови се овие?) = 50 евра





Сумата доаѓа следна

Колата: 903 евра со царина и данок
Регистрација: 200 евра
Патни трошоци (релативно од 100 до 300 евра за Бугарија и Словенија) - 150 евра
Превод,цол таблици и други документи: 300 евра
------------------------------------
Вкупно на раат да ја возите Корсата на македонски таблици околу 1500 евра!


Точна ли е математиката?!

procitaj na prvata strana se ti e objasneto imas 18%ddv na celata suma kolku sto ke ti e procenat kolata kataloski + akciza + danok +terminal+granicen premin +col+zelen karton+prevod+spremajne dokumenti 100evra+atest+tif+......kraj nemat da ne trgnis po carini.Ftoro i bugarija zacuvanite koli kostet povejke,za 750 ke zemis krs so ke te kosta ovde uste dve korsi da kupis
Jas lani donesov kola na 15.01.2009i povejke ne planiram ne vredi za tie zaebancii osven poklon da ti e daet tamu

armakedon
01-28-2010, 15:04
Со <otrakan> се сложувам посебно кај Бугарите мора да ти направат некоја финта речиси и не е можно да најдиш некој чесно да ти продај кола ама ако би земал од таму би гледал да биде стотуку донесена од странство. А мое мислење е да се бара кола во земјата од кај потекнува колата на пример fiat, alfa барај во италија и тн.

bokser
01-29-2010, 01:37
sE SOMNEVAM DEKA ZEMAAT SPORED AUTOSCAUNT ILI PAK MOBILE.DE ILI KOJA I DA E DRUGA GERMANSKA STRANICA BIDEJKI VREDNOSTA NA VOZILOTO ZAVISI PRED SE NE SAMO OD GODINATA NA PROIZVODSTVO TUKU I OD POMINATITE KILOMETRI,OPREMA,ZACUVANOST I SLICNO.
Eve za ilustracija:
Audi A4 Avant 1.9 TDI 1999 godina so 170 000 km 4300 evra
Audi A4 Avant 1.9 TDI 1999 godina so 165 000 km 5290 evra
Mislam deka tie spored nasiot pazar pravat nekoj katalog,pa stavaat na toa davacki!!!

oliver-police
01-29-2010, 02:15
abe mangupi ovie importerive.nemalo da stekneme bogatstvo ako gi vlozime parite vo polvno vozilo a koga otidov na procenka kaj niv so 1.5god stara kola kupena 11500+plin mi vikaat najmnogu 7500.e ama sum kar sto sum kupil nova kola presmetajte vie

audi__boy
01-29-2010, 10:32
Еве вака,...

Гледам на mobile.de, mobile.bg, avto.net, решен сум да земам Опел Корса 1.0 12V од 1997 година.

Цената е 750 евра.

SchwackeListe е недостапна. Наводно цените ги креираат од mobile.de и autoscout. Така им пишува на веб страната.

Цените се горе долу исти. Што значи се пресметува данок 2% од тоа, па според тоа следи


Цена на возилото: 750 еура
Данок 2%: 15 евра
-----------------------------
Цена+данок: 765 евра
ДДВ 18%: 138 евра
-----------------------------
Цена+данок+ДДВ = 903 евра


Трошоци: ТИВ Минхен (од каде се добива и што има во него?) = 100 евра
Хомологација (или тоа другото име за сообразност) = 100 евра
Осигурање и цол таблици (нели се добиваат во земјата од каде што тргнуваш, кога ја одјавуваш колата) = 50 евра

Регистрација (возило до 1000 кубика и 50КС) : 170 евра+25 таблици= 195 ...200 евра.






Трошоци кои се произволни и никој ги нема точно прецизирано!
Превод од словенски или бугарски (колку страни е тоа?) = 50 евра
Трошкови на шпедиција во Скопје (шо трошкови се овие?) = 50 евра





Сумата доаѓа следна

Колата: 903 евра со царина и данок
Регистрација: 200 евра
Патни трошоци (релативно од 100 до 300 евра за Бугарија и Словенија) - 150 евра
Превод,цол таблици и други документи: 300 евра
------------------------------------
Вкупно на раат да ја возите Корсата на македонски таблици околу 1500 евра!


Точна ли е математиката?!



druze losa ti e matematikata i ne e bas lesno da se uveze kola od stranstvo ima mnogu zaebancii i nerviranja
cena na vozilo-------750 eur (ama ne veruvam deka ke ja procenat tolku)
carina 1% ---------- 75eur
patni troskovi-------- 350eur (ova go dodavaat od carina go stavaat samo zaradi presmetka na ddv )
_______________________________
1175 eur
ddv 18% 211 eur
__________________________
750 kolata
75 eur carina
211 eur-ddv
______________________________
1036 eur i na ova ako dodademe i ovie trosoci

col tabli+spedicii 200 eur (ponekogas moze i plus 50 eur)
patarini i gorivo 250 eur
tuv munhen 100 eur
eur 1 25 eur (nekade e i 50)
spedicii 50 eur
lezarina 50 eur
homologacija 100 eur (sega malce go namalija za 200 den :)
prevod+notar 50 eur
sigurno uste nekade 100 neprimetlivi trosoci i na kraj
________________________________________
okolu 2000 eur bez registracija a kaj se nervozite po granicite i red drugi raboti


edit.vcera se vrativ od germanija uvezov dve kombinja (za koi nema akciza)
i nervozi kolku sakas na granicitena sekoja granica po minimum 2 saata, baska na zeleniot karton od germanija pisuvase SCG namesto SRB i morav na granica da izvadam zelen karton koj vazi samo za Srbija i go plativ 230 eur, baska na nasa granica gumite so gi smeniv vo geermanija ne smeev da gi vnesam vo MK i morase na meguzona da gi frlam.a nevremeto so me fati e druga prikazna.

gligor
01-29-2010, 20:41
druze losa ti e matematikata i ne e bas lesno da se uveze kola od stranstvo ima mnogu zaebancii i nerviranja
cena na vozilo-------750 eur (ama ne veruvam deka ke ja procenat tolku)
carina 1% ---------- 75eur
patni troskovi-------- 350eur (ova go dodavaat od carina go stavaat samo zaradi presmetka na ddv )


.

Greska ti e matematikata!?;)

audi__boy
01-29-2010, 20:42
Greska ti e matematikata!?;)

sto e greska????

AUDI
01-29-2010, 21:17
sto e greska????


1% od 750 evra=7.5 evra , a ne 75 evra!!

audi__boy
01-29-2010, 21:23
1% od 750 evra=7.5 evra , a ne 75 evra!!

heheh da u pravo ste :))) jebi ga samo sto stanav od spienje

Tales
01-29-2010, 22:14
ЗНАЧИ
ПРАШАЈ ПАТАЛЕЦ А НЕ ГАТАЛЕЦ-добри ви се математикиве само неми е јасно како прематари носат (го зедовте пример хјундаи аксент) и имаат есап да го продадат овде за 3500 евра(пример) а некој да кажува дека по сите пресметки излегува преку 4000 евра.еве да го зел 1500 евра од словенија или од германија-тоа се + 2000 евра и кусур давачки према дрзавата.

Еве еден паталец!!!!
Јас купив Хјундаи Акцент 1.3 2000 год. 80кс, со Еко 3 стандард, три врати, со 68.850км, СЕ СОСЕ МКД Таблици (ми средуваше импортер, значи + неговиот профит) - за 4.200 Евра!!!
ТОј ми кажа дека СЕ НА СЕ него го коштало 3.500 Евра до МКД таблици и сообраќајна!!!! - Е сега другари, како Адвокат да ви дадам еден праве совет : - за 700 Евра да ризикувам некој мајмун од странство да ми продаде крадена, фалш, преправана кола - ЈАС НЕ РИЗИКУВАМ!!! - Имам предмети (застапувам) во Струмица - каде пред 7 години 113 возила се увезени од Бугарија - поминати (со незнам каков криминал) на царина и дадени им се мкд таблици и сообрќајна дозвола - ЗА ПОТОА од страна на СВР Струмица по претходни испитувања до Интерпол да утврдат дека сите 113 возила се преправани во Бугарија и нивинте броеви на шасии и мотори не одговараат на моделите - и сите почитувани увозници и купувачи си заработија кривични пријави, а на сообраќајните дозволи на возилата им удрија печат - „возилото не смее да се оттуѓува„!!!!(во Велес има таков пример, уште по 7 години купена кола ја вози на СР таблици и сообраќајната дозвола сеуште по сопственост гласи на увозникот!!
ПА ВИЕ ПРОЦЕНЕТЕ ДАЛИ ВРЕДИ ЗА ТОЛКУ ПАРИ ЖИВОТОТ ДА ВИ СЕ ЗАЦРНИ ПО СУДОВИ (за мене е ок, ја живеам од тоа!!) :-)))))))))))))))0

Vlatko
01-29-2010, 23:34
Знам дека тешко се купува нова кола, али отварајте очи кога купувате стара, поготово увезена. А ако се одлучи некој да си ја увезува сам од странство, нека се спреми за гооолема авантура.

blasko06
01-30-2010, 17:04
Jas sakam da zemam daewoo matiz od 2001 god so 0.8 cm3 i 51 ks i prasanjeto mi e sledno
Dali mozam da go prevedam na nasi tablici sega vo momentov kako sto e zakonot i
Kolku pari ke me kosta toa zadovolstvo ako moze da se prefrlat t.e kako glasi sega zakonot do kolku godini starost vo ovoj moment moze da se uveze kolice
Fala i Pozdrav pa se nadevam na brz i tocen odgovor :)

goran
01-31-2010, 11:32
Me interesira sto se treba da se napravi da go donesam svojot nissan rogue od amerika 2010 i koj se davackite da znam dali ke mi se isplati inace e 2.5 cc i lici isto kako nissan murano ,ke ve molam ako nekoj znae neka pise .Pozdrav.

SceMax
02-03-2010, 10:41
Me interesira sto se treba da se napravi da go donesam svojot nissan rogue od amerika 2010 i koj se davackite da znam dali ke mi se isplati inace e 2.5 cc i lici isto kako nissan murano ,ke ve molam ako nekoj znae neka pise .Pozdrav.

Ne sum mnogu siguren ama bidejki US ne e vo EU ;) i ne ispolnuvaat tamosnite vozila EURO normi, najverojatno deka ne e ni vozmozen uvoz. Znam deka se uvezuvaat "amerikanci" ama od Germanija so veke pominati proceduri i normi za EU...

SceMax
02-03-2010, 22:01
Me interesira sto se treba da se napravi da go donesam svojot nissan rogue od amerika 2010 i koj se davackite da znam dali ke mi se isplati inace e 2.5 cc i lici isto kako nissan murano ,ke ve molam ako nekoj znae neka pise .Pozdrav.

Ova mozelo da go najdesh vo prethodni postovi i temi:

Нема увоз од САД

Возилата произведени во САД не може да бидат увезени во државава бидејќи не ги исполнуваат стандардите за квалитет на возилата пропишани од ЕУ, а кои се прифатени од нашите институции, објаснуваат увозниците.
- Стандардите за хомологација во Европа се поинакви од тие во САД, што не значи дека американските автомобили се помалку квалитетни, туку напротив, таму се произведуваат побезбедни автомобили - велат стручњаците.
Американските автомобили не може да бидат регистрирани во државава, а Македонците со американски пасош можат да ги донесат овде и да ги возат, но со американски таблички. Транспортот на овие возила трае од 20 дена до еден месец и е по воден пат, а тие што ќе си го дозволат овој луксуз треба од одделат најмалку 2.000 долари.




Do pred nekoe vreme ova bea nacinite:

The Legal Way:
- Idenje do Hamburg kade ima institucija koja vrzi EU konverzija na USA avtomobilite ( crveni zmigavci, brznometar vo MPH, merac za gorivo vo galoni, zategaci na remeni, predna sofersajbna i sl.) i izdava TUV sertfikat so koj mozese USA vozilo da projde na homologacija kaj nas i da dobie MK tablici.

The Illegal Way:
- Tvoj covek ja nosi kolata vo MKD i ja ostava, a na izlez prijavuva traen kvar. Na kolata i se vadi motorot i se vredno, se sogoluva do shkolka, skolkata ide na licitacija za niska cena na koja ( so vrski ) povtorno sam si ja otkupuvas za niska cena, no ne plakjas danok, akciza, DDV, potoa go montiras motorot i sve ostalo sto si izvadil i VOALA: USA car na MK tablici.

Dali ova pogore e onevozmozeno so novata odredba, ne znam, no so nashive tokmaci se e mozno.

marko
02-03-2010, 23:50
може ли некој да стави линкови од веб страни на пазари за половни возила од странство јас го знам само словенскиот авто.нет ама на него не се баш реални цени затиа што огласуваат само прекупци, во словенија се далеку поевтини колите доколку ги купувате дирекно од газдата без посредник

Eve eden od Germanija
http://www.mobile.de/home/index.html?lang=en

marko
02-03-2010, 23:51
http://www.mobile.de/home/index.html?lang=en

marko
02-03-2010, 23:55
Moze li nekoj da mi kaze kako se racuna od toj katalog koj go imaat staven.Vnatre ima astronomski ceni na audi 4 na primer.Dali od taa cena presmetuvaat nekoj procent?

MrFresh
02-04-2010, 02:40
a be lugje vo red e se ova so go pisuvate, ama mene ne mi e jasno dali e ova vo red:
golf 4ka 1.4 , 75ks , benzin -- 16.205 e. spored schwacke listata. dali e ova mozno. i dali spored ovaa suma ke se cenat site davacki za vnesuvanje na kolata.
http://www.schwacke.de/SP/PERSONENWAGEN/VW/GOLF/LIMOUSINE_4_TUEREN_(AB_08-1997_BIS_06-2006).html
eve i link sami da si vidite.
a baska to i drugive koli primer opel astra so skoro isti karakteristiki ne zaostanuva vo cenata.

blasko06
02-06-2010, 04:53
Luge mi treba pomos sakam da odam da si zemam edno kolice vcera si go taksav(i veke se dogovoriv so covekov od Slovenia)u ponedelnik odam da si go zemam pa me interesira kako ide procedurata od tamu za navaka?sto treba da se napravi tamu i tuka koga ke se stigne,kade se zimaat col tablici na granicive sto se pravi(na nasava i na drugive kaj se zema zelen karton osiguranje itn) na civo ime ke bide kolata koj moze da ja vozi za navaka .......itn.Ve molam ako znae nekoj sto ima iskustvo dobro ili loso neka pomaga

I uste nesto kolku davacki imam tamu i na granica itn pa otprilika da znam so kolku plus paricki da si zemam

johny ceccotto
02-06-2010, 12:35
Moj sovet pocekaj da vidis kolku toa polovno vozilo ke te cini kaj trgovcite so polovni vozila koi ke donesat sigurno koli napravi sporedba ako e 100 do 200 evra poskapo kupi si go ottuka,ima mogu trosoci individualno,trgovcite kupuvaat nagolemo,gi nosat vozilata na kamion i imaat pomalce trosoci..

blasko06
02-06-2010, 15:15
Fala druze na sovetot ama mnogu evtino go zemam kolicevo a inace se raboti za matiz od 2000 g na moj rodnina i ke mi go dade gratis a ovde prasuvav na spedicija ke mi zemat se vkupno 400e trosoci za carina i se drugo pa zatoa me interesira kako ide tamu procedurata za col tablici kade se zemaat sto dok drugi mi trebaat kaj nas na granica sto treba da napravam kolku vreme imam za da ja carinam itn:help:

Nitro
02-06-2010, 15:57
prasanje do lugeto koi veke donesuvale vozila od stranstvo:
-koi od davackite ( homologacija, Tif minhen, col tabli, carina , akciza ddv) se placaat primer vo bugarija, koi od niv na granica pri vlez a koi pak vo makedonija otkako ke se donese kolata

audi__boy
02-06-2010, 17:09
prasanje do lugeto koi veke donesuvale vozila od stranstvo:
-koi od davackite ( homologacija, Tif minhen, col tabli, carina , akciza ddv) se placaat primer vo bugarija, koi od niv na granica pri vlez a koi pak vo makedonija otkako ke se donese kolata

samo coll tablite se zimaat vo zemjata kaj so se kupuva se drugo kaj nas.i ako voziloto e od evropsko poteklo i EUR 1 ke zemes tamu vo nekoja spedicija

kalimero
02-06-2010, 17:45
prasanje do lugeto koi veke donesuvale vozila od stranstvo:
-koi od davackite ( homologacija, Tif minhen, col tabli, carina , akciza ddv) se placaat primer vo bugarija, koi od niv na granica pri vlez a koi pak vo makedonija otkako ke se donese kolata
Да претпоставиме дека колата ја увезуваш од Бугарија,плакањето на давачките би ти изгледало вака отприлика.

Правиш купопродажен договор со лицето од кое ја купуваш колата,и го заверуваш на нотар.Доколку ја купиш од плац,кој таму ги водат како фирми,тогаш они ти издаваат нивна фактура со нивни печат,и тоа нема потреба да се заверува на нотар.
Во Бугарија доколку колата и таму е увезена и веке е ставена на ЦОЛ таблици,а тие сеуште не се истечени,тогаш ке го избегнеш нивното плакање,а доколку е на бугарски таблици,треба да ги одјавиш бугарските таблиците во КАТ(така го викаат бугарите) и да ти издадат ЦОЛ таблици,ама си ебале мамата и они,па кога вадиш ЦОЛ таблици,мора да помине колата на технички,или нашки кажано мора да ја регистрираш(за да ти ги земат парите не за друго).Тука нели вадиш осигурање,зелен картон,и се што ти треба за да колата помине граница.Инаку зависи како ке се договориш,овие трошкови може да си ги зноси и човекот од кој што ја купуваш(трошковите за техничкиот преглед,зелениот картон сепак останува твоја обврска),најчесто така и е.Доколку не, ке дадеш 50-60 евра.
После тоа колата мора да биде одјавена од нивната царина,ама тоа не го правиш ти,туку шпедиција ке си најдеш некоја,и за 20 - 30 евра ке ти ги среди документите,е тука ти си плакаш,сопственикот нема врска со ова.На бугарскито шпедитер ке му кажеш дека колата ја увезуваш во македонија,и они си знаат се што треба и како треба.
Значи давачките ти се од 50 до најмногу 100 евра додека да стигнеш на граница.

На граница е друга приказна,прво пола саат ке те гњават дека не ти се добри документите,за на крај да ти рече да ги почастиш за новата кола.Тарифата на Бугарите им е по 20 евра,20 на цариникот што ги средува документите,и 20 на полицаецот на пасоши,зошто и он нешто ги чепка документите.А ако се направиш на тошо ке пројдеш и со двапати по 10 евра.Мене барем ми има успеано двапати до сега.

На македонска страна,документиет ти ги зима нашиот полицаец,а ти во мегувреме одиш до некоја од шпедициите на граница,ти варат кафе и они ти ги средуваат документите,во МАкедонија значи пак треба да извадиш наше осигурање кое е за 15 дена,за да можеш да возиш од граница до дома нели,инаку не те пуштаат полицајците,односно не ти ги даваат документите.Сума сумарум на Македонскиот дел од границата имаш уште 80 до 100 евра давачки.
Само немој да се зафркнеш,цената во купопродажниот договор од Бугарија да ти биде во Левови,мора да биде во евра,инаку ке те зафркаваат нашите.
на крај ке подмачкаш и ке поминеш и кај нашите,али кога може без подмачкување да се помине зошто да не биде така нели.

После тоа шибаш во градот кај што живееш,и мора во рок од 24 часа колата да ја пријавиш во некоја шпедиција,од тука веке многу е лесно,они ти се јавуваат и ти кажуваат каде да одиш,ти даваат пополнети уплатници да си плакаш,итн.итн.
Откако колата е царинета и си ги имаш подмирено сите давачки кон државата,идеш кај некој полицаец во станициве за технички преглед,и он ке ти каже кој од бугарските документи да ги преведеш и кој документи од нашиве ке му требаат,преведуваш,даваш документите,поминуваш на технички,ке почекаш 10 дена додека да се провери колата,ке ти се јават уствари кога да идеш да си ги земеш таблиците,и после тоа нормално идеш дома зошто ке треба гости да ти дојдат да частиш за колата.

samo coll tablite se zimaat vo zemjata kaj so se kupuva se drugo kaj nas.i ako voziloto e od evropsko poteklo i EUR 1 ke zemes tamu vo nekoja spedicijaАуди бој,бидејки читам дека имаш неколку коли увезено од Германија.Ако можеш да ми објасниш некој работи.
-ЕУР 1,можам да го извадам во било која шпедиција во германија или ?Дали се доплака за да ти издадат ЕУР1? Во бугарија на пример не се доплака ништо.
-ТУВ,каде да го извадам,колку кошта,и што би ми сменило во цената тука?
-На многу места се споменува Минхен,дали има потреба да се оди специјално до Минхен за некој документ,кој неможе да се извади на друго место?
-Читав дека србите ти правеле проблем нешто за зелениот картон,па можеш ли да ми кажеш на кој дел да внимавам,за да не ми прават проблеми,бидејки ти веке имаш искуство?

И на крај,дај да има некој собир,да дојдеш и ти,имам еден куп прашања за тебе,околу увезувањево од Германија.За месец дена планирам да увезам и кола и мало камионче со дупла кабина,па да ми кажеш подетално процедурата за едното и за другото.

audi__boy
02-06-2010, 18:33
Да претпоставиме дека колата ја увезуваш од



На македонска страна,документиет ти ги зима нашиот полицаец,а ти во мегувреме одиш до некоја од шпедициите на граница,ти варат кафе и они ти ги средуваат документите,во МАкедонија значи пак треба да извадиш наше осигурање кое е за 15 дена,за да можеш да возиш од граница до дома нели,инаку не те пуштаат полицајците,односно не ти ги даваат документите.Сума сумарум на Македонскиот дел од границата имаш уште 80 до 100 евра давачки.

ja mislam deka nema da ima potreba da zima kaj nas probni tabli zs vo Bugarija primer ke zeme tabli koi ke vazat 5 dena(ja koga zimam si zimam za mesec dena) znaci tie tabli i zelen karton vazat i kaj nas i sekade.



Ауди бој,бидејки читам дека имаш неколку коли увезено од Германија.Ако можеш да ми објасниш некој работи.
-ЕУР 1,можам да го извадам во било која шпедиција во германија или ?Дали се доплака за да ти издадат ЕУР1? Во бугарија на пример не се доплака ништо.
-ТУВ,каде да го извадам,колку кошта,и што би ми сменило во цената тука?
-На многу места се споменува Минхен,дали има потреба да се оди специјално до Минхен за некој документ,кој неможе да се извади на друго место?
-Читав дека србите ти правеле проблем нешто за зелениот картон,па можеш ли да ми кажеш на кој дел да внимавам,за да не ми прават проблеми,бидејки ти веке имаш искуство?

И на крај,дај да има некој собир,да дојдеш и ти,имам еден куп прашања за тебе,околу увезувањево од Германија.За месец дена планирам да увезам и кола и мало камионче со дупла кабина,па да ми кажеш подетално процедурата за едното и за другото.

