PDA

View Full Version : Цени на сервиси и нови резервни делови во салоните


Љупчо
02-21-2010, 15:17
Цените се/ќе бидат вадени од списанието Аутофокус од излегувањето на првиот број.

Хонда цивик 1.8 и ЛС седан - октомври 2007

Алтернатор - 45,023
Заден издувен лонец - 19,549
Предно светло комплет - 12,333
Сопирачки плочки - 6,766
Сопирачки дискови - 9,317
Предно крило - 15,295
(цени без работна рака, цените се во денари)

Фиат линеа 1.3 м-јет динамик - октомври 2007

Алтернатор - 25,500
Заден издувен лонец - 16,700
Предно светло комплет - 12,650
Сопирачки плочки - 4,930
Сопирачки дискови - 16,520
Предно крило - 9,400
(цени без работна рака, цените се во денари)

БМВ 320 д - ноември 2007

Алтернатор - 33,700
Заден издувен лонец - 22,450
Предно светло (ксенон) комплет - 46,800
Сопирачки плочки напред - 9,000
Сопирачки дискови - 6,200
Предно крило - 14,300
(цени без работна рака, цените се во денари)

Шкода фабиа 1.2 амбиент - ноември 2007

Алтернатор - 15,670
Заден издувен лонец - 7,700
Предно светло комплет - 6,935
Сопирачки плочки напред - 2,590
Сопирачки дискови напред - 4,470
Предно крило - 5,370
(цени без работна рака, цените се во денари)

Фиат Браво 1.4 т-јет динамик - ноември 2007

Алтернатор - 28,500
Заден издувен лонец - 17,200
Предно светло комплет - 18,200
Сопирачки плочки напред - 5,120
Сопирачки дискови напред - 11,500
Предно крило - 8,870
(цени без работна рака, цените се во денари)

Цитроен Ц4 пикасо 1.6 ХДИ - јануари 2008

Алтернатор - 40,00
Заден издувен лонец - ______
Предно светло комплет - 19,000
Сопирачки плочки напред - 4,560
Сопирачки дискови напред - 7,500
Предно крило - 19,700
Хауба - 28,900
(цени без работна рака, цените се во денари)

Сузуки Свифт 1.3 ГЛА - јануари 2008

Алтернатор - 15,230
Заден издувен лонец - 8,850
Предно светло комплет - _____
Сопирачки плочки напред - 4,380
Сопирачки дискови напред - 9,720
Предно крило - 5,850
(цени без работна рака, цените се во денари)

Пежо 308 1.6 ХДИ - јануари 2008

Алтернатор - 31,425
Заден издувен лонец - 7,715
Предно светло комплет - 12,270
Сопирачки плочки напред - 5,340
Сопирачки дискови напред - 9,720
Предно крило - 13,100
(цени без работна рака, цените се во денари)

Мерцедес Е 220 ЦДИ авангард - февруари 2008

Алтернатор - 72,855
Заден издувен лонец - 36,444
Предно светло комплет - 66,005
Сопирачки плочки напред - 7,867
Сопирачки дискови напред - 12,806
Предно крило - 12,806
Цена на редовен сервис - 14,030
(цени без работна рака, цените се во денари)

Мерцедес Ц 220 ЦДИ авангард - Септември 2007

Алтернатор - 71,549
Заден издувен лонец - 31,408
Предно светло комплет - 21,744
Сопирачки плочки напред - 5,944
Сопирачки дискови напред - 13,143
Предно крило - 22,730
Цена на редовен сервис - 12,600
(цени без работна рака, цените се во денари)

Тојота Аурис 1.6 дуал ввти сол - септември 2007

Алтернатор - 51,990
Заден издувен лонец - 14,570
Предно светло комплет - 19,850
Сопирачки плочки напред - 4,400
Сопирачки дискови напред - 2,800
Предно крило - 17,300
(цени без работна рака, цените се во денари)

Љупчо
02-21-2010, 15:44
Шкода Румстер 1.2 стајл - мај 2008

Алтернатор - 11,356
Заден издувен лонец - 7,420
Предно светло комплет - 6,220
Сопирачки плочки напред - 3,080
Сопирачки дискови напред - 5,132
Предно крило - 4,817
Цена на редовен сервис - 5020
(цени без работна рака, цените се во денари)

Мазда 2 1.5и ГТ - август 2008

Алтернатор - 29,822
Заден издувен лонец - 12,572
Предно светло комплет - 15,832
Сопирачки плочки напред - 5,445
Сопирачки дискови напред - 4,162
Предно крило - 8,936
Цена на редовен сервис - 4,383
(цени без работна рака, цените се во денари)

Фиат Браво 1.9 М-јет 8в динамик - јануари 2009

Алтернатор - 34,000
Заден издувен лонец - 20,000
Предно светло комплет - 11,250
Сопирачки плочки напред - 5,120
Сопирачки дискови напред - 21,000
Предно крило - 8,870
Цена на редовен сервис - 5,610
(цени без работна рака, цените се во денари)

Опел Инсигнија 2.0 ЦДТИ едишн - февруари 2009

Алтернатор - 56,390
Заден издувен лонец - _____
Предно светло комплет - 16,650
Сопирачки плочки напред - 7,020
Сопирачки дискови напред - 16,500
Предно крило - 11,600
Цена на редовен сервис - 10,250
(цени без работна рака, цените се во денари)

БМВ 320д х драјв - февруари 2009

Алтернатор - 38,990
Заден издувен лонец - 28,650
Предно светло комплет - 25,300
Сопирачки плочки напред - 8,750
Сопирачки дискови напред - 13,980
Предно крило - 16,750
Цена на редовен сервис - 16,634
(цени без работна рака, цените се во денари)

Тојота Авенсис 2.0 ввт-и - март 2009

Алтернатор - 56,698
Заден издувен лонец - 16,271
Предно светло комплет - 21,612
Сопирачки плочки напред - 5,100
Сопирачки дискови назад - 4000
Предно крило - 19,287
Цена на редовен сервис - 3,561
(цени без работна рака, цените се во денари)

Цитроен Ц4 1.4 - март 2009

Алтернатор - 23,500
Заден издувен лонец - 12,200
Предно светло комплет - 19,900
Сопирачки плочки напред - 7,500
Сопирачки дискови напред - 7,500
Предно крило - ______
Цена на прв сервис - 4,500
(цени без работна рака, цените се во денари)

ВЊ Голф 6 1.4 трендлајн - мај 2009

Алтернатор - 22,762
Заден издувен лонец - 16,365
Предно светло комплет - 9,730
Сопирачки плочки напред - 4,250
Сопирачки дискови напред - 7,340
Предно крило - 7,735
Цена на редовен сервис - 7,440
(цени без работна рака, цените се во денари)

Рено Меган 1.5 дци - мај 2009

Алтернатор - 55,340
Заден издувен лонец - 12,200
Предно светло комплет - 15,830
Сопирачки плочки напред - 5,360
Сопирачки дискови напред - 12,570
Предно крило - 9,450
Цена на редовен сервис - 3,200
(цени без работна рака, цените се во денари)

ПАУЗА ОД 14:00 ДО 15:00 ЧАСОТ :pcshoot:

Љупчо
02-24-2010, 13:29
Опел Астра 1.6 енџој - февруари 2010

Алтернатор - 52,644
Заден издувен лонец - 10,950
Предно светло комплет - 13,882
Сопирачки плочки напред - 7,596
Сопирачки дискови напред - 7,596
Предно крило - 9,080
Цена на редовен сервис - 6,600
(цени без работна рака, цените се во денари)

ВЊ голф 6 1.6 ТДИ тренлајн - февруари 2009

Алтернатор - 20,378
Заден издувен лонец - 13,980
Предно светло комплет - 8,313
Сопирачки плочки напред - 3,440
Сопирачки дискови напред - 5,940
Предно крило - 7,182
Цена на редовен сервис - 7,182
(цени без работна рака, цените се во денари)

Љупчо
02-24-2010, 18:55
Шевролет Круз 1.6 ЛС - јуни 2009

Алтернатор - 47,360
Заден издувен лонец - 30,500
Предно светло комплет - 18,480
Сопирачки плочки напред - 9,350
Сопирачки дискови напред - 17,180
Предно крило - 12,500
Цена на редовен сервис - 7,235
(цени без работна рака, цените се во денари)

Хјундаи и30 св 1.6

Алтернатор - 26,100
Заден издувен лонец - 33,300
Предно светло комплет - 16,400
Сопирачки плочки напред - 7,600
Сопирачки дискови напред - 7,650
Предно крило - 13,750
(цени без работна рака, цените се во денари)

ВЊ Поло 1.2 трендлајн - октомври 2009

Алтернатор - 16,600
Заден издувен лонец - 8,110
Предно светло комплет - 6,750
Сопирачки плочки напред - 4,020
Сопирачки дискови напред - 5,670
Предно крило - 6,425
Цена на редовен сервис - 6,650
(цени без работна рака, цените се во денари)

Сузуки алто 1.0 ГЛХ - јули 2009

Алтернатор - 18,990
Заден издувен лонец - 13,090
Предно светло комплет - 12,920
Сопирачки плочки напред - 5,220
Сопирачки дискови напред - 7,500
Предно крило - 4,540
Цена на редовен сервис - 2,270
(цени без работна рака, цените се во денари)

Фиат Кубо 1.3 М-јет 16в елегант - јули 2009

Алтернатор - 38,500
Заден издувен лонец - 22,500
Предно светло комплет - 9,670
Сопирачки плочки напред - 5,630
Сопирачки дискови напред - 8,260
Предно крило - 8,250
Цена на редовен сервис - 5,430
(цени без работна рака, цените се во денари)

Форд Фиеста 1.4 ТДЦи тренд - јули 2009

Алтернатор - 28,675
Заден издувен лонец - 9,888
Предно светло комплет - 10,011
Сопирачки плочки напред - 7,416
Сопирачки дискови напред - 7,045
Предно крило - 8,590
Цена на редовен сервис - 10,267
(цени без работна рака, цените се во денари)

Ланчиа Делта 1.4 Т-Јет платино - септември 2009

Алтернатор - 33,900
Заден издувен лонец - 19,900
Предно светло комплет - 15,000
Сопирачки плочки напред - 5,630
Сопирачки дискови напред - 21,000
Предно крило - 12,610
Цена на редовен сервис - 7,740
(цени без работна рака, цените се во денари)

ВЊ Пасат ЦЦ 2.0 ТДИ - септември 2009

Алтернатор - 21,305
Заден издувен лонец - 12,765
Предно светло комплет - 10,110
Сопирачки плочки напред - 3,850
Сопирачки дискови напред - 7,515
Предно крило - 8,350
Цена на редовен сервис - 7,950
(цени без работна рака, цените се во денари)

Шевролет Каптива 2.0Д ЛТ - јули 2008

Алтернатор - 83,930
Заден издувен лонец - 26,470
Предно светло комплет - 27,780
Сопирачки плочки напред - 5,820
Сопирачки дискови напред - 16,060
Предно крило - 19,110
Цена на редовен сервис - 11,000
- Податоци од сервисот на Авто Куќа
(цени без работна рака, цените се во денари)

Шкода октавија 1.4 класик - јули 2008

Алтернатор - 41,600
Заден издувен лонец - 12,500
Предно светло комплет - 10,200
Сопирачки плочки напред - _____
Сопирачки дискови напред - _____
Предно крило - 8,020
Цена на редовен сервис - 4,409
(цени без работна рака, цените се во денари)

Ауди А4 2.0 ТДИ - јуни 2008

Алтернатор - 24,530
Заден издувен лонец - 14,000
Предно светло комплет - 26,000
Сопирачки плочки напред - 6,300
Сопирачки дискови напред - 9,600
Предно крило - 12,700
Цена на редовен сервис - 9,000
(цени без работна рака, цените се во денари)

Рено Лагуна 2.0 дЦи - јуни 2008

Алтернатор - 51,840
Заден издувен лонец - 21,000
Предно светло комплет - 34,190
Сопирачки плочки напред - 5,390
Сопирачки дискови напред - 7,470
Предно крило - 11,140
Цена на редовен сервис - ____
(цени без работна рака, цените се во денари)

Filip
02-24-2010, 19:31
Опел Инсигнија 2.0 ЦДТИ едишн - февруари 2009
Цена на редовен сервис - 16,634

Тојота Авенсис 2.0 ввт-и - март 2009
Цена на редовен сервис - 3,561


Auuuuuuuuuuu redoven servis....Strato vaka li Japancite se skapi be? Na insignia servisot e pati povise od avensis :tuktuk::tuktuk:

Sase_91
02-24-2010, 20:05
И фиестава добра цена на сервисов држи, како може 1400 кубика дизел 10400 сервисот да е :tuktuk:, BMW убедливо најскап сервис. Ме изненадува порше сервсов со цениве спрема другиве мислев дека се меѓу најскапите:mind:

Љупчо
02-24-2010, 20:07
И фиестава добра цена на сервисов држи, како може 1400 кубика дизел 10400 сервисот да е :tuktuk:, BMW убедливо најскап сервис. Ме изненадува порше сервсов со цениве спрема другиве мислев дека се меѓу најскапите:mind:

Мора да имаат ниска (реална) цена затоа што има многу други сервиси во земјава за истите возила, конкуренцијата си го прави своето.

Sase_91
02-24-2010, 20:52
Нека има нека има :D, што повеќе толку подобро, BMW претерале со цениве но за жал нема мислам други сервиси за нивните возила, но форд и опел/шевролет премногу се скапи со оглед колку сервиси има за нив.

SceMax
02-24-2010, 21:40
Captiva GL classe ;):) ++

By the way, ova e edna od najkorisnite temi na forumov spored mene

Diesel
02-24-2010, 21:40
Аман.. Многу скапо, во секој случај - не ги гледам сите цени, ама некои така бодат очи.. Иначе, прв сервис за мојата Астра чинеше 3610 ден., редовен !

Stratro
02-24-2010, 21:53
Zosto se prikazani samo ceni na isti 5-6 dela : alternator, lonec, predno svetlo i slicno?

audi__boy
02-24-2010, 22:04
Нека има нека има :D, што повеќе толку подобро, BMW претерале со цениве но за жал нема мислам други сервиси за нивните возила, но форд и опел/шевролет премногу се скапи со оглед колку сервиси има за нив.

VW servisot vo sklop so AUDI mislam deka cenite im se epten od realni duri masloto e poevtino vo PORSHE nego vo nekoi neprovereni prodavnici.a ja pred 2 meseca iam smeneto gurtni predni i zadni i me fatija negde okolu 9000 ako ne se lazam.
.dali nosat isti gurtni A4 i A6 dvata nosat motori od 2.0???

Sase_91
02-24-2010, 22:06
Мислам дека ставаат цело време исти цени чисто за понатамошна полесна споредба меѓу моделите, а некои од деловите се доста користени при помали судири(предно крило, светло) а и другите во секој случај се менуваат при поголеми километражи(дискови, плочки).

