PDA

View Full Version : Моторно масло - се околу маслото


lakica
02-21-2010, 00:41
Тема за моторни масла, и се' околу нив.


Какво моторно масло да и ставам на Опел Корса 2007 1.0 и кои моторни масла ги користите вие?

Vlatko
02-21-2010, 11:16
Какво моторно масло да и ставам на Опел Корса 2007 1.0 и кои моторни масла ги користите вие

За Corsa би требало GM 5W-30 синтетичко да користиш. Но, мое мислење е дека не е толку битно дали ќе биде GM, Castrol, Selenia, Total итн., туку да биде синтетичко, со одредена спецификација во зависност од тоа во какви услови работи моторот (зима/лето, нормална експлоатација ил што знам јас...спортсак вожња, што во случајов кај тебе со 1.0 мотор верувам дека не е :) ) и секако, последно но не и најмалку важно - редовно менување на маслото и филтерот и водење сметка нивото на масло да не падне под дозволеното ниво!!!

Тука можеш да најдеш поучни и интересни информации:

http://auto.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=115:2010-01-02-16-57-06&catid=54:soveti&Itemid=65

http://bestmotoroil.net/mk/synthetic-motor/


Еве кои масла најмногу се користат во Хрватска, ова е од анкетата која во моментов иде на autorportal.hr

http://i47.tinypic.com/2z4guts.jpg

Види и на форумите за Опел, таму ќе најдеш најдобри информации.

Поздрав

mangupce
02-28-2010, 14:21
ај да не загадувам форумов со други теми,
ако има некој искуство со 1.3 од Голф, Ауди , Шкода, нека кажи што масло е препорачано од фабрика да земам да и ставам на мојава, помина границата, а често ја возам, па да не биди без масло, да не си заминат пред време кариките

Bugar
02-28-2010, 18:42
Motorot 1.0 na Opel TROSI MASLO ! zatoa redovno treba da se kontrolira. Toa e visokoturazen optovaren motor, i svojata snaga ja postignuva na visoki vrtezi. Pogonet e so lanec i istiot bara polusinteticko maslo so gradacija 10w-40. Samo moj sovet e da ne stavate GM maslo vo kanticki NIKOGAS - nema pogolem falsifikat od nego !!!!!
Preporaka: Total Quartz 7000 - 10w-40 (za benzinci), ELF (10-W40), Aral (10W-40)...
Redovna kontrola i promena na filterot za maslo NA SEKOJA PROMENA NA MASLOTO. I samo originalen filter od Opel servisot. Moj sovet e kupete si Vase maslo i otidete vo ovlasten servis i PRED VAS da go natocat vo motorot. Inaku sum bil svedok na mnogu gadni situacii kako tip ostava maslo od 900 den/litar za Audi a vo servis mu sipuvaat se razbira Castrol Magnatek (se razbira kinesko ili kojznae kakvo) i posle dizelite na VW trosele maslo........ e pa koga ne ni gi biva servisite taka e.

lakica
02-28-2010, 19:28
ne te razbrav corsava ne e so rebrest kais tuku so lance

Bugar
02-28-2010, 19:50
Corsa 1.0 x10xe z10xe i x12, z12 motorite (vidi broj na motor vo soobrakajna) se na lance (istoto se menuva na 100000Km). Ne se na rebrest remen. Zatoa masloto treba da e polusintetika 10w-40.

Љупчо
03-05-2010, 12:54
А за новиве масла на Макпетрол, Лубекс има ли некој информација какви се?

http://www.makpetrol.com.mk/News/9/lubex%20news.jpg Макпетрол А.Д. започна со производство и продажба на сопствени висококвалитетни масла и течности за мотори и моторни возила. Новиот бренд "LUBEX" ги опфаќа сите минерални, полусинтетски и целосно синтетски моторни масла за сите видови мотори и моторни возила, хипоидните масла за менувачи и диференцијали, течностите за кочници, како и мастите за подмачкување. Сите тие се произведуваат според најсовремена европска технологија и ги задоволуваат строгите перформанси барани од Volkswagen, Man, Volvo, Toyota, Fiat, Cat, Allison и тн. Перманентната контрола која се врши е гаранција за високиот квалитет на "LUBEX" производите.

Cuore Sportivo
03-10-2010, 15:42
Дали би можело некој да се потруди и да ни ги објасни градациите видовите, нивната намена, разликите и све што има да се каже околу моторните масла. Зашто некое уље кошта 900 денара некое 400. Што означува 10-60 ..... 20-40 и тако даље. Кој што уље користи, зашто го користи, што има чуено за него. Ајде малце да ги расчистиме маслава :ss:

Banzai
03-10-2010, 15:48
Супер линк за уље: http://www.carbibles.com/engineoil_bible.html

Јас користам Motul 300V 5w-40 за едната, а другата има Valvoline дека такво ми ставаат у сервис :)

Motul-от е супер сега за сега, едно од поквалитетните на пазаров а и 300V се пакува само во конзерви, така да препакување и полнење кај нас или во околинава е потешко веројатно. Секако ова се препорачува за по спортски мотори, не се исплати да се стави на мотор кој што не е многу оптеретен.

Љупчо
03-10-2010, 15:59
Зошто треба да го менувате моторното масло редовно? Со тек на време доаѓа до прекин во протокот на моторното масло. Тогаш ја губи ефективноста и повеќе неможе правилно да го заштитува моторот.
Покрај тоа што ги подмачкува подвижните делови на моторот, моторното масло е наменето да ги однесува нуспроизводите од согорувањата од клиповите и цилиндрите.
Наменето е да се справува со малото количество на вода што се создава кога моторот се загрева и лади, и да ги собира нечистотијата и прашината кои навлегуваат во моторот преку системот за вентилација. Исто така се справува и со киселините што се формираат со реакцијата меѓу водата и другите загадувачи. Понекогаш доаѓа и до течење на горивото (разводнување на горивото) или до течење на течноста за ладење кои навлегуваат во системот за масло.
Кога се вози еден автомобил, нивото на загаденост во моторното масло постојано се зголемува. Филтерот на маслото ги отстранува честиците кога маслото поминува низ филтерот, но со тек на време адитивите на маслото се трошат и самото масло почнува да се растворува (оксидира или се згуснува). Во тој момент маслото веќе не може да ја врши својата функција и мора да се промени.
Нивото на кое настанува загадувањето и исцрпувањето на адитиви зависи од многу фактори. Едни од овие се условите на возење кои многу се разликуваат и имаат директно влијание врз корисноста на маслото. Меѓу другите фактори спаѓаат и прецизноста на палење, вбризгување на гориво или прилагодувањата на карбураторот, системот за прочистување на воздухот и општата механичка состојба на моторот.
Маслото треба да се менува пред нивото на загаденост да достигне точка кога може да дојде до оштетување на моторот. Бидејќи е тешко поединечниот возач да одреди кога нивото на загаденост е премногу високо, производителите на автомобили препорачуваат интервали за промена на маслото. Тие зависат од годината на моделот и производителот.
Каква е улогата на вискозитетот кај моторните масла?
Инженерите работат на утврдување на оптимален вискозитет на некое масло, врз основа на условите на оптоварување и брзината. Тие балансираат масло со полесен или низок вискозитет, што дава мала отпорност при движење при што штеди гориво и ефикасно ги пренесува коњските сили, со потежок или висок вискозитет, масло што е отпорно на истиснување од областа на контакт помеѓу металните површини.
Комплициран фактор е тоа што вискозитетот на едно масло варира при промена на температури – поретко е кога е топло, а погусто кога е ладно. На ниски температури потребно ни е моторно масло кое може да протекува (да не биде премногу густо или во вид на гел). На виски температури потребно ни е масло кое нема да стане премногу ретко ниту да дозволи контакт меѓу метал и метал. Затоа инженерите создадоа повеќевискозни моторни масла.
Што значи вискозитетот?
Вискозитетот е мерка за отпорноста на една течност да протекува. Течност со низок вискозитет лесно протекува и често се нарекува „ретка“. Водата е пример за течност со релативно низок вискозитет. Течност со голем вискозитет често се нарекува „густа“. Сирупот од јавор е пример за течност со релативно висок вискозитет.
Мојот автомобил испушта чад кога пали. Што покажува чадот?
Доколку облакот е релативно син или син/црн, може да покажува дека маслото согорува заедно со горивото. Можната причина може да биде или истрошени клипни прстени или премногу низок вискозитет на маслото.
Доколку облакот е црн тоа значи дека вишокот гориво согорува.
Доколку облакот е бел, тоа може да е од влагата во ладниот мотор и издувниот систем на гасови. Ако има многу бел чад кој се појавува долго време може да има течење на внатрешната течност за ладење.
Што претставува АPI системот за класификација на категорија на сервис?
Моторните масла се класифицираат со код од две букви. Категориите на масла за бензиски мотори започнуваат со буквата S (што најпрво означувала моторни масла за „ото моторите“, а денес S означува „сервис“). Категориите на моторни масла за дизел моторите започнуваат со буквата С (што најпрво означувала масла за „дизел моторите“, а сега С означува „комерцијално “).
Втората буква последователно означува подобрени нивоа на квалитет со текот на времето. Со други зборови, кога се воспоставува ниво на квалитет на нова индустрија се користи следната буква од азбуката (така SJ ги заменува SH). Буквите “I” и “K” намерно се прескокнаа за да се избегне замена со други често употребувани ознаки.
Што значи индекс бројот на вискозитет?
Индекс бројот на вискозитет(VI) е мерка за релативната промена на вискозитетот на масло со промена на температурите. Колку е поголем индексот на вискозитет толку е помала промената на вискозитет на различни температури. VI не се поврзува со вистинскиот вискозитет или SAE вискозитетот, но тоа е мерка за нивото на промена на вискозитетот.
Во главно повеќевискозните масла (0W-40, 10W-30, итн.) ќе имаат висок индекс на вискозитет.
Моновискозните масла (SAE 30, 40, итн.) ќе имаат понизок индекс на вискозитет.
Зашто се пали сијаличката за предупредување за масло?
Сијаличката за масло може да се запали поради неколку причини: ниско ниво на масло, расипана пумпа за масло, неисправен сензор за притисок на масло, блокирање во системот за масло, преголемо пенење на маслото и др. Во сите случаи треба да го изгаснете моторот што е можно побрзо бидејќи тоа е најбезбедно да се направи. Доколку моторот сеуште работи со низок притисок на маслото, ова може да предизвика сериозно оштетување на моторот.