EUR 1 se vadi vo koja bilo spedicija od zemjata kaj so ke go kupis voziloto i kosta od 0eur do 50 max zavisi kako ke te oderat :)

TUV moze i da se izvadi kaj nas usvari kaj nas se predava a ima luge vo munhen i go isprakaat po posta zs toj document se vadi samo vo munhen i kosta okolu 100 eur, a primer ako otides direktno minhen tamu kosta 66 evra,ja sekogas go zimam vo mk a za ponovite koli stari 2/3 godini i ne e potrebno zasto fabricki imaat nekoj document "COC" mislam deka se vika toj go zamenuva TUV.

a za srbite na zeleniot karton koi mi go izdale vo germanija sigurno malce bil postar i pisuvase "SCG" namesto "SRB"


za sobirete se nadevam deka ke ima nekoj naskoro sto ne veruvam a ako ima sigurno deka ke dojdam.a i ja moze za nekoj mesec da idam germanija po kola zs za audito imam musterija i moze ovie dve nedeli da go prodadam.

blasko06
02-07-2010, 01:16
ova e perfekt napisano fala na audi boy za ova :cuc:;) istovo vazi pretpostavuvam i za Slovenia so troskovive gore dole tuka se taka ili ne ako ima nekoi izmeni koj znae neka napise kakva e procedurata za od Slovenia za kaj nas

Nitro
02-07-2010, 02:37
se slozuvam i jas perfektno napisano i detalno objasneto fala na audi_boy i na kalimero mislam deka poslem seto ova prethodno napisano falese edno vakvo detalno objasnivanje na postapkata. ostanuva da cekame i da vidime slednata nedela so akcizite sto ke napravat ovie od vlasta

bojan
02-07-2010, 13:38
me interesira, grubo dali znae nekoj kolku ke mi iskocat davackite tuka do registracija na opel corsa 2001 1.0 motor kupena 2500evra
fala i pozdrav
:mkd::mkd::mkd:

Љупчо
02-07-2010, 13:49
me interesira, grubo dali znae nekoj kolku ke mi iskocat davackite tuka do registracija na opel corsa 2001 1.0 motor kupena 2500evra
fala i pozdrav
:mkd::mkd::mkd:


Грубо, нешто помалку од 1000 евра. Многу скапо си ја нашол?

bojan
02-08-2010, 22:46
znae li nekoj kolku pari e homologacija za astra 2000godina 1.4motor 2500 evra e prodazna cena

Amadeus
02-10-2010, 11:17
Dali znae nekoj da mi objasni kakva e procedurata za uvoz na motorcikl, Na primer: Suzuki gsxr 600 godina na proizvodstvo 2006 god. Cenata vo Germanija e okolu 4000 eur.
:mkd:

bokser
02-17-2010, 15:25
1. Купете возило со оригинална сообраќајна книшка
Откако ќе го направите изборот на автомобил за кој треба да внимавате да има најмалку ЕУРО 1 и ЕУРО 2, на некој од странските автоплацови треба да потпишете купопродажен договор со лицето што го продава. Со овој договор треба да добиете и сметка за сумата што сте ја платиле, и оригиналната сообраќајна книшка за возилото. Со обезбедувањето на овие документи завршува вашата работа со автоплацот.
2. Уште во странство ставете ЦОЛ таблички
Пред да тргнете кон Македонија не заборавајте да извадите документ за технички карактеристики на возилото. За овој документ најдобро е да се консултирате со лицето од кое сте го набавиле возилото. На пример, за цела Германија овој документ се обезбедува само во Минхен, или може да се обезбеди преку овластени дилери и чини околу 80 евра. Откако ќе го обезбедите овој документ, потребно е да земете и привремени т.н. ЦОЛ регистарски таблички со кои ќе го возите возилото до дома. Овие таблички чинат околу стотина евра, а се добиваат по откажувањето на старите. Ако возилото планирате да го транспортирате натоварено на товарно возило, тогаш не ви се потребни ЦОЛ таблички, туку само да ги откажете старите.
3. На македонската граница пријавете дека имате возило за царинење
Откако ќе ги обезбедите ЦОЛ табличките и сите претходно наведени документи, подготвени сте да се враќате назад. За патот предвидете пари за гориво и за патарини. Кога ќе стигнете на македонската граница, прво што треба да направите е да пријавите дека имате возило за царинење. По пријавата задолжително треба да добиете транзитен документ т.н. Т1 документ со кој ќе го возите возилото до една од петте царински испостави. Вакви испостави има во Скопје, Куманово, Штип, Гевгелија и Битола, а во која ќе се направи царинењето зависи од жителството на лицето кое го донело возилото.
5. Со царината се плаќа и акциза и ДДВ и еколошка такса
За царинската испостава ви се потребни Т1 документот, оригиналната сообраќајна книшка, документот за техничките карактеристики на возилото, купопродажниот договор или фактура. Врз основа на овие документи прво се прави царинење. Царината во моментот изнесува 1 и 10 отсто. Само 1 отсто е ако за возилото е обезбеден документ за европско потекло, а 10 отсто без овој документ. Но, со измените на Законот, кои се во собраниска процедура, наскоро оваа давачка треба да се преполови и да биде 5 отсто.
Откако ќе се плати царина за возилото се издава царинска декларација. Потоа се прави проценка на вредноста на возилото врз основа на која се плаќа акцизата која по ново ќе се движи од 0 до 18 отсто. На вкупната вредност на возилото со претходните платени давачки се пресметува и ДДВ од 18 отсто што треба да се намири, исто така, во царинската испостава. На истото место увозникот на старото возило задолжително плаќа и такса за животната средина. Според Законот, оваа такса се пресметува врз основа на кубикажата на возилото и за патничките возила се движи од 2.500 до 5.000 денари, додека за транспортните изнесува 10.000 или 12.500 денари.
5. Хомологација
Според новите правилници, кои се веќе во сила, хомологацијата се прави откако ќе заврши царинењето на возилото. Со царинската декларација и со сите претходно собрани документи, се оди во овластена станица за технички преглед каде што детално се прегледува возилото. Оваа процедура чини околу 6.000 денари и ако возилото ги помине тестовите за него се издава сертификат за хомологација.
6. Задолжителен превод на сите документи
Пред да се оди на регистрација за добивање македонски таблички, задолжително мора да се направи превод кај овластен преведувач на сите оригинални документи и задолжително тие да се заверат од нотар, што подразбира и дополнителни трошоци за оваа услуга. Преводите најчесто чинат од 350 до 450 денари по страница, а заверката кај нотар 150 денари по документ. Се преведува сообраќајната возачка дозвола, купопродажниот договор и документот за техничките карактеристики на возилото.
7. Регистрација
Откако ќе заврши хомологацијата и преводот, може да се оди на регистрација на возилото која во зависност од кубикажата на возилото во Македонија се движи од 10.000 до 12.000 денари. Во оваа постапка за увезеното возило се издаваат и нови македонски регистарски таблички кои чинат 1.400 денари и нова сообраќајна книшка.
Дозволен увоз на возила со старост до 18 години
Следните шест месеци во Македонија може да се увезуваат возила со ЕУРО 1, а во следните шест години возила со ЕУРО 2 стандарди, откако минатата недела стапија во сила новите правилници. Тоа значи дека ќе може да се внесат возила кои се произведени и пред 18 години, но кои ги исполнуваат стандардите пропишани во правилниците. Променет е и начинот на увоз на старите возила, според кој прво ќе треба да се направи хомологација на возилото, а потоа да се царини. Во случај увозникот да не добие позитивна оцена за хомологација, парите платени за царинска постапка ќе му бидат вратени на увозникот.
Освен патнички возила, со Правилникот за единечно одобрување на возило се опфатени и возилата од категориите: М (за превоз на патници), Н (за превоз на стоки) и О (приколки).

bojan4golf
02-20-2010, 19:31
Еј луге за мојо ГОЛФ 4 1.4 16в 1999год пред 2.5 години увезен убаво се гледа колку се плака.Колата купена у Германија за 3.750 евра а ние ја земавме 7 евра и човекот од кој ја купивме секоја чест(можеби некои од вас го знаете од Скопје е)Зоран има менувачница МОНИАН најотворено и најфер почетна цена на колата кога тој ја продаваше на авто пазар беше ставил 7800 евра ја пушти колата на 7000 евра и рече дека тој има чисти пари 300 евра.Иначе голфо го купиме регистиран со зелен картон а од додатна опрема има Клима рачна АБС 4 аир бегови е со две врати.А колата е коска супер е како нова се понаша.Е па сеа видете дека колата имала 3000 евра акцизи даноци регистрација итн.

otrakan
02-21-2010, 11:45
Sabajlevo na mtv pisese nesto za akcizava ama ne mi bese jasno 50evra akciza+presmetuvajne spored procenka na kolata

bokser
02-21-2010, 11:56
Sabajlevo na mtv pisese nesto za akcizava ama ne mi bese jasno 50evra akciza+presmetuvajne spored procenka na kolata

Vidi post sto go postirav prethodno vo ovaa tema ,toa e sto se plaka i sto kako treba za uvoz.pozdrav

dOkSiMe
02-28-2010, 18:58
dali znaete i moze da mi kazete : sakam da kupam fiat tipo od bg me interesira posto tatko mi ima invalitska kniska i tamu pise deka ima popust pri uvoz na vozilo dali nekoj znae kolkav e toj popust i za sto e i dali seuste vazi bidejci kniskata mu e izvadena pred 5-6 godini

isajloski
03-03-2010, 22:43
Luge me interesira dali jas kako fizicko lice imam pravo na povrat na ddv plateno pri kupoprodazba na polovno vozilo od eu.Slusnav deka Germanija postoelo takvo nesto pa im pisav mail na nivnata carinska upava pa cekam odgovor.Ako imal nekoj iskustvo neka pise pa koga ce mi odgovorat ke vi pisam Pozz:d:

darko
03-04-2010, 18:13
Tocni davacki za kola ?Vo plan mi e da zemam hyundai accent od 1997 godina da mi go donesat od slovenija so slovenski tablici..go plakam 650 evra ja zimam kolata i sto ponatamu ? Koj se davackite i kolku se tocno davackite so se registracija Pozdrav

SceMax
03-04-2010, 18:17
Luge me interesira dali jas kako fizicko lice imam pravo na povrat na ddv plateno pri kupoprodazba na polovno vozilo od eu.Slusnav deka Germanija postoelo takvo nesto pa im pisav mail na nivnata carinska upava pa cekam odgovor.Ako imal nekoj iskustvo neka pise pa koga ce mi odgovorat ke vi pisam Pozz:d:

Da citash povishe na forumov ili da go upotrebuvash "Барај" ;)

Tocni davacki za kola ?Vo plan mi e da zemam hyundai accent od 1997 godina da mi go donesat od slovenija so slovenski tablici..go plakam 650 evra ja zimam kolata i sto ponatamu ? Koj se davackite i kolku se tocno davackite so se registracija Pozdrav

I ti isto ..:)

isajloski
03-04-2010, 22:46
Da citash povishe na forumov ili da go upotrebuvash "Барај" ;)



I ti isto ..:)

brate eve mesec ipol unazad baram i gi svrtev site temi so se na forumov nekoj da mi kaze dali mozam da go povratam ddv to so sum go platil vo germanija ko sum ja kupil kolata od tamu (zs ne e logicki i tamu i ovde da placam ddv) i nikoj ne znae sigurno (ili ne sakaat da kazat) zs ako se vraka ddv to na dilerive toa im e cista zarabotuvacka ti vika otvoreno kolata ja plativ tamu 3000e a ako se vraka ne ti kazuva deka na start e kar 500e i avtomatski ti go zakopal za plus 500 evra. Zatoa ako znae nekoj tocno dali se vraka neka kaze. Jas im prativ mail na nasava carina i tie mi vikaat od nas nema so da baras ne si ja kupil kolata od mk treba da se obratis kaj so si ja kupil, pa ja im pisav mail na germanskata carina i cekam odgovor pa ko ke miodgovorat ke vi kazam sigurno ako nikoj do sega ne e siguren za ova

Nirvana
03-04-2010, 23:16
Ајде оти си упорен , еве ќе ти кажеме:
Da ti se vraka DDV otkako ke ko prijaves voziloto na carina vo Mk ti isdavvat dokument i so toj dokument go vrakass DDv nazat odnosno oni ti go vrakat na tvojata smetka.

Вака сега. Колку што памтам од пред 4 години :)

Пример од Германија купуваш кола 3000 евра и на таа цена 16% ддв (толку им беше 2006 год), ти даваат фискална, фактура, смткопотврда или што и да е. Со таа сметкопотврда идеш на пункт на Словенечко - Хрватската граница (во конкретниов случај, ако се враќаш преку Словенија) т.е. на излез од ЕУ. На тој пунктот на граница ти прават документ дека си купил стока од ЕУ од таа држава со толкава вредност со толкаво ддв- барање за поврат на ддв. Си се враќаш дома и со тоа документот што си го земал на излез од ЕУ идеш во УЈП (мислам дека таму се идеше) ги поднесуваш документите и таму ќе ти кажат кога да дојдеш да си ги земеш парите. Нема да ти ги вратат сите 16% туку околу 13-14%;)

Значи вака беше во 2006-та.

ЕДИТ: Сега ме потсети Зокидац - Дарко, дека треба во сметкопотврдата од каде што ќе ја купуваш стоката да ти пишат број на пасош дека си странски државјанин. Едноставно им кажуваш не сум од тука и ти прават документи за поврат на ддв.;)

ЕДИТ2: Еве најдов еден линк кој објаснува што како и плус можеш да ги контактираш за подетални информации. Башка на нетов мора некаде да има објаснето што точно како оди.

http://www.infobit.com.mk/Raboten/Portal/Default_DDVinfo.asp

Danocna uprava vo germanija.

povrat na DDV nemaat site koli vo EU imaat samo onie koli koi se na ime na firma, koga glasi na fizicko lice ne se vraka,najcesto poskapite koli imaat povrat na ddv i kombinjata skoro site.a procedurata otrpilika ide vaka;
se dogovaras koja e netto cena na kolata i ti presmetuva DDV na toa ili pak ne mora presmetka nego se dogovarate na suma koja ke bide kako garancija deka kolata ke izleze od taa drzava i koga ke stignes na poslednata granica vo EU na primer vo Ungarija carinarot kompjuterski prijavuva deka voziloto e izlezeno od EU i ti udira pecat na izvoznata deklaracija.porano morase taa izvozna deklaracija da mu ja pokazes na prodavacot pa da ti gi vrati parite ama so kompjuterskoto prijavuvanje moze da vidi deka kolata e pominata i ti gi praka parite na tvojata devizna smetka.

isajloski
03-06-2010, 00:07
Abe luge pak ne se razbirame:mind: Kolku so razbrav fizicko lice ili nekoj budala kao mene mu teknalo ide u germanija i kupue kola i saka tamu platenoto ddv da si go povrati ama kolku so razbrav po tekstot od feniks on vika deka ti go vracaat ddv to na smetka a ne kazuva kaj treba da go baras ddv to i na kakva smetka ,koi se toa "oni" ,onda Ljupco vika deka moze ti vrakaat samo 13% i dokumentot go poddavas vo ujp, apropo jas im prativ mail na ujp i oni vikaat nema so da baras ti kaj nas i po linkot so go dadovte povratok na ddv ima pravo samo pravno lice so kupilo kola od EU t.e.firma so znaci nekoj budala kao mene nema pravona povrat na ddv :blah::neznam::nene: Pa ve molam ako znae nekoj tocno kako ide procedurata neka pise (gornite citati i prethodno gi imav procitano)

bokser
03-06-2010, 16:44
dali znaete i moze da mi kazete : sakam da kupam fiat tipo od bg me interesira posto tatko mi ima invalitska kniska i tamu pise deka ima popust pri uvoz na vozilo dali nekoj znae kolkav e toj popust i za sto e i dali seuste vazi bidejci kniskata mu e izvadena pred 5-6 godini

Ne sum siguren ,no mislam deka toa ne vazi,ako naucis nesto pisi bidejki i jas sum zainteresiran za da donesam kola preku dedo mi koj e invalid.pozdrav

audi__boy
03-06-2010, 20:29
Abe luge pak ne se razbirame:mind: Kolku so razbrav fizicko lice ili nekoj budala kao mene mu teknalo ide u germanija i kupue kola i saka tamu platenoto ddv da si go povrati ama kolku so razbrav po tekstot od feniks on vika deka ti go vracaat ddv to na smetka a ne kazuva kaj treba da go baras ddv to i na kakva smetka ,koi se toa "oni" ,onda Ljupco vika deka moze ti vrakaat samo 13% i dokumentot go poddavas vo ujp, apropo jas im prativ mail na ujp i oni vikaat nema so da baras ti kaj nas i po linkot so go dadovte povratok na ddv ima pravo samo pravno lice so kupilo kola od EU t.e.firma so znaci nekoj budala kao mene nema pravona povrat na ddv :blah::neznam::nene: Pa ve molam ako znae nekoj tocno kako ide procedurata neka pise (gornite citati i prethodno gi imav procitano)


moze i fizicko lice(kupuvac) da povrati ddv vo EU ama prodavacot treba da bide pravno lice toa se koli pocesto so ponova godina i poskapi koli.a za vrakanje vrakaat okolu 16% toa zavisi kako se pazaris so prodavacot moze da si se pazaris so nego na NETTO cena i da mu ostavis garanciija nekoe evro.a parite moze da ti fi prati na smetka ili pa ako imas pat nataka da ides direktno kaj prodavacot da ides da gi zemes.so germanskoto UJP nemas nikakva vrska znaci samo so prodavacot!!! ima nanazad detalno objasneta procedura od mene

Bugar
03-06-2010, 21:49
Da ne se zalazuvame za povratokot na ddv. Ddv ne se vraka, osven ako kolata ne si ja kupil od firma i taa ne ti sredi za povratokot na ddv vo stranstvo. Vo krajna linija imas dvojno odanocuvanje, tamu plakas ddv i tuka plakas ddv. Sakame vo eu a vo eu nemas dvojno odanocuvanje. Isto kako tuka, ti plati pa ke vidime posle. Koga odis vo stranstvo plakas gorivo so ddv, a ne ti go vrakaat, spies vo hotel plakas ddv a ne ti go vrakaat, jades vo restoran, plakas smetka so ddv a ne ti go vrakaat. Baska kolku sto sum informiran, rokot za povratok na ddv e 15 dena i ne ti se povraka celata suma.

audi__boy
03-06-2010, 22:27
Da ne se zalazuvame za povratokot na ddv. Ddv ne se vraka, osven ako kolata ne si ja kupil od firma i taa ne ti sredi za povratokot na ddv vo stranstvo. Vo krajna linija imas dvojno odanocuvanje, tamu plakas ddv i tuka plakas ddv. Sakame vo eu a vo eu nemas dvojno odanocuvanje. Isto kako tuka, ti plati pa ke vidime posle. Koga odis vo stranstvo plakas gorivo so ddv, a ne ti go vrakaat, spies vo hotel plakas ddv a ne ti go vrakaat, jades vo restoran, plakas smetka so ddv a ne ti go vrakaat. Baska kolku sto sum informiran, rokot za povratok na ddv e 15 dena i ne ti se povraka celata suma.


ne e 15 dena ja mislam deka e 3 meseci ja sum vratil pari posle 2 meseci.

Bugar
03-06-2010, 23:05
jas od nekade dobiv takva informacija. Bravo ako si uspeal da vratis barem spodeli so drugite da znaeme, da ne davame za dzabe pari. Zatoa se forumite.:cuc:

audi__boy
03-06-2010, 23:12
jas od nekade dobiv takva informacija. Bravo ako si uspeal da vratis barem spodeli so drugite da znaeme, da ne davame za dzabe pari. Zatoa se forumite.:cuc:


pa druze spomnav otprilika kako ide toa.do sega kupiv desitina koli od eu i za site vrativ pari ama nikogas nemam kupeno kola na pazar znaci site koli gi kupuvav od placevi,skoro site kombinja imaat povratok na ddv a koli kako sto rekov vo nekoi drugi postovi malce ponovite i poskapite.ako ve interesira nesto drugo slobodno prasajte.

radijacija2000
03-07-2010, 00:22
pa druze spomnav otprilika kako ide toa.do sega kupiv desitina koli od eu i za site vrativ pari ama nikogas nemam kupeno kola na pazar znaci site koli gi kupuvav od placevi,skoro site kombinja imaat povratok na ddv a koli kako sto rekov vo nekoi drugi postovi malce ponovite i poskapite.ako ve interesira nesto drugo slobodno prasajte.

Zoshto samo na ponovi i na poskapi vozila da ima povrat na DDV? Ne gledam tuka nikakva doslednost nitu logika!?Logicno e shto nema povrat ako se kupuva od fizicko lice, bidejki toj ne moze da si go povrati DDV, no kakva vrska ima toa kolku e skap avtomobilot? DDV, t.e VAT(na angliski) vo Germanija na primer e 19%, a toa e 950 eur na kola od 5000 eur, da receme.
Koja e togas, dolnata granica na vrednost na avtomobilot koja gi ispolnuva uslovite za povrat na DDV?

sanatorium
03-07-2010, 17:48
дали некои може да каже како иде процедурата за увоз на автомобил од Бугарија значи откако ќе ја купиш колата па додека да ја ставиш на МК таблици, и ако може нека каже како се движат цените за документи и сл. и дали мора да се вадат цол таблици и за што служат всушност тие ( дали може некои со бг пасош да ја пренесе колата преку граница без цол таблици и после да си терам работа на македонската страна )

isajloski
03-07-2010, 19:12
дали некои може да каже како иде процедурата за увоз на автомобил од Бугарија значи откако ќе ја купиш колата па додека да ја ставиш на МК таблици, и ако може нека каже како се движат цените за документи и сл. и дали мора да се вадат цол таблици и за што служат всушност тие ( дали може некои со бг пасош да ја пренесе колата преку граница без цол таблици и после да си терам работа на македонската страна )

druze za toa ti pisue pogore baraj i na temata uvoz na polovni vozila baraj ke vidis samo ke baras postovi postari od 23.02.10

Zoshto samo na ponovi i na poskapi vozila da ima povrat na DDV? Ne gledam tuka nikakva doslednost nitu logika!?Logicno e shto nema povrat ako se kupuva od fizicko lice, bidejki toj ne moze da si go povrati DDV, no kakva vrska ima toa kolku e skap avtomobilot? DDV, t.e VAT(na angliski) vo Germanija na primer e 19%, a toa e 950 eur na kola od 5000 eur, da receme.
Koja e togas, dolnata granica na vrednost na avtomobilot koja gi ispolnuva uslovite za povrat na DDV?

i mene bas ne mi e jasno zosto na ponovite?DDV si e DDV i go plakas i za postari i za ponovi logicki e da ti go vratat bez razlika na starosta. e sea moze nekoj ne saka da se maltretira pr. platil kola 3000e DDV to e 550e ama ipak toa ne se mali pari neli? Ne razbiram koja e logikata tuka so cenata na vozilata i DDV to

passat19tdi
03-08-2010, 12:06
dobro ima li nekoj eden i edinstven na celiov forum i posiroko koj moze da objasni okolu povrat na ddv??? jas od sledniov mesec zemam 5-6000 evra i odam za germanija ili slovenija da donesam vw passat 2001 19tdi DALI na taa cena sto ke ja platam kolata tamu 5-6000e ke mi se vrati ddv ili ne???

radijacija2000
03-08-2010, 13:03
Abe batka, rekovme, DDV ti go vrakja onoj od kogo si ja kupil kolata,pritoa, DDV se vrakja samo ako kolata si ja kupil od pravno lice (znaci firma mora da ima registrirano toj sto ti ja prodava, avtoplac ili shto i da e, treba vo negovata drzava da figurira kako pravno lice), od fizicko lice- ne sleduva povrat na DDV.Koga ke kupuvas, prassaj go prodavacot za povrat na DDV, toj ke ti objasni.Kako shto rekovme, treba koga ke izlezesh od EU (na primer na Slovenecko - Hrvatskata granica da kazesh deka avtomobilot go izvezuvash od EU, ke mu daes dokumentite na carinarnikot da mu dokazesh deka si go kupil i on ke ti udri pecat na fakturata,ili ke ti dade nekakva potvrda).Ona shto ne go znam e dali se vrakja DDV na granica (kako sho nekoi vikaa deka bilo sega) ili treba da se vratis so taa potvrda (pecat) nazad i da baras povrat na DDV od prodavacot. Koga pred 10 godini, jas odev vo Avstrija, trebase da se vratam onamu kaj shto sum kupuval, ne znam sega dali e taka.

Nekoi vikaat deka ne se vrakja DDV vo nekoi slucai, ne znam tocno vo koi, no ako prodavacot ti kaze deka moze da se vrati DDV, ondak moze, toa ti e sigurno.Prasuvaj pred da kupis dali mozes da ti go vratat DDV - pa otkoga ke ti kaze prodavacot, togas praj podetalni kalkulacii.
Za sekoj slucaj, vo tvoite kalkulacii smetaj deka nema da ti go vratat DDV i zemi si nekoe evro povekje, ako uspees da si gi vratis parite od DDV, ondak si zavrsil dobra rabota.