Љупчо
02-24-2010, 22:41
Zosto se prikazani samo ceni na isti 5-6 dela : alternator, lonec, predno svetlo i slicno?


Затоа што само тие ги има во Аутофокус;)

Sase_91
02-25-2010, 00:09
Нез дали носат исти но не верувам, кај мене предните дискови се 320мм, задните 298мм. За твоето незнам но би требало да се поголеми, поголема, потешка кола е.

baltazar
02-25-2010, 03:18
Нез дали носат исти но не верувам, кај мене предните дискови се 320мм, задните 298мм. За твоето незнам но би требало да се поголеми, поголема, потешка кола е.


Претпоставувам дека audi_boy мисли на плочки, не на дискови...

Banzai
02-25-2010, 04:30
Ако дисковите се поголеми, би требало и плочките да се поголеми.

Renault_mkd
02-25-2010, 15:10
Опел Инсигнија 2.0 ЦДТИ едишн - февруари 2009
Цена на редовен сервис - 16,634

Тојота Авенсис 2.0 ввт-и - март 2009
Цена на редовен сервис - 3,561


Auuuuuuuuuuu redoven servis....Strato vaka li Japancite se skapi be? Na insignia servisot e pati povise od avensis :tuktuk::tuktuk:
хе ќе да е така едноставно http://http://www.toyota.com.mk/post-prodazba/Trosok-za-odrzuvanje-za-avensis-2009.pdf
еве цени а фарбарски услуги http://www.toyota.com.mk/post-prodazba/cenovnik-na-farbarski-uslugi.pdf

Banzai
02-25-2010, 16:55
Хмм што се деси со тезата дека деловите за јапонските коли и сервисите се дупло или повеќе пати поскапи?

Renault_mkd
02-25-2010, 18:10
па на почеток напишаа дека редовен сервис за авенсис е 3561 денари па ја постирав линк дека толку е само првиот сервис и уште еден на 75000км http://www.toyota.com.mk/post-prodazba/Trosok-za-odrzuvanje-za-avensis-2009.pdf a drugite se daleku poskapi

Banzai
02-25-2010, 18:37
Да, ама просекот е далеку од 16.000 денари, колку што е кај Инсигниа(незнам дали само еден сервис е толку или сите се по 16 илјади). Како и да е, нема поскап сервис од Инсигниа. А никој не тврдеше дека Јапонците имаат ефтини делови, туку неколку тврдеа дека имале неколкукратно поскапи делови и сервиси. А до сега единствен случај е Териос или Сирион кој што се продава од една фирма, а го сервисира друга :)

Љупчо
02-25-2010, 18:48
па на почеток напишаа дека редовен сервис за авенсис е 3561 денари па ја постирав линк дека толку е само првиот сервис и уште еден на 75000км http://www.toyota.com.mk/post-prodazba/Trosok-za-odrzuvanje-za-avensis-2009.pdf a drugite se daleku poskapi


Под редовен сервис се подразбира основицата на сервисирање - менување на филтри и течности ;)

Banzai
02-25-2010, 19:09
Добро сигурно уље и филтри за Инсигнија не се 250 евра :)

Renault_mkd
02-25-2010, 19:24
или можеби се:rolleyes:

Љупчо
02-25-2010, 19:25
Добро сигурно уље и филтри за Инсигнија не се 250 евра :)


Филип направил превид.

http://koli.com.mk/forum_nov/showpost.php?p=11666&postcount=2

Опел Инсигнија 2.0 ЦДТИ едишн - февруари 2009

Алтернатор - 56,390
Заден издувен лонец - _____
Предно светло комплет - 16,650
Сопирачки плочки напред - 7,020
Сопирачки дискови напред - 16,500
Предно крило - 11,600
Цена на редовен сервис - 10,250
(цени без работна рака, цените се во денари)


10 250 денари е што е исто со каптива - 11 000 денари, исти дизел мотори.

Filip
02-25-2010, 19:25
хе ќе да е така едноставно http://http://www.toyota.com.mk/post-prodazba/Trosok-za-odrzuvanje-za-avensis-2009.pdf
еве цени а фарбарски услуги http://www.toyota.com.mk/post-prodazba/cenovnik-na-farbarski-uslugi.pdf

Epa 923 evra vkupno do 90000km ili po tocno 6 redovno servisi ako go servisiras na 15000 km ili 3521 * 6 ravno na 710 evra plus ddv racunaj :) okolu 920 evra ispadja.....

James_Bond_007
02-25-2010, 20:16
Epa 923 evra vkupno do 90000km ili po tocno 6 redovno servisi ako go servisiras na 15000 km ili 3521 * 6 ravno na 710 evra plus ddv racunaj :) okolu 920 evra ispadja.....

hmm...
3521 * 6 = 21126 = okolu 350 evra

baltazar
02-25-2010, 20:38
Стратро бе, кај си сега да се петелиш??? :haha:

Filip
02-25-2010, 22:00
hmm...
3521 * 6 = 21126 = okolu 350 evra

Ups jas se frliv ...Greska sum presmetal......Mi ispadna sega 520 evra so DDV...Epa so znam izgleda e staveno komplet servis so filtri i svecici na 60000 ili 80000km ..Pojma nemam..dali vo toj servis se podrazbira samo filter i filter za ulje sto e 3521 denar....

Стратро бе, кај си сега да се петелиш??? :haha:

Sobira informacii :):)

Филип направил превид.

http://koli.com.mk/forum_nov/showpost.php?p=11666&postcount=210 250 денари е што е исто со каптива - 11 000 денари, исти дизел мотори.

Jas izgleda sum go stavil od BMW to ..u sekoj slucaj 10500 denara ne se malce pak za eden redoven servis....Izgleda kilo ulje u Opel e 2000 denara:haha::haha:

SceMax
02-25-2010, 22:41
Ups jas se frliv ...Greska sum presmetal......Mi ispadna sega 520 evra so DDV...Epa so znam izgleda e staveno komplet servis so filtri i svecici na 60000 ili 80000km ..Pojma nemam..dali vo toj servis se podrazbira samo filter i filter za ulje sto e 3521 denar....Sobira informacii :):)Jas izgleda sum go stavil od BMW to ..u sekoj slucaj 10500 denara ne se malce pak za eden redoven servis....Izgleda kilo ulje u Opel e 2000 denara:haha::haha:

Pa kola e Opel bre, ne e toa VW ;):)

Filip
02-25-2010, 22:55
Pa kola e Opel bre, ne e toa VW ;):)
:prvo::prvo:

nenadbt
02-25-2010, 23:08
a zosto go stavate sekogas na prvo mesto alternatorot kako rezerven del pa koga toj se rasipal?jas ne sum slusnal nekoj da kupi nov

Banzai
02-26-2010, 00:14
Љупчо копира од списаније, читајте малце. Не ги наоѓал сам цените, и не ги бирал он деловите.

Љупчо
02-26-2010, 00:59
Ups jas se frliv ...Greska sum presmetal......Mi ispadna sega 520 evra so DDV...Epa so znam izgleda e staveno komplet servis so filtri i svecici na 60000 ili 80000km ..Pojma nemam..dali vo toj servis se podrazbira samo filter i filter za ulje sto e 3521 denar....

Jas izgleda sum go stavil od BMW to ..u sekoj slucaj 10500 denara ne se malce pak za eden redoven servis....Izgleda kilo ulje u Opel e 2000 denara:haha::haha:

Од ж’тата :haha::pienje:

Stratro
02-26-2010, 14:06
Vo vrska so cenata od 10.000 - 16.000 denari za redoven servis (ulje, filtri i dr.) na Opel Insignia:nene:

1.Javete se vo sekoj ovalsten diler za Opel: vo Olimpia, Automakedonija, Auto kukja i ke dobiete informacija deka cena na redoven servis na Opel Insignia od 3500 do 5000 denari, a istata varira zavisno od starosta na voziloto, motorot i pominatata kilometraza, sto e praksa i vo Makpetrol i vo Toyota.

2.Zaradi ova, ja osporuvam tocnosta na site informacii kopirani od Avto Fokus i za japonski i za germanski vozila....(10.000 denari redoven servis)...:mind: :lol:

3.Na baranje na baltazar ,(bidejki regularna faktura za Calibra Turbo ne priznava ) denovive ke postiram oficijalna ponuda od ovalsten diler za nova Opel Corsa i toa za istite delovi navedeni vo fakturata za Sirionot pa ke mozete od relevantni izvori sami da si gi sporedite cenite na rezerven del na japonsko i nejaponsko auto od (valjda ) ista klasa.

4.Ako sakate da go dokazete sprotivnoto,postirajte oficijalen dokument izdaden od ovlasten diler (faktura ili ponuda za originalni rezervni delovi od TOYOTA ili Makpetrol ili MAS kako sto celo vreme pravam jas), a ne da se replicira so polovicni i ocigledno neprovereni informacii samo za 2-3 isti dela kopirani od spisanie kade nekoj neupaten stvarno ke poveruva deka redoven servis za Insignia kosta 10.000 ili 16.000 denari.

Inace, pri pogolem kvar ili posle 10 godini i pominati 200.000 km duri i za edna Opel Agila ili Corsa ako treba da i se smenat amortizeri, cenata SAMO NA TOJ SERVIS bi kostala poveke od redoven na Insignia OPC.

Muchnete malku.....:mind:

Banzai
02-26-2010, 17:37
Јас не планирам да одам во Макпетрол и да барам понуда за резервни делови за Civic, за да докажам дека цените што ги напишав се точни. Кој не верува, нека е жив и здрав.

Љупчо
02-26-2010, 18:55
Цена на редовен сервис на голф 1.4 бензинец е 7.440 денари, а на инсигнија 2.0 дизел е 10.250, што има тука нелогично и лудо, ако знаеме дека колите со дизел мотрори се поскапи за одржување.:mind:

Каптивата со истиот мотор има 11.000 цена на редовен сервис. :zdravo:

bokser
02-27-2010, 11:01
Fakt e deka kaj nas redovnite servisi se mnogu skapi za nasiot standard.

Banzai
03-03-2010, 21:04
Еве фактура од еден другар за редовен сервис на Lexus RX плус промена на предни плочки.
http://i45.tinypic.com/11aj0uq.jpg

Еве Стратро или некој друг кој што тврдеше дека сервисите се скапи, нека покаже фактура од редовен сервис на некој друг германски SUV од класата на Лексусов каде што цената на редовниот сервис е осетно помала од оваа.

SceMax
03-03-2010, 22:12
Еве фактура од еден другар за редовен сервис на Lexus RX плус промена на предни плочки.
http://i45.tinypic.com/11aj0uq.jpg

Еве Стратро или некој друг кој што тврдеше дека сервисите се скапи, нека покаже фактура од редовен сервис на некој друг германски SUV од класата на Лексусов каде што цената на редовниот сервис е осетно помала од оваа.

Not bad, not bad at all !
Jas bi sakal nekoj nas "kolega" ;) da prilozi slicna faktura od da receme ...Q5 ili GLK ili X3...pa moze i eden obicen Touareg.

Stratro
03-03-2010, 23:46
15.700 denari redoven servis samo filtri, plocki gumicki ulje, voda ) mene ne mi izgleda voopsto malku. :mind:...no ne znam bas kako idat cenite na SUV servis...

btw: fakturata za rezervni delovi ( ne redoven servis) za Corsa e na std by, a Banzai bi trebalo da znae deka postoi dobra pricina zasto vakva ponuda na rezervni delovi ne se postira javno kako oficijalna ponuda od diler. ;)...(kolku i da se cenite niski.)

Taka da - show me yours and i`ll show you mine. :)

Sase_91
03-03-2010, 23:56
Мислам дека не е многу 15 700 за сервис и предни плочки на Lexus RX, филтерон за воздух е претерано скап, но уљево па има ок цена сепак лексус е, коа може BMW 320d да е 16 500 само редовен.

baltazar
03-04-2010, 04:52
За такво возило ич не е висока ценава на севисот/деловите, искрено, дури сум и изненаден... :bravo:

Bugar
03-04-2010, 10:36
servis zaradi garancija mora da se pravi vo ovlasten servis. Inaku koga kupuvate kola prasajte sto ne spaga vo garancija a toa se najcesto:
-instalacija,
-senzori i toa maf, lambda, hall senzor, instrument tabla, displei
-dmf - zamaec so amortizacioni pruzini, lamela potisna ploca,
-delovi vo menuvac, odnosno plasticni lostovi za prefrlanje brzini, -dizni prasajte za cena na edna za common rail,
-pumpa za pritisok na gorivo,
-egr ventil - potrosen materijal,
-delovi od enterier, racki, kopcinja, volan,
-elektro servo ured ogranicena garancija,
-mehanizmi za elektricni prozori, odnosno zapcanicite koi se od plastika,
-ecu -kompjuterot ima ogranicena garancija,
-poklopci na motor i podvozje,
-auspuh - potrosen materijal kaj nekoi brandovi,
-jabucici, sponi, viluski, stabilizatori i letva i manzetni - potrosen materijal
-diskovi predni i ako ima zadni a i dobosi isto taka,
-abs ured,
-kompresor na klima ured ogranicena garancija,
-vodna pumpa - ogranicena garancija, kaj vozila posle 2002-4 najcesto e od plastika, i skoro kaj site se vodi za potrosen materijal,
-amortizeri,
-ako motorot e aluminiumski se vodi kako potrosen materijal blok na motor odnosno polumotor i ima ogranicena garancija so uslovi,
-glava na motor ogranicena garancija,
I red drugi raboti koi se vodat za potrosen materijal... Zatoa ubavo informirajte se. Jas sakav da zemam mazda 2 ama koga mi kazaa deka ima aluminiumski motor se otkazav momentalno, a i kako potvrda na mojata odluka bese nedostatok na merac na temperatura na tablata. Taka da gledajte sto kupuvate i ubavo informirajte se da ne ve sisaat za dzabe.
Izvinete za maliot off topic no ke vi postiram nekolku fakturi od ovlasteni servisi za da vidite ceni. inaku cenata na servisot e ista sekade vo evropa kako i cenata na originalnite delovi koi se potrosen materijal. A zaboraviv da napomenam deka kaj nekoi modeli na korejski, japonski vozila duri i ventilite se vodat za potrosen materijal po kniga se menuvale na 100000 kilometri, ama licno ne sum procital vo servisna kniga zasto ja nemam.
Imate sve na net, site servisni knigi moze da si gi simnete i educirajte se za bezpari, zasto tesko e da se prejde pismen covek.

Skywalker@
03-04-2010, 11:05
Шо има врска дали моторот е од алуминиум, па денес сите бензински мотори се од алуминиум.