И линков е од голема крист.

http://en.wikipedia.org/wiki/Motor_oil

Bugar
03-10-2010, 20:17
odlicno Ljupco extra e tekstov.

Cuore Sportivo
03-10-2010, 20:23
Што е подобро, 5w-40 ili 10w-60

Banzai
03-10-2010, 23:23
Не можеш да прашаш што е подобро :) Скроз различно уље за различен мотор.

Filip
03-10-2010, 23:46
Mene na Lancerot vo servis mi stavat 10w-40.Preporaka na Mitshubishi za motorot 4A91 .....Uljeto e na Mitshubishi Motors ..E sega sekade gledam deka 10w-40 go pise polu sinteticko a na ovaa ulje pise full sintetik.....Made in Germany:) Praveno vo fabrikata na Mobil.....Naredniot pat ce stavam 5w-40 ili 0w-30 ...Specifikacija za uljeto na Lancerot e A1 A2 A3 ACEA.....

Banzai
03-11-2010, 00:00
Зашто ќе го менуваш наредниот пат уљето? А 10w-40 може да биде и синтетичко, ама поретко.

И не верувам дека е на Митсубиши уљето, туку само е во нивна амбалажа а друг го прави за нив.

Bugar
03-11-2010, 00:21
Sovet stavajte ili 5W-40 ili 0W-40 ili uste podobro 0W-30. Toa se masla za prodolzeni intervali na zamena i se celosna sintetika. Se razbira ako zadovoluvaat norma predvidena so motorot.

Filip
03-11-2010, 00:25
Зашто ќе го менуваш наредниот пат уљето? А 10w-40 може да биде и синтетичко, ама поретко.

И не верувам дека е на Митсубиши уљето, туку само е во нивна амбалажа а друг го прави за нив.

Pa da probam kako ce bide so potrosnja so zagrevanje na motorot dali ce namale zvukot na bucavosta i takvi nekoj stvari....kazav jas deka ne e na mitshubishi i go prave mobil za niv....I pisuva deka e Full Sintetik.....Mozno e da e retko posto i jas ne sum sretnal do sea....

Banzai
03-11-2010, 00:28
Ако не ти го троши многу, продолжи да го ставаш истото. Не е убаво да се менува градација и марка на уље често. 5-40 може по брзо да ти го загрева само, ама тоа ќе го осетиш само во зима и не е којзнае каква разлика, а 0-30 е по ретко уље и мислам дека немаш потреба за такво. Моја препорака ти е да останеш на 10-40 синтетика ако ти е нормална потрошњата, или ако си запнал да менуваш, стави 5-40.

Не прочитав дека си пишал за Мобил :)

Mustang
03-11-2010, 01:02
Еве еден корисен сајт...

http://www.opieoils.co.uk/c-681-car-oils.aspx

Препораки според моделот на возилото (незнам колку е веродостојно ама проверете си)

http://www.opieoils.co.uk/product-finder/car/engine-oil/product-finder-2.aspx

Filip
03-11-2010, 01:57
Ако не ти го троши многу, продолжи да го ставаш истото. Не е убаво да се менува градација и марка на уље често. 5-40 може по брзо да ти го загрева само, ама тоа ќе го осетиш само во зима и не е којзнае каква разлика, а 0-30 е по ретко уље и мислам дека немаш потреба за такво. Моја препорака ти е да останеш на 10-40 синтетика ако ти е нормална потрошњата, или ако си запнал да менуваш, стави 5-40.

Не прочитав дека си пишал за Мобил :)

Sega za sega gram ulje ne trose.....A da ti kazam pravo i ne sum krenal sipka:):)Dodeka e pod garancija ne se ni zamaram mnogu.....Ibizata kaa ja imav go proveruvav obavezno a i taka mi kazaa deka SDI motorotite posle 7000 km pocnuvat da go trosat pa se desave na 7500km da falat 500 grama.ibizata isto vozese 10 40 Motul ama bese polusinteticko...Go smeniv vo 5 40 i mi padna potrosnjata za pola litro...E sea voa e benzinec i ne znam dali ce padne ..Ce probam ista firma na ulje samo 5 40 :)

Cuore Sportivo
03-11-2010, 03:18
Не можеш да прашаш што е подобро :) Скроз различно уље за различен мотор.


Каде е разликата. Кое за што мотор е ?
Што се добива со едното а што со другото ?

radijacija2000
03-11-2010, 09:42
Dali e preporaclivo za postari avtomobili vo motorot da se stava pokraj maslo i aditivi kako Dura Lube, Motor Up i slicno?
Citav deka vakvite sredstva (aditivi) pravat fin mikro-sloj emulzija na dzidot na cilindrite,demek gi popolnuvaat neramninite, a vo isto vreme go namaluvaat i trienjeto pomegju klipnite prsteni i cilindarot. Efektot bil - zgolemena kompresija vo cilindrite i spomnatoto namaleno trienje poradi shto de fakto se podobruvala rabotata na motorot i za malku zgolemuvala negovata mokjnost.
Molam za komentar!

macci
03-11-2010, 11:38
имаше едно руско не ми текнува на името.го рекламираа пред неколку години го користела руската армија во моторите од тенковите и моторите во авионите.во кисела вода бил увозникот...
ако некој знае каде може да го набавам нека пише.

TDI power
03-11-2010, 12:07
имаше едно руско не ми текнува на името.го рекламираа пред неколку години го користела руската армија во моторите од тенковите и моторите во авионите.во кисела вода бил увозникот...
ако некој знае каде може да го набавам нека пише.

Univerzalen modifikator.
go ima na pumpite na mak petrol;)

Cuore Sportivo
03-11-2010, 12:12
На здрав мотор не би ги користел.

LosiPatista
03-11-2010, 13:08
Dali e preporaclivo za postari avtomobili vo motorot da se stava pokraj maslo i aditivi kako Dura Lube, Motor Up i slicno?
Citav deka vakvite sredstva (aditivi) pravat fin mikro-sloj emulzija na dzidot na cilindrite,demek gi popolnuvaat neramninite, a vo isto vreme go namaluvaat i trienjeto pomegju klipnite prsteni i cilindarot. Efektot bil - zgolemena kompresija vo cilindrite i spomnatoto namaleno trienje poradi shto de fakto se podobruvala rabotata na motorot i za malku zgolemuvala negovata mokjnost.
Molam za komentar!

dura lube i motor up - NE.
Prehrabena boja so bazno maslo, americkata vlada gi zatvori ovie fabriki poradi izmama.