VW Golf
03-08-2010, 16:41
Царината за нови и стари автомобили ќе бидат исти и ќе изнесуваат пет отсто
08.03.2010 - 14:03 |


Царинските давачки за нови и стари автомобили се изедначуваат и ќе изнесуваат пет отсто.


Ова го предвидува амандманот на измените и дополнувањата на Законот за царинска тарифа што денеска беше прифатен од собраниската Комисија за финансирање и буџет, а поднесен од група пратеници на ВМРО-ДПМНЕ.

- Со ова би се извршило целосно изедначување на царинските стапки во глава 87 во царинскиот тарифник кај патничките автомобили со што и новите и употребувани автомобили ќе бидат со иста царинска давачка од пет проценти. Со иста царинска давачка би се царинеле сите автомобили без разлика на видот на каросеријата и техничките перформанси на возилото, рече Нада Станчевска од ВМРО-ДПМНЕ, која е еден од предлагачите на амандманот.

Членовите на Комисијата го усвоија и амандманот со кој се предлага Предлог-законот за изменување и дополнување на законот за царинска тарифа да стапи во сила веднаш по објавувањето во Службен весник.

Со ова, влегувањето во сила на овој закон се усогласува со стапувањето во сила на Законот за изменување и дополнување на Законот за акцизи.

http://sitel.com.mk/dnevnik/biznis/carinata-za-novi-i-stari-avtomobili-ke-bidat-isti-i-ke-iznesuvaat-pet-otsto
Дали со ова се зголемува царината за половни автомобили со потекло од ЕУ од 2% на 5%. Доколку знае некој нека ми образложи..

Mustang
03-08-2010, 17:58
Ако е вака како што пишува, тогаш овие од власта играат пинг-понг со народот... До кога вака!?!?!?

radijacija2000
03-08-2010, 19:22
Ova e samo za onie vozila koi ne poteknuvaat od EU,porano ovaa carina beshe 10%.
Za vozila koi poteknuvaat od EU e 1% carinata

James_Bond_007
03-08-2010, 19:50
Ova e samo za onie vozila koi ne poteknuvaat od EU,porano ovaa carina beshe 10%.
Za vozila koi poteknuvaat od EU e 1% carinata


Беки си во право ама ништо не се знае

"Со иста царинска давачка би се царинеле сите автомобили без разлика на видот на каросеријата и техничките перформанси на возилото"


btw на линкот има слика од мерцедес

ing_bore
03-08-2010, 20:41
Zdravo na site, sakam da ve prasam dali moze da se registrira kola so desen volan na mkd tabli?

Pozdrav

bagibmwm3
03-08-2010, 20:44
Zdravo na site, sakam da ve prasam dali moze da se registrira kola so desen volan na mkd tabli?

Pozdrav

Не

1000%

ing_bore
03-08-2010, 20:48
A kako togas se vozat koli so desen volan na MKD tabli ( vo strumica ima nekolku vozila so desen volan registrirani na SR tabli)

bagibmwm3
03-08-2010, 20:54
И јас тоа се прашувам...

Прашав на царина бидејки и јас имам случај што треба кола со десен волан да се регистрира и прашав на царина ми одговорија дека не е возможно....

radijacija2000
03-08-2010, 21:27
Беки си во право ама ништо не се знае

"Со иста царинска давачка би се царинеле сите автомобили без разлика на видот на каросеријата и техничките перформанси на возилото"


btw на линкот има слика од мерцедес

Abe, na novinari li veruvash...toj shto go napisal tekstot i sam neznae shto napisal :blah:

Btw, jas bi cekal site ovie zakoni koi se odnesuvaat na uvoz na polovni da gi objavat vo sluzben vesnik, i potoa ke se obratam vo nekoja shpedicija da mi kazat shto se treba i kolku cini za da se uveze odreden avtomobil od EU.

macci
03-09-2010, 11:26
тоа новинарките се за :pusenje: гарант нема положено за кола
а ако е новинар мора да е :glup: :bat:
50% од недоразбирањата и грешните информации ги сервираат новинарите.таква тензија може да направи медиумот што нема врска со реалноста.

le Driver*
03-10-2010, 19:59
Aj ako saka eden koj so celosno gi razbira davackite da mi gi objasni na pokratko i osloboduvanja ako ima nekoi potrebni dokumenti i sl.. Fala od napred

ing_bore
03-10-2010, 23:56
Luge dali nekoj dozna tocno dali mozat da se registriraat vozila so desen volan?
Blagodaram odnapred
I so sreka neka ni e registracijata ( koj znae uste kolku davacki ke imaat izmisleno )
pozdrav

feniks
03-11-2010, 13:11
Vcera e izglasan zakonot za izmeni na akcizi za novi i polovni vozila,pa cestito naka ni e samo koga ke izleze vo sluzben vesnik znae nekoj.

maksi
03-11-2010, 19:19
Imam edno prasanje okolu akcizite. Sakam da zemam kola koja spaga vo grupata od 8500 do 12000eu i ima akciza od 360eu. me interesira bidejki akcizata e 3% od vrednosta dali dokolku cenata na primer e 9000eu akcizata e 270eu ili si ostanuva 360eu. I na koja cena se presmetuva akcizata dali na fakturiranata ili na fakturiranata+transport+carina?.

VW Golf
03-12-2010, 01:08
Imam edno prasanje okolu akcizite. Sakam da zemam kola koja spaga vo grupata od 8500 do 12000eu i ima akciza od 360eu. me interesira bidejki akcizata e 3% od vrednosta dali dokolku cenata na primer e 9000eu akcizata e 270eu ili si ostanuva 360eu. I na koja cena se presmetuva akcizata dali na fakturiranata ili na fakturiranata+transport+carina?.

Акцизата се пресметува врз основа на фактурата доколку ти ја проценат како реална, а 360 еу е заокружена цена за категоријата од 8500 до 12000 и не е фиксна, за било која вредност помеѓу 8500 и 12000 се пресметува 3% акциза...

highlight
03-12-2010, 02:54
Според вас, ако колата кошта 13.000 евра, а јас сум средил со продавачот да ја фактурираме на 11.000, дали ќе се посомневаат?

feniks
03-12-2010, 08:49
Zdravo do site i oficijalnood denes stapuva na sila noviot zakon za Carinenje na novi i polovni avtomobili,znaci konecno mozeme da pravime presmetki sto i kako.
pozdrav do site.

radijacija2000
03-12-2010, 10:41
Според вас, ако колата кошта 13.000 евра, а јас сум средил со продавачот да ја фактурираме на 11.000, дали ќе се посомневаат?

Mislam deka ke se posomnevaat! Ima najavi (t.e muabeti) deka ako fakturnata vrednost e poniska za 10% od kataloshkata koja se odreduva spored Schwacke katalogot (http://www.schwacke.de/), osnovica za presmetuvanje na davackite ke bide kataloshkata vrednost.
Kataloshkata vrednost na voziloto spored Schwacke katalogot mozes da ja proveris online ovde (http://www.schwacke.de/).Se plakja 7,90 eur

zokidac
03-12-2010, 21:52
na komsijata drugar zemal avtomobil koj go platil 1500 evra. denes im prilozil faktura na ovie vo carina i ne mu ja priznale. potoa mu ja procenile 4000 evra !!!

ing_bore
03-12-2010, 22:27
Pocna li carinenjeto po noviot zakon ?

Nekoj ako bil sto dokumenti mu barale?

Pozdrav

audi__boy
03-12-2010, 22:29
Според вас, ако колата кошта 13.000 евра, а јас сум средил со продавачот да ја фактурираме на 11.000, дали ќе се посомневаат?

najpametno e pred da ja napravis f-rata da se javis vo spedicija i da prasas kolku e spored katalogot i od taa cena oni so ke ti ja kazat ti da stavis oklu 10% poniska cena.

radijacija2000
03-12-2010, 22:30
na komsijata drugar zemal avtomobil koj go platil 1500 evra. denes im prilozil faktura na ovie vo carina i ne mu ja priznale. potoa mu ja procenile 4000 evra !!!

Vakvi rekla kazala muabeti ne se relevanten izvor na informacii...ne se za veruvanje, a ne se ni za na forum :blah:
Barem da navedeshe kakov avtomobil, od koja godina i vo kakva sostojba, vaka...

zokidac
03-12-2010, 23:03
Vakvi rekla kazala muabeti ne se relevanten izvor na informacii...ne se za veruvanje, a ne se ni za na forum :blah:
Barem da navedeshe kakov avtomobil, od koja godina i vo kakva sostojba, vaka...

najverodostojno za tebe bi bilo da se snimi klip so svedocenje na covekot na koj mu se ima sluceno so site dokumenti pa i togash nema da e "relevantno".kakov i da e avtomobilot, razlikata od 2500 evra ne mala ! rekoa se spored FAKTURA i za toa site digaa najgolema galama i zgora na se ok ke bilo i po katalogot, a KAZAA i deka cenite vo katalogot bile "REALNI " :). izgleda namesto hrom na avtomobilov imalo zlato

radijacija2000
03-12-2010, 23:20
Mislam deka ke e korisno za site da kazesh marka na kolata, model, godina, benzin/dizel i slicno. Taka barem ke imame nekakva orientacija kakov avtomobil carinata procenuva na 4000eur :smir:

zokidac
03-13-2010, 00:07
Mislam deka ke e korisno za site da kazesh marka na kolata, model, godina, benzin/dizel i slicno. Taka barem ke imame nekakva orientacija kakov avtomobil carinata procenuva na 4000eur :smir:

eve sega specijalno ke sprovedam istraga za toa od kade e covekot i ke mu otidam doma da go ispituvam. epten sproveduvate demagogija. razlikata e 2500evra. da se 400/500 ajde mozebi avtomobilot imal pogolema vrednost od pokazanata od 1500 evra. ama druze 4000 evra se skoro dvapati povekje od onaa vo FAKTURATA !



„Ова е хаос. Има многу неправилности и се' уште не сме ја почнале постапката за влез на возилата. Тие чекаат со недели во складиштата. Никому ништо не му е јасно. Ниту, пак, цариниците ни објаснуваат од кога ќе почне. Што е најтрагично, сега дознавме дека Царината има каталог, според кој се утврдува цената на возилото, но само до 1998 година. Па нели власта рече дека ќе можеме да увезуваме и автомобили постари од 16 години. Сега излегува дека не може. Од Царина ни објаснуваат дека ќе ни ги проценувале возилата паушално, односно давачките ќе треба да ги платиме на 10 отсто од ценета по која се купени пред повеќе од 15 години. Ако возилото тогаш чинело 15.000 евра, сега ќе го проценат на 1.500 евра, а јас сум го купил 800 евра“, вели еден револтиран увозник, кој со години се занимава со продажба на стари автомобили.

А завчера директорот на Царинската управа Ванчо Каргов за „Утрински весник“ изјави дека се' е подготвено да почне увозот на стари автомобили. „Увозниците треба да ја приложат целата документација за возилото и цената по која е купено. Доколку Царината се посомнева во реалната цена на возилото, тоа ќе се царини според цените во каталогот. Доколку увозникот не е задоволен од проценетата вредност, има право на жалба“, објасни Каргов.

Но, според увозниците, во практика владеат други правила. Тие велат дека и досега се жалеле, ама на крајот повторно процената на Царината победувала. „Кадија те тужи, кадија те суди, така излегува работава ако се обидеш да се жалиш. Јас сум еден од тие увозници што постојано се буни и реагирам на сите неправилности, ама џабе. Царина најчесто не ни ги признава фактурите, кои ја потврдуваат цената по која сме го купиле возилото во странство.


izvor UTRINSKI: http://utrinski.com.mk/?ItemID=31F809E89E2B804F82259EB50F52C70B



praksata go veli gore navedenoto, prikaskite se teshko ostvarlivi vo praksa !!! potrebni se DLABOKI REFORMI VO KORUMPIRANATA I VO GOLEM BROJ ZAOSTANATA CARINA, sekako so cesni isklucoci. Nekoi od forumov velea tuka sum samo da plukam po carinata. izgleda gresham :haha:

Љупчо
03-13-2010, 02:33
Mislam deka ke e korisno za site da kazesh marka na kolata, model, godina, benzin/dizel i slicno. Taka barem ke imame nekakva orientacija kakov avtomobil carinata procenuva na 4000eur :smir:

Бидејќи нема доволно информации, ќе заклучиме дека колата е слупана па затоа толку евтино ја земал, а по каталог излегува поскапо затоа што нема каталог за слупани коли.;)

zokidac
03-13-2010, 03:44
Бидејќи нема доволно информации, ќе заклучиме дека колата е слупана па затоа толку евтино ја земал, а по каталог излегува поскапо затоа што нема каталог за слупани коли.;)

i vo ovoj slucaj avtomobilot e udren? >>> "Од Царина ни објаснуваат дека ќе ни ги проценувале возилата паушално, односно давачките ќе треба да ги платиме на 10 отсто од ценaта по која се купени пред повеќе од 15 години. Ако возилото тогаш чинело 15.000 евра, сега ќе го проценат на 1.500 евра, а јас сум го купил 800 евра“, вели еден револтиран увозник, кој со години се занимава со продажба на стари автомобили."

tvoite zaklucoci se povekje mi licat na onie koi gi donesuvaat vo carina. duri i da e taka kako shto velish ti, ne se svesni ovie od carina i ne gledaat dokolku kako shto velish ti deka avtomobilot e udren pa da ne ti ja smetaat 4000 evra tuku da ja procenat okolu vrednosta na fakturata ili samo koga ovie od carina ke vidat deka imas ekstra oprema pa da ti dodadat na vrednosta, a za odzemanje gi nema nikade? takva ti e logikata?

radijacija2000
03-13-2010, 10:21
hmmm....Utrinski vesnik....ok, mozebi se i verodostojni informaciite izlozeni ovde:
http://utrinski.com.mk/?ItemID=31F809E89E2B804F82259EB50F52C70B

No, nekako mi bode oci shto vo tekstov nema spomnato nitu edno ime i prezime, nitu pak ime na firma (osven na direktorot na C.U. Vanco Kargov koj ne e direktno involviran vo slucajov).
Zoshto krienje!?Neka se pretstavat i neka gi kazat i iminjata na carinskite sluzbenici koi ja zloupotrebuvaat svojata sluzbena pozicija (dokolku navistina ja zloupotrebile).

Toa e najefikasniot nacin za spravuvanje so nepravdite i samovolieto, a ne krienjeto.Ne sakam da ja opravduvam nashata Carinska Uprava, no ete sepak mislam deka ako nekoj avtoimporter koj saka da vnese 20-30 vozila i carinata go zeza , neka izleze pred kameri, neka gi pokaze dokumentite!Dokolku navistina ima zloupotreba od carinskite sluzbenici, ova ke bide top vest na site televizii, 2-3 dena ke se vrti po "Vestite".Toa e najefikasniot nacin da se izvrshi pritisok vrz Carinskata Uprava da raboti spored propisite!!!A ne so anonimni izjavi!
I ako toa ne promeni nishto vo praktikata na rabotenjeto na Carinskata Uprava, sepak ne e pukanje vo prazno bidejki Vladata ke go namali svojot kredibilitet kaj narodot.

Btw, eve link do statija od vesnikot "Dnevnik" od deneshna data, ne pishuva nisto okolu navodnoto nepridrzuvanje kon propisite od carnskite sluzbenici:
http://dnevnik.com.mk/?ItemID=BD4230EE05843A4987134F13AA135144

Љупчо
03-13-2010, 15:17
i vo ovoj slucaj avtomobilot e udren? >>> "Од Царина ни објаснуваат дека ќе ни ги проценувале возилата паушално, односно давачките ќе треба да ги платиме на 10 отсто од ценaта по која се купени пред повеќе од 15 години. Ако возилото тогаш чинело 15.000 евра, сега ќе го проценат на 1.500 евра, а јас сум го купил 800 евра“, вели еден револтиран увозник, кој со години се занимава со продажба на стари автомобили."

tvoite zaklucoci se povekje mi licat na onie koi gi donesuvaat vo carina. duri i da e taka kako shto velish ti, ne se svesni ovie od carina i ne gledaat dokolku kako shto velish ti deka avtomobilot e udren pa da ne ti ja smetaat 4000 evra tuku da ja procenat okolu vrednosta na fakturata ili samo koga ovie od carina ke vidat deka imas ekstra oprema pa da ti dodadat na vrednosta, a za odzemanje gi nema nikade? takva ti e logikata?

Рекла - кажала муабети на секаде и на секој чекор. Дезинформации еден куп, нецелосни информации колку ти душа сака, мафтање со некои цифри кои сами по себе ништо не значат, манипулации и манипулации безброј.

Пример: Продавам кола. Цена 3000 евра. Комшото ми рече дека повеќе од 1000 евра нема да ми даде за колата.
Немој некој да ме прашал што марка на кола е.:mind:

Абе појма да се немало од животот, како од Марс да сте паднале од пред 2 недели.:dzid:

zokidac
03-13-2010, 15:51
Рекла - кажала муабети на секаде и на секој чекор. Дезинформации еден куп, нецелосни информации колку ти душа сака, мафтање со некои цифри кои сами по себе ништо не значат, манипулации и манипулации безброј.

Пример: Продавам кола. Цена 3000 евра. Комшото ми рече дека повеќе од 1000 евра нема да ми даде за колата.
Немој некој да ме прашал што марка на кола е.:mind:

Абе појма да се немало од животот, како од Марс да сте паднале од пред 2 недели.:dzid:

povekje i veruvash na carinata otkolku na obicniot covek taka. da ne rabotish slucajno tamu? so koja cel najdobriot drugar bi te lazel za toa kolku ja kupil a kolku potoa mu ja procenile. da ne e ova poshiroka zavera na narodot ?? :haha: ti shto sakas, maticen broj od onoj koj go rekol toa. svesen si deka se e povrzano vo carinata ili se pravish budala. SPORED TEBE NARODOT MANIPULIRA A CARINATA E ZRTVA TAKA ??? c c c c

Љупчо
03-13-2010, 15:58
povekje i veruvash na carinata otkolku na obicniot covek taka. da ne rabotish slucajno tamu? so koja cel najdobriot drugar bi te lazel za toa kolku ja kupil a kolku potoa mu ja procenile. da ne e ova poshiroka zavera na narodot ?? :haha:

Овде има само една страна на муабетот и тоа нецелосна, царината се нема изјаснето. :glup:

Бидејќи цената зависи од производот, а производот не го знаеме тогаш :kanta: е муабетов. :mind:
Еве ти сличен канта муабет: на зет ми сестра му, епа нејзина другарка земала кола 4000 евра, а на царина и ја процениле само 1500 евра.:tuktuk:

zokidac
03-13-2010, 16:02
Nz dali raboti LJUPCO tamu no znam deka e VMRO-vec,to so sigurnost go kazuvam,od postovite se gleda deka e.Gi brani site odluki na VMRO-vcite!:neznam:

jas ja podrzuvam 100% ovaa odluka na vladata za namaluvanje na akcizite. modelot bi bil vo red dokolku i carinata e "vo red". no ovde ima golema moznost za manipulacija i zloupotrebuvanje.I sega koga nekoj mi veli deka carinata bila ok a sum imal rabota so carinarnici so godini izgleda deka toj shto go veli toa ili gi zatvora ocite, ili nema dopirni tocki so realnosta ili samo tera demagogija a nema poima od praksata i realnosta. ne plukam po rabotata na vlasta tuku po carinata. vlasta treba da prezeme seriozni cekori vo toj sektor.

Овде има само една страна на муабетот и тоа нецелосна, царината се нема изјаснето. :glup:

Бидејќи цената зависи од производот, а производот не го знаеме тогаш :kanta: е муабетов. :mind:
Еве ти сличен канта муабет: на зет ми сестра му, епа нејзина другарка земала кола 4000 евра, а на царина и ја процениле само 1500 евра.:tuktuk:

za gjubre ja smetash i izjavata na uvoznikot ili tamu ne ti se "gleda" dobro?

Љупчо
03-13-2010, 16:04
za gjubre ja smetash i izjavata na uvoznikot ili tamu ne ti se "gleda" dobro?

Кој увозник, за што кола станува збор или ќе мавтаме само со цифри.

zokidac
03-13-2010, 16:09
Кој увозник, за што кола станува збор или ќе мавтаме само со цифри.

" Од Царина ни објаснуваат дека ќе ни ги проценувале возилата паушално, односно давачките ќе треба да ги платиме на 10 отсто од ценета по која се купени пред повеќе од 15 години. Ако возилото тогаш чинело 15.000 евра, сега ќе го проценат на 1.500 евра, а јас сум го купил 800 евра“, вели еден револтиран увозник, кој со години се занимава со продажба на стари автомобили. "

odi objasni mu na covekov deka se e vo red

James_Bond_007
03-13-2010, 16:11
povekje i veruvash na carinata otkolku na obicniot covek taka. da ne rabotish slucajno tamu? so koja cel najdobriot drugar bi te lazel za toa kolku ja kupil a kolku potoa mu ja procenile. da ne e ova poshiroka zavera na narodot ?? :haha: ti shto sakas, maticen broj od onoj koj go rekol toa. svesen si deka se e povrzano vo carinata ili se pravish budala. SPORED TEBE NARODOT MANIPULIRA A CARINATA E ZRTVA TAKA ??? c c c c


Nikoj ne te prasa koj e toj covek !!!!!!
NAPISI SO KOLA I KOJA GODINA E !!!
Moze na mene ke mi poklonat kola od Germanija i znaci jas ne treba nisto da platam ???? ili ????

Љупчо
03-13-2010, 16:15
" Од Царина ни објаснуваат дека ќе ни ги проценувале возилата паушално, односно давачките ќе треба да ги платиме на 10 отсто од ценета по која се купени пред повеќе од 15 години. Ако возилото тогаш чинело 15.000 евра, сега ќе го проценат на 1.500 евра, а јас сум го купил 800 евра“, вели еден револтиран увозник, кој со години се занимава со продажба на стари автомобили. "

odi objasni mu na covekov deka se e vo red

Кој човек? Во денешно време кој што сака може да пише во весник без никаква одговорност потоа.
Информацијата не веродостојна за да ја коментирам.;)

Nikoj ne te prasa koj e toj covek !!!!!!
NAPISI SO KOLA I KOJA GODINA E !!!
Moze na mene ke mi poklonat kola od Germanija i znaci jas ne treba nisto da platam ???? ili ????

Ама дека ти била удрена требало да ти ја намалат, добра волја да покажат од царина. :mind:
Абе глупости тропање од неупатени луѓе на секој чекор.

zokidac
03-13-2010, 16:16
Кој човек? Во денешно време кој што сака може да пише во весник без никаква одговорност потоа.
Информацијата не веродостојна за да ја коментирам.;)

друже муабетот со тебе испаѓа кога на слепец му ја објаснуваш разликата меѓу две или повеќе бои.

ако те интересира увозникот прошетај се до утрински и прашај таму, секако доколку не си слушнал за кодексот на новинарите изворот доколку сака да остане анонимен заради лични причини. а за тоа дека сешто пишувале новинарите е точно, но пак од друга страна се што напишале за злоупотребите во царина ти го земаш како неверодостојно. И не знам зошто неспособноста на царината ја земаш за сопствена или за одговорност која Ние и ја препишуваме на власта.

Љупчо
03-13-2010, 16:32
ако те интересира увозникот прошетај се до утрински и прашај таму, секако доколку не си слушнал за кодексот на новинарите изворот доколку сака да остане анонимен заради лични причини. а за тоа дека сешто пишувале новинарите е точно, но пак од друга страна се што напишале за злоупотребите во царина ти го земаш како неверодостојно..

Мене воопшто не ме интересира увозникот, ти се потпираш на некое паушално тврдење и пробуваш да ме убедиш во тоа, а јас не ти верувам затоа што немаш ниеден аргумент.:zdravo:

Ти поставија едно и единствено прашање. Што кола било и која година, а ти почна да креваш узбуна дека не веруваме.

Што мислиш зашто 3-4 ти го поставија тоа исто прашање.:mind: Значи никој не верува овсен ти.:glup:

zokidac
03-13-2010, 16:43
Мене воопшто не ме интересира увозникот, ти се потпираш на некое паушално тврдење и пробуваш да ме убедиш во тоа, а јас не ти верувам затоа што немаш ниеден аргумент.:zdravo:

e vaka arogantno se odnesuvaat i vo carina

Ти поставија едно и единствено прашање. Што кола било и која година, а ти почна да креваш узбуна дека не веруваме.