Bugar
03-04-2010, 13:17
Nema vrska vo princip no licno jas begam od takvi motori, klasika e proverena rabota. Ne daj boze da pregrees aluminiumski motor nema popravka, a ako nemas merac na temperatura kako ke znaes kolku da pazis, tuku koga ke ti svetne lampata ke si kupis nov motor. Sigurno sekoj sto saka nova kola ne saka da dava mnogu pari za servis. Ako covek ne gleda posle e sekogas zaebano. Toa im odgovara na dilerite da si karuvaat na delovi.

macci
03-04-2010, 20:52
Nema vrska vo princip no licno jas begam od takvi motori, klasika e proverena rabota. Ne daj boze da pregrees aluminiumski motor nema popravka, a ako nemas merac na temperatura kako ke znaes kolku da pazis, tuku koga ke ti svetne lampata ke si kupis nov motor. Sigurno sekoj sto saka nova kola ne saka da dava mnogu pari za servis. Ako covek ne gleda posle e sekogas zaebano. Toa im odgovara na dilerite da si karuvaat na delovi.

да и јас мислам дека сите мотори се од алуминиум.башка ако прегрееш глава на мотор....ќе одиш на рамнење глава....и ќе ти ја средат.
јас на ладата од неисправен осигурач не ми отворил на време перка за ладење на мотор и ја имав искривно главата.па ми ја израмнија и еве сега е ок.
а кој тоа коли имаат класичен мотор мислам не алуминиумски?--за бугар

SceMax
03-04-2010, 21:06
servis zaradi garancija mora da se pravi vo ovlasten servis. Inaku koga kupuvate kola prasajte sto ne spaga vo garancija a toa se najcesto:
-instalacija,
-senzori i toa maf, lambda, hall senzor, instrument tabla, displei
-dmf - zamaec so amortizacioni pruzini, lamela potisna ploca,
-delovi vo menuvac, odnosno plasticni lostovi za prefrlanje brzini, -dizni prasajte za cena na edna za common rail,
-pumpa za pritisok na gorivo,
-egr ventil - potrosen materijal,
-delovi od enterier, racki, kopcinja, volan,
-elektro servo ured ogranicena garancija,
-mehanizmi za elektricni prozori, odnosno zapcanicite koi se od plastika,
-ecu -kompjuterot ima ogranicena garancija,
-poklopci na motor i podvozje,
-auspuh - potrosen materijal kaj nekoi brandovi,
-jabucici, sponi, viluski, stabilizatori i letva i manzetni - potrosen materijal
-diskovi predni i ako ima zadni a i dobosi isto taka,
-abs ured,
-kompresor na klima ured ogranicena garancija,
-vodna pumpa - ogranicena garancija, kaj vozila posle 2002-4 najcesto e od plastika, i skoro kaj site se vodi za potrosen materijal,
-amortizeri,
-ako motorot e aluminiumski se vodi kako potrosen materijal blok na motor odnosno polumotor i ima ogranicena garancija so uslovi,
-glava na motor ogranicena garancija,
I red drugi raboti koi se vodat za potrosen materijal... Zatoa ubavo informirajte se. Jas sakav da zemam mazda 2 ama koga mi kazaa deka ima aluminiumski motor se otkazav momentalno, a i kako potvrda na mojata odluka bese nedostatok na merac na temperatura na tablata. Taka da gledajte sto kupuvate i ubavo informirajte se da ne ve sisaat za dzabe.
Izvinete za maliot off topic no ke vi postiram nekolku fakturi od ovlasteni servisi za da vidite ceni. inaku cenata na servisot e ista sekade vo evropa kako i cenata na originalnite delovi koi se potrosen materijal. A zaboraviv da napomenam deka kaj nekoi modeli na korejski, japonski vozila duri i ventilite se vodat za potrosen materijal po kniga se menuvale na 100000 kilometri, ama licno ne sum procital vo servisna kniga zasto ja nemam.
Imate sve na net, site servisni knigi moze da si gi simnete i educirajte se za bezpari, zasto tesko e da se prejde pismen covek.

Pokratok ke bese spisokot "Sto spaga vo garancija !" ;). Ali toa e toa. Nekoi od kutrite dusicki koi dosega ne kupile nikad novo auto gadno ke se iznenadat i ke si gi baraat nazad "starite krshovi". Posle k bide interesno da diskutirame na tema "Novo si e novo" !

Andrej
03-04-2010, 21:52
Не сте размислиле дека некои коли имаат евтина стартна цена, а понатамошниот сервис па и деловите им се поскапи?

Не е тоа таква фабричка маана или незнам како да го наречам, туку повеќе е стратегија на импортерите.

Еве за пример ќе го земам Лансерот. Мислам дека и Филип кажа дека монтирање на магленки е 17 000 ден (нека ме поправи Филип ако грешам). Типичен пример за евтина стартна цена, а поскапи делови понатаму.

Banzai
03-04-2010, 21:55
Магленки и монтажа на истите не е баш типичен пример за скапо одржување :) Скапо одржување е ако пред се деловите се скапи, а потоа и работната рака, како и интервалот на кој што мора да се направи редовен сервис додека е под гаранција. А дали спојлери, магленки, бандажи биле скапи, не е толку битно.

Andrej
03-04-2010, 22:19
Сето тоа е ок, но јас не конкретизирав на магленки како резервни делови. Туку општо за понатамошниот сервис, за резервните делови како и вакви други делови како што ги наброја т.е спојлери, магленки, бандажи и сл...

Еве погледнете споредба меѓу оние автомобили каде што им е пониска цената со оние на повисока. Ме мрзи да ги барам по цена и по цени на резервни делови, но кај повеќето е така. Не кај сите, секако.

Banzai
03-04-2010, 22:34
Те разбирам што сакаш да кажеш, само малце примерот ти беше лош :) Инаку тоа често е пример, се согласувам. Не само кај автомобилите.

M.Meskov
03-04-2010, 22:51
Prv redoven servis za opel astra h 1.4 e 1500 den. Menuvaat ulje i filter za ulje, a vtoriot e 5000 i menuvaat plus filter za vozduh i filter za polem(so neznam kakvi cesticki).
A zosto sporeduvate prv servis na insignija dizel so honda benzinec?

Bugar
03-05-2010, 00:05
Шо има врска дали моторот е од алуминиум, па денес сите бензински мотори се од алуминиум.

Nema vrska de, nikakva vrska nema toa ama vazno e deka kaj klasicnite motori blokot e gusan a glavata e aluminiumska. Ako aluminiumski motor pregree gotovo e so nego care - zamena na cel motor. A kako ke znaes deka pregreal ili ima tendencija da pregree ako nema merac na temperaturata sto kaj povekje vozila go nema (na primer mazda 2, fiesta) ima samo sijalicka sto ti svetnuva i posle e kasno za sve.
Na primer problem vo dizajnot ima motorot AER (aluminiumskiot motor 1.0 od 999 kubika vo Seat Ibiza i Polo sto se vgraduvase do 2002) imeno pri niski temperaturi (zima) maslenite kanali vo blokot na motorot se mali i poradi prisustvo na vlaga vo vozduhot kondenzatot zamrznuva go zacepuva kanalot i nema protok na maslo do bregastata i se narusuva podmackuvanjeto i pri start na takov motor mozno posle kratko vreme da zariba !! i toa se slucuvalo na NOVI VOZILA. A VW nema oficijalno priznaeno. Zatoa podaleku od tie motori. Pogotovo kaj polovni vozila.

да и јас мислам дека сите мотори се од алуминиум.башка ако прегрееш глава на мотор....ќе одиш на рамнење глава....и ќе ти ја средат.
јас на ладата од неисправен осигурач не ми отворил на време перка за ладење на мотор и ја имав искривно главата.па ми ја израмнија и еве сега е ок.
а кој тоа коли имаат класичен мотор мислам не алуминиумски?--за бугар

E pa ima dosta takvi vozila, na primer edno picanto na Kia ima klasicen motor i duri ne vidov MAF senzor na nego, mislam i Kia Ceed ima klasicen motor, ne znam za drugite ama na primer Mazda 2 ima aluminiumski motor. Treba da pisuva vo knigata "cast iron engine block" za gusan blok (klasicen motor) a ako pisuva aluminium block togas se raboti za aluminiuski blok odnosno za blok israboten od aluminium.

LosiPatista
03-05-2010, 09:06
Na primer problem vo dizajnot ima motorot AER (aluminiumskiot motor 1.0 od 999 kubika vo Seat Ibiza i Polo sto se vgraduvase do 2002) imeno pri niski temperaturi (zima) maslenite kanali vo blokot na motorot se mali i poradi prisustvo na vlaga vo vozduhot kondenzatot zamrznuva go zacepuva kanalot i nema protok na maslo do bregastata i se narusuva podmackuvanjeto i pri start na takov motor mozno posle kratko vreme da zariba !! i toa se slucuvalo na NOVI VOZILA. A VW nema oficijalno priznaeno. Zatoa podaleku od tie motori. Pogotovo kaj polovni vozila.
.

Ovoj problem go pisuvase vo vesnici, taka da problemot e oficijalen, toa sto vw ne si gi vraka vozilata nazad na servis, koj sto mu moze, vw e institucija be :cuc:

nenadbt
03-05-2010, 18:10
[QUOTE=Bugar
Na primer problem vo dizajnot ima motorot AER (aluminiumskiot motor 1.0 od 999 kubika vo Seat Ibiza i Polo sto se vgraduvase do 2002) imeno pri niski temperaturi (zima) maslenite kanali vo blokot na motorot se mali i poradi prisustvo na vlaga vo vozduhot kondenzatot zamrznuva go zacepuva kanalot i nema protok na maslo do bregastata i se narusuva podmackuvanjeto i pri start na takov motor mozno posle kratko vreme da zariba !! i toa se slucuvalo na NOVI VOZILA. A VW nema oficijalno priznaeno. Zatoa podaleku od tie motori. Pogotovo kaj polovni vozila.[/COLOR]


taka e pazete se
a mislam deka i vo skoda go vgraduvaa

Bugar
03-05-2010, 19:00
Nema skoda fabia so takov motor toa e motorot Polo Ibizza.. Treba da se informirame neli pred kupuvanjeto na nekoja kola. Zatoa postoi forumov.
Inaku da ne mesame ima polo 6N 1.0 (1043ccm) toj motor NE E ALUMINIUMSKI. I go ima vo prvite serii do 1995 godina ne go pamtam samo tipot na motorot. Ako imas Volkswagen prvite 3 bukvi od brojot na motorot go opisuvaat tipot na motorot, na primer 1,9SDI vo Polo ima 2 tipa (AEY, AGD, AGP), 1,4 ima mnogu tipovi (APQ) ima i 1,7SDI (ASY mislam)
Po tipot na motorot moze da doznaete poveke za toj motor, i eventualnite maani. Taka da PRED DA KUPITE KOLA pobarajte da vi go kazat od soobrakajnata brojot na motorot (ili da go procitaat od motorot na kolata) i ubavoo da sednete na net i da izrovarite sve za toj motor, da znaete na sto ste..
Primer Opel Corsa 1.0 ima dva tipa motori X10XE, Z10XE..itn... i tie se razlicni.
Skoda fabia ima: 1.2 najmal motor so 3 cilindra e, i bregastata e pogoneta preku lanec.

SceMax
03-06-2010, 19:43
.................................................. .....
ВЊ Пасат ЦЦ 2.0 ТДИ - септември 2009

Алтернатор - 21,305
Заден издувен лонец - 12,765
Предно светло комплет - 10,110
Сопирачки плочки напред - 3,850
Сопирачки дискови напред - 7,515
Предно крило - 8,350
Цена на редовен сервис - 7,950
(цени без работна рака, цените се во денари)
.................................................. .......


Ova izleze deka e golema nevistina kako i skoro sekogas koga e vo prasanje VW i na prv pogled nesto ti izgleda povolno !!!
Vo denesen AB slucajno gi zagledav cenite na rezervni delovi za "obicen" Passat 2.0 TDI, 2006 god i mnogu neprijatno se iznenadiv !

- Alternator 28.758 den ama toj da ti bil "Tausch REPARIRAN" :):):). Inaku vistinski NOV kako i kaj drugite vozila sto znaci NOV kostal 57.785 den
-Anlaser REPARIRAN NOV 17.540 a samo NOV 31.332
-Vodna pumpa 3.662 den REPARIRANA, 8.328 NOVA itn

Najsmesno od se e toa sto za da gi dobies ovie ceni treba da im go vratis tvojot neispraven ORIGINALEN fizicki NEOSTETEN del ....Ne pisuva samo dali gi polnat i amortizerite ako ti istecat kako komsijava moj sto gi polni za 200-300 den po amortizer :):):). Mojot komsija ke bidi mnogu lut koga ke mu kazam za ova i sigurno ke go kolni VW sto im go zema lebot i im se mesa vo biznisot :)


PS: Vo rezimeto na testot inaku megudrugoto pisuva: nedovolen kvalitet na izrabotka kako i mnogu defekti na motorot i menuvacot....no i pokraj toa imal povtorna prodazba bez problemi. E toa se vika racio :)

Sase_91
03-06-2010, 19:54
Ако е така пишува и сервис дека е 6500 денари у ауто билдот што испаѓа поефтино од 90% од коливе на списокот, а околу 8,9 е. Остај ги они тие информации си ги комбинираат со германскиот. Во ауто фокус барем како што гледам колите ги зимаат директно од македонските импортери(сите тестови сами ги прават не превземаат) и веројатно и цените за деловите одтаму ги зимааат.

SceMax
03-06-2010, 20:30
Ако е така пишува и сервис дека е 6500 денари у ауто билдот што испаѓа поефтино од 90% од коливе на списокот, а околу 8,9 е. Остај ги они тие информации си ги комбинираат со германскиот. Во ауто фокус барем како што гледам колите ги зимаат директно од македонските импортери(сите тестови сами ги прават не превземаат) и веројатно и цените за деловите одтаму ги зимааат.