Bugar
03-11-2010, 16:42
Inaku da vi kazam deka vo upatstvoto za VW pisuva DA NE SE STAVAAT NIKAKVI ADITIVI VO MASLOTO, zasto moze da dojde do trajno ostetuvanje na motorot. RTFM ! God damnit !!

baltazar
03-11-2010, 17:06
Еве еден корисен сајт...

http://www.opieoils.co.uk/c-681-car-oils.aspx

Препораки според моделот на возилото (незнам колку е веродостојно ама проверете си)

http://www.opieoils.co.uk/product-finder/car/engine-oil/product-finder-2.aspxЗа мојата кола сајтов вика - "STANDARD ENGINE OIL - 5 L of 0w-20 Engine Oil or equivalent.", а од друга страна сите од листата (http://www.opieoils.co.uk/product-finder/car/engine-oil/honda/2005/accord/PETROL/accord/13404/product-finder-2.aspx) со препорачани масла се 0w-30 или 5w-30...
Уште позбунувачко е тоа што досега во овластениот сервис ми ставале 5w-40...:neznam:

Ме интересира дали некој (Банзаи?) знае кој тип го препорачува фабриката и која градиција нуди најдобра заштита при ладни стартови?

Banzai
03-11-2010, 20:46
Немаш гајле со 5w-40, го ставаат редовно тоа уље во твојата кола и супер си е. Види си во сервисната книшка, може да пишува што е препорачливо, али ти кажувам 5-40 е таман. Кога е нова мислам дека доаѓа со 0-20, и тоа е добро за разработување, само е премногу ретко според мене, ама најлесно доаѓа до работна температура.

Ти можеш да ставаш од 0-20 до 10-40, ама full синтетика. 10-40 најчесто е за постари автомобили со повеќе километри. Не ти треба ништо над 10w и над 40. Јас би си продолжил без замарање со 5-40, особено ако немаш никаков проблем со потрошувачка на уље.

baltazar
03-11-2010, 21:56
Немам проблем со потрошњата на уље, али се мислев за 5w-30 ради тоа што често се вози на кратки релации и се дешава воопшто да не постигне работна температура... би требало поретково да е подобро во тој поглед, така?

LosiPatista
03-12-2010, 09:06
Немам проблем со потрошњата на уље, али се мислев за 5w-30 ради тоа што често се вози на кратки релации и се дешава воопшто да не постигне работна температура... би требало поретково да е подобро во тој поглед, така?

Baltazar, masloto e edna od pricinite poradi koja avtomobilite vo MK ne pominuvaat ista kilometraza kako onie vo Germanija. Kaj nas serviserite ama ICH ne se sekiraat kako maslo ti stavaat vo avtomobilot, ete vo Autokuka te prasuvaat dali sakas maslo za 7500 ili 15000km. Vo prviot slucaj ti stavaat 15w-40 mineralno vo vtorio 10w-40 polusintetika a spored fabricki specifikacii kolata bara 5w-30 (negde 10-30). Kaj nas skoro i da ne mozis da najdis masla so viskozitet 10-30. I taka musteriite si ja biraat poeftinata varijanta od mineralno maslo so golem viskozitet i go stavaat vo svoite novi masini :glup:

Jas da imam honda, ne bi staval od toa valvoline sto go prodavaat, hondata bara kvalitetno maslo so nizok viskozitet(pr 0-40) oti masinata se tera vo beskonecno obrtai, a mislam deka valvoline-ot e nekoe nalivno 20w-50 maslo.

hensk
03-12-2010, 10:07
jas stavam veke na 5 auta od 90 pa navaka 0-40 na benzincite
i 5-40 na Diselot ni potrosnja ni zvuk
http://www.oilmag.ro/uleimotor/images/Aral%20HighTronic.gif

Banzai
03-12-2010, 11:58
Jas da imam honda, ne bi staval od toa valvoline sto go prodavaat, hondata bara kvalitetno maslo so nizok viskozitet(pr 0-40) oti masinata se tera vo beskonecno obrtai, a mislam deka valvoline-ot e nekoe nalivno 20w-50 maslo.

A kako masloto 0w-40 e so nisok viskozitet, a 5w-40 ili 10w-40 ne e?

baltazar
03-12-2010, 12:14
Изглеа обратно го има сфатено значењето на зборот "вискозитет" (ко Стратро шо вика низок обртен момент, а сака да каже висок момент на ниски обртаи)... :D

Иначе за следниот сервис сам ќе си носам уље, и тоа најверојатно ќе идам на 5w-30... колку кошта тој Мотулот што си го ставал во Интеграта?

LosiPatista
03-12-2010, 12:19
Baltazar, masloto e edna od pricinite poradi koja avtomobilite vo MK ne pominuvaat ista kilometraza kako onie vo Germanija. Kaj nas serviserite ama ICH ne se sekiraat kako maslo ti stavaat vo avtomobilot, ete vo Autokuka te prasuvaat dali sakas maslo za 7500 ili 15000km. Vo prviot slucaj ti stavaat 15w-40 mineralno vo vtorio 10w-40 polusintetika a spored fabricki specifikacii kolata bara 5w-30 (negde 10-30). Kaj nas skoro i da ne mozis da najdis masla so viskozitet 10-30. I taka musteriite si ja biraat poeftinata varijanta od mineralno maslo so golem viskozitet i go stavaat vo svoite novi masini :glup:

Jas da imam honda, ne bi staval od toa valvoline sto go prodavaat, hondata bara kvalitetno maslo so nizok viskozitet(pr 0-40) oti masinata se tera vo beskonecno obrtai, a mislam deka valvoline-ot e nekoe nalivno 20w-50 maslo.

A kako masloto 0w-40 e so nisok viskozitet, a 5w-40 ili 10w-40 ne e?

0-40 ima ponizok viskozitet od 5w-40 ima ponizok viskozitet od 10w-40

Baltazar, nema da najdes nitu eden covek vo MK sto go razbira znacenjeto na zborot viskozitet, jas nemam najdeno takov. Vo momentov se smetam za edinstven ;)

baltazar
03-12-2010, 12:23
Повискозно = поретко, попротечно...
Помалку вискозно = обратно од првото... ;)

LosiPatista
03-12-2010, 12:25
Ne taka, nizok viskozitet e potecno ;)

An oil is rated for viscosity by heating it to a specified temperature, and then allowing it to flow out of a specifically sized hole. Its viscosity rating is determined by the length of time it takes to flow out of the hole. If it flows quickly, it gets a low rating. If it flows slowly, it gets a high rating.

Low viscosity motor oils that pour easily at low temperatures typically have a "0W", "5W" or "10W" rating.

baltazar
03-12-2010, 12:27
Да да, сепак ти си бил во право... :sram: :shit:

Banzai
03-12-2010, 12:28
Epa cudno svakjanje imas togas.

0w40 i 10w40 se istoto ulje otkako ke se zagree. 0w40 samo pobrzo ke ja dostigne rabotnata temperatura. Prosto kazano :)

@Baltazar
Motulot kaj nas e okolu 1000-1200 denari litro mislam, jas mozam da go nabavam za poeftino od moj izvor od druga zemja ;) Ako si zainteresiran pisi mi PM.

LosiPatista
03-12-2010, 12:30
@Baltazar
:pal:

Epa cudno svakjanje imas togas.

0w40 i 10w40 se istoto ulje otkako ke se zagree. 0w40 samo pobrzo ke ja dostigne rabotnata temperatura. Prosto kazano :)

@Baltazar
Motulot kaj nas e okolu 1000-1200 denari litro mislam, jas mozam da go nabavam za poeftino od moj izvor od druga zemja ;) Ako si zainteresiran pisi mi PM.

sto ima tuka cudno?
0-40 ima ponizok viskozite od 5w-40 koe sto ima ponizok viskozitet od 10w-40.

baltazar
03-12-2010, 12:42
sto ima tuka cudno?
0-40 ima ponizok viskozite od 5w-40 koe sto ima ponizok viskozitet od 10w-40.Да но тоа е само за "ладната" градација... при постигната температура, сите 3 ќе имаат практично ист вискозитет (сите се -40)...


@Banzai: Дефинитивно сум заинтересиран, само сеуште е рано, тек негде на лето ќе дојде време за нареден сервис...

Banzai
03-12-2010, 12:44
sto ima tuka cudno?
0-40 ima ponizok viskozite od 5w-40 koe sto ima ponizok viskozitet od 10w-40.

Ima ponizok viskozitet samo dodeka ne se zagree uljeto, kako sto napisav pogore. Otkako ke se zagree gi ima istite karakteristiki kako 5w40 i 10w40 koga se zagreani ;)


"But as a quick primer - the number before the 'W' is the 'cold' viscosity rating of the oil, and the number after the 'W' is the 'hot' viscosity rating. So a 5W40 oil is one which behaves like a 5-rated single grade oil when cold, but doesn't thin any more than a 40-rated single grade oil when hot. The lower the 'winter' number (hence the 'W'), the easier the engine will turn over when starting in cold climates."

http://www.carbibles.com/engineoil_bible.html#viscosity

I deckoto od opieoils.co.uk e aktiven clen na eden angliski forum kade sto sum i jas i redovno gi citam negovite postovi pa sum podnaucil nesto valjda :)

@Baltazar
Kazi mi malce porano, deka treba od stranstvo da odam da go zemam uljeto :) Ili ako odam jas za mene, moze da ti kazam pa da zemam i za dvajcata ;)

baltazar
03-12-2010, 12:50
@Baltazar
Kazi mi malce porano, deka treba od stranstvo da odam da go zemam uljeto :) Ili ako odam jas za mene, moze da ti kazam pa da zemam i za dvajcata ;)Важи... ако случајно идеш кажи ми... :smir:

LosiPatista
03-12-2010, 13:17
Да но тоа е само за "ладната" градација... при постигната температура, сите 3 ќе имаат практично ист вискозитет (сите се -40)...
.