Што мислиш зашто 3-4 ти го поставија тоа исто прашање.:mind: Значи никој не верува овсен ти.:glup:

Pa eve i Vanco Kargov kaza deka se ke bide vo red so carinenjeto. objaveno e vo mediumite. Znaci gotooovooo se ke bide vo red. Toj ima "argumenti" koi gi barash ti? :)

Ili dovolno e da e covek od vlasta koj go ima kazano toa pa da mu veruvame c c c

ushte neshto ako e taka kako shto velis so koja cel bi lazel i jas i lugjeto na koi im se ima sluceno ova vo carinata ??? bi postignal neshto? bi sakal nekoj onaka rekreativno da se zakaci javno so carina kako shto velish ti so ime , prezime, maticen broj...


samiot se pravish nedoveten ili site okolu tebe. vrskite megju carinata i ministerstvoto za fanansii se golemi. ako mislish da se zalish za carinska postapka treba da se obratish kaj vtorostepenata komisija vo ministerstvoto za finansii. ednash imam spomnato deka toa ispagja kao da se zalish kaj ovie vo kipar deka grcishtata ne go priznavaat imeto.

srushi gi zidovite koi gi imas okolu sebe i gledaj so sopstveni oci

Љупчо
03-13-2010, 16:59
Pa eve i Vanco Kargov kaza deka se ke bide vo red so carinenjeto. objaveno e vo mediumite. Znaci gotooovooo se ke bide vo red. Toj ima "argumenti" koi gi barash ti? :)

Цитирај каде дал таква изјава дека се ќе биде во ред.:zdravo:


ushte neshto ako e taka kako shto velis so koja cel bi lazel i jas i lugjeto na koi im se ima sluceno ova vo carinata ??? bi postignal neshto? bi sakal nekoj onaka rekreativno da se zakaci javno so carina kako shto velish ti so ime , prezime, maticen broj...

Кој ти рече дека лажеш? Туку затоа што не ги разбираш воопшто работиве затоа 3-4 од форумов те прашаа што кола и која година е.;)



samiot se pravish nedoveten ili site okolu tebe. vrskite megju carinata i ministerstvoto za fanansii se golemi. ako mislish da se zalish za carinska postapka treba da se obratish kaj vtorostepenata komisija vo ministerstvoto za finansii. ednash imam spomnato deka toa ispagja kao da se zalish kaj ovie vo kipar deka grcishtata ne go priznavaat imeto.

Што ми го повторуваш ова 100 пати? Кажа веќе, ако имаш нешто иди тужи, жали се, не ме труј веќе мене и другите што сакаат нешто да се информираат од темава.:glup:

zokidac
03-13-2010, 17:13
Цитирај каде дал таква изјава дека се ќе биде во ред.:zdravo:



Кој ти рече дека лажеш? Туку затоа што не ги разбираш воопшто работиве затоа 3-4 од форумов те прашаа што кола и која година е.;)




Што ми го повторуваш ова 100 пати? Кажа веќе, ако имаш нешто иди тужи, жали се, не ме труј веќе мене и другите што сакаат нешто да се информираат од темава.:glup:



utrinski:


директорот на Царинската управа Ванчо Каргов за „Утрински весник“ изјави дека се' е подготвено да почне увозот на стари автомобили. „Увозниците треба да ја приложат целата документација за возилото и цената по која е купено.

Љупчо
03-13-2010, 17:20
utrinski:


директорот на Царинската управа Ванчо Каргов за „Утрински весник“ изјави дека се' е подготвено да почне увозот на стари автомобили. „Увозниците треба да ја приложат целата документација за возилото и цената по која е купено.



Рекол се е подготвено, а дали ќе биде во ред или нема да има проблеми на некој терминал тоа ни Господ не може да го гарантира.:mind:

Cuore Sportivo
03-13-2010, 18:04
Треба да напоменеме дека акцизите ќе важат и за новите автомобили. Така да се очекува промена во цените. Пример за Круз 2.0 тди акцизата ќе се одреди според набавната цена а не според кубикажата. Така да се очекува пад на цените на ова и слични аута.

highlight
03-13-2010, 18:32
Рекол се е подготвено, а дали ќе биде во ред или нема да има проблеми на некој терминал тоа ни Господ не може да го гарантира.:mind:

Залудно се расправате! Најверодостојно е да се почека некој месец, да се уочи реалната слика на ситуацијава, па тек тогаш да се развиваат сериозни дискусии ... засега најдобро е да споделуваме искуства и мислења ...

radijacija2000
03-13-2010, 19:54
@Zokidac,->Choveche, te razbiram shto si gneven na Carinata, sum osetil na svoj grb i jas, i ne velam deka nashata Carina sega (nitu pak za vreme na nekoja prethodna vlada) raboti chesno (a nitu pak nie gragjanite sme cvekje za mirisanje).No ovoj forum ne e mesto kade nie ke gi davime drugite so nashite licni frustracii, tuku rabotata e da dademe nekakvi informacii so koi ke si pomogneme edni na drugi.
Ne barame mnogu ako kazesh za kakva kola se raboti (marka, model , godina, motor, sostojba i sl), ne barame da go kazesh chovekot shto sakal da ja uveze, nitu pak brojot na shasija na kolata.Ako ne gi kazesh ovie raboti, kako nisto da ne si kazal, ako ti pomaga javno da si gi izrazuvas frustraciite ok,mene ne mi smeta, ama toa ne pomaga nikako i nikomu

RACER
03-15-2010, 01:05
a nesto i ja da prasam :D
kako stojat rabotive eve pisuvam na 15.3.2010 i dosega oficijalno nisto neznam...
so e sigurno so ne e... mozam li da donesam reno twingo 1996 godina od slovenija 1.2 motor.. kako stojat rabotive so evro 1 ili 3
ima li nekoj oficijalni informaciii evro 1 mora da ima kolata ili evro 3 i kolku starosnata granica
pozdrav makedonci :mkd:

inaku momentalno rabotam vo slovenija pa pred nepoln mesec kupiv RENAULT twingo
kolava e 1996.12ti mesec t.s. 1997... ima elektricni retrovizori, stakla, nema servo centralno... neznam kako se procenuva evro-3 ili evro-1 ima li vrska opremata so ja ima kolata i kako da znam dali ima twingoto evro-1
slusnav nekoj muabeti deka golf-3 nemozel da se carini (pricinata ne ja znam)

:rolleyes::rolleyes:

radijacija2000
03-15-2010, 07:18
a nesto i ja da prasam :D
kako stojat rabotive eve pisuvam na 15.3.2010 i dosega oficijalno nisto neznam...
so e sigurno so ne e... mozam li da donesam reno twingo 1996 godina od slovenija 1.2 motor.. kako stojat rabotive so evro 1 ili 3
ima li nekoj oficijalni informaciii evro 1 mora da ima kolata ili evro 3 i kolku starosnata granica
pozdrav makedonci :mkd:

inaku momentalno rabotam vo slovenija pa pred nepoln mesec kupiv RENAULT twingo
kolava e 1996.12ti mesec t.s. 1997... ima elektricni retrovizori, stakla, nema servo centralno... neznam kako se procenuva evro-3 ili evro-1 ima li vrska opremata so ja ima kolata i kako da znam dali ima twingoto evro-1
slusnav nekoj muabeti deka golf-3 nemozel da se carini (pricinata ne ja znam)

:rolleyes::rolleyes:
Do avgust moze da se carinat i koli so eur1,(toa e spored oficijalnite izmeni na Zakonot za uvoz na polovni avtomobili), posle avgust samo koli od eur2 pa nagore.Golf3 e so eur1, ima nekoi i so eur2.Tvoeto Twingo e verojatno eur1, ne e isklucena i moznosta da e eur2.Inaku eur1,eur2....eur5 se normativi za "chistotata" na izduvnite gasovi.Pojdi nekade na tehnicki pregled, sigurno ke ti kazat koe eur e tvojot avtomobil.

Љупчо
03-15-2010, 14:36
Еве ја процедурата и се околу неа.

http://www.amsm.com.mk/images/02usl5hom/pdf/Sema%20za%20Izvrsuvanja%20Homologacija.pdf

Еве и малку повеќе за хомологацијата за оние кои мислат дека се знаат и кои тврдат дека ако имаш TUV не треба да оди возилото на хомологација - преглед за сообразност....

http://koli.com.mk/forum_nov/../../images/icons/strel.gif Хомологација

Проверката на хомологациската сообразеност (conformity) на возилата кои се увезуваат и првпат се регистрираат во Република Македонија започна од 1999. Со стапување во сила на Наредбата за задолжително атестирање (хомологација) на
возилата на тркала, на опремата и на деловите за моторни возила (Сл. весник на Р.М. 24.10.2001), секое возило, освен оние изземени со Наредбата, пред да извршат царинење мора да бидат подложени на постапка на хомологациски преглед.

Неопходно е да се разликуваат поимите:

Хомологација на возило (проверка на некој дел или уред на возилото)
Проверка на хомологациска сообразност на возилото

http://koli.com.mk/forum_nov/../../images/icons/iconPDF.gif

http://koli.com.mk/forum_nov/../../images/icons/strel.gif Хомологација на возила

http://koli.com.mk/forum_nov/../../images/icons/tragolnik_zolt.gif http://koli.com.mk/forum_nov/../../images/02usl5hom/slikic/kateg2.gif
Хомологација на возилата, односно на деловите и на уредите на возилото е испитување и утврдување на сообразноста на испитуваните делови според ЕСЕ правилниците (регулативите) или ЕС/ЕЕС директивите кои се однесуваат на испитуваниот
дел и за одредена категорија возила. Хомологациското испитување може да се врши само во меѓународно признати лаборатории и по испитувањето (ако делот на возилото е сообразен со барањата на регулативите или на директивите сопред кои е вршено испитувањето), производителот на делот мора на истиот да постави знак со кој се докажува дека делот е хомологациски испитан. Производителите на автомобили или на делови за автомобили пред почетокот на производството на некое ново возило или на дел од него, мора да извршат хомологациско испитување, така што сите возила кога ќе стигнат на пазарот мора на себе да имаат хомологациски ознаки.

Во Република Македонија се уште нема можности за вакви испитувања на возилата ("права хомологација"), па затоа се користат меѓународно признати лаборатории во други држави.
http://koli.com.mk/forum_nov/../../images/icons/strel.gif Проверка на хомологациска сообразност на возило

http://koli.com.mk/forum_nov/../../images/icons/tragolnik_zolt.gif http://koli.com.mk/forum_nov/../../images/02usl5hom/slikic/kateg2.gif
Проверка на хомологациската сообразност на возилата, односно деловите и на уредите на возилото е постапка која се врши пред царинење на возилото кое се внесува во државата и со кое се докажува дека деловите и возилото се испитани во сообразност
со оние ЕСЕ регулативи или ЕС/ЕЕC директиви кои се во сила во државата во којашто возилото се увезува.

Оваа проверка е со цел да се спречи увоз на безбедносно и еколошки неподобни возила кои во моментот на увозот и првата регистрација не одговараат на хомологациските прописи во земјата во којашто се увезуваат.

Целта на оваа проверка е:

зголемување на активната и на пасивната безбедност на возилата во сообраќајот
обезбедување на строго следење на еколошките стандарди со што се штити животната средина
се спречува увоз, производство и пласман на несообразни возила и резервни делови со што домашниот пазар се заштитува од неквалитет
се врши усогласување на националните прописи со прописите на Економската комисија на Обединетите нации, како и со директивите на Европската унија во оваа област.


http://koli.com.mk/forum_nov/../../images/icons/strel.gif Увоз на возила

http://koli.com.mk/forum_nov/../../images/icons/tragolnik_zolt.gif http://koli.com.mk/forum_nov/../../images/02usl5hom/slikic/uvoz2.gif
Проверката на хомологациската сообразеност за категорија на возила М1 и N1 може да се изврши во едно од испитните места на Центарот за хомологација на АМСМ. Проверката на хомологациската сообразеност опфаќа проверка на
документацијата за возилото и проверка на самото возило. Доколку со овој преглед се утврди дека возилото е сообразно со важечките и со прифатените ECE правилници, односно EEC директиви во Република Македонија, се издаваат документи за сообразеност на единечно увезено возило.

Доколку при прегледот се утврди дека возилото не е сообразно со хомологациските прописи прифатени во нашава држава, на увозникот му се издава Решение за несообразеност, што значи дека тоа возило не може да се увезе и да регистрира во Република Македонија. Затоа, пред да се купи возило, потребно е да се побараат информации од овластениот застапник на конкретната марка возила во РМ.

При увозот на возилото, а пред пристапување кон хомологација на единечно увезено возило, увозникот треба да ги поседува следниве документи:

Упат од соодветниот царински орган;
Копија од сите документи за возилото (странска сообраќајна дозвола, фактура или купопродажен договор и влезна царинска декларација);
Документот - ПОТВРДА ЗА ТЕХНИЧКИТЕ КАРАКТЕРИСТИКИ НА ДРУМСКОТО ВОЗИЛО И ЗА МЕЃУНАРОДНИТЕ ХОМОЛОГАЦИСКИ ПРОПИСИ КОЕ ИСТОТО ГИ ИСПОЛНУВА.


Горенаведенатва потврда може да се обезбеди од еден од следниве извори:



Овластениот застапник на производителот на возилото кое се увезува;
Производителот на возилото кое се увезува;
TUV VERKEHR UND FAHRZEUG NIEDERLASSUNG MUNCHEN - Германија
COC (Certificate of Conformity)

http://koli.com.mk/forum_nov/../../images/icons/strel.gif ECE правилници http://koli.com.mk/forum_nov/../../images/icons/tragolnik_zolt.gif http://koli.com.mk/forum_nov/../../images/02usl5hom/slikic/ece2.gif
ЕСЕ правилниците претставуваат технички документи кои ги содржат усогласените технички карактеристики на возилата и нивната опрема, начинот на кој тие се испитуваат, како и процедурите за одобрување на возилата кои истите ги
исполнуваат. Пропишан е и начинот на контролата на сообразеноста на производството на одобрените возила, како и казните при несообразеност на производството, вклучувајќи и повлекување на одобрувањето. ЕСЕ правилниците претставуваат прилози на Спогодбата за прифаќање на еднообразни технички прописи за возила на тркала, опрема и делови кои можат да бидат вградени и/или употребени во возилото на тркала и условите за заемно признавање на хомологациите доделени врз основа на тие прописи усвоени од страна на Економската комисија за Европа при Обединетите нации или таканаречен ЕСЕ систем. Потписнички на оваа Спогодба моментално се 44 земји, а Република Македонија е потписничка од 17.11.1991 година.

Досега се усогласени и прифатени 120 ЕСЕ правилници кои се однесуваат на различни технички карактеристики на возилата, опремата и на деловите за нив. Во нашава земја прифатени се прифатени 94 ЕСЕ правилници (Наредба за задолжително атестирање (хомологација) на возилата на тркала, опремата и на деловите кои можат да се вградат и/или користат на возила на тркала ("Сл.весник на Р.М" бр.89/2000).

ECE правилник Содржина
R-1 Фарови со светилка
R2 R-2 Главни светла кои емитираат асиметричен светлосен сноп или долг сноп, или и двете
R-3 Катадиоптери
R-4 Светла за регистарска табличка
R-5 Затнати фарови (SB)
R-6 Покажувачи на правецот
R-7 Позициони, стоп и габаритни светла
R-8 Фарови со халогени светилки H1, H2, H3
R-9 Бучавост на возила со три тркала
R-10 Радиопречки
R-11 Брави и шарки
R-12 Заштита на возачот од воланот при судир
R-13 Кочници
R-14 Приклучоци на сигурносните ремени
R-15 Емисија на гасови од моторот
R-16 Сигурносни ремени
R-17 Јачина на седиштата, приклучоците и на потпирачите за глава
R-18 Заштита од неовластена употреба
R-19 Предни светла за магла
R-20 Фарови со халогени светилки H4
R-21 Внатрешна опременост на возилото
R-22 Кациги за мотоциклисти
R-23 Светла за возење назад
R-24 Димност на возилата со дизел мотор
R-25 Потпирачи за глава
R-26 Надворешни издадени делови
R-27 Триаголници за означување
R-28 Звучен сигнал
R-29 Заштита на патниците во кабината на комерцијалните возила
R-30 Пневматици за патнички возила
R-31 Халогени главни светла кои со светлосниот извор сочинуваат неразделна целина
R-32 Однесување на структурата на возилото при судир од задна страна
R-33 Однесување на структурата на возилото при судир од предна страна
R-34 Заштита од пожар R-35 Распоред на ножните команди
R-36 Конструкција на автобусите со повеќе од 16 (22) седишта (патници)
R-37 Светилки со вжарено влакно
R-38 Задни светла за магла
R-39 Брзиномер и вградување
R-40 Емисија на гасови од мотоциклите
R-41 Бучавост на мотоциклите
R-42 Заштита на возилото од предна и од задната страна (браници и сл.)
R-43 Сигурносни стакла
R-44 Заштита на децата во возилата
R-45 Бришачи на фаровите
R-46 Ретровизори
R-47 Емисија од мопеди
R-48 Вградување на светлосно-сигналните уреди
R-49 Емисија на гасови од дизел мотори
R-50 Сите светла, освен главните фарови на мотоцикли и на мопедите
R-51 Бучава на моторните возила со најмалку четири тркала
R-52 Градба на моторните возила со мал капацитет за јавен превоз до 16 (22) седишта
R-53 Вградување на свелосно-сигналните уреди кај мотоциклите
R-54 Пневматици за комерцијални возила
R-55 Приклучни уреди (возило - приколка)
R-56 Фарови за мопеди (само соборено светло)
R-57 Фарови за мотоцикли
R-58 Заштита од подлетување кај комерцијалните возила
R-59 Замена на придушните системи
R-60 Контролна табла за мопеди и за мотоцикли
R-61 Надворешни издадени делови на комерцијални возила (од задната страна на кабината)
R-62 Заштита од неовластена употреба (за возила со управувач)
R-63 Бучавост на мопедите
R-64 Специјално резервно тркало
R-65 Специјални светла за предупредување
R-66 Јакост на конструкциите на автобусите со повеќе од 16 (22) седишта
R-67 Возила со погон на течен нафтен гас
R-68 Мерење на максималната брзина на електрични возила
R-69 Обележување на бавните возила и нивните приколки
R-70 Означување на тешки и долги возила
R-71 Трактори - видно поле на возачот
R-72 Фарови за мотоцикли со светилки HS1
R-73 Бочна заштита на товарните возила
R-74 Вградување на светлосно-сигналната опрема кај мопедите
R-75 Пневматици за мотоцикли
R-76 Фарови за мопеди (големо и соборено светло)
R-77 Паркирно светло за моторни возила
R-78 Кочење на мотоцикли
R-79 Системи за управување
R-80 Седишта во долгите патнички возила
R-81 Ретровизори за категорија L без кабина
R-82 Фарови за мопеди со халогени светилки HS2
R-83 Емисија на гасови за бензински и дизел мотори
R-84 Потрошувачка на гориво
R-85 Јачина на моторите
R-86 Светла и светлосно-сигнални уреди на тракторите
R-87 Светло за возење преку ден
R-88 Ретрорефлектирачки пневматици на возила со две тркала
R-89 Ограничувач на брзината на комерцијалните возила
R-90 Резервни облошки на сопирачките
R-91 Бочни светла за означување
R-92 Замена на придушувачи за мотоцикли
R-93 Направи за заштита од предно подлетување (M1, N1)
R-94 Заштита на патниците при челен удар
R-95 Заштита на патниците при бочен удар
R-96 Емисија на гасови од дизел мотори за земјоделски и за шумски трактори
R-97 Алармни системи
R-98 Фарови со ксенонски светилки
R-99 Ксенонски светилки
R-100 Електрични возила
R-101 Емисија на СО 2 и потрошувачка на гориво
R-102 Уреди за кусо спојување на возила
R-103 Замена на катализатори
R-104 Рефлектирачки ознаки за означување на тешки и долги возила и на приколки
R-105 Превоз на опасни материи
R-106 Пневматици за тракторите и за нивните приколки
R-107 Градба на двоспратни автобуси
R-108 Репарирани пневматици за моторните возила и за нивните приколки
R-109 Репарирани пневматици за комерцијалните возила и за нивните приколки
R-110 Компоненти на возилата на погон на компримиран природен гас
R-111 Цистерни ( кат . N и O) - стабилност во поглед на превртување
R-112 Главни светла кои емитираат асиметрично кратко или долго светло или двете и кои се опремени со светилки со вжарено влакно
R-113 Главни светла кои емитираат симетрично кратко или долго светло или двете и кои се опремени со светилки со вжарено влакно
R-114 Замена на воздушни перничиња
R-115 1. Специфични системи за погон на течен нафтен гас во возилата
2. Специфични системи за погон на компримиран природен гас во возилата
R-116 Заштита на возилата од неовластена употреба
R-117 Емисија на звук поради вртење на пневматиците
R-118 Однесување на материјалите употребени во ентериерот на возилото при пожар
R-119 Cornering lamps for power-driven vehicles
R-120 Internal combustion engines to be installed in agricultural and forestry tractors and in non-road mobile machinery

radijacija2000
03-15-2010, 14:59
Jas sepak mislam deka homologacijata e nepotrebna.Treba da se proveruva Dokumentot - Potvrda za tehnickite karakteristiki na voziloto dali e original i dali e zastaren.Koga ednash nekoj platil vo stranska drzava za ova, zoshto da plakjam jas ushte ednas za istata rabota.
Druga rabota e ako voziloto ne poseduva takov dokument za tehnicki karakteristiki, pa togash jas da go nosam ovdeka da mi go pregledaat i izdadat (dokolku gi ispolnuva uslovite) i za toa da platam.
Vaka, kako shto e, ova merka najveke sluzi za polnenje na necij dzeb.

Љупчо
03-15-2010, 15:04
Jas sepak mislam deka homologacijata e nepotrebna.Treba da se proveruva Dokumentot - Potvrda za tehnickite karakteristiki na voziloto dali e original i dali e zastaren.Koga ednash nekoj platil vo stranska drzava za ova, zoshto da plakjam jas ushte ednas za istata rabota.
Druga rabota e ako voziloto ne poseduva takov dokument za tehnicki karakteristiki, pa togash jas da go nosam ovdeka da mi go pregledaat i izdadat (dokolku gi ispolnuva uslovite) i za toa da platam.
Vaka, kako shto e, ova merka najveke sluzi za polnenje na necij dzeb.

Прочитај го целосно претходниот пост;)
Изгледа џабе се мачев да копирам :neznam:

radijacija2000
03-15-2010, 19:04
Прочитај го целосно претходниот пост;)
Изгледа џабе се мачев да копирам :neznam:

Go procitav i prethodno tvojot post.Dobro e shto se bara dokument za tehnicki karakteristiki na voziloto izdaden vo soodvetna institucija od zemjata na poteklo na avtomobilot, so toa bi mozelo da se spreci uvoz i prodazba na tehnicki neispravni vozila.
Ne e dobro shto mora da se plakja 100-200eur za kobajagi pregledot shto go praat vo sluzbata za homologacija (mnogu e 100-200eur za nivniot trud, koj bil na homologacija znae kolku mnogu se "trudat" tamu).Barem ako davame 100-200 eur, vistinski da ne zashtitat od del od neispravnite (prepravani) vozila koi ke se obidat da ni gi protnat dilerite.Dokolku od sluzbite za homologacija sovesno i profesionalno si gi izvrshuvaat obvrskite, ne bi sporel voopshto za tie 100-200eur

Љупчо
03-15-2010, 19:46
Go procitav i prethodno tvojot post.Dobro e shto se bara dokument za tehnicki karakteristiki na voziloto izdaden vo soodvetna institucija od zemjata na poteklo na avtomobilot, so toa bi mozelo da se spreci uvoz i prodazba na tehnicki neispravni vozila.
Ne e dobro shto mora da se plakja 100-200eur za kobajagi pregledot shto go praat vo sluzbata za homologacija (mnogu e 100-200eur za nivniot trud, koj bil na homologacija znae kolku mnogu se "trudat" tamu).Barem ako davame 100-200 eur, vistinski da ne zashtitat od del od neispravnite (prepravani) vozila koi ke se obidat da ni gi protnat dilerite.Dokolku od sluzbite za homologacija sovesno i profesionalno si gi izvrshuvaat obvrskite, ne bi sporel voopshto za tie 100-200eur


80 евра е.;)
Не се наплаќа само трудот нивни, туку и целата историја што ти ја прават на возилото со сликање, средување на документи, заверување на истите во биро за метрологија, сообраќај и патишта и МВР.