If U say so :):):). Samo ne ti se gleda tro podesno taa cenata od 13150 den ;). Dobro e sto ne postoi i "repariran servis" kako sto postojat "reparirani delovi" :). Inaku taa cenata od 6500 mozebi ke bese za Tausch repariran servis a taa od 13150 za ganz neu servis:):):)

.........................................
Go docitav testot. Mnogu e "poucen" :) Eve gi najvaznite izvadoci koi se nadovrzuvaat na tie od pogore...
-rga na auspuhot, pod ukrasnite lajsni i na poprecniot nosac , za vozilo od 2006 mashalaaaa
-multilink zadna oska osetliva na udari vo rabnici koja posle mora precizno da se doteruva
-slaba tocka na prednata oska se silen blokovi na poprecni ramenja, homokineticki zglobovi i spojkata na upravuvackiot meanizam
-trebalo da se "naslusne" dali elementite na sistemot pumpe duse pravilno nalegnuvaat (voziloto ima 91.000km:))
Vo sprotivno trebalo da se zameni cilindarskata glava (takozvana "dekla") koe zadovolstvo cinelo 1800 EUR a zaedno so pumpe duse elementite 4500EUR. Nazdravje neka mu e poloven Passat 2.0 TDI PD na srekniot sopstvenik :). Po moznost neka si kupi primerok opremen so DPF:)

Bugar
03-06-2010, 21:17
abe toz sto go vika scemax e ok. Koj ima pari za kola od taa klasa treba da ima pari da ja odrzava. Kolega scemax, dpf e eden kup pari, prasaj dmf kolku e ? Mnogu interesni sme. Namesto da gledame sto najpoveke se vozi kade sto ima najlosi ulici na svetot mislime deka kolata treba da e sto ponova. Na kraj vo najmala raka ke gi barame dobrite stari golf 2 ili golf3, koi moze i sami da gi popravame. Ne mi e jasno samo kako so plata od 200eur ke se servisira takvo vozilo ? Stvarno ne mi vleguva vo glava ili kako sto veli eden amerikanec moj poznat ''vie imate mnogu pari, pa tuka e rajot, pogledni kakvi koli vozite, auuu tuka e sve dzabe, i mislese deka go lazam, ama koga se uveri drugo bidna''. Toa e skapo zadovolstvo da se opsluzuva passat od 2006, pa prvo nemame gorivo, a da ne praime muabet za ulici, pa stradala prednica, zadnica, a DENES SITE DIZELI SE SO DPF, koe e tesko sranje, a kosta preku 1500-2000 evra.. A vo anglija i germanija so nivnata nafta se zapusuva na 40000-50000km, a mozam da zamislam so nasata na kolku...by the way vw ima politika na repariranje na site delovi koi se iskoristeni, toa e edna dobro smislena glupost zaradi ekologijata, zasto koga odite na servis STARITE DELOVI NE VI GI VRAKAAT. Samo ne mi e jasno kako ke reparira plasticna vodna pumpa ?????
I drugo: Zapomnete, ako se naoruzate so dovolno informacii za edna polovna kola, nema da moze taka lesno da ve prejdat. Citajte po netot, citajte za makite na drugite lugje so daden model na kola, prasajte kaj dilerot kolku kostaat poedini delovi i servis, poglednete vo vasiot novcanik i razmislete si...

baltazar
03-06-2010, 21:44
...by the way vw ima politika na repariranje na site delovi koi se iskoristeni, toa e edna dobro smislena glupost zaradi ekologijata, zasto koga odite na servis STARITE DELOVI NE VI GI VRAKAAT.


Ауууу која глупост човече :mind:... ако беше работата за репариран дел ќе идев во Велешта, не во официјалниот сервис... :dzid:

Bugar
03-06-2010, 22:28
jas sekogas si gi baram starite delovi nazad otkako ke zavrsi servisot, a baska pred da odam na servis sam si kupuvam maslo, delovi. I im velam deka delot ke go dobijat otkako ke pocnat so rabota, dojdat do stariot del, i posle im go davam noviot I GLEDAM DODEKA MI GO MONTIRAAT, NA KRAJ STARIOT VO BAGAZNIK I CEPAM. Inaku servisite praat finti. Na primer ides so kolata na servis kaj dilerot:
on pravi procenka na kolata i veli treba da se zameni na primer maslo filtri i na primer lambda sonda. Ti vikas ajde.
Oni ja zimaat kolata, ti NE jA GLEDAS, i pocnuvaat da rabotat, a ti pies kafe vo bleskavata kafeterija. Oni rabotat na masloto, go ispustaat staroto maslo, vadat star filter za maslo i stavaat novo maslo. No kakvo ? Ti ne gledas nisto. Posle toa zapocnuvaat so ''zamena'' na lambda sondata, no taa zamena se odnesuva na povrzuvanje na dijagnosticki ured na konektorot od kolata, citanje na greskata I NEJZINO BRISENJE OD MEMORIJATA. Ti vikaat decko gotovo i ti ja vrakaat kolata. Od kaj ti da znaes sto ti smenile, kakvo maslo ti stavile i sondata ? Potoa ti serviraat da platis i ti gleas ti fakturirale maslo, primer selenia gold - a ti sipale obicno nekoe noname, filterot ako go promenile ok, ako ne go ostaile istiot, a lambda sondata ja ''smenile'' i ti vikaat da platis kako za nova lamda sonda, selenia gold maslo i nov filter. I ti posteno plakas zacineto so ddv. Ja zemas kolata i vozis. Posle edno 1-2 meseca vozenje koga vo memorijata na ecu ke se natrupaat greski, ke ti svetne lampa na tablata, motorot, ke zapocne da ti trosi 20 posto poveke i ti pak ke dojdes na servis i op pile pak u nivni race. Im kazuvas za problemot i oni vikaat ke vidime. Ja zema kolata, ja stava na dijagnostika i gi brise greskite. Zema polovna lamba sonda i ja montira a ti cekas i pies kafe i uzivas, dodeka oni rabotat da te sredat. I ti ja davaat kolata i ti vikaat napraivme dijagnostika i problemot bil vo losiot benzin. Takov e benzinot ke ti recat, i ti ke si platis za dijagnostikata. Ke ja zemes kolata, zadovolen i ke ja vozis 1-2 godini a za toa vreme ''novata lambda sonda'' ke dava drugi parametri i ke reagira zakasneto i kolata ke trosi maalce poveke. Ama tebe vekje ubavo te olesnile za: nova lamba sonda, razlika vo cena na masloto plus dva pati dijagnostika. ZA toa vreme ti zadovolen ja vozis kolata ama im se zalis deka malce poise trosi, a oni ti odgovaraat da ne mu ja mislis od benzinot e samo ti odi. Ubaa sema nema sto. Posle 3 godini gleas motorot trosi maslo, se izabil, ti istekla garancijata i ti im se zalis a oni ti vikaat, e pa loso ni e gorivoto, treba da se smenat kariki ovo ono... Ke te kosta tolku i tolku. Ti odlucuvas da ja prodades kolata i vikas abe ovoj motor ne go zemaj ne e pogoden. A na zapad prodavaat koli so takov motor bar so dvapati poveke kilometraza od toj ti sto si go vozel. Lepota zar ne da ne praime za muabet za drugi delovi... Kakvi izmamnici postojat, ama jas zatoa se naoruzuvam so znaenje i taktika protiv niv. Razbiram da zarabotat AMA NA CESEN NACIN. Jas mojata plata cesno ja zarabotuvam, i niv nema nisto da im dadam.

Sase_91
03-07-2010, 03:08
SceMax не те прашав за р'ѓата на пасатот за која најблаго речено ми е гајле, ни е мој ни сум имал а ни ќе имам некаков ќар од него пишав за сервисот на пасатот(поарно речено препишав од ауто билд). Ама кога зборуваш нешто не си ги изврзувај работите во негативен смисол кој тебе ти одговара. Напиши тогаш се што пишуваше, дека основен сервис е 6235 денари, дека мултилинкот не прави проблеми никакви но е осетлива на удару на рабници(фала богу) после напиши дека р'ѓата на ауспухот е површинска(така пишува а и од сликата убаво се гледа). Оти не напиша од позитивни страни дека се ставени добрите седишта, ниското ниво на врева, минимална потрпшувачка, добра амортизација, дека е исклучително простран. Напиши се, и на секој мој пост кон тебе по 10 пат те замолувам не ми враќај со некој си пост за VW или нешто околу неа на скроз 3 тема оти заморно и приметно е веќе. Поздрав
П.С. На секој репариран дел има 2 години гаранција од прозиводителот, така да не е исто со репариран дел од маалски мајстор и овој, барем за гаранцијата за другото незнам не сум имал никакво искуство.

Bugar
03-07-2010, 09:10
Sase, vo vrska so repariranite delovi bi sakal samo da napomenam nesto. Mojot zivot mi e mil koga sednuvam zad volan. Repariranite ramenja, stabilizatori sponi i jabucici nikogas ne bi gi vgradil od pricina sto materijalite sto se vgraduvaat pri repariranje se so poslab kvalitet od sto treba da bide. Zamisli eden poseriozen udar vo dupka ili popustanje na takov del za vreme na vozenje so brzina od 100km/h. Se gubi kontrola vrz voziloto i posledicite mozat da bidat katastrofalni po zivotot i po voziloto. Kaj e garancijata togas. Na takvi marketinski finti licno ne veruvam. A da napomenam deka passat b6 go vikaat uste i vecniot pacient. Kolata e super ama ne za nasive ulici, nasava plata i naseto ''kvalitetno'' gorivo bez sulfur.

Sase_91
03-07-2010, 10:49
Те сваќам, фала богу дека не би земал и ја репарирано предно рамо или такви работи. И тие ги нема репарирани, деловите кои се понудени репарирани се, алтернатор,анласер и пумпа за вода. Инаку тие делвои ги има и нови фала богу, но фабриката ги нуди и така што не ми изгледа некоја толку голема мана зошт не се поврзани директно со сигурноста на колата и нејзиното управување, твој е изборот ти решаваш дали ново или репарирано.

baltazar
03-07-2010, 12:06
Те сваќам, фала богу дека не би земал и ја репарирано предно рамо или такви работи. И тие ги нема репарирани, деловите кои се понудени репарирани се, алтернатор,анласер и пумпа за вода. Инаку тие делвои ги има и нови фала богу, но фабриката ги нуди и така што не ми изгледа некоја толку голема мана зошт не се поврзани директно со сигурноста на колата и нејзиното управување, твој е изборот ти решаваш дали ново или репарирано.Се е тоа ОК, али шознам, знаејќи го балканскиов менталитет, би ми било страв дане ми го подметнат истиот репариран дел и покрај тоа што сум им побарал нов... :neznam:

Bugar
03-07-2010, 16:48
Abe pisav za trikovite na servisite. Ja ostavas kolata da ti se smeni rame, oni ja zemaat, go vadat tvoeto fabricko original, ti stavaat reparirano i posle nekoe kratko vreme pak tropa... A oni ti vikaat da stavivme original a ustvari oni ti bapnale reparirano.:glup: A ti si si platil ko za novo. Zatoa otvoranje na oci.

Sase_91
03-07-2010, 17:19
E тоа е веќе друго, при културен сервис и народ би требало да биде како би порачал клиентот дали репариран или нов но кај нас е друго. А и не верувам дека кај нас го има ова со репарираниве делови. Нашиве од германското ауто билд препишуваат се така да и тоа веројатно им е одтаму.

Bugar
03-07-2010, 17:23
Kaj nas kakvi izmekjari i prevaranti se serviserite uste nemas pretstava. Ne daj boze da iskusis takvo nesto licno. Poarno da te rabotat a da ne znaes ama zatoa e forumot da sprecuvame da ne rabotat kako sto sakaat oni. Poarno ke odrzavam kola vo nekoja maalska garaza i kaj proveren majstor AMA KE MU SEDAM NAD GLAVA DODEKA RABOTI. Jas barem sum iskusil i NE SAKAM ZA MOI PARI DA ME PRAAT BUDALA.

SceMax
03-07-2010, 17:40
Sase, ne se nerviraj oti od nervoza si se zbunil malku i si gi pobrkal rabotite.:) Ti na mene mi odgovori (neprozvan) ne jas na tebe :). Jas samo si napisav sto procitav vo AB za Passat TDI PD od sto mi se krena kosata na glavata. Normalno deka gi napisav samo losite raboti. Koj tokmak ne znae deka Passat e prostoren avtomobil so dobri sedista itn ;). A toa za malata vreva kaj PD ...Toma Vinkovic :)
A jas ne bi se tesel deka toa e vo DE. Vistinata najverojatno e deka kaj nas ti nudat samo reparirani delovi za koi ke ti kazat deka se novi. Kako i da e, mene mi e seedno. Ne vozam VW AG vozilo. Tie sto vozat neka si se tesat i neka veruvaat vo sto sakaat. Si plakaat so svoi pari i imaat pravo da si veruvaat vo svoja vistina :)

Sase_91
03-07-2010, 18:00
Не се нервирам, и ја напишав што пишува но ти ги напиша работите кој што тебе ти одговараат само и те дополнив за тие што ги нема. Го имаш списанието знаеш дека пишува дека во пасатот е тивко при секаква вожња. А за тоа што VW го направил како кампања за да заработи некој плус одма го фанавте на заб. Никаде не пишува дека те тераат да ставиш таков дел, ти викаат дека можеш да одбираш, и дека на тој дел има исто така 2 години гаранција колку што има и оргиналот а е за 30% па и повеќе посто поефтино.

SceMax
03-07-2010, 18:02
Не се нервирам, и ја напишав што пишува но ти ги напиша работите кој што тебе ти одговараат само и те дополнив за тие што ги нема. Го имаш списанието знаеш дека пишува дека во пасатот е тивко при секаква вожња. А за тоа што VW го направил како кампања за да заработи некој плус одма го фанавте на заб. Никаде не пишува дека те тераат да ставиш таков дел, ти викаат дека можеш да одбираш, и дека на тој дел има исто така 2 години гаранција колку што има и оргиналот а е за 30% па и повеќе посто поефтино.

Yeah, sure ;). Tvoi pari, tvoj VW, tvoj akl.

Hamilton L.
03-09-2010, 21:16
Најефтино одржување во МК има Тојота. И единствена која на web и во салон има ценовник за комплетно одржување и работна рака.

James_Bond_007
03-09-2010, 21:37
Најефтино одржување во МК има Тојота. И единствена која на web и во салон има ценовник за комплетно одржување и работна рака.


Дали знаеш колку е одржувањето кај другите сервисери?????
Дека се единствени кои имаа ценовник за одржување на web точно.
Нз колку наплакаат другите сервиси ама знам дека авто нова се поевтини

macci
03-10-2010, 08:50
Дали знаеш колку е одржувањето кај другите сервисери?????
Дека се единствени кои имаа ценовник за одржување на web точно.
Нз колку наплакаат другите сервиси ама знам дека авто нова се поевтини

само ти знаеш дека се поефтини и никој друг.па пиши колку се поефтини и во кој услуги кој делови....наведи конкретни информации.

Hamilton L.
03-10-2010, 20:00
Тие што не ги објавуваат цените од што го прават тоа?! Од скромност ли што се многу ефтини ?!
Имаш во ауто фокус при секој тест одржување и најчести резервни делови со цени. Ќе видиш колку се цените поскапи на француските од германските возила, а кај јапонците сите се различни. Од мое искуство,сум возел VW, Шкода, Тојота, Опел, Хјундаи, Фиат, најефтина е Тојота и со цени и со гаранција, а после нив се Fiat,Шкода и VW. Знам дека БМВ и Мерцедес се безобразно скапи, а изненадувачки скапи се и Даихатсу !?!? Тие тек колку се ненормални со цените...