....da

Ima ponizok viskozitet samo dodeka ne se zagree uljeto, kako sto napisav pogore. Otkako ke se zagree gi ima istite karakteristiki kako 5w40 i 10w40 koga se zagreani ;)


da, tocno toa sto go kazuvas se sovpaga so definicijata deka 0w-40 ima ponizok viskozitet od 5w-40 ;)

Banzai
03-12-2010, 13:23
Ima ponizok dodeka ne se zagree, odnosno posporo ke se zagree. Vo letni uslovi toa e neznacitelno, se primetuva samo vo jaka zima.

Poentata e deka ti napisa za honda 0w40 deka se vozi vo visoki obrtai, ja ti kazuvam deka moze i 5w40 i 10w40 (ali full sintetika), pred se zatoa sto ne ja vozis kolata na 7-8k obrtai odma koga ke ja upalis nego cekas da se zagree prvo, pa manje vise seedno e dali e 0w ili 10w ;)

LosiPatista
03-12-2010, 13:35
Ima ponizok dodeka ne se zagree, odnosno posporo ke se zagree. Vo letni uslovi toa e neznacitelno, se primetuva samo vo jaka zima.

Poentata e deka ti napisa za honda 0w40 deka se vozi vo visoki obrtai, ja ti kazuvam deka moze i 5w40 i 10w40 (ali full sintetika), pred se zatoa sto ne ja vozis kolata na 7-8k obrtai odma koga ke ja upalis nego cekas da se zagree prvo, pa manje vise seedno e dali e 0w ili 10w ;)

toa e veke drugo...

Inaku , iako vo teorija vazi deka 0w-40 i 10w-40 se isto tecni koga se zagreani, vo praksa 0W-40 e mnogu potecno duri i koga e na rabotna temperatura.
Honda ima potreba od sto e mozno potecno maslo za da moze da ja podmacka masinata pravilno na visoki obrtai. Pri 9k rpm pogustite masla ja ostavaat masinata nepodmackana i doaga do nagli i golemi ostetuvanja. Zatoa rekov deka Honda vo MK ne moze da pomine mnogu kilometri, oti retko nekoj deka stava soodvetno maslo na ovie visokoturazni masini, duri i onie sto mislat deka pravilno ja odrzuvaat i kupuvaat Valvoline od Makpetrol.

Љупчо
03-12-2010, 14:15
Би сакал да нагласам дека ознаката на маслото САЕ 10w (winter), 5w, 0w се однесува на тоа колку е течливо маслото при референтна ниска температура.

Или поточно, мултиградното масло со почетна ознака SAE 0w - __ значи дека течливоста на маслото останува и над -40 степени целзиусови.

Маслото со ознака SAE 5w - __ останува со истиот вискозитет на температури до -35.

SAE 10w - __ е до -28.

SAE 15w - __ е до -23.

Втората бројка покажува пак колку е течливо маслото при тепмература од 100 целзиусови степени.

Значи секако дека секое масло со било која градација на ладно почнува да му се зголемува вискозитетот - да станува помалку течно, но ознаката 0W - покажува дека и на температура над -30 маслото сеуште е доволно течно за да може да го крева пумпата нагоре и да може да заплискува.

Најидеално масло би било SAE 0w - 50.

Јас повеќе би ја гледал втората цифра од градацијата, затоа што многу ми е побитно со каков вискозитет е маслото кога е загреан моторот.

LosiPatista
03-12-2010, 14:48
Јас повеќе би ја гледал втората цифра од градацијата, затоа што многу ми е побитно со каков вискозитет е маслото кога е загреан моторот.

Samo da te potsetam deka najgolemite ostetuvanja pri normalna rabota na motorot se slucuvat pri laden start.

Љупчо
03-12-2010, 14:52
Samo da te potsetam deka najgolemite ostetuvanja pri normalna rabota na motorot se slucuvat pri laden start.


Да, но знаејќи ја температурната градација на маслото за ниски температури и температурите кај нас немам гајле со 10w - 30 на ладно, но затоа на топло ми крева температура маслото и до 130 степени.

Banzai
03-13-2010, 19:44
Нема потреба од 0W уље кај нас, немаме толку екстремно ниски температури. За мојот мотор кој што се врти малце под 9000 обртаи Хонда (не Макпетрол) препорачува 5w-40. Јас возев и со 0w-20, тоа е одлично уље за подмачкување но многу повеќе го троши и често на високотуражни коли го користат, ама за трки, после кои се менува целото уље.

Bugar
03-13-2010, 20:39
5W-40 mislam deka e optimum za kaj nas.

nenadbt
03-13-2010, 22:34
so mislite na trki koja temperatura dostignuva masloto
i dali e vrzana so temperaturata na vodata te.okulu 90c

Banzai
03-13-2010, 22:43
Na trki imaat hladnjaci za ulje, taka da ne mozes bas da sporeduvas. Inace obicno temperaturata na ulje kaj mene bi trebala da bide megju 80 i 90c, a koga istata kola se vozi na staza (znaci pod polno optovaruvanje podoglo vreme), temperaturata raste do kaj 110-120c, ako raste poveke od toa, potreben e oil cooler.

LosiPatista
03-15-2010, 10:35
Citorenite (Xantia, BX i drgui) si imaat kontrolna edinica za temperatura na maslo, maximalnata temperatura na masloto ne treba da premini 140 stepeni, idealnata e razlicna za sekoj motor no voobicaeno iznesuva ~90 stepeni.

Cuore Sportivo
03-15-2010, 11:31
Na trki imaat hladnjaci za ulje, taka da ne mozes bas da sporeduvas. Inace obicno temperaturata na ulje kaj mene bi trebala da bide megju 80 i 90c, a koga istata kola se vozi na staza (znaci pod polno optovaruvanje podoglo vreme), temperaturata raste do kaj 110-120c, ako raste poveke od toa, potreben e oil cooler.


Би требала 80 - 90 , а во нормални услови, значи без газење и слично, што температура ти покажува ?

Banzai
03-15-2010, 11:34
Od kaj da znam, nemam merac na temperatura na ulje seuste :)

Cuore Sportivo
03-15-2010, 12:03
Има ли некој на форумов оваков мерач осим ја за да може да споредиме температури.

За притисок на уље знам дека нема никој.

Љупчо
03-15-2010, 12:51
Има ли некој на форумов оваков мерач осим ја за да може да споредиме температури.

За притисок на уље знам дека нема никој.

Јас имам мерач за температура на масло. И до 130 степени сум ја терал.:s

Cuore Sportivo
03-15-2010, 13:48
Јас имам мерач за температура на масло. И до 130 степени сум ја терал.:s

:eek:

Зимово до колку степени иде ?

Љупчо
03-15-2010, 14:04
:eek:

Зимово до колку степени иде ?

Загеана од 90-100.

nenadbt
03-16-2010, 00:52
imam skuter keweey 150cc cetvorotakten i nikoj ne znae tocno na kolku km se menuva masloto kakvo e vaseto iskustvo

INSTRUKTOR
03-16-2010, 12:44
imam skuter keweey 150cc cetvorotakten i nikoj ne znae tocno na kolku km se menuva masloto kakvo e vaseto iskustvo

NA 2000 KM.

nenadbt
04-02-2010, 21:26
na moj prijatel pri slucajna proverka na sipkata za maslo na punto grande so pominati 20 000 vide deka e potpolno suva i zel maslo za da dopolni bideki servisot denes ne raboтел. По грешка на бензиска му даваат полусинтетицко и не приметил и го дополнува
колата е под гаранција
што мислите за сторената грешка дали ке има последици за моторот

Shajka
04-02-2010, 21:33
na moj prijatel pri slucajna proverka na sipkata za maslo na punto grande so pominati 20 000 vide deka e potpolno suva i zel maslo za da dopolni bideki servisot denes ne raboтел. По грешка на бензиска му даваат полусинтетицко и не приметил и го дополнува
колата е под гаранција
што мислите за сторената грешка дали ке има последици за моторот

Imeee pa od kaj ke primetat tie od servisot kakvo e uljeto, koga ke pocrni sekoe e isto. nego kako toa potpolno suvo bilo, toa trosi benzin ili ulje? ;)