А мислам дека не треба да се префраламе од не потребноста на хомологацијата, на не работата на луѓето на хомологација.

Сепак има многу повеќе за работа отколку што си видел на лице место, затоа и ти рекле да дојдеш после неколку дена да си го земеш документот.;)

radijacija2000
03-15-2010, 19:47
Ajde nek ti bide :smir:
No ako me zezaat tebe ke te vikam ;)

Љупчо
03-15-2010, 19:48
http://sitel.com.mk/sitel-dnevnik


Абе што вика Јашари 27:30 секунди колку ќе го чинела колава не ми се чу нешто убаво????:mkd:

:cuc::cuc::cuc:

Целата вест од 26 и 30 сек.

James_Bond_007
03-15-2010, 19:56
http://sitel.com.mk/sitel-dnevnik


Абе што вика Јашари 27:30 секунди колку ќе го чинела колава не ми се чу нешто убаво????:mkd:

:cuc::cuc::cuc:

Целата вест од 26 и 30 сек.

Тоа со данок 8% грешка е или ????

Љупчо
03-15-2010, 20:00
Тоа со данок 8% грешка е или ????

Грешка е нормално.....;)

Туку де врати се шо кажа таму Јашари 27 : 30.:)

radijacija2000
03-15-2010, 21:04
2250 eur za Golf4!?!? So site davacki za uvoz, plus shpediterski troshoci!?!?
Pa ok, moze, ama ako go kupil okolu 1500 eur.Kako i da e chovekot kaza deka sega plakja 1550eur pomalku za vkupnite davacki za uvoz otkolku porano.Verojatno toa znaci deka osnovica za carina i DDV bila fakturnata cena, a ne po katalog!?

Seto ova mi se cini nerealno.Da ne bi chovekot da sakal da kaze deka ova mu se vkupnite davacki (mislam na 2250eur), ama i toa ke e premnogu pak!

Љупчо
03-15-2010, 21:07
2250 eur za Golf4!?!? So site davacki za uvoz, plus shpediterski troshoci!?!?
Pa ok, moze, ama ako go kupil okolu 1500 eur.Kako i da e chovekot kaza deka sega plakja 1550eur pomalku za vkupnite davacki za uvoz otkolku porano.Verojatno toa znaci deka osnovica za carina i DDV bila fakturnata cena, a ne po katalog!?

Seto ova mi se cini nerealno.Da ne bi chovekot da sakal da kaze deka ova mu se vkupnite davacki (mislam na 2250eur), ama i toa ke e premnogu pak!


Голфот убаво се гледа. И 2700 нека го фати види го голфон џилитка.

Medo
03-16-2010, 03:39
Е вака чим почнаа работиве со увоз на половни така да би ги замолил поупатените и оние што поминале или ќе поминат низ голготата со давачки :D да споделат овде со нас.

Вака почнав веќе и планирам да го завршам ама затоа ми е потребна помош како што веќе спомнав од луѓе што стварно поминале низ сето тоа, за да го направам тип топ. Значи правам во Excel табела убаво средено напишано да само се внесе вредноста на возилото и на крај да покаже колку ќе чини вкупно со сите давачки и нормално ќе го споделам со сите вас за да ни биде малце поедноставно и полесно.
Затоа ако може некој нека ми ги пише сите ама баш сите давачки (сите можни на пример дали и колку чини тој транзитен документ, еко такса и сите други ситници) што треба со прецизни бројки и проценти (некои и ги знам ама ако нека ги има) за да можат да ги вметнам сите аспекти и да не оставиме нешто заборавено. И како што веќе спомнав нека ми дадат информации значи релевантни и не рекла казала. Фала многу однапред, и ова се надевам ќе ми помогнете со информацииве за да го средам чудово.

пишете ми слободно порака.:mkd:

radijacija2000
03-16-2010, 11:25
Е вака чим почнаа работиве со увоз на половни така да би ги замолил поупатените и оние што поминале или ќе поминат низ голготата со давачки :D да споделат овде со нас.

Вака почнав веќе и планирам да го завршам ама затоа ми е потребна помош како што веќе спомнав од луѓе што стварно поминале низ сето тоа, за да го направам тип топ. Значи правам во Excel табела убаво средено напишано да само се внесе вредноста на возилото и на крај да покаже колку ќе чини вкупно со сите давачки и нормално ќе го споделам со сите вас за да ни биде малце поедноставно и полесно.
Затоа ако може некој нека ми ги пише сите ама баш сите давачки (сите можни на пример дали и колку чини тој транзитен документ, еко такса и сите други ситници) што треба со прецизни бројки и проценти (некои и ги знам ама ако нека ги има) за да можат да ги вметнам сите аспекти и да не оставиме нешто заборавено. И како што веќе спомнав нека ми дадат информации значи релевантни и не рекла казала. Фала многу однапред, и ова се надевам ќе ми помогнете со информацииве за да го средам чудово.

пишете ми слободно порака.:mkd:

Hmmm, interesena ideja mi dade!Kako vo posledno vreme hobi mi stana listanje na online oglasi za avtomobili :D i presmetka kolku bi cinel avtomobilot do registracija :D si vikam daj da si sklepam eden kalkulator na brzina vo Excel.
Eve ke go spodelam so site ovde i go prikacuvam kon ovoj post .
Sega excel kalkulatorot ne e idealen, ama vi ovozmozuva da bidete poefektivni vo praktikuvanjeto na gorenavedenoto hobi :D :haha:
Edit: Moderatori, zoshto ne mozam da go prikacham fajlot?Fajlot e zip-uvan excel fajl zaradi toa shto gledam od listata deka zip-fajlovite se dozvoleni.

bagibmwm3
03-16-2010, 11:45
качи го на www.megaupload.com

radijacija2000
03-16-2010, 11:52
качи го на www.megaupload.com

Fala, eve go kaciv excel kalkulatorot za presmetka za davacki za koj pisuvav vo prethodniot post. klikni za download (http://www.megaupload.com/?d=W2N8BXAA)
Samo treba da se odzipuva.
P.S ova e nabrzina sklepano, ako nekoj ima komercijalna potreba od vakov kalkulator, mozam da go napraam i vo vid na programce ili da se stavi na web strana kako online kalkulator.Se nadevam ke me izvinite za ovoj off-topic!

sasho
03-16-2010, 12:08
Zdravo, jas sum od slovenija ,imam edno pitanje ? Kade moš da dobiam u slovenija taj dokument TUV? Na renault servis li ili na slovenskata carina?
Ili na amzs ?

Љупчо
03-16-2010, 12:08
На што треба да се внимава при увоз на употребувани возила

Со цел да се избегнат непотребни трошоци и проблеми при увозот на употребувани возила, Царинската управа препорачува при купување и увоз на употребувано возило од странство особено да се внимава на следното:

1. Исполнување на хомологациски услови

Проверка на условите за хомологација пред да се купи возилото во странство кај овластените тела:
- АМСМ УСЛУГИ ХОМОЛОГАЦИЈА ДОЕЛ Скопје, Инспекциски места „Скопје-Чаир“ „Велес“ и „Битола“
- МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ од Скопје, Инспекциско место „Индустриска зона Железара“
- АУТОМАКЕДОНИЈА А.Д. од Скопје, ул. Мито Хаџивасилев; Инспекциско место „Стакларница“
- КОНФОРМА ДОЕЛ Скопје, бул. Илинден бр. 138 А, Инспекциско место „ИМ 1-Велес“ „ИМ 2-Радовиш“ и „ИМ 3 -Прилеп“
- АСУЦ „Боро Петрушевски“ од Скопје, бул.„Александар Македонски“ 26 б; Инспекциско место АСУЦ „Боро Петрушевски“

Царинската постапка се спроведува и давачките се плаќаат пред да се изврши техничкиот преглед за сообразност со хомологациските услови. Доколку возилото не ги исполнува овие услови, увозникот нема да може да го регистрира возилото и ќе се соочи со големи непотребни трошоци на враќање на возилото во странство.

2. Изнесување на ефективни странски пари од Република Македонија

Обезбедување на соодветни потврди пред изнесувањето на девизи од Република Македонија наменети за купување на возило.

При изнесување на девизи, ограничувањата се следни:
- до 2000 евра, слободно;
- од 2000 до 10.000 евра, ефективните странски пари мора да се пријават на царина при изнесување, со прилагање на потврда од банка или овластена менувачница;
- изнесувањето на девизи над 10.000 евра не е дозволено.

3. Потребни документи за спроведување на царинската постапка:

При царинење на возилото, доколку неопходни се следните документи:

- оргинална сообраќајна книшка за возилото;
- оргинална фактура, купопродажен договор или, доколку увозникот подолго време го поседува возилото, изјава за вредност;

За да може да се утврди царинската вредност, потребно е да се достават следните минимални податоци за патнички возила:

- вид
- марка
- модел
- тип на возило
- погонско гориво
- број на врати
- година на производство
- работна зафатнина на моторот
- силина на моторот (киловати или коњски сили)
- ниво на опрема (на пример, ниво на опрема за ВОЛКСВАГЕН ГОЛФ: comfortline, trendline, highline и.т.н.)

Кај товарни возила, комбиња, автобуси, камиони, приколки и полуприколки, покрај погоре наведените, потребно е да се достават и минимални податоци за:

- број на оски
- меѓуоскино растојание
- сопствена маса
- дозволена носивост
- дозволено оптоварување по оски
- должина/широчина/височина
- вид на кабина (кај комбиња)


4. Проверка на податоците наведени во документите за купопродажба и другите придружни документи, односно споредување на бројот на шасија на возилото со оној наведен во купопродажниот договор и сообраќајната дозвола при купувањето

Повремено се случува бројот на шасијата наведен во купопродажниот договор да се разликува од бројот на шасија на возилото, што доведува до проблеми при спроведување на царинската постапка, постапката на хомологација и при регистрација на возилото.

5. Употребувани автомобилски гуми

Често се случува при купување на возило, со возилото да се добие и втор сет на гуми (зимски/летни). Бидејќи увозот на употребувани гуми е забранет, вториот сет на употребувани гуми не смее да се внесе во Република Македонија.

6. Изнесување на странски регистарски таблички од Република Македонија

Редовните регистерски таблички да се изнесуваат од Република Македонија откако ќе започне царинска постапка. Доколку се изнесуваат пред започнувањето на постапката, тоа претставува царински прекршок.


7. Обезбедување на доказ за потекло - ЕУР-1 или Изјава во фактура

Доколку возилата се со потекло од земјите членки на Европска унија и за истите е добиен доказ за потекло - Уверение за движење ЕУР.1 или Изјава во фактура тогаш се плаќа намалена царинска стапка 1% (редовна 5%). (донесен закон, стапува на сила од денот на објавување во Службен весник)

8. Царински испостави каде се спроведува постапка на царинење на возила

Царинењето на употребуваните патнички возила се врши по месна надлежност, односно според живеалиштето на увозникот, во следните царински испостави:
- ЦИ Скопје 1 , ул. „Колекторска“ бб, Скопје;
- ЦИ Скопје 2, ул.34 бб, Скопје;
- ЦИ Скопје 3, ул. ,,15ти Корпус,, бр.2, Скопје;
- ЦИ Куманово, магистрален пат М1 делница Табановце-Куманово, 7 км од Табановце;
- ЦИ Штип, ул. „Брегалничка“ бб Штип;
- ЦИ Гевгелија, граничен премин Богородица;
- ЦИ Битола, „Краварски пат“ бб, Битола.


9. Постапка на царинење на возила

Вообичаено царинската постапка за употребувани возила се спроведува на следниот начин:

По доаѓање на граничниот премин, кај овластен застапник (шпедитер) се подготвува транзитна декларација со која возилото се упатува на царинење во внатрешна испостава. Покрај наплатата на услугата, често шпедицијата бара да се приложи готовински депозит кој му се враќа на увозникот по завршувањето на транзитната постапка во внатрешната испостава.
По пристигањето во внатрешната испостава, започнува царинска постапка на увоз или складирање, зависно од потребите на увозникот или начинот на работа на Царинската испостава. Царинската декларација ја подготвува со полномошно овластен застапник (шпедитер).

10. Постапка на царинење на возила кои веќе се наоѓаат во Република Македонија

Возилата со странски таблички кои веќе се наоѓаат во Република Македонија и ги управуваат лица со регулиран престој во странство, можат да започнат постапка на царинење без транзитна постапка на граничен премин, односно можат директно да се јават во царинските испостави каде се спроведува постапката на царинење на возила.


11. Рок за завршување на транзитната постапка

Рокот за завршување на транзитната постапка од граничниот премин до царинската испостава за царинење вообичаено е 1 ден.

Непочитувањето на рокот претставува царински прекршок, за кој е предвидена мандатна казна од 50 евра во денарска противвредност за физичко лице или, доколку увозник е правно лице, 50 евра за одговорното лице во правното лице и 250 евра за правно лице.

12. Што е акцизна основица

Акцизна основица е царинската вредност утврдена согласно царинските прописи зголемена за износот на царината. Во царинската вредност се вклучуваат и транспортните трошоци и трошоците за осигурување доколку ги има.

http://customs.gov.mk/ShowNews.aspx?ItemID=1377&mid=1099&tabId=1&tabindex=0

radijacija2000
03-16-2010, 12:35
Zdravo, jas sum od slovenija ,imam edno pitanje ? Kade moš da dobiam u slovenija taj dokument TUV? Na renault servis li ili na slovenskata carina?
Ili na amzs ?

Prashaj kaj distributerot na Reno vo Slovenija ili vo nekoj ovlasten servis na Reno.

@Ljupco, navistina korisen post! :bravo:

Љупчо
03-16-2010, 12:56
Еве една шпедиција која врши услуги при царинење на возила. Малку е скапичка, но затоа има и поевтини.

http://www.jass.com.mk/index.php/mk/2010-03-12-09-11-47.html
ОСНОВНИ ИНФОРМАЦИИ ЗА УВОЗ НА СТАРИ ПАТНИЧКИ АВТОМОБИЛИ
(физички лица)
1. Потребни документи за царинење
- Фактура, договор за купопродажба или изјава за вредност, во зависност од купопродажбата
- Сообраќајна книшка/и на возилото
- Царинска декларација од гранична царинска испостава каде возилото е пријавено при влезот во Република Македонија
- Доколку сакате да примените преференцијална царина од 1% за автомобили со потекло од земја членка на Еврпската Унија, потребно е да поседувате доказ за преференцијално потекло "ЕУР.1" кој го издава царината во земја од ЕУ или "изјава во фактура за преференцијално потекло" за царинска вредност помала од 6.000 ЕУР. Го препорачуваме доказот за преференцијално потекло ЕУР.1.
2. Царинска вредност
Царинската вредност за утребуван патнички автомобил се утврдува на следниов начин:
a) кога цената на патничкиот автомобил наведена во фактурата или купопродажниот договор е поголема од каталошката цена (според каталогот кој го употребува царината), царинската вредност претставува цената на патничкиот автомобил наведена во фактурата или купопродажниот договор зголемена за транспортните трошоци и трошоците за осигурување
б) кога цената на патничкиот автомобил наведена во фактурата или купопродажниот договор е помала од каталошката цена (според каталогот кој го употребува царината), царинската вредност претставува каталошката цена зголемена за транспортните трошоци и трошоците за осигурување
3. Примери за каталошка цена и увозни давачки за одредени автомобили увезени од Германија (според каталог кој го употребува царината на 12.03.2010)



ПОСТАПКА ЗА ДОБИВАЊЕ НА ИНФОРМАЦИЈА ПО E-MAIL
1. Барањето за информација се испраќа на e-mail: info@jass.com.mk Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите . Со испраќање на барање без никакви ограничувања се согласувате со условите за добивање на информации (http://www.jass.com.mk/index.php/mk/2010-03-12-09-11-47/2010-03-14-20-41-28.html). Во барањето треба да се наведат следниве информации:
- име и презиме на барателот, адреса и тел. број за контакт.
- производител на возилото (на пример, "Volkswagen", "Opel")
- погонско гориво (на пример, дизел, бензин)
- марка на возилото (на пример, " Golf 1,9 TDI Highline")
- облик/број на врати (на пример, "Lim/4", "Kom/5")
- тип (на пример, "0603.420")
- година на производство (на пример, "2000 година")
- работна зафатнина на моторот (на пример, "1.896 cm3")
- силина на моторот киловати/коњски сили) (на пример, "KW/KS: 100/136")
- царина стапка за пресметката на увозните давачки (царинска стапка од 5% (редовна) или намалена царинска стапка од 1% за автомобили со потекло од земјите членки на Европска унија)
- земја од која се увезува автомобилот (доколку автомобилот е донесен со камион да се наведат и трошоците за транспорт и осигурување)
Претходниве информации се бараат за да може автомобилот да се лоцира во каталогот и точно определи каталошката цена (царинската вредност) на возилото.
2. Во случај на потреба од дополнителни информации ќе бидете контактирани на телефон наведен во барањето или преку e-mail.
3. Доколку е пронајдена каталошката цена ќе добиете профактура за да извршите уплата според ценовник (види ценовник на услуги...) (http://www.jass.com.mk/index.php/mk/2010-03-12-09-11-47/2010-03-12-12-59-59.html).
4. Уплатата се врши од лицето наведено во барањето, во корист на ЈАСС дооел Скопје, на жиро сметка 300 000001062768 депонент на Комерцијална Банка.
5. По проверката дека парите се пристигнати на сметката (вообичаено нареден ден од денот на уплатата) ќе ви биде испратена информацијата на e-mail. Во информацијата се наведени податоци како што е прикажано во примерите за каталошка цена и увозни давачки за одредени автомобили увезени од Германија (http://www.jass.com.mk/index.php/mk/2010-03-12-09-11-47.html)истакнати на интернет страната на www.jass.com.mk (http://www.jass.com.mk).
6. За извршената уплата ќе ви биде доставена фактура.

ПОСТАПКА ЗА ДОБИВАЊЕ НА ИНФОРМАЦИИ ВО ПРОСТОРИИТЕ НА ЈАСС ДООЕЛ
1. Барањето за добивање на информации во просториите на ЈАСС дооел го праќате на e-mail: info@jass.com.mk Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите со наведување на проблематиката за консултации. Со испраќање на барање без никакви ограничувања се согласувате со условите за добивање на информации (http://www.jass.com.mk/index.php/mk/2010-03-12-09-11-47/2010-03-14-20-41-28.html). Во барањето пожелно е да се наведе телефонски број за контакт.
2. Со претходно взаемно усогласено време за состанок на e-mail ќе добиете профактура за да извршите уплата според ценовник (види ценовник на услуги... (http://www.jass.com.mk/index.php/mk/2010-03-12-09-11-47/2010-03-12-12-59-59.html)).
3. Уплатата се врши од лицето наведено во барањето, во корист на ЈАСС дооел Скопје, на жиро сметка 300 000001062768 депонент на Комерцијална Банка.
4. За извршената уплата ќе ви биде доставена фактура.

Поопширно на линкот најгоре.

ing_bore
03-18-2010, 21:39
Luge slusna li nekoj za moznosta za registracija na koli so DESEN VOLAN ?

Se javiv vo biroto za meterologija i mi odgovorija vo princip ne mozelo no ako IMAM VRSKI mozelo?

Neznam sto da pravam zosto za 15 dena istekuva angliskata registracija na voziloto?

macci
03-18-2010, 22:27
Luge slusna li nekoj za moznosta za registracija na koli so DESEN VOLAN ?

Se javiv vo biroto za meterologija i mi odgovorija vo princip ne mozelo no ako IMAM VRSKI mozelo?

Neznam sto da pravam zosto za 15 dena istekuva angliskata registracija na voziloto?

јас пишав на друга тема,пред неколку дена видов мазда со десен волан на скопски таблици.значи штом прошол тој би требало да пројдеш и ти.

discofilman
03-18-2010, 23:05
Pustete na NASA TV da slusnete kaj Janko vo emisija najnovi informacii od dilerot na koli cii idei bea prifateni od strana na vladata.Katastrofa nevidena od strana na spediterite,nevidena korupcija,dodavanje na dopolnitelni 300 evra za transport iako sami ste ja uvezle kolata i red drugi nepravilnosti za na kraj kolata da vi izleze poskapo nego od tuka.Izgleda ke ispadne teska prevara od strana na vlasta.

radijacija2000
03-19-2010, 09:15
Pustete na NASA TV da slusnete kaj Janko vo emisija najnovi informacii od dilerot na koli cii idei bea prifateni od strana na vladata.Katastrofa nevidena od strana na spediterite,nevidena korupcija,dodavanje na dopolnitelni 300 evra za transport iako sami ste ja uvezle kolata i red drugi nepravilnosti za na kraj kolata da vi izleze poskapo nego od tuka.Izgleda ke ispadne teska prevara od strana na vlasta.

Chekaj sega, shpediterite li ti dodavaat 300eur ili od Carinata?Inaku shpedicijata moze da zezne samo neinformiran i naiven chovek.Mislam, Carinata e taa shto e (edinstvena), ako tie te zafrkavaat teshko ke isterash pravda (za zhal), no shpedicii ima eden kup.Prvo ke otidam ke prasham odnapred da mi presmetaat kolku bi me chinela celata procedura, so site davacki kon drzavata + cenata za nivnata usluga, pa ako mi rechat deka kon carinskata osnovica sakaat da mi dodadat + 300eur transposrtni troshoci (a kolata sum ja donel so vozenje na primer od Petrich, Bugarija, na 50km od Strumica) togas ke im se zablagodaram i ke si baram druga shpedicija.

Btw, ako malce "muchnete" so glavata ke sfatite deka mozebi postoi i druga strana na medalot.Mozebi dilerite so ovie prikazni sakaat da gi opravdaat visokite ceni po koi sakaat da gi prodavaat uvezenite vozila i da gi odvratat gragjanite od samostojno uvezuvanje na avtomobil.
Rekov i porano, dokolku od Carina pravat malverzacii i ne gi pocituvaat Zakonot (znam de ke kazete carinarnikot ima pravo da se somneva, ama toj somnez treba da e so neshto potkrepen) samo javno site dokumenti pred kamera, pretstavuvanje so ime i prezime i imenuvanje na problematicniot carinski sluzbenik.Ima mediumi koi edvam chekaat da gi poplukaat Instituciite na sistemot.
No na rekla, kazala muabeti, bez dokaz, ne veruvam!

discofilman
03-19-2010, 11:28
Druze,sestra mi zivee vo Slovenija mazena so dete.Na nejzina prijatelka isto mazena tamu tatko i kupil kola od tamu so namera da si ja donese i registrira na skopski tablici.Na kraj covekot moral da pozajmuva uste 2000 evra za da plati davacki plus od ona sto otprilika si go izracunal deka ke go cini i site nie go znaeme od javnosta za na kraj kolata da mu izleze ista cena kako od tuka da ja kupil polovna.

LosiPatista
03-19-2010, 11:33
Zosto?

radijacija2000
03-19-2010, 11:53
Druze,sestra mi zivee vo Slovenija mazena so dete.Na nejzina prijatelka isto mazena tamu tatko i kupil kola od tamu so namera da si ja donese i registrira na skopski tablici.Na kraj covekot moral da pozajmuva uste 2000 evra za da plati davacki plus od ona sto otprilika si go izracunal deka ke go cini i site nie go znaeme od javnosta za na kraj kolata da mu izleze ista cena kako od tuka da ja kupil polovna.