Bugar
03-10-2010, 20:07
Ne znam za Toyota, Sum vozel VW postari vozila i delovite ne im bea skapi. Za Daihatsu znam ama toa e egzotika kako sto e i Subaruto na primer. Ne daj boze da treba da odrzavas Rover, pa pokvarlivo auto tesko da najdes. A za BMW i Mercedes, toa se koli od visoka klasa, normalno e ako dade po 100000Evra za kola da ima po 400-500Evra za servis vo prosek.

Hamilton L.
03-10-2010, 20:11
За првиот дел се слагам. за последниот не. Денес имаш Мерцедеси и БМВ за 30.000 евра со лопати да ги риниш. Немаат ми слични услови со други возила за таа цена. Да не спомнувам дека и Ауди и Лексус се луксузни па се далеку поефтини.

Bugar
03-10-2010, 20:21
Vo red e ama zborime za nova kola a ne za nekoi polovnjaci od po 10 i povekje godini. Sepak klasite se visoki i vazat za luksuzni vozila, zatoa imaat skap servis, a me interesira kako toa mislis da imas luksuzna kola a servisot da ti e eftin ???? Koga za edna Kordoba golem servis e 400EURA kolku li ke e za Audi, Mercedes ili ete BMW Gospod znae ama ne e 400 sigurno.

Hamilton L.
03-10-2010, 20:35
Ne mislam da e eftin, tuku da e razumno skap. Ili na primer rabotniot chas da e ist, na primer za mercedes A klasa i za E klasa. Sigurno mehanicarite ne gi plakaat poveke ako menjaat maslo na E klasa otkolku na A klasa. Ili cenata na bandazite na primer, ili filtri, ili tehnost za brisachi, ili cena na brisachi koi se isti od pomali modeli ... Na takvi raboti mislev.

MetalMind
03-20-2010, 16:34
Da ne znae nekoj kolku kosta servis za audi Q5.

Sase_91
03-20-2010, 21:41
10.000den.+/- 1000 redoven servis

discofilman
03-23-2010, 14:56
Za site onie koi imaat japanski vozila moj sovet e da ne gi kupuvate od avtosalonite bidejki im se mnogu napumpani!Se sto vi treba po mnogu poniski ceni za site japanci imate vo Solun.Moj komsija koj vozi Tojoti veke 15 godini site delovi od tamu gi zima bidejki se zalese deka nasive vo ovlastenive servisi derat so ceni.

MetalMind
03-23-2010, 16:23
Za site onie koi imaat japanski vozila moj sovet e da ne gi kupuvate od avtosalonite bidejki im se mnogu napumpani!Se sto vi treba po mnogu poniski ceni za site japanci imate vo Solun.Moj komsija koj vozi Tojoti veke 15 godini site delovi od tamu gi zima bidejki se zalese deka nasive vo ovlastenive servisi derat so ceni.

dali toa znaci i deka za germanskite koli se poniski cenite, potocno za Audi.

discofilman
03-23-2010, 16:44
Za Audi ne znam najdobro e da prasas nekoj sto redovno nabavuva delovi od tamu.A za servis prasaj vo servis Mitrevski kolku e cenata na servis za tvoeto vozilo bas me interesira cisto informativno.Telefonot e 070219086 i pobaraj go Vlatko.

Hamilton L.
03-27-2010, 23:52
Да ама од Солун не ги купуваат од овластени дилери и нови, туку делови од тоталки па растурани. Најчесто се ок и како нови, но во секој случај не и нови. Исто така не ти важи фабричката 5 годишна гаранција со нив.

oliver-police
03-31-2010, 01:45
Да ама од Солун не ги купуваат од овластени дилери и нови, туку делови од тоталки па растурани. Најчесто се ок и како нови, но во секој случај не и нови. Исто така не ти важи фабричката 5 годишна гаранција со нив.
jas kupiv nov retrovizor so elektrika i greaci nov od grcija 45 evra za aveo.ovde vo salon 8650 den.+ farbanje

Hamilton L.
04-22-2010, 21:37
jas kupiv nov retrovizor so elektrika i greaci nov od grcija 45 evra za aveo.ovde vo salon 8650 den.+ farbanje

Toyota praam muabet, ne Aveo.

Sase_91
05-31-2010, 16:49
Еве сега дознав една цена за онесвестување, панорама стакло на хонда џез е 2350 евра :D

LosiPatista
05-31-2010, 16:52
Porsche Macedonia,

Passat B5.5 2.0 Benzin 2001
Catalysator: 73.000 denari.
ili 1200 evra

SceMax
05-31-2010, 18:41
Porsche Macedonia,

Passat B5.5 2.0 Benzin 2001
Catalysator: 73.000 denari.
ili 1200 evra

Pa VW e toa. Zakon koli, zakon ceni ;)

Banzai
05-31-2010, 22:00
Еве сега дознав една цена за онесвестување, панорама стакло на хонда џез е 2350 евра :D

Prasaj kolku pari e istoto panorama staklo za Passat, ili Astra. Toa e staklo koe sto e do pola krov, od sofersajbna. A i zasto bi mi bilo bitno kolku kosta, kako da e potrosen materijal ili lesno krslivo :)

Sase_91
06-01-2010, 02:15
Не е од ист дел со шофершајбната одделени се. Инаку стаклото само е околу 1600 евра а другите ти се кедери, лајсни и други делови. На еден дечко од врелегуме.рс му пукнало при вожња па го менуваше и баш се зачудив. Доплата за панорама, 16 бандаши, сензор за светло и дожд е 700 евра а само стаклово..... И што се палите одма божем којзнае што реков, толку е што да се прави. Инаку само за споредба шофершајбна за А4 е 16400 а за 407 е 27600ден. и двете цени без работна рака.

Banzai
06-01-2010, 03:05
Znam deka ne e spoeno so sofersajbnata, tuku mislev pola krov go zafakja, od sofersajbnata do pocetok na zadnite sedista. Jas ne rekov deka ne e tolku cenata, samo ti napisav da sporedis so cenata na slicno nesto kaj drugite proizvoditeli, cisto radi komparacija i da procenime dali e eftino ili skapo ova za Jazz-ov.

Inaku mislam deka od dosta postovi vo temava moze da se vidi deka Japoncite ne se bas tolku poskapi (ako voopsto se) za odrzuvanje od germancite, sprotivno od mislenjeto na nekolkumina na forumov, i na golem del od nasiov narod.

LosiPatista
06-01-2010, 08:17
Inaku mislam deka od dosta postovi vo temava moze da se vidi deka Japoncite ne se bas tolku poskapi (ako voopsto se) za odrzuvanje od germancite, sprotivno od mislenjeto na nekolkumina na forumov, i na golem del od nasiov narod.

ako kupuvas originalni delovi i taka i taka.
No ako si pojdis vo gakova ke kupis delovi za opel i vw za ceni 3 pati poniski odkolku za bilo koj japonec.

baltazar
06-01-2010, 09:37
Inaku mislam deka od dosta postovi vo temava moze da se vidi deka Japoncite ne se bas tolku poskapi (ako voopsto se) za odrzuvanje od germancite, sprotivno od mislenjeto na nekolkumina na forumov, i na golem del od nasiov narod.Точно така, конечно треба да се закопа овој мит кој владее кај нас (и само кај нас) - некои ствари може да се малку поскапи, други пак малку поефтини, ама во секој случај се работи за занемарлива разлика... башка што долгорочно гледано, супериорниот јапонски квалитет генерално би резултирал со помалку трошкови за одржување... :japan:

LosiPatista
06-01-2010, 09:42
I posle Mitko otide da pobara rezerven del za svojata Honda Prelude 1988 godina...

Stratro
06-01-2010, 10:07
Prasaj kolku pari e istoto panorama staklo za Passat, ili Astra. Toa e staklo koe sto e do pola krov, od sofersajbna. A i zasto bi mi bilo bitno kolku kosta, kako da e potrosen materijal ili lesno krslivo :)

Panorama staklo za Astra GTC - 1500 evra.

Точно така, конечно треба да се закопа овој мит кој владее кај нас (и само кај нас) - некои ствари може да се малку поскапи, други пак малку поефтини, ама во секој случај се работи за занемарлива разлика... башка што долгорочно гледано, супериорниот јапонски квалитет генерално би резултирал со помалку трошкови за одржување... :japan:

....."whatever helps you sleep at night"

I posle Mitko otide da pobara rezerven del za svojata Honda Prelude 1988 godina...

..mislis Accord...;)

LosiPatista
06-01-2010, 10:21
..mislis Accord...;)

Neka mu ja misli Mitko ;)

kalimero
06-01-2010, 10:28
Точно така, конечно треба да се закопа овој мит кој владее кај нас (и само кај нас) - некои ствари може да се малку поскапи, други пак малку поефтини, ама во секој случај се работи за занемарлива разлика... башка што долгорочно гледано, супериорниот јапонски квалитет генерално би резултирал со помалку трошкови за одржување... :japan::blah::blah::blah::blah:

baltazar
06-01-2010, 10:36
Калимеро, знаеш ли како на Запад се нарекува германско ауто вон гаранција - maintenance nightmare... дури и германските истражувања го потврдуваат болдираното, али не, ние Балканциве сме стално најпаметни... :tuktuk:

Stratro
06-01-2010, 10:55
"...супериорниот јапонски квалитет ..."

Kolku japonci li ima na listava.....:neznam:

The 20 worst vehicles are shown below, ranked using our PainRank™ algorithm that factors in average mileage at failure, cost to fix & repair, total number of complaints, & owners' ranking of how bad the problem was.

http://www.carcomplaints.com/worst_vehicles.shtml

http://i50.tinypic.com/35btd9t.jpg

Cuore Sportivo
06-01-2010, 11:09
Honda dobro e plasirana, sekoe vtoro mesto e nejzino :lol:

kalimero
06-01-2010, 12:41
Калимеро, знаеш ли како на Запад се нарекува германско ауто вон гаранција - maintenance nightmare... дури и германските истражувања го потврдуваат болдираното, али не, ние Балканциве сме стално најпаметни... :tuktuk:Да ти кажам ама ич не ме интересира како се викаат германските возила после гаранција во Германија,затоа што начинот на функционирање на многу работи околу колите тука и таму е многу различен.
Јас мислењето за колите си го градам не од тоа како се викаат колите во германија или незнам кај,туку возам разни службени коли па можам да направам каква таква разлика.И јас супериорност на јапонските возила не гледам никаде.Има исклучоци ама поради тие не треба да се генерализираат работите,и да се гледа црно бело.

Banzai
06-01-2010, 13:13
Temava se vika "Ceni na novi rezervni delovi vo avtosalonite", a ne ceni kaj Fatmir vo Tetovo na otpad, ili kaj Pero vo Gjorce u trafika, nitu pak kaj Dimitri vo Solun.

James_Bond_007
06-01-2010, 13:36
Temava se vika "Ceni na novi rezervni delovi vo avtosalonite", a ne ceni kaj Fatmir vo Tetovo na otpad, ili kaj Pero vo Gjorce u trafika, nitu pak kaj Dimitri vo Solun.


Види вака има голема разлика и кај автосалоните за иста марка ...
пр. во автонова за промена на спона од воланот ми кажаа 2000 денара без работна рака, истата спона во цилаз ми ја наплатија 650 денара и двата се автосалони и двата се овластени сервисери за цитроен, ваљда иста е разликата и помеѓу порше и колевски итн....

Stratro
06-01-2010, 14:13
Temava se vika "Ceni na novi rezervni delovi vo avtosalonite", a ne ceni kaj Fatmir vo Tetovo na otpad, ili kaj Pero vo Gjorce u trafika, nitu pak kaj Dimitri vo Solun.

..originalni ili zamenski?

Sase_91
06-01-2010, 20:23
Денеска порачани хромирани прстени на магленките за А5, пасуваат и на А4, 1800 пар. Веројатно за некој ден и хромирани навлаки за ауспусите ќе паднат(6400) само некако не ми се трошат париве од матурава за тоа :D

baltazar
06-01-2010, 21:22
Да ти кажам ама ич не ме интересира како се викаат германските возила после гаранција во Германија,затоа што начинот на функционирање на многу работи околу колите тука и таму е многу различен.
Јас мислењето за колите си го градам не од тоа како се викаат колите во германија или незнам кај,туку возам разни службени коли па можам да направам каква таква разлика.И јас супериорност на јапонските возила не гледам никаде.Има исклучоци ама поради тие не треба да се генерализираат работите,и да се гледа црно бело.Колку-толку се познаваме преку форумов, знам дека вртиш доста километража со повеќе различни возила, а пред се те сметам за реален дечко и верувај дека стварно го ценам твоето мислење :pal:... да разјаснам, коментарот ми беше планиран како општа реплика на последните 2-3 поста, ама во брзање бев и сега кога го читам ми е глупо што сум ти се обратил директно тебе... извини ако го сфати погрешно... :sram::smir:

Иначе, се слагам со она што си напишал... тоа "maintenance nightmare" ми беше глупа генерализација и малце импулсивно напишано... ќе дополнам дека кога би купувал нова или скоро нова кола за приватни потреби, релијабилноста не би ми била пресуден фактор во изборот... едноставно во последниве десетина години квалитетот на сите коли е драстично подобрен и практично нема лоша кола... ама за тоа, секој еден треба да им се заблагодари на овие листи на релијабилност и супериорноста што ја негирате... :dance:

Temava se vika "Ceni na novi rezervni delovi vo avtosalonite", a ne ceni kaj Fatmir vo Tetovo na otpad, ili kaj Pero vo Gjorce u trafika, nitu pak kaj Dimitri vo Solun.


Хахаа, :dzver:...

Banzai
06-02-2010, 00:12
..originalni ili zamenski?

Spored nekoja moja logika, avtosalon, odnosno ovlasten distributer na odredena marka na vozilo treba da prodava samo originalni delovi. Kupuva rezervni delovi samo od proizveduvacot na vozilata.

Ali kaj nas se e mozno.

LosiPatista
06-02-2010, 08:37
Avtosalnoite vo Makedonija prodavaat originalni, zamenski duri i polovni delovi. Najcesto kupuvacot nema pojma kakov del ke mu vgradat zatoa sto ne mu e dozvoleno da vlezi vo garazata.

baltazar
06-02-2010, 09:03
"...супериорниот јапонски квалитет ..."