Љупчо
04-02-2010, 21:40
na moj prijatel pri slucajna proverka na sipkata za maslo na punto grande so pominati 20 000 vide deka e potpolno suva i zel maslo za da dopolni bideki servisot denes ne raboтел. По грешка на бензиска му даваат полусинтетицко и не приметил и го дополнува
колата е под гаранција
што мислите за сторената грешка дали ке има последици за моторот

Ако при нормална проверка при стабилизирано масло (пола саат после гасење на моторот) ќе свети сијаличката за масло или евентуално ќе затреперува при забрзување и кочење или на кривина.;)

James_Bond_007
04-02-2010, 21:44
imam skuter keweey 150cc cetvorotakten i nikoj ne znae tocno na kolku km se menuva masloto kakvo e vaseto iskustvo


Vidi ja imam kymco super 8 cetiritakten spored servisna kniska treba da se menja prvo na 300km, 1000km, 3000km i poslem na sekoi 2000 km.
Jas meniv na 2500, 4500, 6500, 9000, 12000 i sega planiram na 15 000 da go menjam do sega motoro e super tka da moj sovet meni go na 2500 - 3000 km i nema da imas galje

nenadbt
04-02-2010, 21:45
Ако при нормална проверка при стабилизирано масло (пола саат после гасење на моторот) ќе свети сијаличката за масло или евентуално ќе затреперува при забрзување и кочење или на кривина.;)не светеше воопшто

Љупчо
04-02-2010, 21:48
не светеше воопшто

Значи дека не го измерил нивото на маслото како што треба правилно.

Ако му дотурил цело литро најверојатно ќе го избие вишокот на масло на некој диктон или семеринг.

nenadbt
04-02-2010, 21:53
Vidi ja imam kymco super 8 cetiritakten spored servisna kniska treba da se menja prvo na 300km, 1000km, 3000km i poslem na sekoi 2000 km.
Jas meniv na 2500, 4500, 6500, 9000, 12000 i sega planiram na 15 000 da go menjam do sega motoro e super tka da moj sovet meni go na 2500 - 3000 km i nema da imas galje

првиот пат му ставив 5-60 и го потроши до 1000км потоа одев со елф за 4 т мотори и последно репсол синтетицко и тоа малце го трошеше и се така
сега имам 9000 и констатно по малце си троши ама прај кеф

Значи дека не го измерил нивото на маслото како што треба правилно.

Ако му дотурил цело литро најверојатно ќе го избие вишокот на масло на некој диктон или семеринг.

цело му дотуре ама и јас видов шипката тотално сува

TE-EN
07-25-2010, 11:23
Citorenite (Xantia, BX i drgui) si imaat kontrolna edinica za temperatura na maslo, maximalnata temperatura na masloto ne treba da premini 140 stepeni, idealnata e razlicna za sekoj motor no voobicaeno iznesuva ~90 stepeni. Точно :) кај мене има мал кулер за ладење на маслото одма после филтерот за масло,и никогаш не достигнало над 90 степени,секогаш стрелката покажува окплу 70-80 степени,користам ТОТАЛ 10-40 полусинтетичко,и сега ми е за промена,моторот има поминато 189.000км и е со 16 хидроподизачи,два од нов почнаа да ми чучкаат и многу ме нервира тој звук,дали има некој идеа дали со промена на друго масло по густо или со адититв би се изгубило чучкањето на два три подизачи,моторот е 2.0 16V 155кс,не трошел досега ни капка масло и никогаш досега не сум му дотурал масло,при секоја замена исто толку количина вадиме колку што сме ставиле,сега кога ќе ја извадам шипката одма капнува некоја капка,што значи дека маслото станало многу ретко и време е за промена,ама маслава се катастрофа со квалитет,има ли некој совет кое масло барем малку од малку е квалитетно,во сервис имам еден пријател и ми вика не ти турам масло од нашево,барај си од друго место,имаа Селениа и Тотал,не ми образложи зошто :mind:

SceMax
08-08-2010, 18:14
Точно :) кај мене има мал кулер за ладење на маслото одма после филтерот за масло,и никогаш не достигнало над 90 степени,секогаш стрелката покажува окплу 70-80 степени,користам ТОТАЛ 10-40 полусинтетичко,и сега ми е за промена,моторот има поминато 189.000км и е со 16 хидроподизачи,два од нов почнаа да ми чучкаат и многу ме нервира тој звук,дали има некој идеа дали со промена на друго масло по густо или со адититв би се изгубило чучкањето на два три подизачи,моторот е 2.0 16V 155кс,не трошел досега ни капка масло и никогаш досега не сум му дотурал масло,при секоја замена исто толку количина вадиме колку што сме ставиле,сега кога ќе ја извадам шипката одма капнува некоја капка,што значи дека маслото станало многу ретко и време е за промена,ама маслава се катастрофа со квалитет,има ли некој совет кое масло барем малку од малку е квалитетно,во сервис имам еден пријател и ми вика не ти турам масло од нашево,барај си од друго место,имаа Селениа и Тотал,не ми образложи зошто :mind:


Mnogu ste intresni site sto imate benzinci koi ne vi trosat ni kapka maslo nikogas. A toa sto masloto koga go menuvate e retko i korni na benzin e nebitno. Sto se odnesuva do mene ne bi se zacudil ni ako ima visok maslo.

Да но тоа е само за "ладната" градација... при постигната температура, сите 3 ќе имаат практично ист вискозитет (сите се -40).


Ima ponizok viskozitet samo dodeka ne se zagree uljeto, kako sto napisav pogore. Otkako ke se zagree gi ima istite karakteristiki kako 5w40 i 10w40 koga se zagreani ;)


Spored moeto licno iskustvo 0w-40 nikogas i vo nisto ne e isto so 5w-40 a ne pak so 10w-40. Razlikata vo leto e golema a vo zimo e ogromna i nesporedliva. Od tie pricini jas praktikuvamn da koristam 0w-40 samo pomegu dekemvri i mart.

Banzai
08-08-2010, 23:39
Spored moeto licno iskustvo 0w-40 nikogas i vo nisto ne e isto so 5w-40 a ne pak so 10w-40. Razlikata vo leto e golema a vo zimo e ogromna i nesporedliva. Od tie pricini jas praktikuvamn da koristam 0w-40 samo pomegu dekemvri i mart.

Na 100 stepeni 0w40 i 10w40 se isti, no pri laden start se dosta razlicni, skroz drugo ulje. Taka da isto ulje e koga ke se zagree, no dodeka da se zagree e razlicno :) I se soglasuvam deka nema potreba kaj nas za koristenje na 0w ulje, 10w40 e odlicno za poveketo vozila, jas koristam 5w-40 i zadovolen sum.

SceMax
08-09-2010, 09:33
Na 100 stepeni 0w40 i 10w40 se isti, no pri laden start se dosta razlicni, skroz drugo ulje. Taka da isto ulje e koga ke se zagree, no dodeka da se zagree e razlicno :) I se soglasuvam deka nema potreba kaj nas za koristenje na 0w ulje, 10w40 e odlicno za poveketo vozila, jas koristam 5w-40 i zadovolen sum.

Teoriski treba da e taka, normalno deka treba da e taka od samata definicija za gradacija na masloto no prakticno..so 0w-40 ne vo leto tuku veke vo prolet koga motorot ke postigne rabotna temperatura >90-95C masloto stanuva (skoro)potecno od voda(subjektivno dosta potecno od 10w-40) i pocnuva da se slusa nekoja simfonija od izmesani tropacki zvuci od ventili, bregasti, radilici, klipovi itn :) koja pri visoki vrtezi ne e mnogu prijatna za slusanje a bogami i za zdravjeto na motorot. So 10w-40 toa nema sansa da se sluci. Sega normalno deka zavisi od motor do motor. Jas ne sum gi isprobal site motori od site proizvoditeli, no za sekoj slucaj i mirna sovest ako veke zimoska vozam 0w-40 gledam da go smenam najkasno do krajot na mart bez ogled na pominatata km-za bidejki mi e dosta od skapi eksperimenti.

baltazar
08-09-2010, 09:43
Teoriski treba da e taka, normalno deka treba da e taka od samata definicija za gradacija na masloto no prakticno..so 0w-40 ne vo leto tuku veke vo prolet koga motorot ke postigne rabotna temperatura >90-95C masloto stanuva (skoro)potecno od voda(subjektivno dosta potecno od 10w-40) i pocnuva da se slusa nekoja simfonija od izmesani tropacki zvuci od ventili, bregasti, radilici, klipovi itn :) koja pri visoki vrtezi ne e mnogu prijatna za slusanje a bogami i za zdravjeto na motorot. So 10w-40 toa nema sansa da se sluci. Sega normalno deka zavisi od motor do motor. Jas ne sum gi isprobal site motori od site proizvoditeli, no za sekoj slucaj i mirna sovest ako veke zimoska vozam 0w-40 gledam da go smenam najkasno do krajot na mart bez ogled na pominatata km-za bidejki mi e dosta od skapi eksperimenti.