Koristete go kalkulatorot vo Excel za brzo presmetuvanje na orientaciona vrednost na davackite.Ne e 100% tocen, no mislam deka nema da ima pogolemo otstapuvanje od +/- 10% od ona shto ke vi go presmetaat na Carina!Edno e sigurno, nema da utnete za 2000 evra !
Klikni za download na kalkulatorot (http://www.megaupload.com/?d=R00SDVEK)

discofilman
03-19-2010, 12:12
Ima i drug problem.Swacke katalogot po koj gi priznavaat cenite ne bil od 2010 tuku 2008 ili 2009 so sto cenite na denesnite polovnite vozila togas bile povisoki od sega i na tie ceni presmetuvaat davacki.Ova posebno se primetuva koga se carini ponovo vozilo.

radijacija2000
03-19-2010, 12:20
Ima i drug problem.Swacke katalogot po koj gi priznavaat cenite ne bil od 2010 tuku 2008 ili 2009 so sto cenite na denesnite polovnite vozila togas bile povisoki od sega i na tie ceni presmetuvaat davacki.Ova posebno se primetuva koga se carini ponovo vozilo.

Ne veruvaj na se shto ke ti recat!Eve link od edna shpedicija shto go ostavi Ljupco:

http://www.jass.com.mk/index.php/mk/2010-03-12-09-11-47.html

Obrati vnimanie na ova:
3. Примери за каталошка цена и увозни давачки за одредени автомобили увезени од Германија (според каталог кој го употребува царината на 12.03.2010)

discofilman
03-19-2010, 12:39
Po ova sto go prati pisuva deka Golf 4 TDI od 2000 go procenuvaat na 5500 evra!Aj pogledni kolku cini vo Germanija i Slovenija?Od 3000 do 4000 evra!
www.mobile.de
www.avto.net

Љупчо
03-19-2010, 14:08
Po ova sto go prati pisuva deka Golf 4 TDI od 2000 go procenuvaat na 5500 evra!Aj pogledni kolku cini vo Germanija i Slovenija?Od 3000 do 4000 evra!
www.mobile.de (http://www.mobile.de)
www.avto.net (http://www.avto.net)


http://www.dat.de/fzgwerte/index.php?action=fzgsearch&jsessionid=&lang=d&stamp=1269003829&view=

Еве колку е.

Не заборавај дека голфот е 1.9 тди 150 ks highline

5300 евра по дат не по шваке. ;)

radijacija2000
03-19-2010, 14:44
Po ova sto go prati pisuva deka Golf 4 TDI od 2000 go procenuvaat na 5500 evra!Aj pogledni kolku cini vo Germanija i Slovenija?Od 3000 do 4000 evra!
www.mobile.de
www.avto.net

Chekaj bate, imash Golf i Golf.Ovoj shto go procenile na 5500 eur e TDI so 150ks i so najvisoko nivo na oprema.Eve i na spored katalogot na DAT izleguva 5300eur (staviv 100.000km za kilometraza).
Eve ti za drug Golf IV : 1.6, 74 KW; Limousine 5(vrati) od 1999god. so 135.000km:
http://www.dat.de/fzgwerte/index.php?action=fzgsearch&jsessionid=&lang=d&stamp=1269006026&view=
3.222 EUR
Verojatno tuka negde ke bide i po Schwacke katalogot.Btw gledash Astra 1.7DTI od 2000god ja procenile na 2450eur.

discofilman
03-19-2010, 15:21
Vo sekoj slucaj treba da se pocekaat nekolku meseci da se vidi kako ke se odvivaat rabotite i vo praksa da se prasuvaat sto poveke luge kako pominale na carinenje i dali ke se sredat site propusti koi nastanaa.

Imas li informacija kako bi pominalo Fiat Uno 1.0 so 45 konjski sili od 99 godina so 150000 pominati?Barav za nego nema podatoci.Sestra mi od Slovenija saka da dojde so nego i da se registrira na skopski tablici.

LosiPatista
03-19-2010, 15:54
Treba da pokreneme inicijativa da se vovede edosalterski sistem za preveduvanje na stranskite vozila isto kako sto e vo bugarija. Da mozis celata rabota da ja zavrsis za nekolku saati vo edna zgrada. Dajte predlog kako da go slusni vladata ovoj predlog?

radijacija2000
03-19-2010, 17:43
Treba da pokreneme inicijativa da se vovede edosalterski sistem za preveduvanje na stranskite vozila isto kako sto e vo bugarija. Da mozis celata rabota da ja zavrsis za nekolku saati vo edna zgrada. Dajte predlog kako da go slusni vladata ovoj predlog?

Miting pred Vlada :dzid: ili javuvanje vo "Jadi Burek" :s . Mozda ne e losho malku :bat: kako vo Grcija.

Senna
03-19-2010, 18:50
Тоа требаше да се направи кога беше гостин Ѓорчев или Јанкуловска ... ајде ќе чекаме следеча прилика кога ќе гостува некој од државниот врв, и сместа интервенираме:police:

radijacija2000
03-19-2010, 18:55
Vo sekoj slucaj treba da se pocekaat nekolku meseci da se vidi kako ke se odvivaat rabotite i vo praksa da se prasuvaat sto poveke luge kako pominale na carinenje i dali ke se sredat site propusti koi nastanaa.

Imas li informacija kako bi pominalo Fiat Uno 1.0 so 45 konjski sili od 99 godina so 150000 pominati?Barav za nego nema podatoci.Sestra mi od Slovenija saka da dojde so nego i da se registrira na skopski tablici.

Да, мислам дека треба да се почека уште месец-два да се избистрат работите (поарно да учиме на туѓите лоши искуства отколку на своите).

Инако за Unoto што прашуваш, стварно го нема на страната на DAT, ама на пример за Bravo 1.6 100 ks од 1999год дава вредност од 1001 еур, за Punto 1.1 55ks со 55кс проценката е 794, тука негде треба да е и Unoto

pinki1gvg
03-19-2010, 23:33
Chekaj sega, shpediterite li ti dodavaat 300eur ili od Carinata?Inaku shpedicijata moze da zezne samo neinformiran i naiven chovek.Mislam, Carinata e taa shto e (edinstvena), ako tie te zafrkavaat teshko ke isterash pravda (za zhal), no shpedicii ima eden kup.Prvo ke otidam ke prasham odnapred da mi presmetaat kolku bi me chinela celata procedura, so site davacki kon drzavata + cenata za nivnata usluga, pa ako mi rechat deka kon carinskata osnovica sakaat da mi dodadat + 300eur transposrtni troshoci (a kolata sum ja donel so vozenje na primer od Petrich, Bugarija, na 50km od Strumica) togas ke im se zablagodaram i ke si baram druga shpedicija.

Btw, ako malce "muchnete" so glavata ke sfatite deka mozebi postoi i druga strana na medalot.Mozebi dilerite so ovie prikazni sakaat da gi opravdaat visokite ceni po koi sakaat da gi prodavaat uvezenite vozila i da gi odvratat gragjanite od samostojno uvezuvanje na avtomobil.
Rekov i porano, dokolku od Carina pravat malverzacii i ne gi pocituvaat Zakonot (znam de ke kazete carinarnikot ima pravo da se somneva, ama toj somnez treba da e so neshto potkrepen) samo javno site dokumenti pred kamera, pretstavuvanje so ime i prezime i imenuvanje na problematicniot carinski sluzbenik.Ima mediumi koi edvam chekaat da gi poplukaat Instituciite na sistemot.
No na rekla, kazala muabeti, bez dokaz, ne veruvam!
imam cicko carinik i toj mi kaza deka vo cenata na kolata vleguvat transportni trosoci od 400-600+50 euro ekoloska taksa i na seto toa plakas danok

radijacija2000
03-20-2010, 00:15
MA nema shansi!Ne 100% nego 102,5%!Zboram so lugje od shpedicii koi sekoj den se na carina.Transportni troshoci se plakja samo koga kolata ide na kamion(nema logika i za toa da plakjam na drzavata neshto de, ama toa ne e od maliot mozok na carinicite tuku od Zakonot za carina)
Ekoloshka taksa da, ama taa e 4000-5000denari.
Ako se plakja transportni trosoci 400-600 eur i setoa toa vleguva vo osnovica (kat. vred. na klolata +carina + akciza) za presmetuvanje DDV, togas samo od transportnite trosoci vrednosta na davackite ke se podigne od 600-800eur .Togas poeftino mi e da mu platam 100eur na nekoj so bugarski pasos da ja registrira kolata vo Bugarija i da ja donese direktno na terminal (em ne plakjam za COL tabli, em nemam nikakvi tranzitni troshoci).
Kako shto rekov, ne veruvam na rekla-kazala muabeti, veruvam samo na ona shto e napisano vo Zakonot,a ako carinskite sluzbenici ne gi pocituvaat ondak javno pred kameri so dokumentite vo race, imenuvanje na carinskiot sluzbenik shto ja zloupotrebuva svojata pozicija.Samo nie ne sme narod, nie se reshavame so mito i vrski, i zatoa go dobivame toa shto go zasluzuvame

zokidac
03-20-2010, 00:40
MA nema shansi!Ne 100% nego 102,5%!Zboram so lugje od shpedicii koi sekoj den se na carina.Transportni troshoci se plakja samo koga kolata ide na kamion(nema logika i za toa da plakjam na drzavata neshto de, ama toa ne e od maliot mozok na carinicite tuku od Zakonot za carina)
Ekoloshka taksa da, ama taa e 4000-5000denari.
Ako se plakja transportni trosoci 400-600 eur i setoa toa vleguva vo osnovica (kat. vred. na klolata +carina + akciza) za presmetuvanje DDV, togas samo od transportnite trosoci vrednosta na davackite ke se podigne od 600-800eur .Togas poeftino mi e da mu platam 100eur na nekoj so bugarski pasos da ja registrira kolata vo Bugarija i da ja donese direktno na terminal (em ne plakjam za COL tabli, em nemam nikakvi tranzitni troshoci).
Kako shto rekov, ne veruvam na rekla-kazala muabeti, veruvam samo na ona shto e napisano vo Zakonot,a ako carinskite sluzbenici ne gi pocituvaat ondak javno pred kameri so dokumentite vo race, imenuvanje na carinskiot sluzbenik shto ja zloupotrebuva svojata pozicija.Samo nie ne sme narod, nie se reshavame so mito i vrski, i zatoa go dobivame toa shto go zasluzuvame


mozebi ne izgleda "pravedno", no za bilo kakva stoka koja bi sakala da se vnese lichno ili po poshta vrz vrednosta na istata gi dodavaat troshocite za transport ili poshtarina i potoa se vrshi plakjanje na davackite. zvuchi glupo ama taka pravat. nekoi mozat da veruvaat vo zakonot, no toj ne sekogash se sproveduva vo "ponapredni" zemji a kamoli kaj nas. jas bev mnogupati vo carinskata ispostava vo Bitola da napravam chovecki muabet so ovie od carina i da se informiram zosto mi ja dodavaat vrednosta za transport ama gi zabole, ke si ja zavrtat glavata na druga strana i velat ako sakas zali se. a za toa shto velish da izlezat i da kazat shto se im se slucilo so dokumenti i javno izgleda se zalazuvash. ako nekoj od uvoznicite go napravi toa si ja stava glavata ili biznisot vo torba bidejki vo carinata pa potoa vo ministerstvoto za finansii postojat silni vrski, a tuka nekade e i sudstvoto...taka bilo otsekogash taka e i sega. toa shto velish da izlezat pred kamera moze da se sluci samo vo nekoi od zapadno evropskite zemji ama tuka teshko...

discofilman
03-20-2010, 00:41
Mislam deka covekot sto se javi kaj Janko bas za taa korupcija zborese.Toj ne kaza deka doneseniot zakon ne cini tuku deka ima mito i korupcija kaj carinskite sluzbenici koi si izmisluvaat svoi zakoni za da se zbogatat preku nok.No se dodeka nekoj ne im stavi kraj na tie krazbi ke ima non stop problemi.

zokidac
03-20-2010, 00:49
Mislam deka covekot sto se javi kaj Janko bas za taa korupcija zborese.Toj ne kaza deka doneseniot zakon ne cini tuku deka ima mito i korupcija kaj carinskite sluzbenici koi si izmisluvaat svoi zakoni za da se zbogatat preku nok.No se dodeka nekoj ne im stavi kraj na tie krazbi ke ima non stop problemi.


ne deka eve sega ke se kurcam deka sum bil ili ne sum bil vo pravo ama vo ovoj post i vo ushte eden padna muabet na taa tema, no nekoi ne sakaa da veruvaat deka toa moze ili se slucuva. vremeto i iskustvata na lugjeto ke pokazat kako ke se odviva celiot proces, zatoa velev merkata na vladata e ok, no vo carinata ima golem nedostatok vo sekoja smisla

discofilman
03-20-2010, 14:23
Неповолности со половните автомобили

Граѓаните се жалат дека не знаат каде да се обратат за да се информираат што се' е неопходно за да ги легализираат автомобилите
На македонските гранични премини секојдневно пристигнуваат од педесет до сто половни возила, кои чекаат на увоз, поточно да биде донесен новиот закон, иако граѓаните се жалат дека не знаат каде да се обратат за да се информираат што се' е неопходно за да ги легализираат автомобилите. Познавачите велат дека колите воопшто нема да излезат толку евтини колку што се очекува.

Од друга страна, речиси целосно замре дејноста купопродажба на возила откако пред еден и пол месец Владата ја обелодени иницијативата за увоз на возила стари и до 16 години. Дилерите што и лани имаа катастрофална година неофицијално во февруари продавале по едно до две возила. Драстичен е падот и на регистрирани автомобили, дури и на огласите за продажба на возила ретки се повиците.

Осигурителните компании тврдат дека во јануари годинава е забележан огромен пад на регистрирани возила во споредба со истиот период лани. Доброупатени извори го објаснуваат ова со опаднатиот животен стандард на граѓаните и со чекањето на новиот закон.

- Граѓаните се надеваат дека старото возило ќе го заменат со „ново“ увезено и затоа сметаат дека нема потреба од регистрација. И во станиците за технички преглед на возила информираат дека годинава имаат помалку работа - ни вели еден агент од осигурително друштво.
ЕПОПЕЈА ВО СТРАНСТВО

Увозник на половни возила опишува како изгледала неговата епопеја во странство кога пред една деценија се занимавал со оваа дејност.

- Ризично е да се нарача возило врз база на податоците на интернет-огласите од земјите на ЕУ. Освен цената на возилото, опремата што ја поседува и годината на производство, други информации нема. Малкуте фотографии не можат реално да ви ја отсликаат состојбата на автомобилот. Затоа луѓето често се решаваат лично да отпатуваат во странство или со помош на роднините што живеат во Европа за малку пари да набават евтино и квалитетно возило - вели нашиот соговорник.

Деновиве наголемо се зборува за намалување на царината и акцизите на половните возила. Но, никој од нив во крајната цена не ги става дополнителните трошоци, изгубеното време, ризикот поради непознавањето на јазикот, градот...

- Ова го работам повеќе од десет години. Увезував возила и во периодот кога старосната граница беше помала и кога беше слободен увозот. Не е лесно и воопшто не е евтино како што изгледа на прв поглед - вели увозникот.

Според него, многу е тешко индивидуално да се внесе возило, особено ако однапред не се знае што се' треба да се направи.

- Плацовите за половни возила во Германија и во Холандија се огромни. На едно место има илјадници возила. Сте тргнале по еден автомобил, но со малку повеќе пари може да купите поубав, па ви се прави збрка во главата. Не ја знаете состојбата на моторот, а таму се работи по принцип видено - купено, зашто никој не ви дозволува да донесете мајстор за процена. Уште потешко е ако не го знаете јазикот, вели тој.

Откако ќе го купите возилото, се одјавуваат старите, а возилото добива пробни таблички со придружните документи, меѓу кои и т.н. „ТУВ“, и возилото е подготвено за пат.

- Ако сте планирале со возилото да се вратите, пред да тргнете кон Македонија пожелно е сервисот да го направите во земјата во која го купувате за да не се доведете во ситуација да ве остави некаде по пат поради мал дефект. Ако возилата се носат со камион, за сите се вади документација и се изнајмува фирма за транспорт на половни возила. За овие возила не се потребни пробни таблици, што е трошок помалку, а се намалуваат и трошоците за транспорт - вели нашиот соговорник.



ВОЗИЛО СО МНОГУ ВРАТИ

На многу врати ќе треба да тропнете и многу уплатници да пополните откако со половниот автомобил ќе стасате на македонска граница, вели нашиот соговорник.

Прво нема кој да ви каже каде да се обратите. Ќе ве пречека само цариник, кому ќе му платите гранична царина од околу 50 евра. Ако не знаете што понатаму, ќе изгубите неколку часа додека не се смилува некоја од шпедитерските куќи да ви ја објасни понатамошната постапка. Ќе ви објасни дека автомобилот треба да се однесе на терминал додека не заврши постапката за царинење, каде што останува најмалку еден ден. Цената за стоење на терминалот до еден месец е околу 3.000 денари. За тоа време се плаќа царина од 1 отсто на каталошката вредност на возилото, која се одредува според таканаречениот „Шваке“-каталог или пак 5 отсто царина, ако возилото нема европско потекло, односно нема евросертификат.

- Откако ќе се плати царината, пробните таблички со кои возилото ги поминало европските патишта се враќаат во земјата од каде што е купен автомобилот, а сопственикот може да го однесе дома. Но, автомобилот се' уште не смее да го вози се' додека не ги плати и останатите давачки: еколошка такса - 50 евра, ДДВ од 18 отсто на каталошката вредност на возилото, сертификат со кој се докажува дека автомобилот ги исполнува еколошките стандарди, таканаречен „ТУВ“ ако не сте го добиле од матичната држава, како и трошоци за магацин и за шпедиција, кои не се пониски од 6.000 денари. По ова, возилото оди на хомологација, за што дополнително се плаќаат околу 4.000 денари. Сметам дека хомологацијата е непотребна, бидејќи „ТУВ“ сертификатот е доволен доказ од производителот дека тоа возило ги задоволува бараните стандарди. Хомологацијата само го потврдува истото, а непотребно се зголемуваат трошоците - вели увозникот на половни возила.

По плаќањето на овие давачки, следува промена на сопственоста на возилото, која мора да се завери кај нотар, што чини околу 3.000 денари. Треба да се напомене дека прво документите се носат кај судски преведувач, што е уште еден непредвиден трошок. Тогаш возилото е подготвено за регистрација, која новиот сопственик ќе го олесни за најмалку 200 евра.

За да биде сигурен новиот сопственик дека автомобилот нема да му се расипе на првиот свиок, автомеханичарите препорачуваат да се направи редовен сервис уште пред регистрацијата ако тоа не е сторено во матичната земја од каде што доаѓа.

Кога ќе се соберат сите придружни, неопходни давачки, излегува дека цената на половниот автомобил речиси двојно се зголемила од набавната.
Валентина Ангеловска

Koristete go kalkulatorot vo Excel za brzo presmetuvanje na orientaciona vrednost na davackite.Ne e 100% tocen, no mislam deka nema da ima pogolemo otstapuvanje od +/- 10% od ona shto ke vi go presmetaat na Carina!Edno e sigurno, nema da utnete za 2000 evra !
Klikni za download na kalkulatorot (http://www.megaupload.com/?d=R00SDVEK)

Aj seti se sto kaza Zoran Stavrevski kaj Janko vo emisija?Steta sto gi nema emisiite snimeni na internet.Toj go kaza sledniot primer Opel Astra sto cini 3000 evra so site davacki do registracija bi cinela okolu 3600 evra!Posledniot tekst sto go staviv e izvaden od vesnikot dnevnik kade sto pisuva deka davackite bi cinele skoro kolku kataloskata cena na voziloto.Vo gorniot post napisav deka tatkoto na prijatelka na sestra mi moral da doplati uste 2000!Covekot si izracunal kako sto kazal Stavrevski deka kola od 3000 evra bi imala maksimum 700 evra davacki pa koga dosol tuka doplatil uste 2000 i plus uste tie 700 sumata e nesto pomala od tie 3000 evra!Na kraj voziloto bi izleglo okolu 5700 evra!Mislam deka ovaa matematika ima nekakva logika.

Senna
03-20-2010, 19:02
Кога ги читам вашиве тези ме фаќа страв и полека но сигурно губам желба да купам возило ... мислам дека би почекал 1-2 години додека квалитетно не ја запознаам процедурата, или пак некој мој близок познаник да увезе возило и детално да ми ја објасни процедурата

Vlatko
03-20-2010, 19:45
Не си играјте да одите на своја рака у "иносрансво" :) , ќе ги носат колите тука, па од плацеви бирајте си. Тие 300-500 евра што би ги дале на увозникот, и така би ги дале сами ако се нафатите да си ја донесете колата. Ноооо...ќе се поштедите од голготата и непланираните трошоци и нервози.

Даниел
03-20-2010, 20:10
Овој човек го купил овој автомобил од Бугарија пред 4 години за 1900 евра. Сега кога сака да го промени на македонски регистарски таблички наишол на пречка. Автомобилот не може да се регистрира дома затоа што не ги исполнува техничките спецификации. Се чуди како автомобил што е 14 години стар и е со мотор Евро 2 да не може да се легализира.

Игор Павловски – вели дека се обидел преку шпедициите да го помине на царина, но не успеал оти ТИВ-от ( податоците за техничките спецификации на возилото) не влегувал во пропишаните податоци за Македонија....

Со исти проблеми се соочуваат и уште неколку граѓани кои досега ги контактиравме. Проблемите велат се исти. Иако државата дозволи увоз на возила со Евро1 само во првите шест месеци, сепак се јавуваат проблеми и за понови возила да не можат да поминат на царина оти не можат да ги пронајдат во меѓународниот систем. За Царината засега нема проблеми, службите работеле непрекинато.

Ванчо Каргов- директор на Царинска управа вели: До мене импортерите не се обратиле со вакви жалби, нема нејасни процедури. Нема жалби ниту од шпедитерите.

Некои импортери веќе предупредија на претпазливост оти вакви проблеми можни се со увезените автомобили од Бугарија. Тоа било затоа што тие возила се најчесто се увезуваат до Германија, Италија и други европски земји со што постои опасност некои или да се крадени или пак со сменети сериски броеви.
http://www.kanal5.com.mk/default.aspx?mId=44&egId=14&eventId=58687

Љупчо
03-20-2010, 20:14
Неповолности со половните автомобили

Граѓаните се жалат дека не знаат каде да се обратат за да се информираат што се' е неопходно за да ги легализираат автомобилите
На македонските гранични премини секојдневно пристигнуваат од педесет до сто половни возила, кои чекаат на увоз, поточно да биде донесен новиот закон, иако граѓаните се жалат дека не знаат каде да се обратат за да се информираат што се' е неопходно за да ги легализираат автомобилите. Познавачите велат дека колите воопшто нема да излезат толку евтини колку што се очекува.

Од друга страна, речиси целосно замре дејноста купопродажба на возила откако пред еден и пол месец Владата ја обелодени иницијативата за увоз на возила стари и до 16 години. Дилерите што и лани имаа катастрофална година неофицијално во февруари продавале по едно до две возила. Драстичен е падот и на регистрирани автомобили, дури и на огласите за продажба на возила ретки се повиците.

Осигурителните компании тврдат дека во јануари годинава е забележан огромен пад на регистрирани возила во споредба со истиот период лани. Доброупатени извори го објаснуваат ова со опаднатиот животен стандард на граѓаните и со чекањето на новиот закон.

- Граѓаните се надеваат дека старото возило ќе го заменат со „ново“ увезено и затоа сметаат дека нема потреба од регистрација. И во станиците за технички преглед на возила информираат дека годинава имаат помалку работа - ни вели еден агент од осигурително друштво.
ЕПОПЕЈА ВО СТРАНСТВО

Увозник на половни возила опишува како изгледала неговата епопеја во странство кога пред една деценија се занимавал со оваа дејност.

- Ризично е да се нарача возило врз база на податоците на интернет-огласите од земјите на ЕУ. Освен цената на возилото, опремата што ја поседува и годината на производство, други информации нема. Малкуте фотографии не можат реално да ви ја отсликаат состојбата на автомобилот. Затоа луѓето често се решаваат лично да отпатуваат во странство или со помош на роднините што живеат во Европа за малку пари да набават евтино и квалитетно возило - вели нашиот соговорник.