Kolku japonci li ima na listava.....:neznam:

The 20 worst vehicles are shown below, ranked using our PainRank™ algorithm that factors in average mileage at failure, cost to fix & repair, total number of complaints, & owners' ranking of how bad the problem was.

http://www.carcomplaints.com/worst_vehicles.shtmlХаха, ми се чинеше некако позната табелава :lol:... се сеќавам дека еднаш убаво ти образложив околу (не)релевантноста на податоците од сајтов, ама изгледа во меѓувреме по цел интернет не успеа да најдеш ништо друго што ти оди во прилог (или едноставно не веруваше во она што го кажав)... али јебига, белки кога некои работи ќе ги слушнеш/прочиташ директно од "нивна уста" ќе прифатиш дека стварно било така:
Autobeef Disclaimer

CarComplaints.com (the "Site") generates problem summary data solely based on individual accounts of vehicle problems that our site visitors have experienced. The complaint data cannot be assumed to represent the opinions or experiences of the public as a whole.
Autobeef LLC has absolutely no reasonable method available by which these accounts may be checked or verified.
Therefore, AutoBeef LLC can not be held responsible for, does not guarantee the accuracy of, nor endorse any problem data displayed within the Site, including but not limited to solutions, fixes, or remedies to problems, average cost to fix, average mileage, or any other data submitted or generated by the public.
http://www.carcomplaints.com/disclaimer.shtml :zdravo:

Avtosalnoite vo Makedonija prodavaat originalni, zamenski duri i polovni delovi. Najcesto kupuvacot nema pojma kakov del ke mu vgradat zatoa sto ne mu e dozvoleno da vlezi vo garazata.

Верувам дека е така, ама кажи конкретно, без генерализации - со кои автосалони си имал такво негативно искуство?

Stratro
06-02-2010, 09:30
A sto cekuvas ti?..AutoBeef to be held responsible? :mind:

Ako zboris za nekakva si ... "japonska superiornost na kvalitet ", ...tabeli kako onaa pogore e nedozvolivo da postojat...isto kako i ovaa podole...

http://i46.tinypic.com/6nse9t.jpg

Superiornost nema.
Isklucoci ima na dvete strani...Kvarovi ima na dvete strani, no razlicno kosta nivnata popravka kako i cenata na originalni rezervni delovi...sto ne vraka ON TOPIC vo temava, kako i na prasanjeto za koe ne dobiv dostoen odgovor:

"Zosto cenata na obicen filter za vozduh na Mazda 2 e nad 2000 denari , a cenata na istiot del kaj Opel Corsa e 900 do 1000 denari , koga i dvata se izraboteni od presuvana hartija i koga i dvata se menuvaat na ista kilometraza kako i kaj sekoj drug avtomobil?"

baltazar
06-02-2010, 09:40
A sto cekuvas ti?..AutoBeef to be held responsible? :mind:
Знаев дека на секаков начин ќе пробаш да избегаш од поентата, затоа и ти ги обележав со црвено кључните ствари ;)... препрочитај го disclaimer-от со особено внимание на означените делови (ако евентуално не разбираш нешто, Google translate може да ти биде од помош)... :pozdrav:


Edit: Околу recall-ите по 100-ти пат ќе кажам дека не ги гледам во негативен контекст, баш напротив... и за ова е навелико дискутирано, ама упорно продолжуваш да ја вртиш старата расипана плоча (што не ме изненадува :D)... а многу работи околу застапеноста на кварови, цената на поправка и оригинални (или сепак "оригинални" беа???) резервени делови, фер/нефер однос кон муштеријата и сл. ќе ти станеа доста појасни само ако имаше храброст да се соочиш со темава (http://www.koli.com.mk/forum_nov/showthread.php?t=525) од која бегаш како ѓавол од крст... којзнае, можда ќе го дознаешe и одговорот на прашањето што те мачи... :tv:

Stratro
06-02-2010, 10:01
Знаев дека на секаков начин ќе пробаш да избегаш од поентата, затоа и ти ги обележав со црвено кључните ствари ;)... препрочитај го disclaimer-от со особено внимание на означените делови (ако евентуално не разбираш нешто, Google translate може да ти биде од помош)... :pozdrav:

CarComplaints.com (the "Site") generates problem summary data solely based on individual accounts of vehicle problems that our site visitors have experienced

1.Cudno kako sekoj vtor visitor na sajtov ima japonec doma, i sekoj vtor visitor ima problem so toj japonec doma, neli?;)

2.Pokraj toa, za kakva li superiornost zboruvame koga 3 od 4 japonski brenda imaat najgolem broj na recalls vo odnos na cela avtomobilska indusrtija i toa za modeli vo raspon od 20 godini ...navistina neznam. :neznam:

3.Kako ti licno sfakjas recalls e tvoja rabota, samo malce e smesno vo ist kontekst od edna strana da tvrdis deka postoi nekakva si "japonska superiornost na kvalitet", a od druga strana "bas pozitivno" da gledas na car recalls. :D


Eve ti i dodatni linkovi na istiov sajt od strana vo duhot na superiorniot japonski kvalitet:
www.toyotaproblems.com
www.hondaproblems.com
www.nissanproblems.com

A ako sakas da se vratime na poentata na ovaa tema, obavi 2 telefonski razgovori - vo Autokomerc a potoa vo Automakedonija i prasaj kolku kosta bregasta na Corsa, pa na Mazda 3 , koga veke za eden obicen filter za vozduh e poveke od jasno deka nema opravduvanje za cenovnata razlika...no samo otkako ke gi procheslas gornite linkovi i ke sfatis deka na edna tema za eden model na nasiov forum, jas ti repliciram so 3 web stranici. :D...(isto taka bazirani na iskustvo na musterii kako sto e slucajot so nasiot clen Corsa.)

LosiPatista
06-02-2010, 10:07
Верувам дека е така, ама кажи конкретно, без генерализации - со кои автосалони си имал такво негативно искуство?

Moeto iskustvo i iskustvoto na lugeto so koi kontaktiram e deka ovlastenite serivisi go gledaat musterijata kako covek sto idi sega i poveke nema da se vrati. Zatoa se neljubezni, preskapi, manipulativni (mnogu od niv se nestrucni). Site servisi so koj sto sum imal rabota ili za koj imam slusnato se takvi. Znaci tek doprva treba da se pojavi ovlasten servis od koj ke mozis da izlezis so nasmevka.

baltazar
06-02-2010, 10:37
CarComplaints.com (the "Site") generates problem summary data solely based on individual accounts of vehicle problems that our site visitors have experienced

Cudno kako sekoj vtor visitor na sajtov ima japonec doma, i sekoj vtor visitor ima problem so toj japonec doma, neli?Ааах, ќе треба превод глеам... :dzid::dzid::dzid:

Значи вака:
CarComplaints.com своите податоци за проблеми ги гради исклучиво врз исказите на посетителите на сајтов и притоа неможе да се сметаат како репрезентација на мислењата или искуствата на целата јавност.
Autobeef ДОО апсолутно не поседува никаква разумна метода со која валидноста на овие сметки може да се провери или потврди. Затоа Autobeef ДОО не презема никаква одговорност, не ја гарантира точноста, ниту поддржува било кој од податоците прикажани на сајтот. Појасно? :police:

Во суштина она што го кажуваат е дека било кој лесно може да ги извртува податоците во било каков правец... на пример, мене (или на било кој со најосновни познавања во изработката на веб скрипти) му се доволни 3 минути за Опел (или било кој бренд) да го направи шампион во дефекти... истово го можеш и ти, ама претпоставувам дека ќе ти требаат неколку часа упорно кликање... :pcshoot:Moeto iskustvo i iskustvoto na lugeto so koi kontaktiram e deka ovlastenite serivisi go gledaat musterijata kako covek sto idi sega i poveke nema da se vrati. Zatoa se neljubezni, preskapi, manipulativni (mnogu od niv se nestrucni). Site servisi so koj sto sum imal rabota ili za koj imam slusnato se takvi. Znaci tek doprva treba da se pojavi ovlasten servis od koj ke mozis da izlezis so nasmevka.


Па наброј ги де... за тоа е форумов, нели... ;)

Stratro
06-02-2010, 10:46
www.toyotaproblems.com
www.hondaproblems.com
www.nissanproblems.com

Najjasno. :D

Japonskiot superioren kvalitet postoi, no dokazite za negovoto posotenje se redovno uzurpirani na internet i toa samo koga se vo prasanje japonskite avtomobili.
Ok.

Moze da se vratime na temata sega?...prasa li kolku kosta filter za vozduh i bregasta za Mazda 2?

baltazar
06-02-2010, 10:54
www.toyotaproblems.com (http://www.toyotaproblems.com)
www.hondaproblems.com (http://www.hondaproblems.com)
www.nissanproblems.com (http://www.nissanproblems.com)

Najjasno. :D

Prasa li kolku e bregasta za Mazda 2?
Prasa li zosto filterot za vozduh e tolku skap?


Кај сите 3 сајта го пишува ова... ептен јасно, нели? ни превод не треба... :D

Problem data is taken from CarComplaints.com (http://www.carcomplaints.com/) & is based solely on reports received from vehicle owners. :kanta:

BTW не прашав... ти го праша брат ти дали почнаа да менуваат уље при редовни сервиси??? :p

LosiPatista
06-02-2010, 11:03
Па наброј ги де... за тоа е форумов, нели... ;)
Da gi naborjam tesko, no ke go spomnam poslednoto iskustvo sto go imav a toa bese so Diro (si rekov da izbegam od Avtokuka, dolgogodisno iskustvo). Za kazance za parno mi pobaraa 19000:mind:. Posle trknav do kaj 'skart' avtodelovi i go zedov 'istoto' za 2000 denari.

Prethodno bese brisaci za Sportage za koi ovlasteniot mi pobara 5500 denari. Koga se pobuniv mi rece deka 'ako sum sakal da vozam luksuzen avtomobil, ke trebalo i da platam za toa :mind:'

edit:
Na prijatelot passatot, mu baraat 73000 denari za katalizator. Sega go poracuva istiot od grcija za 280 evra.

Stratro
06-02-2010, 11:08
Кај сите 3 сајта го пишува ова... ептен јасно, нели? ни превод не треба... :D

:kanta:

BTW не прашав... ти го праша брат ти дали почнаа да менуваат уље при редовни сервиси??? :p


Uuuh..Im laughing my ass off.
Prasav dali ko za tebe ke moze da ti doturi ulje bez pari.


2004 Honda accord, already an oil leak!?

--------------------------------------------------------------------------------
I was told today by the shop that did an oil change on my 2004 Honda Accord V6 MT that the rear main seal has developed a "minor" leak. I trust them on this because they can't do that kind of repair and thus can't have any ulterior motive for telling me this. This is unacceptable, my car only has 60,000 miles on it! Do you think Honda might cover it outside of warranty given that its so new and early in its life, or do I just need to deal with it a pay out of pocket? if so, should I bother fixing it asap or wait? Thanks.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hi, my daughter has a 2003 honda accord, always had it serviced and now had a problem with the engine light, oil light; brought it to the honda dealorship they said something about the o ring in the engine; she needs a new engine, they said for $5000 they could put in a new engine; or go to a junk yard and they could put one in for $2000; she has 117 miles on it; or they said her other alternative is to check the oil every 1000 miles and put oil in it.
How could this happen?? HAve you heard of any other problems with this year's engine? Should shecontact Honda - to have this taken care of. I think the dealorship should have caught this since they always did the oil changes; they said she probably went over the recommended miles for changing the oil and it caused this problem; she may have gone over by a hundred miles or so but not much more than that. thanks XXXX XXXX. Regards, Pat
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUOTE: "ептен јасно, нели? ни превод не треба"... :D

baltazar
06-02-2010, 11:12
Овојпат гледам "си испуштил" да го наведеш изворот од кој си го презел текстот... паметно изиграно мора да признаам... :D :dzver:

Stratro
06-02-2010, 11:22
Овојпат гледам "си испуштил" да го наведеш изворот од кој си го презел текстот... паметно изиграно мора да признаам... :D :dzver:

Nema izvor....sam go izmisliv i sostaviv textot za namerno da ja uzurpiram apsolutnata vistina za superiorniot japonski kvalitet .....(kako i site ostanati na internet vprocem.:lol:)

...tek ako imase za klikanje..ke klikav do vecer. :mind:

www.hondacarforum.com
http://www.hondacarforum.com/honda-technical/36598-2004-honda-accord-already-oil-leak.html

baltazar
06-02-2010, 11:33
Ма не, знам дека недоволно го владееш англискиот за да би можел ти да го составиш... ама сепак убаво што го достави линкот... така секој ќе има можност да го отвори и прочита дека всушност дефектот му е покриен од гаранцијата... нешто со кое нашиот мил колега форумаш corsa (http://www.koli.com.mk/forum_nov/member.php?u=20) за жал неможе да се пофали... :neznam:

Stratro
06-02-2010, 11:40
Jas mislev deka zborime za superioren kvalitet, a ne za uslovite pod koi popravkata na nastanatite defekti se pokriva ili ponudenata garancija.

Site treba da vozime KIA togas, neli?

baltazar
06-02-2010, 11:48
Jas mislev deka zborime za superioren kvalitet, a ne za uslovite pod koi popravkata na nastanatite defekti se pokriva ili ponudenata garancija.

Site treba da vozime KIA togas, neli?


Супериорниот квалитет на јапонците е покажан и докажан низ годиниве, што незначи и дека е апсолутно беспрекорен... а тука во игра влегува гаранцијата како битен дел од целокупното корисничко искуство... ;)

Stratro
06-02-2010, 12:20
Супериорниот квалитет на јапонците е покажан и докажан низ годиниве, што незначи и дека е апсолутно беспрекорен... а тука во игра влегува гаранцијата како битен дел од целокупното корисничко искуство... ;)

Odlicno potkrepen post.;)
I Toyota sigurno go tvrdat istovo do den denes.

Filip
06-02-2010, 15:33
Zverovi na sajtot...........Abe so e bitno koja kolku ce izvoze i izdrze....Pivo koga ce pijme........Se stopli vremeto.......:neznam:..........

Љупчо
08-09-2010, 16:05
http://www.fiat.hr/fiat/slika.php?table=novostitekstovi&field=slika&id=767&width=800

Bugar
08-09-2010, 17:35
Ne mozam da razberam edna rabota samo. Sakame da vozime koli od klasata na passat vo cenoven rang od 22000-23000EUR a pak skapo ni e da smenime katalizator za 73000 denari. Cenite vo ovlastenite servisi se sekade isti vo Evropa. Toa e fakt. Se znae kolku cini eden originalen rezerven del za ponovite koli. Ako navistina ni e skapo da si kupime po eden Golf 2 dizel i da uzivame vo eftino odrzuvanje i vozenje kako na klupa.
Ne e samo skapo za nas tuku i za bogatite skrzavi Evropjani, zamislete koga na niv so plati od 2000-3000EUR koja e 10 pati pogolema od kaj nas.. Mislam deka kola od 22000 EUR normalno e da ima 1000EUR servis (pa i poskap). Sepak da se odrzuva kola cini a ako se nemaat sredstva togas se vozi pomalce ili se koristi gradski transport.

Љупчо
08-09-2010, 17:45
http://www.fiat.hr/fiat/slika.php?table=novostitekstovi&field=slika&id=767&width=800


:confused: Заборавив


Множете со 8 за да ги добиете цените во денари.:)

Bugar
08-09-2010, 17:46
Tie se cenite so garancija Ljupco i sekade se isti vo cela Evropa.