И од уље до уље ;)... ти кое уље си го користел и на кој мотор?

Памтам Banzai кажа дека едно време користел 0w-20 (значи уште потечно) на Интеграта и освен тоа што повеќе му го трошела не спомна други проблеми, а сигурно доста ја возел на високи обртаи...

TE-EN
08-14-2010, 11:40
Mnogu ste intresni site sto imate benzinci koi ne vi trosat ni kapka maslo nikogas. A toa sto masloto koga go menuvate e retko i korni na benzin e nebitno. Sto se odnesuva do mene ne bi se zacudil ni ako ima visok maslo.

Spored moeto licno iskustvo 0w-40 nikogas i vo nisto ne e isto so 5w-40 a ne pak so 10w-40. Razlikata vo leto e golema a vo zimo e ogromna i nesporedliva. Od tie pricini jas praktikuvamn da koristam 0w-40 samo pomegu dekemvri i mart.

за ова си во право нема што,јас имам забележано со претходново масло Тотал 7000 10-40,на капачката каде што се тура масло,мирис на бензин,прв пат тоа се случуваше тогаш,не го трошеше маслото ама и на шипката улјето имаше мирис на бензин,а потрошувачката во тоа време ми беше драстично зголемена,сега сето тоа исчезна со промена на маслото и филтерот,свеќиците,филтерот за ваздух и филтерот за фориво кој го менувам секоја пролет исто како и маслото,вишок масло немало никогаш ама морам да признаам дека мирисаше на бензин и беше многу ретко кога го испуштивме,кај мојата кола одма се осеќа кога маслото е за промена(ретко е),хидроподизачите чучкаат :glup:,со замената сега се се промени на подобро,сега за сега

proff
08-14-2010, 12:47
A kakvo maslo koristis sega?

marsher
08-14-2010, 20:32
за ова си во право нема што,јас имам забележано со претходново масло Тотал 7000 10-40,на капачката каде што се тура масло,мирис на бензин,прв пат тоа се случуваше тогаш,не го трошеше маслото ама и на шипката улјето имаше мирис на бензин,а потрошувачката во тоа време ми беше драстично зголемена,сега сето тоа исчезна со промена на маслото и филтерот,свеќиците,филтерот за ваздух и филтерот за фориво кој го менувам секоја пролет исто како и маслото,вишок масло немало никогаш ама морам да признаам дека мирисаше на бензин и беше многу ретко кога го испуштивме,кај мојата кола одма се осеќа кога маслото е за промена(ретко е),хидроподизачите чучкаат :glup:,со замената сега се се промени на подобро,сега за сега

Mirisot na benzin ne ti e od masloto, povejke na toa ti vlijaele drugite raboti sto si gi smenil, kako filterot za vozduh, svejkicvite..

TE-EN
08-15-2010, 13:23
A kakvo maslo koristis sega? http://img844.imageshack.us/img844/8733/16s1349720.jpg (http://img844.imageshack.us/i/16s1349720.jpg/) :ss::ss::ss:

proff
08-25-2010, 21:25
Denes go staviv ova maslo LM 10W40 MoS2. Ona sto mi go stavija pri prviot servis vo bitolskiot ovlasten servis na opel bese cista izmama. Ako ona e maslo togas neznam koe ne e. Koga denes go menuvav posle 5200km serviserot me prasa kolku vreme nemam maslo smenato. Koga mu rekov 5000 mi rece ne e mozno. Luge tecese kako voda od cesma. Tenko v kraj. So masloto sto go staviv kolata e kako druga. Pa koj saka da plaka pari za gubre od maslo (Opelovo GM ???!!!) slobodno neka odi vo spomenatiot servis...

MACHKA^
08-26-2010, 10:17
jas imam prasano i mi rekoa deka posle stavanje na LM mos2 sekoe drgo maslo sto ke go stavis ke go trosi
toa maslo bilo za koli koi trosat ulje i se pred remont
zatoa e sivo masloto ima grafitna prasina vo nego

SceMax
08-26-2010, 16:23
jas imam prasano i mi rekoa deka posle stavanje na LM mos2 sekoe drgo maslo sto ke go stavis ke go trosi
toa maslo bilo za koli koi trosat ulje i se pred remont
zatoa e sivo masloto ima grafitna prasina vo nego

Ili ima MoS2 ili grafit :), ili zaedno, no ne se edno i isto.

Recept za cudotvoren aditiv za vecna motorna mladost
Vo 100-200ml full synt motorni masla se stavaat 2-3 gr razni sra..a od tipot na graphite, ceramic, molybdenum disulfide, boron nitride, PTFE, talc, calcium fluoride, cerium fluoride, tungsten disulfide itn koi na razni TopShop-ovi ti vetuvaat vecna mladost na tvojot sakan motor.

Ama dodeka ima ovci ke ima i dzemperi :):)

Eve ti malku materijal ako ti e intreesna temava

Talking about the Liqui-Moly 10W-40 MoS2.. I have reached a russian expert investigation, made by their most famous magazine: "ZA RULIOM" (which means BEHIND THE WHEEL, or something like that)

It is an interesting article, surely worth reading: http://www.zr.ru/articles/37413

I will make a short summary, for those who do not understand russian:

They tested 3 brands:Liqui-Moly 10W-40 with MoS2, ELF Competition STI 10W-40, Marly Carat Black Gold 10W-40 with graphite. Tehe ELF is a normal, "conventional" semi-synthetic oil, the others have anti-friction substances (hard particles additives). Here is the conclusion

1. Liqui Moly MoS2 leichtlauf with molybdenum disulfide. Semisynthetic. Specification: SAE of 10W40; API SJ/CF; ACEA A3-98, B3-98. Price - 180 rub. for a liter. In comparison with "conventional" oil 10W-40, it showed reduction in the friction to 31,9% and of wear to 21% with worse penetrating power and the tendency toward the early agglomeration. Desirably precise observance of the periodicity of replacement.

2. Marly Black Gold Carat with graphite. Semisynthetic. Specification: SAE of 10W40; API SJ/CF; ACEA A3-98, B3-98. Price - 160 rub. for 1 liter. In comparison with "conventional" oil it showed reduction in the wear to 15,8% with worse penetrating power and tendency toward the early agglomeration. Desirably precise observance of the periodicity of replacement. With the approximation toward the end of the period of service cast looks to the oil pressure indicator.

3. Elf Competition STI without additives of solid particles. Semisynthetic. Specification: SAE of 10W40; API SJ/CF; ACEA A3-98, B3-98. Price - 145 rub. for 1 liter. Next to the "unconventional" competitors worthily protected the honor of the "conventional" oils. Without special additives it showed the larger wear and the coefficient of friction, but in this case it possesses the best penetrating power, and is NOT inclined to agglomeration or formation of sediment, it does not threaten by troubles during the disturbance of the periodicity of replacement.

Logical, don't you think? But how can one know when to change the oil with the additives?

MACHKA^
08-26-2010, 20:24
pa mnogu jasno
cisto si e cisto sve sto poise gluposti ima vo nego toa poloso
samo ima luge gleam sto ne razbraat nisto za maslata
a nesto procitav deka 0-40 ulje e poretko od 5-40 i od 20-50
i deka ne se preporacuva za letno vreme demek ke ti se rastropal motorot
pa poretko e ako go tries megu prsti da ama na 100 stepeni izvadigo 20-50 i 0-40 i vidi koe e poretko
i vo nikoj slucaj 5-40 nema pogolema viskoznost od 0-40 toa se zivi gluposti

Teoriski treba da e taka, normalno deka treba da e taka od samata definicija za gradacija na masloto no prakticno..so 0w-40 ne vo leto tuku veke vo prolet koga motorot ke postigne rabotna temperatura >90-95C masloto stanuva (skoro)potecno od voda(subjektivno dosta potecno od 10w-40) i pocnuva da se slusa nekoja simfonija od izmesani tropacki zvuci od ventili, bregasti, radilici, klipovi itn :) koja pri visoki vrtezi ne e mnogu prijatna za slusanje a bogami i za zdravjeto na motorot. So 10w-40 toa nema sansa da se sluci. Sega normalno deka zavisi od motor do motor. Jas ne sum gi isprobal site motori od site proizvoditeli, no za sekoj slucaj i mirna sovest ako veke zimoska vozam 0w-40 gledam da go smenam najkasno do krajot na mart bez ogled na pominatata km-za bidejki mi e dosta od skapi eksperimenti.
e bas za ova zboram 0-40 koga ke se zagree vo leto tecno kako voda a 10-40 e pogusto
kako prvo dali e -20 ili plus 50 uljeto pak se zagreva na 90 stepeni
ali fintata na dobro ulje e vo periodod dodeka da zagree masloto toa da podmackuva zasto togas zazorite na kolata se pomali a uljeto pogusto
taka da vozi vo sekoja gledna tocka 0-40 na ladno poubavo podmackuva od 10-40 a koga ke zagree mnogu malku ja namaluva viskozitetnosta za razlika od 10-40 ili 20-50
samo vidija razlikata vo cena i sve ke ti stane jasno

iligo77
08-26-2010, 22:07
Мое мислење е, да се става такво масло какво што става и препорачува производителот на автомобилот. Инаку, не се согласувам дека 0-40 е потечно на повисоки температури од 10-40, туку е обратно, и е многу потечно на ниски температури од 10-40. Поради оваа негова термостабилност во сите режими на работа, е многу подобро масло од 10-40, и дава подобра заштита и во лето и во зима.:mind:

Cuore Sportivo
08-26-2010, 22:36
A 5-40 za sto motori e i sto svojstva ima i dali e podobro vo sporedba so 10-60?