Деновиве наголемо се зборува за намалување на царината и акцизите на половните возила. Но, никој од нив во крајната цена не ги става дополнителните трошоци, изгубеното време, ризикот поради непознавањето на јазикот, градот...

- Ова го работам повеќе од десет години. Увезував возила и во периодот кога старосната граница беше помала и кога беше слободен увозот. Не е лесно и воопшто не е евтино како што изгледа на прв поглед - вели увозникот.

Според него, многу е тешко индивидуално да се внесе возило, особено ако однапред не се знае што се' треба да се направи.

- Плацовите за половни возила во Германија и во Холандија се огромни. На едно место има илјадници возила. Сте тргнале по еден автомобил, но со малку повеќе пари може да купите поубав, па ви се прави збрка во главата. Не ја знаете состојбата на моторот, а таму се работи по принцип видено - купено, зашто никој не ви дозволува да донесете мајстор за процена. Уште потешко е ако не го знаете јазикот, вели тој.

Откако ќе го купите возилото, се одјавуваат старите, а возилото добива пробни таблички со придружните документи, меѓу кои и т.н. „ТУВ“, и возилото е подготвено за пат.

- Ако сте планирале со возилото да се вратите, пред да тргнете кон Македонија пожелно е сервисот да го направите во земјата во која го купувате за да не се доведете во ситуација да ве остави некаде по пат поради мал дефект. Ако возилата се носат со камион, за сите се вади документација и се изнајмува фирма за транспорт на половни возила. За овие возила не се потребни пробни таблици, што е трошок помалку, а се намалуваат и трошоците за транспорт - вели нашиот соговорник.



ВОЗИЛО СО МНОГУ ВРАТИ

На многу врати ќе треба да тропнете и многу уплатници да пополните откако со половниот автомобил ќе стасате на македонска граница, вели нашиот соговорник.

Прво нема кој да ви каже каде да се обратите. Ќе ве пречека само цариник, кому ќе му платите гранична царина од околу 50 евра. Ако не знаете што понатаму, ќе изгубите неколку часа додека не се смилува некоја од шпедитерските куќи да ви ја објасни понатамошната постапка. Ќе ви објасни дека автомобилот треба да се однесе на терминал додека не заврши постапката за царинење, каде што останува најмалку еден ден. Цената за стоење на терминалот до еден месец е околу 3.000 денари. За тоа време се плаќа царина од 1 отсто на каталошката вредност на возилото, која се одредува според таканаречениот „Шваке“-каталог или пак 5 отсто царина, ако возилото нема европско потекло, односно нема евросертификат.

- Откако ќе се плати царината, пробните таблички со кои возилото ги поминало европските патишта се враќаат во земјата од каде што е купен автомобилот, а сопственикот може да го однесе дома. Но, автомобилот се' уште не смее да го вози се' додека не ги плати и останатите давачки: еколошка такса - 50 евра, ДДВ од 18 отсто на каталошката вредност на возилото, сертификат со кој се докажува дека автомобилот ги исполнува еколошките стандарди, таканаречен „ТУВ“ ако не сте го добиле од матичната држава, како и трошоци за магацин и за шпедиција, кои не се пониски од 6.000 денари. По ова, возилото оди на хомологација, за што дополнително се плаќаат околу 4.000 денари. Сметам дека хомологацијата е непотребна, бидејќи „ТУВ“ сертификатот е доволен доказ од производителот дека тоа возило ги задоволува бараните стандарди. Хомологацијата само го потврдува истото, а непотребно се зголемуваат трошоците - вели увозникот на половни возила.

По плаќањето на овие давачки, следува промена на сопственоста на возилото, која мора да се завери кај нотар, што чини околу 3.000 денари. Треба да се напомене дека прво документите се носат кај судски преведувач, што е уште еден непредвиден трошок. Тогаш возилото е подготвено за регистрација, која новиот сопственик ќе го олесни за најмалку 200 евра.

За да биде сигурен новиот сопственик дека автомобилот нема да му се расипе на првиот свиок, автомеханичарите препорачуваат да се направи редовен сервис уште пред регистрацијата ако тоа не е сторено во матичната земја од каде што доаѓа.

Кога ќе се соберат сите придружни, неопходни давачки, излегува дека цената на половниот автомобил речиси двојно се зголемила од набавната.
Валентина Ангеловска
.


Веста ти е стара повеќе од 2 недели.
http://koli.com.mk/forum_nov/showpost.php?p=13544&postcount=627

Или пак најверојатно веснициве си копираат еден од друг. ;)

Senna
03-20-2010, 20:24
Сега се сетив дека на влезот од Битола, некаде во близина на АМСМ имаше еден плац за половни увезени коли од Германија. Имаше BMW, Passat, Mercedes и сл, но на прв поглед изгледаа како да се во перфектна состојба. Е сега, не знам какви беа цените, и во каква состојба беа колите. Ако има некој битолчанец на форумов нека пише подетално.

radijacija2000
03-20-2010, 21:19
mozebi ne izgleda "pravedno", no za bilo kakva stoka koja bi sakala da se vnese lichno ili po poshta vrz vrednosta na istata gi dodavaat troshocite za transport ili poshtarina i potoa se vrshi plakjanje na davackite. zvuchi glupo ama taka pravat. nekoi mozat da veruvaat vo zakonot, no toj ne sekogash se sproveduva vo "ponapredni" zemji a kamoli kaj nas. jas bev mnogupati vo carinskata ispostava vo Bitola da napravam chovecki muabet so ovie od carina i da se informiram zosto mi ja dodavaat vrednosta za transport ama gi zabole, ke si ja zavrtat glavata na druga strana i velat ako sakas zali se. a za toa shto velish da izlezat i da kazat shto se im se slucilo so dokumenti i javno izgleda se zalazuvash. ako nekoj od uvoznicite go napravi toa si ja stava glavata ili biznisot vo torba bidejki vo carinata pa potoa vo ministerstvoto za finansii postojat silni vrski, a tuka nekade e i sudstvoto...taka bilo otsekogash taka e i sega. toa shto velish da izlezat pred kamera moze da se sluci samo vo nekoi od zapadno evropskite zemji ama tuka teshko...

So molcenje i vedenje glava ne se postignuva nishto.Zatoa Makedonija e toa shto e!Site se plashat!!!PA lugje mafijata li vladee ovde!?KAkvi se ovie prikazni :"ako chovekot izleze pred kamera javno so dokumentite i dokaze pred celata javnost deka e vo pravo - togash ke mu propadnel biznisot", pa vo Angola da idesh ne e taka.
JAs mislam oti nie Makedoncite sme najgolemite pi*ki vo svetot i zatoa go dobivame toa shto go barame : SEX!
Iskreno ne sakam da veruvam vo ovie prikazni. Mislam deka vo 95 % od slucaite se pochituva zakonot (dali e praveden ili ne, toa e druga prikazna), a megju carinarnicite ima korumpirani lugje koi koga ke procenat deka ke naidat na mek stomak, ja koristat shansata.

Senna
03-20-2010, 21:58
Спасот е во граѓанските немири ... Македонија нема толку бројна војска за да воспостави ред на 2.000.000 луѓе ... решението е тоа, масовно излевање на улиците, држење грб со грб, правење партал се пред себе, крвничко тепање полицајци, цариници, специјалци и други трупи испратени од владата ... да видите тогаш преку експресна постапка како се менуваат законите :bat:

radijacija2000
03-20-2010, 22:59
Спасот е во граѓанските немири ... Македонија нема толку бројна војска за да воспостави ред на 2.000.000 луѓе ... решението е тоа, масовно излевање на улиците, држење грб со грб, правење партал се пред себе, крвничко тепање полицајци, цариници, специјалци и други трупи испратени од владата ... да видите тогаш преку експресна постапка како се менуваат законите :bat:

Законите се во ред, луѓето не се во ред.Поентата ми беше, граѓаните наместо на да ја бараат правдата низ институциите на системот и да ја разобличуваат корупцијата без страв по демократските медиуми, најчесто бираат и тие да станат дел од корупцискиот октопод со тоа што се трудат проблемот да го решат со давање мито или фаќање врски.Ваквото кукавичко (битно некој се снашол :tuktuk:) однесување на македонските граѓани ги направи работите вакви какви што се.
Демонстрации и насилство - воопшто не се согласувам со тоа !

zokidac
03-20-2010, 23:02
So molcenje i vedenje glava ne se postignuva nishto.Zatoa Makedonija e toa shto e!Site se plashat!!!PA lugje mafijata li vladee ovde!?KAkvi se ovie prikazni :"ako chovekot izleze pred kamera javno so dokumentite i dokaze pred celata javnost deka e vo pravo - togash ke mu propadnel biznisot", pa vo Angola da idesh ne e taka.
JAs mislam oti nie Makedoncite sme najgolemite pi*ki vo svetot i zatoa go dobivame toa shto go barame : SEX!
Iskreno ne sakam da veruvam vo ovie prikazni. Mislam deka vo 95 % od slucaite se pochituva zakonot (dali e praveden ili ne, toa e druga prikazna), a megju carinarnicite ima korumpirani lugje koi koga ke procenat deka ke naidat na mek stomak, ja koristat shansata.


pravdina nema, se e biznis :). bev ednash da se zalam vo carinskiot terminal na izlezot od BT po povod golemite davachki i taman na zaminuvanje sretnav slucajno eden dobronameren rakovoditel na smena i padnavme na muabet za nacinot na koj se zema osnovnata vrednost za presmetuvanje na davackite i mi veli ne si prv nitu posleden koj mi go veli ova, podobro ne se raspravaj nitu da se zalish, tuku na indirekten nacin veleshe "frli nekoj denar" i najdobri drugari ke stanite :) . kadija te tuzi, kadija te sudi :D . samo :bat: mu e majkata

M&ko
03-21-2010, 18:52
Здраво на сите !
ме интересира дали некој е запознаен колку толку со овие работи околу царина и тие давачки за државата ??
имам вовло 460 на бг табли 94 та година е и сега треба да одам на хомолагација да видам кој мотор носи -треба да дадам 50 евра и плус документ од увозници 150 евра тоа е 200 евра ... Е сега дали некој знае колку ке ме кошста царината и тие трошкови натаму??
Ако знае некој нека пише фала многуу !!

gero
03-21-2010, 21:01
Здраво на сите !
ме интересира дали некој е запознаен колку толку со овие работи околу царина и тие давачки за државата ??
имам вовло 460 на бг табли 94 та година е и сега треба да одам на хомолагација да видам кој мотор носи -треба да дадам 50 евра и плус документ од увозници 150 евра тоа е 200 евра ... Е сега дали некој знае колку ке ме кошста царината и тие трошкови натаму??
Ако знае некој нека пише фала многуу !!

1000 evra

M&ko
03-21-2010, 21:16
[QUOTE=gero;16430]1000 evra[/QU

ајдее уште 1000 евра подобро да не го ни менувам нека си го на бг таблии и така имам бг пасош

сепак фала другар .. ако има уште некој некое познанство нека пише !

sasko
03-22-2010, 14:55
Дали некој пререгистрирал Голф 3 од 92-93 год. од бугарски на македонки таблици и која е процедурата, бидејќи по весници и телевизии велат дека имало проблеми т.е. не ги исполнувале еуро1 стандардите.

Mustang
03-22-2010, 15:07
Дали некој пререгистрирал Голф 3 од 92-93 год. од бугарски на македонки таблици и која е процедурата, бидејќи по весници и телевизии велат дека имало проблеми т.е. не ги исполнувале еуро1 стандардите.

Не само Голф, и други марки на возила од 93-94 тешко поминуваат на хомологација...

Љупчо
03-22-2010, 15:39
Не само Голф, и други марки на возила од 93-94 тешко поминуваат на хомологација...


Ниедно возило нема да помине на хомологација ако не исполнува некој од стандардиве.

ECE правилник
R-1 Фарови со светилка
R2 R-2 Главни светла кои емитираат асиметричен светлосен сноп или долг сноп, или и двете
R-3 Катадиоптери
R-4 Светла за регистарска табличка
R-5 Затнати фарови (SB)
R-6 Покажувачи на правецот
R-7 Позициони, стоп и габаритни светла
R-8 Фарови со халогени светилки H1, H2, H3
R-9 Бучавост на возила со три тркала
R-10 Радиопречки
R-11 Брави и шарки
R-12 Заштита на возачот од воланот при судир
R-13 Кочници
R-14 Приклучоци на сигурносните ремени
R-15 Емисија на гасови од моторот
R-16 Сигурносни ремени
R-17 Јачина на седиштата, приклучоците и на потпирачите за глава
R-18 Заштита од неовластена употреба
R-19 Предни светла за магла
R-20 Фарови со халогени светилки H4
R-21 Внатрешна опременост на возилото
R-22 Кациги за мотоциклисти
R-23 Светла за возење назад
R-24 Димност на возилата со дизел мотор
R-25 Потпирачи за глава
R-26 Надворешни издадени делови
R-27 Триаголници за означување
R-28 Звучен сигнал
R-29 Заштита на патниците во кабината на комерцијалните возила
R-30 Пневматици за патнички возила
R-31 Халогени главни светла кои со светлосниот извор сочинуваат неразделна целина
R-32 Однесување на структурата на возилото при судир од задна страна
R-33 Однесување на структурата на возилото при судир од предна страна
R-34 Заштита од пожар R-35 Распоред на ножните команди
R-36 Конструкција на автобусите со повеќе од 16 (22) седишта (патници)
R-37 Светилки со вжарено влакно
R-38 Задни светла за магла
R-39 Брзиномер и вградување
R-40 Емисија на гасови од мотоциклите
R-41 Бучавост на мотоциклите
R-42 Заштита на возилото од предна и од задната страна (браници и сл.)
R-43 Сигурносни стакла
R-44 Заштита на децата во возилата
R-45 Бришачи на фаровите
R-46 Ретровизори
R-47 Емисија од мопеди
R-48 Вградување на светлосно-сигналните уреди
R-49 Емисија на гасови од дизел мотори
R-50 Сите светла, освен главните фарови на мотоцикли и на мопедите
R-51 Бучава на моторните возила со најмалку четири тркала
R-52 Градба на моторните возила со мал капацитет за јавен превоз до 16 (22) седишта
R-53 Вградување на свелосно-сигналните уреди кај мотоциклите
R-54 Пневматици за комерцијални возила
R-55 Приклучни уреди (возило - приколка)
R-56 Фарови за мопеди (само соборено светло)
R-57 Фарови за мотоцикли
R-58 Заштита од подлетување кај комерцијалните возила
R-59 Замена на придушните системи
R-60 Контролна табла за мопеди и за мотоцикли
R-61 Надворешни издадени делови на комерцијални возила (од задната страна на кабината)
R-62 Заштита од неовластена употреба (за возила со управувач)
R-63 Бучавост на мопедите
R-64 Специјално резервно тркало
R-65 Специјални светла за предупредување
R-66 Јакост на конструкциите на автобусите со повеќе од 16 (22) седишта
R-67 Возила со погон на течен нафтен гас
R-68 Мерење на максималната брзина на електрични возила
R-69 Обележување на бавните возила и нивните приколки
R-70 Означување на тешки и долги возила
R-71 Трактори - видно поле на возачот
R-72 Фарови за мотоцикли со светилки HS1
R-73 Бочна заштита на товарните возила
R-74 Вградување на светлосно-сигналната опрема кај мопедите
R-75 Пневматици за мотоцикли
R-76 Фарови за мопеди (големо и соборено светло)
R-77 Паркирно светло за моторни возила
R-78 Кочење на мотоцикли
R-79 Системи за управување
R-80 Седишта во долгите патнички возила
R-81 Ретровизори за категорија L без кабина
R-82 Фарови за мопеди со халогени светилки HS2
R-83 Емисија на гасови за бензински и дизел мотори
R-84 Потрошувачка на гориво
R-85 Јачина на моторите
R-86 Светла и светлосно-сигнални уреди на тракторите
R-87 Светло за возење преку ден
R-88 Ретрорефлектирачки пневматици на возила со две тркала
R-89 Ограничувач на брзината на комерцијалните возила
R-90 Резервни облошки на сопирачките
R-91 Бочни светла за означување
R-92 Замена на придушувачи за мотоцикли
R-93 Направи за заштита од предно подлетување (M1, N1)
R-94 Заштита на патниците при челен удар
R-95 Заштита на патниците при бочен удар
R-96 Емисија на гасови од дизел мотори за земјоделски и за шумски трактори
R-97 Алармни системи
R-98 Фарови со ксенонски светилки
R-99 Ксенонски светилки
R-100 Електрични возила
R-101 Емисија на СО 2 и потрошувачка на гориво
R-102 Уреди за кусо спојување на возила
R-103 Замена на катализатори
R-104 Рефлектирачки ознаки за означување на тешки и долги возила и на приколки
R-105 Превоз на опасни материи
R-106 Пневматици за тракторите и за нивните приколки
R-107 Градба на двоспратни автобуси
R-108 Репарирани пневматици за моторните возила и за нивните приколки
R-109 Репарирани пневматици за комерцијалните возила и за нивните приколки
R-110 Компоненти на возилата на погон на компримиран природен гас
R-111 Цистерни ( кат . N и O) - стабилност во поглед на превртување
R-112 Главни светла кои емитираат асиметрично кратко или долго светло или двете и кои се опремени со светилки со вжарено влакно
R-113 Главни светла кои емитираат симетрично кратко или долго светло или двете и кои се опремени со светилки со вжарено влакно
R-114 Замена на воздушни перничиња
R-115 1. Специфични системи за погон на течен нафтен гас во возилата
2. Специфични системи за погон на компримиран природен гас во возилата
R-116 Заштита на возилата од неовластена употреба
R-117 Емисија на звук поради вртење на пневматиците
R-118 Однесување на материјалите употребени во ентериерот на возилото при пожар
R-119 Cornering lamps for power-driven vehicles
R-120 Internal combustion engines to be installed in agricultural and forestry tractors and in non-road mobile machinery

Секој од овие 120 правилници е детално опишан во ЕЦЕ регулативите како се проверува и спроведува.

Инаку не ги пуштаат на хомологација и ги враќаат возилата на доработка - менување на деловите (стакла, шофершајвни, појаси, кочници, брави, шарки, седишта итн.) бидејќи пред тоа некој ставил небезбедни делови, не се поклопуваат со кодните броеви од ТИВ-от.

MarkoGermanija
03-22-2010, 19:59
Problem je sto nije niko obavesten od naroda sta i kako moze da se uveze!

Svuda se prica za Euro 1 ... moze da se procita u Dnevnik-u i raznim novinama kako je dozvoljen uvoz automobila sa Euro 1 ...

Euro 1 je standard za izduvne gasove koje ispusta automobil i nista drugo! Nema nikakve veze sa kocnicom, retrovizorima i raznim drugim stvarima!

Meri se CO, NOx, HC i PM i po visini izduvnih gasova dobija se onda Euro-norma motora. To vazi za svaki automobil u Evropi.

Sada sta je problem onda kod Homologacije npr. Golf 3 iz 92,93-e godine?
Da li je Masinski fakultet pametniji od zapada sto se tice automobila i zna nesto vise ili radi zajedno sa drzavom i zeli samo da opljacka narod da mora da kupi skuplji auto, skuplji ddv onda i slicno!?

Љупчо
03-22-2010, 20:09
Problem je sto nije niko obavesten od naroda sta i kako moze da se uveze!

Svuda se prica za Euro 1 ... moze da se procita u Dnevnik-u i raznim novinama kako je dozvoljen uvoz automobila sa Euro 1 ...

Euro 1 je standard za izduvne gasove koje ispusta automobil i nista drugo! Nema nikakve veze sa kocnicom, retrovizorima i raznim drugim stvarima!

Meri se CO, NOx, HC i PM i po visini izduvnih gasova dobija se onda Euro-norma motora. To vazi za svaki automobil u Evropi.

Sada sta je problem onda kod Homologacije npr. Golf 3 iz 92,93-e godine?
Da li je Masinski fakultet pametniji od zapada sto se tice automobila i zna nesto vise ili radi zajedno sa drzavom i zeli samo da opljacka narod da mora da kupi skuplji auto, skuplji ddv onda i slicno!?

Хомологација и ЕУРО нормите се 2 тотално различни работи.

За ЕУРО стандарди сите знаеме, но ретко кој знае за ЕCE стандардите кои мора да ги почитуваат сите држави во ЕУ.

Повеќе овде. http://www.unece.org/trans/main/wp29/wp29regs/505ep29.pdf

И овде http://www.unece.org/trans/main/wp29/wp29regs1-20.html

Се ова се прописи за безбедност кои мораат да ги исполнуваат новите и старите возилата

MarkoGermanija
03-22-2010, 20:19
Хомологација и ЕУРО нормите се 2 тотално различни работи.

За ЕУРО стандарди сите знаеме, но ретко кој знае за ЕCE стандардите кои мора да ги почитуваат сите држави во ЕУ.

Повеќе овде. http://www.unece.org/trans/main/wp29/wp29regs/505ep29.pdf

И овде http://www.unece.org/trans/main/wp29/wp29regs1-20.html

Се ова се прописи за безбедност кои мораат да ги исполнуваат новите и старите возилата

Jasno mi to sto si napisao i upravu si potpuno!
Problem je sto se daju pogresne izjave u novine i na tv u zadnjih mesec dana tipa: Euro1 uvoz itd., to sam hteo stim da kazem!
Da li neko namerno ili slucajno ne zeli da objavi sve kako treba to ne znam i to je zalosno!

Edit:
Jos nesto: U evropu, tacnije Nemacku mozes da uvezes sta god hoces i koliko god da je staro, vazno da je ispravno, prodje tehnicki i platis to sto treba da platis!

zokidac
03-22-2010, 20:39
Jasno mi to sto si napisao i upravu si potpuno!
Problem je sto se daju pogresne izjave u novine i na tv u zadnjih mesec dana tipa: Euro1 uvoz itd., to sam hteo stim da kazem!
Da li neko namerno ili slucajno ne zeli da objavi sve kako treba to ne znam i to je zalosno!

Edit:
Jos nesto: U evropu, tacnije Nemacku mozes da uvezes sta god hoces i koliko god da je staro, vazno da je ispravno, prodje tehnicki i platis to sto treba da platis!

ovde vo MKD sme mnogu ponapredni vo sekoj pogled :haha: i zatoa ko slepi poslushni kucinja gi sledime "EU standardite".............ZIVA GLUPOST...davacki bez veza i slozeni proceduri...ne e samo do akcizata

MarkoGermanija
03-22-2010, 20:47
ovde vo MKD sme mnogu ponapredni vo sekoj pogled :haha: i zatoa ko slepi poslushni kucinja gi sledime "EU standardite".............ZIVA GLUPOST...davacki bez veza i slozeni proceduri...ne e samo do akcizata

Slazem se da treba da se gledaju neki standardi, npr. EU!

Najvaznije je koje izduvne gasove ima motor kao ekoloski faktor zbog zagadjivanja!

A sto se tice ECE-Norme, i da jedan auto nema nesto po toj normi onda se ide na vanredni tehnicki pregled i ustanovi se da li je taj auto ispravan za saobracaj, kao npr. ti Golf-ovi 92.god. i na kraju se svakako dodeli dozvola za saobracaj-homologaciju-uvoz!
Tako bi trebalo da funkcionise i u MK sada samo sto nazalost nije tako nego vracaju dobra auta sa Homologacije zbog gluposti!
To je nas mentalitet, pravimo se veci evropljani nego sto je evropa!

radijacija2000
03-22-2010, 21:00
Хомологација и ЕУРО нормите се 2 тотално различни работи.

За ЕУРО стандарди сите знаеме, но ретко кој знае за ЕCE стандардите кои мора да ги почитуваат сите држави во ЕУ.