Љупчо
08-09-2010, 17:49
Tie se cenite so garancija Ljupco i sekade se isti vo cela Evropa.

Го пиша ова и во претходниот пост.:)

Абе за споредба ги ставав. Кој си има пунто и ако го сервисирал кај нас еве како е со цени во хрватска.

Bugar
08-09-2010, 17:52
Mozebi se raboti za nekoj akcija i istite se namaleni ne znam no navistina go pozdravuvam ova sto e objaveno !

Sase_91
08-19-2010, 21:53
Да дополнам во темава, сега зборував со едно другарче имаат такси компанија, имаат 3 Ford Fusion 1.4 TDCI 68кс, и редовен сервис на ова количе чини неверојатни 9600 денари. Незнам дали се нездрави од МиДа или што е но 9600 за кола од таа класа и со тој мотор е безобразлук.

Diesel
08-19-2010, 22:02
Да дополнам во темава, сега зборував со едно другарче имаат такси компанија, имаат 3 Ford Fusion 1.4 TDCI 68кс, и редовен сервис на ова количе чини неверојатни 9600 денари. Незнам дали се нездрави од МиДа или што е но 9600 за кола од таа класа и со тој мотор е безобразлук.

:eek: Што ли сервисирале..?

DENDE-LANCERED
08-19-2010, 23:59
:eek: Што ли сервисирале..?

Novcanikot.......sto drugo:haha::haha::haha:

Senna
08-20-2010, 00:10
На времето сакав да купувам BMW 320d од 2001 година. Некој со кој што седевме у кафана ми рече дека редовен сервис коштал околу 50.000 денари. Колку вистина има во ова?! Воедно, тоа беше и причината поради која се премислив и не го купив BMW-то.

the stig
08-20-2010, 07:58
На времето сакав да купувам BMW 320d од 2001 година. Некој со кој што седевме у кафана ми рече дека редовен сервис коштал околу 50.000 денари. Колку вистина има во ова?! Воедно, тоа беше и причината поради која се премислив и не го купив BMW-то.

i jas sakav da kupam 320d me premisli negovata lesno rasipliva bosch pumpa so mnogu nezna elektronika i isto taka lesno rasiplivata turbina koja kosta nekade okolu 800 evra vo grcija a redoven servis mozno e da kosta tolku zatoa sto kaj nas koga ke kazes bmw odma na mehanicarot mu svetnuva ideja deka moze da te oderi znam za slucaj za promena na rebrasti kais na polo clasic mu zedoa 18000 denari no sepak pod redoven servis se podrazbira promena na maslo i filtri a toa nema sansi da kosta 50 000 denari

macci
08-20-2010, 08:10
Да дополнам во темава, сега зборував со едно другарче имаат такси компанија, имаат 3 Ford Fusion 1.4 TDCI 68кс, и редовен сервис на ова количе чини неверојатни 9600 денари. Незнам дали се нездрави од МиДа или што е но 9600 за кола од таа класа и со тој мотор е безобразлук.

и јас го имам истиот мотор(новата фиеста дизел),па промена на уље и филтер ми земаа околу 2900 ден.
ај баш прашај го што конкретно правеле на прв сервис?што му смениле?

Sase_91
08-22-2010, 12:57
Масло 2000ден.
Филтер за масло 577ден.
Филтер за воздух 930ден.
Филтер полен активен 1238ден.
Филтер гориво 2520
Услуга 2224

И секој сервис упорно му менуваат фитлер за гориво и се ова.

macci
08-22-2010, 20:50
http://img101.imageshack.us/img101/9981/dsc01405e.jpg (http://img101.imageshack.us/i/dsc01405e.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

iligo77
08-29-2010, 18:28
прв пат слушам делови да се продаваат во автосалони:glup::haha:

kalimero
09-04-2010, 15:05
Во контекст на темава.

Пред малку се вратив од салонот и сервисот на Тојота.Бев да прашам колку пари е да ми направат клуч за Тојота Аурис, комплет со се далечинско вградено во него,значи оној фабричкиот бидејки го изгубив,а другиот резервниот е без далечинско.
И цената на таквиот клуч во овластениот сервис на Тојота е замислете 340 Евра.:tuktuk:
После овој шок се решив да направам дупликат кај друг клучар за 3700 денари, кој ке го внесе само кодот во клучот,далечинско не ми треба.

Deni
09-04-2010, 15:13
Da prasas po mestava kaj sto stavaat alarmi, za da ti napravat dalecinsko ili nesto? Iako toa e cena za site koli...

igor71
09-26-2010, 19:59
колку ке ме фати сервис за алфа156 1.9 јтд знаци ребраст ,филтри и масло?
поздрав

Stratro
09-27-2010, 16:22
Масло 2000ден.
Филтер за масло 577ден.
Филтер за воздух 930ден.
Филтер полен активен 1238ден.
Филтер гориво 2520
Услуга 2224

И секој сервис упорно му менуваат фитлер за гориво и се ова.

Soleno. :d:

Driver
09-28-2010, 00:29
Za VW Polo 07-08 prekinuvacot za svetlo sto go smenija vo Porcshe servisot kostase okolu 7000 den. Mn. pari za eden prekinuvac! I posle bile eftini VW delovite :nene:.

plake
09-28-2010, 00:47
Za VW Polo 07-08 prekinuvacot za svetlo sto go smenija vo Porcshe servisot kostase okolu 7000 den. Mn. pari za eden prekinuvac! I posle bile eftini VW delovite :nene:.

Те ограбиле.


Скоро имав случај со еден пријател во еден сервис: Кога отидовме да си ја земе колата, смениле некои осигурачи и му бараа да плати 6700 денари. Побара сметка и да му објаснат што имаат сменето, настана збрка и на крај му извадија сметка за 600 денари. :)

Учете се да барате сметка за секој дел кој е сменет и да ви покажат, доколку е можно :sadf:

Driver
09-28-2010, 16:39
[QUOTE=plake;34428]Те ограбиле.

So smetka so faktura si beshe se regularno bashka rab.raka okolu 360 i mislam + so ddv. OTKACI ZAKACI PAPUCIE.
Ne mene sluzbeno vozilo, me zabole :)
NO za drugite mi e krivo sto ke gi zaebat,mn. napumpani ceni!

Vortex
12-04-2010, 20:46
Опел Инсигнија 2.0 ЦДТИ едишн - февруари 2009
Цена на редовен сервис - 16,634

Тојота Авенсис 2.0 ввт-и - март 2009
Цена на редовен сервис - 3,561


Auuuuuuuuuuu redoven servis....Strato vaka li Japancite se skapi be? Na insignia servisot e pati povise od avensis :tuktuk::tuktuk:

Mislam deka ne e tocen podatokot 3.561 za avensisot sega bratuced mi pravese servis na 20.000 za Aygo 1.0 i plati 5.800den taka da verovatno e pogresen podatokot.

Ajde da bideme realni i pod redoven servis sekoj da napise kolku navistina toj cini.
Ne e korektno da se napise servis za odredeno vozilo deka cini 3.000 den, a u tie 3.000 da ima samo cena na ulje i filter za ulje. (Taka site se evtini, no...)

Redoven servis podrazbira kolku ke cini servis odkako ke se zamenat slednive raboti:

-Maslo
-Filter za maslo
-Filter za vozduh
-Filter za polen
-Filter za gorivo
-Rabotna raka

Deki1
12-05-2010, 22:36
Еве јас ќе ви кажам за сервис на фиат пунто 1.2 на 40000(maj):
масло и филтер за масло-селениа
4 свеќички-оригинални нгк
филтер за воздух
капачка за масло
севкупно-5800 денари

Vortex
12-05-2010, 22:44
Еве јас ќе ви кажам за сервис на фиат пунто на 40000(maj):
масло и филтер за масло-селениа
4 свеќички-оригинални нгк
филтер за воздух
капачка за масло
севкупно-5800 денари

Eve fer igrac :)

Ljubomir
12-07-2010, 20:29
http://img101.imageshack.us/img101/9981/dsc01405e.jpg (http://img101.imageshack.us/i/dsc01405e.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

Dali e ova 1100 denari za filter za maslo ??

Deni
12-07-2010, 20:31
Сега има попуст во Форд и даваат гратис масло. А редовен сервис треба да се направи овој месец. Мх, мх, мх...

Ljubomir
12-07-2010, 20:33
Znam deka ima nekoja akcija No! 1109 denari za filter za maslo koj e hartiena uloshka ... :crash:

Dzish
12-07-2010, 22:21
Многу сечат по сервисите... конкретно Форд масло 5 литри е 900 денари, филтер за масло е некои 300-500 денари. Се на се 1200-1400 денари треба да кошта сервисот + работна рака од 200 денари.

Vortex
01-06-2011, 11:56
@Dzish

Aj se e ok ama od kade go iskopa ova deka rabotna raka treba da bide 200 den. Pa cisitacka doma koga ke ti dojde za 6 saata ti zema 1200 den sto znaci deka nejzin raboten cas cini 200 den :))))

Vo Germanija raboten cas u ovlasten servis se dvizi od 50-150 eur vo Makedonija od 15-30 eur ...epa i ne e taka skapo kako sto zborime, da bese skapo letno vreme nemase da bidat puni od "stranci" servisite, igla da nemozes da frlis...

Mozeme da kazeme deka za nasiot standard, servisite se skapi, no samo sporedeno so nasiot standard, a ne opsto zemeno. Fakt e deka na 300 eur plata 100 eur za servis ke te "cesaat" nekolku meseci ama... na plata 1500-2000 eur kolku sto e vo EU ednas vo godinata ako treba da se "istresat" 200-300 eur i ne e taka strasno neli!?

Љупчо
01-06-2011, 12:14
@Dzish

Aj se e ok ama od kade go iskopa ova deka rabotna raka treba da bide 200 den. Pa cisitacka doma koga ke ti dojde za 6 saata ti zema 1200 den sto znaci deka nejzin raboten cas cini 200 den :))))

Vo Germanija raboten cas u ovlasten servis se dvizi od 50-150 eur vo Makedonija od 15-30 eur ...epa i ne e taka skapo kako sto zborime, da bese skapo letno vreme nemase da bidat puni od "stranci" servisite, igla da nemozes da frlis...

Mozeme da kazeme deka za nasiot standard, servisite se skapi, no samo sporedeno so nasiot standard, a ne opsto zemeno. Fakt e deka na 300 eur plata 100 eur za servis ke te "cesaat" nekolku meseci ama... na plata 1500-2000 eur kolku sto e vo EU ednas vo godinata ako treba da se "istresat" 200-300 eur i ne e taka strasno neli!?

Малку си грешка.
Кај нас е 10-15 евра работен час во сервисите, а во германија е 100-150 евра. Значи 10 пати повеќе, онолку колку што им е и поголема платата. ;)

За резервни делови не правам муабет.

п.с. Знам дека за цмиздрење и жалење и плачење, како сме имале лош стандард, сите сме први, но треба и некогаш да се погледне како навистина стојат работите.:)

Djidji
01-06-2011, 15:21
Еве редовен сервис на 15000 км во овластен сервис (цени со ддв и 5% попуст):

Антифриз (незнам зошто го менуваат...) 275.50 ден.
Моторно масло 5w-30 4 литри 2.073.38
Филтер за масло 530.10
Филтер за воздух 969.00
Полен филтер 1,103.90
Услуга 1.33 раб.часа x 969 = 1,288.77 (и тоа под гаранција)
Вкупно 6,241,00 денари

Филтерот за полен да не грешам душа, ама мислам дека не е сменет. Со оглед на тоа што се сметам за искусен сервисер и што знам каде е и како се мења (а нема ни една мала гребатинка на бојата/лакот на штрафовите, а знаеме колку се „претпазливи“ при работата, како и земајќи го в предвид и времето за замена...), башка и непријатниот мирис кој понекогаш го чувствувам при зголемена влага... верувам дека не е заменет. Истото важи и за антифризот! За него па убеден сум дека не е сменет (G12 се менува на 5 год.). Не е важно, колата не ми е веќе под гаранција, ве молам препорачајте ми некој одговорен сервис! Фала !!!

bozhinovski
01-06-2011, 15:50
Малку си грешка.
Кај нас е 10-15 евра работен час во сервисите, а во германија е 100-150 евра. Значи 10 пати повеќе, онолку колку што им е и поголема платата. ;)

За резервни делови не правам муабет.

п.с. Знам дека за цмиздрење и жалење и плачење, како сме имале лош стандард, сите сме први, но треба и некогаш да се погледне како навистина стојат работите.:)

Коа зимаме кола на ново ондак не гледаме стандард, а кога доаѓа на ред сервисирање ондак одма тој мУабет се вади на маса. Можда е тоа ради тоа што до пред 10-15 години возевме Југовци и слични возила кои шо би се рекло дома сами си ги поправавме (за помладите важи за татковците) и никад не се давало пари на мењање филтер за полен или слично.

Branchez
01-06-2011, 15:55
Еве редовен сервис на 15000 км во овластен сервис (цени со ддв и 5% попуст):

Антифриз (незнам зошто го менуваат...) 275.50 ден.
Моторно масло 5w-30 4 литри 2.073.38
Филтер за масло 530.10
Филтер за воздух 969.00
Полен филтер 1,103.90
Услуга 1.33 раб.часа x 969 = 1,288.77 (и тоа под гаранција)
Вкупно 6,241,00 денари

Филтерот за полен да не грешам душа, ама мислам дека не е сменет. Со оглед на тоа што се сметам за искусен сервисер и што знам каде е и како се мења (а нема ни една мала гребатинка на бојата/лакот на штрафовите, а знаеме колку се „претпазливи“ при работата, како и земајќи го в предвид и времето за замена...), башка и непријатниот мирис кој понекогаш го чувствувам при зголемена влага... верувам дека не е заменет. Истото важи и за антифризот! За него па убеден сум дека не е сменет (G12 се менува на 5 год.). Не е важно, колата не ми е веќе под гаранција, ве молам препорачајте ми некој одговорен сервис! Фала !!!

2000 денари за филтри што не ги ни менуваат? :tuktuk:
969 денари саат услуга??? Па во Мкд просечна дневница е околу 1000 денари.
Мислам дека овде има работа за Државен пазарен инспекторат.

Djidji
01-06-2011, 16:06
2000 денари за филтри што не ги ни менуваат? :tuktuk:
969 денари саат услуга??? Па во Мкд просечна дневница е околу 1000 денари.
Мислам дека овде има работа за Државен пазарен инспекторат.