Sto oznacuvaat ovie brojki upm !@

SceMax
08-27-2010, 00:39
pa mnogu jasno
cisto si e cisto sve sto poise gluposti ima vo nego toa poloso
samo ima luge gleam sto ne razbraat nisto za maslata
a nesto procitav deka 0-40 ulje e poretko od 5-40 i od 20-50
i deka ne se preporacuva za letno vreme demek ke ti se rastropal motorot
pa poretko e ako go tries megu prsti da ama na 100 stepeni izvadigo 20-50 i 0-40 i vidi koe e poretko
i vo nikoj slucaj 5-40 nema pogolema viskoznost od 0-40 toa se zivi gluposti


Ne se , ne se :)

The viscosity grade (for example, 5W-30) tells you the oil's thickness, or viscosity. A thin oil has a lower number and flows more easily, while thick oils have a higher number and are more resistant to flow. Water has a very low viscosity -- it is thin and flows easily. Honey has a very high viscosity -- it is thick and gooey.

A 5-40 za sto motori e i sto svojstva ima i dali e podobro vo sporedba so 10-60?

Sto oznacuvaat ovie brojki upm !@

Ako ti se cita eve ti link. Ima milion vakvi stranici ama ovde e se kratko i jasno objasneto

http://aixpi.com/archives/2008/03/09/motor-oil-viscosities-or-whats-that-weird-codes-on-the-cans-eg-5w-40/

Мое мислење е, да се става такво масло какво што става и препорачува производителот на автомобилот. Инаку, не се согласувам дека 0-40 е потечно на повисоки температури од 10-40, туку е обратно, и е многу потечно на ниски температури од 10-40. Поради оваа негова термостабилност во сите режими на работа, е многу подобро масло од 10-40, и дава подобра заштита и во лето и во зима.:mind:

Ne e taka ednostavno kako sto vi se cini otkako ke procitate ponesto. Toa 40 se odnesuva na viskozitet pri 100 C no site znaeme deka masloto vo leto e mnogu pozesko od 100 C ili vo sekoj slucaj poblisku do 150 C otkolu do 100 C...

The second number of e.g. 40 refers to the kinetic viscosity at exactly 100 degrees Celsius. Anyway this value doesn’t say much about the practical usage scenario in an engine. As for the wear protection at very high oil temperatures, it’s solely the HTHS-value (High Temperature High Shear) which is of interest. The HTHS-value describes the viscosity of the oil at 150 degrees Celsius measured under a shear load treatment which comes pretty much closer to what happens at the pistons due to normal use in an engine.......
za povise info klik na gorniot link

Eve eden takov primer
However, there will always be applications such as racing or extreme conditions that require an oil with the highest possible shear stability. A good synthetic 10W30 that is formulated without VII's (viscosity index improvers, such as Redline) would be more shear stable (more resistant to permanent and temporary shear) than a 0W30 would.
Again, using Redline as an example, check out their 0W30 and their 10W30. You can see that the HTHS value of the 10W30 is substantially higher than that of their 0W30.

iligo77
08-30-2010, 19:22
Ne se , ne se :)

The viscosity grade (for example, 5W-30) tells you the oil's thickness, or viscosity. A thin oil has a lower number and flows more easily, while thick oils have a higher number and are more resistant to flow. Water has a very low viscosity -- it is thin and flows easily. Honey has a very high viscosity -- it is thick and gooey.Ako ti se cita eve ti link. Ima milion vakvi stranici ama ovde e se kratko i jasno objasneto

http://aixpi.com/archives/2008/03/09/motor-oil-viscosities-or-whats-that-weird-codes-on-the-cans-eg-5w-40/Ne e taka ednostavno kako sto vi se cini otkako ke procitate ponesto. Toa 40 se odnesuva na viskozitet pri 100 C no site znaeme deka masloto vo leto e mnogu pozesko od 100 C ili vo sekoj slucaj poblisku do 150 C otkolu do 100 C...

The second number of e.g. 40 refers to the kinetic viscosity at exactly 100 degrees Celsius. Anyway this value doesn’t say much about the practical usage scenario in an engine. As for the wear protection at very high oil temperatures, it’s solely the HTHS-value (High Temperature High Shear) which is of interest. The HTHS-value describes the viscosity of the oil at 150 degrees Celsius measured under a shear load treatment which comes pretty much closer to what happens at the pistons due to normal use in an engine.......
za povise info klik na gorniot link

Eve eden takov primer
However, there will always be applications such as racing or extreme conditions that require an oil with the highest possible shear stability. A good synthetic 10W30 that is formulated without VII's (viscosity index improvers, such as Redline) would be more shear stable (more resistant to permanent and temporary shear) than a 0W30 would.
Again, using Redline as an example, check out their 0W30 and their 10W30. You can see that the HTHS value of the 10W30 is substantially higher than that of their 0W30.

си испуштил некој ред од лекцијата (good synthetic 10W30):glup:. значи се споредуваат две синтетички масла , а не 10-40 полусинтетичко и 0-40 синтетичко, знаеме дека секое синтетичко масло е подобро од било кое полусинтетичко и крај.

SceMax
08-30-2010, 19:50
си испуштил некој ред од лекцијата (good synthetic 10W30):glup:. значи се споредуваат две синтетички масла , а не 10-40 полусинтетичко и 0-40 синтетичко, знаеме дека секое синтетичко масло е подобро од било кое полусинтетичко и крај.

Ne, ti si ja ispustil duri i temata na diskusijata:) Viskozitet na masla so gradacija xW-40 na visoka temp., bezbednosta pri koristenje na magicni aditivi odnosno protocnost i trajnost na masloto itn, znaci se osven kvalitetot na maslata.
Vo konkretniov primer ....0W30 and their 10W30....
Gledaj ja posirokata slika, napravi analogija...
Koj razbral, razbral, jas postirav dovolno za sekoj eden otvoren, kriticki um ! Koj ne se prepoznava kako celen objekt ne treba ni da go cita postot nitu pak da mu obrnuva ni najmalo vnimanie...

iligo77
08-30-2010, 20:15
дечко не препишувај, учи,:glup: тоа е најдобро за тебе и за тие околу тебе

SceMax
08-30-2010, 20:22
дечко не препишувај, учи,:glup: тоа е најдобро за тебе и за тие околу тебе

Abe jas ucam i ke ucam...se nadevam cel zivot oti znam deka mnogu ne znam, a ti prodolzi da razmisluvas kako dosega epten mnogu pred sekoe cukanje po tastaturata...Za nekolku minuti da se napolni forumov so "mudrosti" e navistina podvig. Simnuvam kapa.