Повеќе овде. http://www.unece.org/trans/main/wp29/wp29regs/505ep29.pdf

И овде http://www.unece.org/trans/main/wp29/wp29regs1-20.html

Се ова се прописи за безбедност кои мораат да ги исполнуваат новите и старите возилата
Па добро Љупчо, и самиот рече дека во сите земји од ЕУ важат истите стандарди за хомологација на автомобил како и во Р.Македонија.Ако еден автомобил е регистриран во земја од ЕУ, тоа значи ги исполнува сите стандарди кои се пропишани во таа земја од ЕУ,а тоа значи дека ги исполнува и стандардите за хомологација кои важат во Р.Македонија.
Критериум плус е стандард за издувни гасови ЕУР1 (до август 2010) , а потоа ЕУР2.
Значи до август во Македонија може да се увезе секој автомобил регистриран во земја во ЕУ кој исполнува норми за издувни гасови ЕУР1.
Ако не е така - појасни!

Љупчо
03-23-2010, 13:11
Па добро Љупчо, и самиот рече дека во сите земји од ЕУ важат истите стандарди за хомологација на автомобил како и во Р.Македонија.Ако еден автомобил е регистриран во земја од ЕУ, тоа значи ги исполнува сите стандарди кои се пропишани во таа земја од ЕУ,а тоа значи дека ги исполнува и стандардите за хомологација кои важат во Р.Македонија.
Критериум плус е стандард за издувни гасови ЕУР1 (до август 2010) , а потоа ЕУР2.
Значи до август во Македонија може да се увезе секој автомобил регистриран во земја во ЕУ кој исполнува норми за издувни гасови ЕУР1.
Ако не е така - појасни!

Ако едно возило е регистрирано во Еу - поминато на технички преглед значи дека на возилото му функционираат системите за кочење, управување, потпирање, светлосно-сигналните уреди, свирка, бришачи итн.

Но тоа не значи дека возилото има соодветно квалитетни и конструирани делови според ЕЦЕ прописите.

Пример: Земаш голф 5 2007 година од бг. Го носиш на хомологација и ти викаат дека не може да помине, поради тоа што шофершајвната не е според пропис направена. Ти кажуваат дека шофершајвната не фабричката и е сменета со несоодветна т.е. стаклото не е дупло со фолија во средина, туку е единечно. Бугарот од кој си ја купи колата предтоа ја имал удерно и за да го фати поевтино ставал најефтини делови без сертификати за безбедност. Тоа значи дека тоа стакло при најмал удар може да распрсне во остри делови кои можат да бидат фатални по нечиј живот. Потоа те праќаат да ја смениш шофершајвната со нова која треба да ги исполни безбедносните стандарди.

Вака е со сите делови (појаси, седишта, брави, задни и странични стакла, ретровизори, светла итн.) кои подлежат на хомологациска сообразност.

MarkoGermanija
03-23-2010, 13:55
Ако едно возило е регистрирано во Еу - поминато на технички преглед значи дека на возилото му функционираат системите за кочење, управување, потпирање, светлосно-сигналните уреди, свирка, бришачи итн.

Но тоа не значи дека возилото има соодветно квалитетни и конструирани делови според ЕЦЕ прописите.

Пример: Земаш голф 5 2007 година од бг. Го носиш на хомологација и ти викаат дека не може да помине, поради тоа што шофершајвната не е според пропис направена. Ти кажуваат дека шофершајвната не фабричката и е сменета со несоодветна т.е. стаклото не е дупло со фолија во средина, туку е единечно. Бугарот од кој си ја купи колата предтоа ја имал удерно и за да го фати поевтино ставал најефтини делови без сертификати за безбедност. Тоа значи дека тоа стакло при најмал удар може да распрсне во остри делови кои можат да бидат фатални по нечиј живот. Потоа те праќаат да ја смениш шофершајвната со нова која треба да ги исполни безбедносните стандарди.

Вака е со сите делови (појаси, седишта, брави, задни и странични стакла, ретровизори, светла итн.) кои подлежат на хомологациска сообразност.

Ovaj primer sto si dao moze da vazi samo za BG i Rumuniju i nijednu drugu drzavu u EU, posto samo tu se prolazi tehnicki i ostalo sa placenim ruckom ili rakijom kao kod nas! Takvo staklo kao sto si uzeo za primer se ne ugradjuje vise od 70-ih godina u Evropi i to ce da prepozna svaki inzenjer/mehanicar koji sprovodi tehnicki na autu!

Auto koji je prosao u nemackoj tehnicki pregled je 100% ispravan i ispunjava SVE norme!
Ako dogradis/zamenis nesto na automobilu sto ne ispunjava ECE-normu onda se ide na vanredni tehnicki pregled u kome se ustanovi da li je bezbednost vazeca za saobracaj i slicno, i ako se ustanovi da je sve po propisima i ne ugrozava se nista onda se upisuje u saobracajnu te vanredne stavke i automatski ispunjavas opet SVE norme!

Ali opet svaka cast organima za sprovodjenje Homologacije, ti ljudi su strucni i mora da im se veruje jel imaju znanje! :glup:

Po tome kako navodis onda nijedan auto koji ima zatamljena stakla folijom sa ABE listom/normom ne moze da prodje homologaciju posto nije ispravan po ECE-normi!?
Stvarno nema smisla onda uopste razmisljati o uvozu automobila ako je takva stvar!

LosiPatista
03-23-2010, 14:00
Ne treba da ja tupat nasive, zosto mora sekogas da si bidime najgolemi neprijateli, zosto mora Makedonija da mu go pravi zivotot na Makedonecot najtezok?
Procedurata treba da bidi ista kako vo bugarija, popreku napreku da gi imas site dokumenti i vo eden den da si ja registriras kolata!

radijacija2000
03-23-2010, 14:14
Абе ај арно што сакаат да не заштитат со таа хомологација, ама брате, не можам да сфатам, кола која е регистрирана во Западно Европска земја(Германија), со TUV, да не поминува овдека на хомологација, макар што Македонија е обврзана со тоа поради некаков си договор. Ова не соодветствува со фактичката ситуација, овдека автомобилите се постари и послабо зачувани, горивата и патиштата никакви, а шверцани сомнителни резервни делови колку сакаш...нема логика во Македонија да има најстроги критериуми за увоз на моторни возила!Тоа се вика ем шуто, ем боде!

LosiPatista
03-23-2010, 14:33
sakale da ne zastitat, hah:ss:

Љупчо
03-23-2010, 14:38
Ovaj primer sto si dao moze da vazi samo za BG i Rumuniju i nijednu drugu drzavu u EU, posto samo tu se prolazi tehnicki i ostalo sa placenim ruckom ili rakijom kao kod nas! Takvo staklo kao sto si uzeo za primer se ne ugradjuje vise od 70-ih godina u Evropi i to ce da prepozna svaki inzenjer/mehanicar koji sprovodi tehnicki na autu!

Auto koji je prosao u nemackoj tehnicki pregled je 100% ispravan i ispunjava SVE norme!
Ako dogradis/zamenis nesto na automobilu sto ne ispunjava ECE-normu onda se ide na vanredni tehnicki pregled u kome se ustanovi da li je bezbednost vazeca za saobracaj i slicno, i ako se ustanovi da je sve po propisima i ne ugrozava se nista onda se upisuje u saobracajnu te vanredne stavke i automatski ispunjavas opet SVE norme!

Ali opet svaka cast organima za sprovodjenje Homologacije, ti ljudi su strucni i mora da im se veruje jel imaju znanje! :glup:

Po tome kako navodis onda nijedan auto koji ima zatamljena stakla folijom sa ABE listom/normom ne moze da prodje homologaciju posto nije ispravan po ECE-normi!?
Stvarno nema smisla onda uopste razmisljati o uvozu automobila ako je takva stvar!


Не правиме муабет за коли кои се исправни и редовно сервисирани во германија.
Правиме муабет за коли кои се оштетени при судар. Овие коли се купуваат за ефтини пари, нормално сеуште се регистирани и ги носат во нелегални работилници (ретки се во германија но и таму ги има) каде што им се вградуваат небезбедни делови кои што не се соодветни со TUV и никогаш нема да поминат на хомологација и нормално понатаму одат за извоз во земји како нашиве.

radijacija2000 (http://koli.com.mk/forum_nov/member.php?u=258) - И овие коли се регистрирани во Германија, но никој не знае какви се промени претрпела една кола после нејзината регистрација.

Стаклото го земав како прост и наједноставен пример за да може секој да разбере. Но што правиме со седиштата, појасите, системи за кочење и управување. Дали нив може да ги препознае инженер или механичар без да има TUV во рака?
Секој може да вгради, седишта, појаси, системи за кочење и управување кои се различни од фабрички вградените и без сертификат за безбедност. Различните делови можат да се препознаат само ако се разликуваат броевите на деловите со броевите дадени во TUV.;)

Mamba
03-23-2010, 15:10
Imam dve koli na slovenecki tablicki ednata e
Ford fokus (od dolgite) 1.6 74kw/101km 1999 godina benzinec so 5 vrati so dosta oprema: ABS, vozdusni pernicinja, servo .... dali moze da se prodade na slovenecki tablicki za 2000 evra
Opel Vectra bela karavan 1999 g. benzinec 74kw/101km so klima, ABS, Servo ...i toa za 2000 evra epten zacuvana
Za taa cena kolite ke bidat vo Skopje
Ako e nekj zainteresiran ke mu pratam sliki ne se udirani vo super sostojba

MarkoGermanija
03-23-2010, 16:02
Не правиме муабет за коли кои се исправни и редовно сервисирани во германија.
Правиме муабет за коли кои се оштетени при судар. Овие коли се купуваат за ефтини пари, нормално сеуште се регистирани и ги носат во нелегални работилници (ретки се во германија но и таму ги има) каде што им се вградуваат небезбедни делови кои што не се соодветни со TUV и никогаш нема да поминат на хомологација и нормално понатаму одат за извоз во земји како нашиве.

Sto se toga tice potpuno je tacno i slazem se sa tim da ta auta ne prodju homologaciju!

Imam slucaj od brata (vi kazete bratuced) za koji mu prave problema za Golf III 11/1992 god. iz Nemacke uvezen, nije cepnata uopste, znaci kao da je iz fabrike izasla sa 140´km, Euro 1 motor a odgovor je bio na osnovu saobracajne na masinskom:
Da je auto previse staro!!!?
Ko je sada upravu, koga stiti zakon? Da li vazi Euro1 ili ipak se gledaju godine?
To su te stvari sto nije odradjeno profesionalno vec uvek zavisis od onoga iza saltera!
Da li ima da se procita komplet zakon donesen za carinjenje i uvoz?

radijacija2000
03-23-2010, 17:27
Sto se toga tice potpuno je tacno i slazem se sa tim da ta auta ne prodju homologaciju!

Imam slucaj od brata (vi kazete bratuced) za koji mu prave problema za Golf III 11/1992 god. iz Nemacke uvezen, nije cepnata uopste, znaci kao da je iz fabrike izasla sa 140´km, Euro 1 motor a odgovor je bio na osnovu saobracajne na masinskom:
Da je auto previse staro!!!?
Ko je sada upravu, koga stiti zakon? Da li vazi Euro1 ili ipak se gledaju godine?
To su te stvari sto nije odradjeno profesionalno vec uvek zavisis od onoga iza saltera!
Da li ima da se procita komplet zakon donesen za carinjenje i uvoz?

Во оваа ситуација,доколку навистина нема причина поради која автомобилот не проаѓа на хомологација имаш 3 решенија:
1. Мито (најпопуларно и широко прифатено - шансите да успееш се прилично големи - 50:50)
2. Терање правда - викање медиуми, жалби низ институциите на системот, тужби.Ова е непрепорачливо - шансите да истераш правда се мали,1:50
3. Батали работа - не го внесувај возилото или пробај да го продадеш,овде или во странство.

Љупчо
03-23-2010, 20:09
Sto se toga tice potpuno je tacno i slazem se sa tim da ta auta ne prodju homologaciju!

Imam slucaj od brata (vi kazete bratuced) za koji mu prave problema za Golf III 11/1992 god. iz Nemacke uvezen, nije cepnata uopste, znaci kao da je iz fabrike izasla sa 140´km, Euro 1 motor a odgovor je bio na osnovu saobracajne na masinskom:
Da je auto previse staro!!!?
Ko je sada upravu, koga stiti zakon? Da li vazi Euro1 ili ipak se gledaju godine?
To su te stvari sto nije odradjeno profesionalno vec uvek zavisis od onoga iza saltera!
Da li ima da se procita komplet zakon donesen za carinjenje i uvoz?


Полека, полека, не даваш целосни информации. Кога се случило ова?

До пред недела дена кај нас не можеше да се увезува возило кое не исполнува најмалку еуро 3 норми.

Сигурно ова не се случило во изминативе неколку дена.;)

MA nema shansi!Ne 100% nego 102,5%!Zboram so lugje od shpedicii koi sekoj den se na carina.Transportni troshoci se plakja samo koga kolata ide na kamion(nema logika i za toa da plakjam na drzavata neshto de, ama toa ne e od maliot mozok na carinicite tuku od Zakonot za carina)
Ekoloshka taksa da, ama taa e 4000-5000denari.
Ako se plakja transportni trosoci 400-600 eur i setoa toa vleguva vo osnovica (kat. vred. na klolata +carina + akciza) za presmetuvanje DDV, togas samo od transportnite trosoci vrednosta na davackite ke se podigne od 600-800eur .Togas poeftino mi e da mu platam 100eur na nekoj so bugarski pasos da ja registrira kolata vo Bugarija i da ja donese direktno na terminal (em ne plakjam za COL tabli, em nemam nikakvi tranzitni troshoci).
Kako shto rekov, ne veruvam na rekla-kazala muabeti, veruvam samo na ona shto e napisano vo Zakonot,a ako carinskite sluzbenici ne gi pocituvaat ondak javno pred kameri so dokumentite vo race, imenuvanje na carinskiot sluzbenik shto ja zloupotrebuva svojata pozicija.Samo nie ne sme narod, nie se reshavame so mito i vrski, i zatoa go dobivame toa shto go zasluzuvame

102% си во право.

Тие транспортни трошоци што ги користат за пресметка (300 евра од Германија) всушност служат за пресметување на акцизанта основица. Нормално тие најмногу што се бунат појма немаат што значи поимот акцизна основица и мислат дека ги плаќаат тие 300 евра. ;)

Mamba
03-23-2010, 20:22
Кај може да го симнам тој законот за увоз на автомобили да си пресметам што се треба да платам и на која врата ке треба да тропнам, треба да ми стигнат неколку коли па да си ја направам математиката, оцаринети полесно се продаваат

zokidac
03-23-2010, 20:35
eve kako presmetuvaat transportni troshoci na robata (ne se odnesuva na avtomobilite tuku primerot go pishuvam zaradi preglednost na toa kako dodavaat transportni troshoci na vrednosta):

1. Stokata ste ja kupile 300 evra
2. Troshoci za transport da zememe deka se 100 evra (poshtarina ili drug vid na troshoci za transport)

Vaka smetaat vo bt:

- 15% carina na stokata vo vrednost od 300 evra >>> 45 evra

- potoa presmetuvaa 18% DDV na 400 evra (300+100) >>> 72 evra


Vkupni davacki 117 evra

Љупчо
03-23-2010, 20:39
Кај може да го симнам тој законот за увоз на автомобили да си пресметам што се треба да платам и на која врата ке треба да тропнам, треба да ми стигнат неколку коли па да си ја направам математиката, оцаринети полесно се продаваат


Отиди во некоја шпедиција што врши услуги за увоз на возила и таму се ќе ти кажат што ти треба.

Па после ќе ги пишеш овде давачките на проверка, дали ти кажале и пресметале правилно од шпедиција.:smir:

Еве ти калкулатор Klikni za download na kalkulatorot (http://www.megaupload.com/?d=R00SDVEK) By radijacija2000 :pienje:
Треба малку да се доработи, ама нема да утнеш за повеќе од 200 евра.

Mamba
03-23-2010, 20:52
Да не знаете некоја шпедиција која е подобра и нејзина адреса или тел. ви Скопје или Куманово

MarkoGermanija
03-23-2010, 21:57
Полека, полека, не даваш целосни информации. Кога се случило ова?

До пред недела дена кај нас не можеше да се увезува возило кое не исполнува најмалку еуро 3 норми.

Сигурно ова не се случило во изминативе неколку дена.;)


Ovo se desilo tacno 19.3.2010!
Znam i da je bila granica za uvoz euro 3 norma ranije!

Sada kada budem dolazio ovaj vikend opet u MK cu da idem da vidim sa tim autom sta i kako ce da mi kaze.
Ne moze neko da bude iznad zakona, ako je takav zakon da dozvoljava uvoz euro 1 norme bez starosne granice!?

Dzoni turbo
03-24-2010, 11:39
Од муабетиве овде стварно човек ке се доведе у конфузија.
Се измешаа и баби и жаби, транспортни трошоци, царинска основа, каталошка вредност и тн.
Мислам дека ако некогаш некој нешто царинел ова му е јасно
ако не тогаш треба да проба еднаш да види и се ке му стане јасно.
Ке кажам за мене
увезувам роба од германија и процедурата е следна
Си плакаш во германија по фактура, на фактурата пишува преференцијално потекло односно еур1 со кое се докажува потеклото на стоката
кога ке го донесат во мк
шпедитерот ти праи документи и си плакаш на фактурната вредност + транспорт царина
а на целиот збир од тоа 18%ддв
можеби некого збунува ама ставете се во обратна состојба, ете некој од германија ви се јавува и ви вели сакам тоа и тоа и вие му велите во ред кошта толку, а он ви вели испорачано во германија колку ке кошта и вие му додавате уште и транспортни трошоци и му испорачувате фактура со зголемена вредност за транспортот и таа сума во германија сосе транспортот му станува основа за царина и данок или нема да му ги пишете и наплатите? за да му излезе поевтино да ја зезнете германија да не плати, ке се видите у четири очи и ке ви доплати на рака.
Зарем горивото патарините и овде читам и паштети се споменуваат се без пари?
Државата никогаш не ја интересирало какви паштети јадеме, има она тарифник
и си пресметува по него доколку не користите услуги на транспортна фирма.
Користи каталог да не би се довела у ситуација се да е поклонето и да е за без пари
Да се пишуваат лажни фактури и да ги тера свесно луѓето на криминал.

Љупчо
03-24-2010, 12:05
Ovo se desilo tacno 19.3.2010!
Znam i da je bila granica za uvoz euro 3 norma ranije!

Sada kada budem dolazio ovaj vikend opet u MK cu da idem da vidim sa tim autom sta i kako ce da mi kaze.
Ne moze neko da bude iznad zakona, ako je takav zakon da dozvoljava uvoz euro 1 norme bez starosne granice!?

Претпоставував дека не си имал време кога да го увезеш возилото и да стигне до хомологација затоа што законот се донесе пред недела дена, а кај нас по медиумиве цело време се труби дека има хаос и застој при царинење и увоз на возила.

Еве го законот

http://www.bom.gov.mk/images/stories/dokumenti/Baranja/Homologacija/pravilnici/pravilnik_za_edineceno_odobruvanje_na_vozilo.pdf

Страна 12, член 25 (1)
И понатаму страна 73, прилог IX - конкретно за голфот.

Ископирај го и однеси го на хомологација да ти кажат поради кои причини не може да помине, па пиши што ти кажале и според кој дел од законот не може да се хомологира, па после пиши што си направил.

Пввично се знаеше дека ќе дозволи увоз на возила стари до 16 години со еуро 1 норма. Да не е тука проблемот.

Еве и една информација за тоа што преба да се направи при увоз на возило за да немаш проблеми при увозот.

http://customs.gov.mk/ShowNews.aspx?ItemID=1377&mid=1099&tabId=1&tabindex=0

Поточно, каде прво треба да прашаш дали возилото ќе ти помине на хомологација пред да во увезеш.

1. Исполнување на хомологациски услови

Проверка на условите за хомологација пред да се купи возилото во странство кај овластените тела:
- АМСМ УСЛУГИ ХОМОЛОГАЦИЈА ДОЕЛ Скопје, Инспекциски места „Скопје-Чаир“ „Велес“ и „Битола“
- МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ од Скопје, Инспекциско место „Индустриска зона Железара“
- АУТОМАКЕДОНИЈА А.Д. од Скопје, ул. Мито Хаџивасилев; Инспекциско место „Стакларница“
- КОНФОРМА ДОЕЛ Скопје, бул. Илинден бр. 138 А, Инспекциско место „ИМ 1-Велес“ „ИМ 2-Радовиш“ и „ИМ 3 -Прилеп“
- АСУЦ „Боро Петрушевски“ од Скопје, бул.„Александар Македонски“ 26 б; Инспекциско место АСУЦ „Боро Петрушевски“

Царинската постапка се спроведува и давачките се плаќаат пред да се изврши техничкиот преглед за сообразност со хомологациските услови. Доколку возилото не ги исполнува овие услови, увозникот нема да може да го регистрира возилото и ќе се соочи со големи непотребни трошоци на враќање на возилото во странство.

Не би имал никакви проблеми ако прво си прашал во некои од погоре наведениве институции дали голфот ќе помине на хомологација.

Stratro
03-24-2010, 12:21
Sekoj avtomobil kupen od Germanija na germanski tablici ima TUV sertifikat.
Ako nema, za negovo vadenje se doplaka, a postojat firmi koi takvite avtmobili gi adaptiraat za EU pazar.

So takov TUV sertifikat kaj nas kolata 100% ti pominuva na homologacija i dobiva MK tablici makar bil i HUMMER.

Kolku seto toa kosta so noviov zakon vo odnos na porano ne znam, a i zavisi od kolata.

Najkonfuzno e sto akcizata koja sega treba da vrzana samo so prodaznata cena na kolata se primenuva DELUMNO, odnosno za nekoi modeli uste se bara Schwake katalogot kade vkupnite davacki so se akcizata se sekogas povisoki.

Zosto e taka, pojma nemam. :neznam:

A deka postapkata e prosta kolku vo Bugarija, daleku od toa.

Cuore Sportivo
03-24-2010, 12:55
Ekoloska taksa 5000 denara :mind:

MarkoGermanija
03-24-2010, 16:20
Sekoj avtomobil kupen od Germanija na germanski tablici ima TUV sertifikat.
Ako nema, za negovo vadenje se doplaka, a postojat firmi koi takvite avtmobili gi adaptiraat za EU pazar.

So takov TUV sertifikat kaj nas kolata 100% ti pominuva na homologacija i dobiva MK tablici makar bil i HUMMER.


TÜV sertifikat sto ti kazes tj. TÜV-Homologacija je to tacno mora da se kupi, mozes licno da odes u TÜV Minhen i za 10min ga dobijes, kosta oko 70e, ili da posaljes kopiju saobracajne pa ti salju postom TÜV-Homologaciju!

Ja sam to do sada sa svakim autom uradio i doneo i TÜV i sve je bez problema sem sa tim Golfom sto sam poklonio burazeru! :neznam:


@Ljupco

Hvala ti za zakon!
To za carinu i njihovo uputstvo sam znao, carina nije problem, oni ce tebi da ti ga ocarine i ako ne prodje na Homologaciji! ;)


@Cuore Sportivo

To za Eko-taksu su kopirali od Bugara, to nije nista drugo nego cista zarada za drzavu!

Љупчо
03-24-2010, 16:36
@Ljupco

Hvala ti za zakon!
To za carinu i njihovo uputstvo sam znao, carina nije problem, oni ce tebi da ti ga ocarine i ako ne prodje na Homologaciji! ;)



Па затоа ти ги дадов тие информации во претходниот пост за да можеш да ги контактираш институциите кои овде вршат хомологација и уште од германија да си прашаш дали ќе помине на хомологација, за бидеш целосно на сигурно - тоа што не си го направил за голфов.;)

Ако добро си го простудирал упатството од царина, ќе видиш дека прво нешто што ти го пишува е:

http://customs.gov.mk/ShowNews.aspx?ItemID=1377&mid=1099&tabId=1&tabindex=0

1. Исполнување на хомологациски услови

Проверка на условите за хомологација пред да се купи возилото во странство кај овластените тела:

И ако се водиш според него, нема шанса да направиш грешка.

baze1mk
03-24-2010, 16:44
Поставено на прва страна,браво за Глигор и Калимеро :bravo:
sega na granica se plaka 400 denari , lezarina na terminal vo Skopje,100den. od den ti davas 2500den. a znae li nekoj kolku e tif za citroen saxo 2000g benzinec so pet vrati