Хахаха у врска цените... ништо не им можеш, пошто имаат право на слободно формирање, а за филтрите не можеш да докажеш отпосле, освен ако намерно не намераваш да ги „наместиш“, па си ги обележиш своите... мада јас кога ќе дојдам до полен филтерот... истиот и ќе си го заменам самиот :) А антифризот? Е тука само камера ти помага :) :) :)

Sportex
01-06-2011, 16:11
Хахаха у врска цените... ништо не им можеш, пошто имаат право на слободно формирање, а за филтрите не можеш да докажеш отпосле, освен ако намерно не намераваш да ги „наместиш“, па си ги обележиш своите... мада јас кога ќе дојдам до полен филтерот... истиот и ќе си го заменам самиот :) А антифризот? Е тука само камера ти помага :) :) :)

Е лесно ви е вас ќе си буричнете ќе си отворите, ќе си го бележиш филетрот барем знаеш дали е сменет или не. А ние што немам абер од чепкање по мотори???
На Цитроенот така на два сервиси пишуваат дека е сменет филетрот за полен а само што ја пуштив климата мирисаше ужасно на влага во колата. Значи ли тоа дека не е сменет филтерот туку лапарди мечка е напраено?

Djidji
01-06-2011, 16:24
Е лесно ви е вас ќе си буричнете ќе си отворите, ќе си го бележиш филетрот барем знаеш дали е сменет или не. А ние што немам абер од чепкање по мотори???
На Цитроенот така на два сервиси пишуваат дека е сменет филетрот за полен а само што ја пуштив климата мирисаше ужасно на влага во колата. Значи ли тоа дека не е сменет филтерот туку лапарди мечка е напраено?

Да ! Еве и зошто:

Миризбата што ја чувствуваш не е ништо друго туку бактерија. Филтерот за полен (зборувам за оригиналниот) е HEPA филтер

http://en.wikipedia.org/wiki/HEPA

Проблемот е што во гарантен рок не сака никој да ризикува ...

Sportex
01-06-2011, 16:31
Да ! Еве и зошто:

Миризбата што ја чувствуваш не е ништо друго туку бактерија. Филтерот за полен (зборувам за оригиналниот) е HEPA филтер

http://en.wikipedia.org/wiki/HEPA

Проблемот е што во гарантен рок не сака никој да ризикува ...

И БРЕ АПАШКА РАБОТА.....:mkd:

Љупчо
01-06-2011, 16:37
На нероден Петко капа му скроивте. aplauz

Sportex
01-06-2011, 17:03
На нероден Петко капа му скроивте. aplauz

Петко одамна се роди дури и го посинија други :) а капата... више се искина старата, сега нова ми кројат... :)

Љупчо
01-06-2011, 17:13
Петко одамна се роди дури и го посинија други :) а капата... више се искина старата, сега нова ми кројат... :)


Ама сеуште не дознавме дали филтерот бил навистина сменет.
Празни муабети еден куп;)

Djidji
01-06-2011, 17:16
Ама сеуште не дознавме дали филтерот бил навистина сменет.
Празни муабети еден куп;)

Хахаха очигледно нема никогаш ни да дознаеме :)

Љупчо
01-06-2011, 17:21
Хахаха очигледно нема никогаш ни да дознаеме :)

Па лесно можеш да дознеш. Го отвораш и гледаш дали е сменет.;)

Лоша миризба се јавува и откако ќе се смени филтерот за полен, поради што бактеријата - габичкта се закачува и на цевките за довод на воздух до кабината.

Djidji
01-06-2011, 17:28
Па лесно можеш да дознеш. Го отвораш и гледаш дали е сменет.;)

Лоша миризба се јавува и откако ќе се смени филтерот за полен, поради што бактеријата - габичкта се закачува и на цевките за довод на воздух до кабината.

Секако, апсолутно се согласувам! Е после тоа следува дезинфекција на целиот систем со соодветни средства (пени и тн). Најдобро се покажала т.н. „сребрена вода“ во вид на ситна пареа (се аплицира преку инхалатор или сл). Таа (освен сите видови на познати бактерии) го уништува и вирусот на HIV, како и TBC, а е и единствената заштита пртотив Antrax!

Љупчо
01-06-2011, 17:31
Секако, апсолутно се согласувам! Е после тоа следува дезинфекција на целиот систем со соодветни средства (пени и тн). Најдобро се покажала т.н. „сребрена вода“ во вид на ситна пареа (се аплицира преку инхалатор или сл). Таа (освен сите видови на познати бактерии) го уништува и вирусот на HIV, како и TBC, а е и единствената заштита пртотив Antrax!


А за проверката дали е сменет?

Sportex
01-06-2011, 17:32
Па лесно можеш да дознеш. Го отвораш и гледаш дали е сменет.;)

Лоша миризба се јавува и откако ќе се смени филтерот за полен, поради што бактеријата - габичкта се закачува и на цевките за довод на воздух до кабината.

Кој се соменева 100 грева носи...
Од кај да знам, бош муабет си праивиме.

Но впечаток ми остави нешто друго, батали филетрот......
Иде на сервис човек со комбе Jumper мислам беше и кога помина покрај мене слушам тропа нешто на комбето. Гледам ново, си викам што вака тропа??
Доаѓа и застанува после мене и кога го прашаа што е проблем вика абе нешто тропа возилото. Нејсе....
Ми ја вратија од сервис колата и додека ги земав документите слушам се расправаат. Му викаат ,,Нема ништо на комбето се си е во ред,, ...човекот пак абе како во ред тропа нешто...,,Нема ништо не тропа се е проверено...,,
Пцуејќи излезе од сервис а јас намерно почекав надвор да помине и пак убаво се слушаше тропањето...???

:glup:

Djidji
01-06-2011, 17:40
Кој се соменева 100 грева носи...
Од кај да знам, бош муабет си праивиме.

Но впечаток ми остави нешто друго, батали филетрот......
Иде на сервис човек со комбе Jumper мислам беше и кога помина покрај мене слушам тропа нешто на комбето. Гледам ново, си викам што вака тропа??
Доаѓа и застанува после мене и кога го прашаа што е проблем вика абе нешто тропа возилото. Нејсе....
Ми ја вратија од сервис колата и додека ги земав документите слушам се расправаат. Му викаат ,,Нема ништо на комбето се си е во ред,, ...човекот пак абе како во ред тропа нешто...,,Нема ништо не тропа се е проверено...,,
Пцуејќи излезе од сервис а јас намерно почекав надвор да помине и пак убаво се слушаше тропањето...???

:glup:

Наравоучение: После истекот на гаранцијата не оди во сервиси кои што се нафатирале преку ноќ! И татко ми со Ситроен АХ имаше проблеми во истиот сервис... Фала богу што има и други уште постручни сервиси на кои им е битна репутацијата. Работам во сервис (не за автомобили) цел живот и многу добро знам што значи муштерија и дека он е секогаш во право...

Vortex
01-06-2011, 21:27
Sekoj koj ne veruva dali mu gi menuvaat ili ne delovite mozat slobodno (vo povekjeto servisi) da ja nadgleduvaat celata operacija na servisiranje. Jas licno iako im veruvam sekogas sum pokraj svojot avtomobil bidejki mi e interesno pa popat ke doznaam i nekoja informacija plus od mehanicarite. Taka da ako imate vreme slobodno pobarajte da bidete pokraj vasiot avtomobil koga go servisiraat.
Sto se odnesuva na toa dali nesto treba ili ne da se zameni ostavete im go na onie na koi toa im e rabota, za zal nie kako nacija mnogu sakame da se pravime "pametni", a koga ke ja zaebeme rabotata sekogas drug ni e kriv... :D

Sarach
01-20-2011, 15:25
koga go smenav filterot za polen znaci vtoriot servis na 30.000km se smena i i mirisot i ne gi zamagluvase staklata (zamagluvanje primetiv vo poslednite 2-3.000 km pred servisot, jas ne sum tolku strucen no se oseti).... sega ke go smenam koga ke go servisiram na 60.000km

Sarach
01-24-2011, 17:28
za Mitsubishi Lancer 1.8l
- Filter za Maslo 598.00 den
- Filter za Klima 1732.00 den
- Maslo 10w-40 1355.00 den (338x4)
- Rabotna raka 978.oo den
- 18% DDV
vkupno 5502.00 den

filter za vozduh koristam K&N ednas go plakas i go imas za sekogas....

LosiPatista
01-24-2011, 18:22
што масло ти ставија?

Sarach
01-24-2011, 21:14
MOBIL1 10w-40 MB229.1 505

LosiPatista
01-24-2011, 22:51
Добра цена. Во МАС беше, нели?

Sarach
01-25-2011, 00:18
da vo MAC uste sum pod garancija, no posle garancijata ke vidam bidejki imam i prijatel so ima sovremen servis, no imam uste edna godina ili pomalku garancija.... zdravje do togas. inace vo MAC se odnesuvaat mnogu dobro i naracante rezervni delovi ti se dostapni tocno za 2 nedeli, sum naracal i sum gi dobival navreme, kolata mi stigna 2nedeli pred rokot sto mi go dadoa....

loltroll
01-27-2011, 16:03
Цените се изразени во денари.

Ford Fiesta

Масло Castrol 5-30 5л.-------1593
Филтер Масло---------------430(бензин), 738(дизел)
Филтер Воздух---------------950~1150
Филтер Полен----------------1445
Филтер Гориво---------------2941(дизел)
Свекички--------------------242 (една)
Сопирачки плочки-----------3000
Сопирачки дискови----------3205
Предно крило----------------8200
Алтернатор ------------------19960~28707
Предно светло комплет-------9980~11870
Заден издувен лонец---------10000
1ч. работна рака -------------875

Ford Focus

Масло Castrol 5-30 5л.-------1593
Филтер Масло---------------431~738
Филтер Воздух---------------927~1100
Филтер Полен---------------1445
Филтер Гориво--------------3984(дизел)
Свекички--------------------242 (една)
Сопирачки плочки-----------3765(предни) 3680(задни)
Сопирачки дискови----------3606(предни) 3198(задни)
Предно крило----------------8143
Алтернатор ------------------13703~37361
Предно светло комплет-------7640
Заден издувен лонец---------10000
1ч. работна рака -------------875

Ford Mondeo

Масло Castrol 5-30 5л.-------1593
Филтер Масло----------------738
Филтер Воздух---------------885
Филтер Полен----------------1445
Филтер Гориво---------------2200~3500
Свекички---------------------245
Сопирачки плочки------------5947(предни) 3770(задни)
Сопирачки дискови-----------4245(предни) 4420(задни)
Предно крило-----------------9500
Алтернатор -------------------20000~30000
Предно светло комплет-------23005
Партикуларен филтер---------64000
1ч. работна рака --------------875

iOpus
03-24-2011, 00:56
За Круз да напише некој колку земаат за прв и евентуално втор ред. сервис и дали има разлика од бензинец и дизел во цената.

Driver
03-24-2011, 22:31
За Круз да напише некој колку земаат за прв и евентуално втор ред. сервис и дали има разлика од бензинец и дизел во цената.
Стави ја колата во гаража.

Nevian
03-25-2011, 00:56
Стави ја колата во гаража.

Ја има во гаража барај Cruze 2.0 LS

За Круз да напише некој колку земаат за прв и евентуално втор ред. сервис и дали има разлика од бензинец и дизел во цената.

Прв сервис на 15000 за 1.8 бензинецот 6000 ден филтер за масло, за воздух и за клима‚ 5,5 литри синтетско масло.

nenadbt
03-25-2011, 08:14
Ја има во гаража барај Cruze 2.0 LSПрв сервис на 15000 за 1.8 бензинецот 6000 ден филтер за масло, за воздух и за клима‚ 5,5 литри синтетско масло.


Кај мене 1,8 бензинец 4,5литри масло 5-30, 800 филтер и 200ден работна рака на 7500км.

iOpus
03-25-2011, 08:50
Стави ја колата во гаража.

Zosto mislam deka e vo garaza. :sadf: :)
http://koli.com.mk/forum_nov/showthread.php?t=1107

Nevian, me zbuni so prv servis na 15000Km, neli ti velat koga ja kupuvas prv servis na godina ili 7500Km pominati?!

Dzish
03-25-2011, 09:15
Nevian, me zbuni so prv servis na 15000Km, neli ti velat koga ja kupuvas prv servis na godina ili 7500Km pominati?!Да не оди само на контрола на 7500 без да сменат масла/филтри?

Nevian
03-25-2011, 09:31
На 7.500км сменав само масло и филтер за масло, на 15.000 сите филтри и масло, за нареден сервис ми рекоја дека се прави на 30.000км или за една година. :neznam:

Leonid
03-25-2011, 11:17
zamisli Mazda da imate, kje ve oderat na servis :D mnogu tapa distributer... eve sega i za nova kola nesaka evro popust da dade...

Sase_91
03-25-2011, 11:47
Мислам дека маздите имаат баш некој попуст сега. Деновиве налетав на еден флаер за 15.490 еу Мазда3 СЕ + Ксенон, АЛ фелни и уште некоја опција. Мазда 6 1.8ТЕ + Ксенон, Паркинг сензори и уште нешто за 20.390 и Мазда СХ7 со Ксенон, Паркинг камера и сензори и уште нешто за 31.390 еу

Petrolhead
05-09-2011, 20:22
zamisli Mazda da imate, kje ve oderat na servis :D mnogu tapa distributer... eve sega i za nova kola nesaka evro popust da dade...

Да, да.... тапа дистрибутер... зошто не ви бута некое локално уље во колите и ви продава оригинал филтри?!? Што очекува нашето македонче?!? Фиат, Киа и компанија да имаат иста цена за редовен сервис како Мазда?

Распрашај се, прочитај, види како стојат работите, ќе ти стане јасно :)


МАЗДА ДПФ масло, кое се користи во целиот свет, направено според потребите на маздините мотори од страна на ЕЛФ/ТОТАЛ корпорација.

http://photos02.istore.pl/12349/photos/big/3766069.jpg

Стандарди:
ACEA C1

JASO DL-1

Побарај и најдете поевтино од 800 ден./литар.


Mazda Genuine Oil Filter... Истиот се наоѓа само во магацините на нашиот озогласен импортер...

890 ден.

http://www.racingbeateurope.com/ekmps/shops/lisad/images/-b-genuine-mazda-oil-filter-b--1678-p.jpg

И ред други ствари кој ќе си ги преќутам за да не бидам досаден и напорен... Се надевам дека свативте што сакам да кажам :) Неможе да споредуваш цена за ТЕКСАКО од буре и цена за литарски амбалажи со ознака од производител.

ЕДИТ: ЗА ПОПУСТ ПИШИ МИ ВО ИНБОКС и наведи ми модел и пакет на опрема, па ќе склопиме нешто, не е проблем :)

kiko.bt
03-18-2013, 22:41
Zdravo
Imam audi a4 1.9tdi 131ks 2003 godina da ne znae nekoj kolku kosta servis komplet se pozzz

http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/c68.0.403.403/p403x403/559809_2901463913594_1398223048_n.jpg BARaM BaNDaSI kako na slikata 17ki itnoooo koj sto ima neka pisi ili ako poznava nekoj pozz