PS: Se mi se cini deka mojot post ne bese namenet za tebe :). Sorry

LosiPatista
08-30-2010, 21:22
vistina ja promasi temata hondasot, i toa so go kaza pak e pogresno.

proff
08-30-2010, 22:14
Namesto komentar....

http://fixmytop.com/

http://www.theparsecgroup.com/experts.htm

http://industrialcoatingsworld.com/low-friction-coatings/mos2-low-friction-coatings

http://www.mrmoly.com/html/mos2_theory.html

http://ws2coating.thomasnet.com/item/all-categories/mos2-dry-film-lubricant/item-1002?&forward=1#

http://chemgroups.northwestern.edu/odom/Publications/TWO-31.pdfa

http://www.amemi.org/memorias_2010/Sistemas_nanoestructurados_y_peliculas_delgadas/POSTERS/MOS2_TRIBOFILMS_FORMED_BY_IN-CONTACT_DECOMPOSISTION.pdf

Znaci svetot ne e samo Rusija...i drugi mislat, analiziraat, sporeduvaat i sublimiraat

SceMax
08-30-2010, 22:49
Namesto komentar....

http://fixmytop.com/

http://www.theparsecgroup.com/experts.htm

http://industrialcoatingsworld.com/low-friction-coatings/mos2-low-friction-coatings

http://www.mrmoly.com/html/mos2_theory.html

http://ws2coating.thomasnet.com/item/all-categories/mos2-dry-film-lubricant/item-1002?&forward=1#

http://chemgroups.northwestern.edu/odom/Publications/TWO-31.pdfa

http://www.amemi.org/memorias_2010/Sistemas_nanoestructurados_y_peliculas_delgadas/POSTERS/MOS2_TRIBOFILMS_FORMED_BY_IN-CONTACT_DECOMPOSISTION.pdf

Znaci svetot ne e samo Rusija...i drugi mislat, analiziraat, sporeduvaat i sublimiraat

Ne e loso pred da postirash da se potrudish toa da go procitash podobro. Nemoj da se lutish ama toa sto go postira se eden kup gluposti, plateni reklami i eden dokument (vo koj edinstveno ima nekakva analiza) koj pokazuva deka MoS2 go namaluva trienjeto i toa rastvoren vo destilirana voda ..WTF !!! nesto koe nikoj a najmalku jas go osporuvam. Ako uste ne go svati problemot so MoS2 ke si pravis muabet so nekoj drug, za nekoe vreme za koe ne znam koga ke bide ama znam deka ke bide kasno. Dotogas tesi se deka svetot ne e samo Rusija :)

PS: Da znaesh samo koja izolacija ja imaat azbestnite plocki, zakon se. Ako sakas moze da ti fatam vrski da gi zemes za 50% od cenata.

proff
08-30-2010, 23:26
Toa sto prirodata ke go zgresi nema nekoj so mozi da go popravi..... Neznam kako samo seuste ne te zele vo NASA.... Ama ne gubi nadez..skopsko i se e mozno :)

MACHKA^
08-31-2010, 01:43
Namesto komentar....

http://fixmytop.com/

http://www.theparsecgroup.com/experts.htm

http://industrialcoatingsworld.com/low-friction-coatings/mos2-low-friction-coatings

http://www.mrmoly.com/html/mos2_theory.html

http://ws2coating.thomasnet.com/item/all-categories/mos2-dry-film-lubricant/item-1002?&forward=1#

http://chemgroups.northwestern.edu/odom/Publications/TWO-31.pdfa

http://www.amemi.org/memorias_2010/Sistemas_nanoestructurados_y_peliculas_delgadas/POSTERS/MOS2_TRIBOFILMS_FORMED_BY_IN-CONTACT_DECOMPOSISTION.pdf

Znaci svetot ne e samo Rusija...i drugi mislat, analiziraat, sporeduvaat i sublimiraat

cekaj ima nekoj uste sto kupuva i veruva vo vakvi gluposti
demek mikro film se pravelo poubavo podmackuvanje mos2
daj be da bideme realni

marsher
08-31-2010, 08:07
A be cel internet go prepisavte::old:

proff
08-31-2010, 09:34
Abe sekoj ima pravo na licen izbor i kako ke si gi trosi svoite pari...

SceMax
08-31-2010, 17:54
Abe sekoj ima pravo na licen izbor i kako ke si gi trosi svoite pari...

E tuka si potpolno vo pravo ;)

Toa sto prirodata ke go zgresi nema nekoj so mozi da go popravi..... Neznam kako samo seuste ne te zele vo NASA.... Ama ne gubi nadez..skopsko i se e mozno :)

Gleedaj da ne se razberime pogresno. Jas ne postiram za tie sto veke se zaebale i od sto mnogu razbiraat sto kupuvaat stalno visat po majstori i molat za pomos, tuku za tie naivni dusi koi veruvajki na razni reklami i nadristrucnjaci planiraat da se zaebat sebe odnosno svojata kola vo bliska ili podalecna idnina. Ako nisto drugo da svatat deka sekogas ima dve strani koi najcesto se sprotistaveni. Vo reklamite ja ima samo taa svetlata, magicnata strana a toa spored mene ne e fer. Nekoj treba im obrni vnimanie na lugeto da ja proverat i taa vtorata strana pred da odlucat. Neka ima ramnoteza ! Toa e fer !
Prirodata, NASA, skopsko, ..malku si ...aj da ne kazam, ne mi lici na godinite i profesijata.

iligo77
08-31-2010, 19:11
vistina ja promasi temata hondasot, i toa so go kaza pak e pogresno.

аха, само уште да пишував за темата. :mind:

lakica
08-31-2010, 19:19
So stana so forumov?

SceMax
08-31-2010, 21:03
So stana so forumov?

Nekoi luge, kako toa momceto pogore :) gi inspiriraat scenaristitite :) (ili mozebi samo mene :):) ). Se pojavuva sekade i predizvikuva nepotreben haos :)

http://www.imdb.com/title/tt0115798/
Description: A lonely and disturbed cable guy raised on television just wants a new friend, but his target, a designer, rejects him, with bad consequences :)

By the way, poglednete go filmot(iako e od 96-ta), Jim Carrey e zakon !

http://www.imdb.com/video/screenplay/vi2006319385/

______

lakica
08-31-2010, 21:15
na sekoja tema doaga do tepacki nemozes nisto korisno da procitas se pisuvaat samo postovi bezveza

the stig
08-31-2010, 21:22
na sekoja tema doaga do tepacki nemozes nisto korisno da procitas se pisuvaat samo postovi bezveza

Site se eksperti tuka plus toa imaat nekoi raketa vozila sto ne trosat voopsto mnogu neobicna rabota ...

iligo77
08-31-2010, 21:41
Site se eksperti tuka plus toa imaat nekoi raketa vozila sto ne trosat voopsto mnogu neobicna rabota ...

да биле малку блиску до експерти нема ни да помислеле да ги купат тие возила;)

the stig
08-31-2010, 21:43
да биле малку блиску до експерти нема ни да помислеле да ги купат тие возила;)

Koj sto saka neka kupuva ic ne me interesira ama neka ne ja tupat tolku

SceMax
08-31-2010, 21:48
Luge, ne mi go zagaduvajte masloto !!! :).

@CableGuy, odmori malku :)

MACHKA^
08-31-2010, 22:48
i sea koe e najdobro motorno maslo u slucajov
eve jas utre ke menjam ulje sto da kupam
vo golema dilema sum luge pomagajte
:haha::haha::haha::haha::haha:

the stig
08-31-2010, 22:49
i sea koe e najdobro motorno maslo u slucajov
eve jas utre ke menjam ulje sto da kupam
vo golema dilema sum luge pomagajte
:haha::haha::haha::haha::haha:

soncogledovo maslo stavimu hahaha kristal 10w40

SceMax
08-31-2010, 22:53
i sea koe e najdobro motorno maslo u slucajov
eve jas utre ke menjam ulje sto da kupam
vo golema dilema sum luge pomagajte
:haha::haha::haha::haha::haha:

Koe i da e, samo neka ima MoS2 vnatre ;)
Za sekoj slucaj bapni mu i ruski modifikator :), od onie univerzalnite :)

MACHKA^
08-31-2010, 22:56
ne ozbilno sakam da stavam aral 0 40
sto mislite dobro e uljeto
go zimam za nabavna cena zatoa

SceMax
08-31-2010, 23:01
ne ozbilno sakam da stavam aral 0 40
sto mislite dobro e uljeto
go zimam za nabavna cena zatoa

Slusaj ti si znaesh najdobro ...ako imas koj da ti garantira deka e original (Aral, GM, Castrol, Total, Valvoline...) t.e NOT made in NorthWest MKD, zimaj.
Jas momentalno "pijam" Motulche ;)

the stig
08-31-2010, 23:02
ne ozbilno sakam da stavam aral 0 40
sto mislite dobro e uljeto
go zimam za nabavna cena zatoa

dve godini koristam aral dobro e kaj mene nemam zamerki vo zima ponekogas kondenzira na kapackata samo mislam deka e od masloto inaku dobro e

MACHKA^
08-31-2010, 23:04
ne zanam deka e ubavo moze edno od najdobrite

Bugar
08-31-2010, 23:19
0w-40 e najdobro maslo ispitano na mojata kola, 81000Km, zamena na 18000Km, motorot prede, no si go lapka, zboram za 1.9SDi... Za benzinec ne sum go probal. Samo 10w-40 vo benzinec sum staval i toa na Lukoil i odlicno se pokaza.

iligo77
08-31-2010, 23:25
castrol egde 0w40 bmw longlife01;)

MACHKA^
08-31-2010, 23:29
dve godini koristam aral dobro e kaj mene nemam zamerki vo zima ponekogas kondenzira na kapackata samo mislam deka e od masloto inaku dobro e
kondenzira od temperaturnite razliki sigurno ne e od msloto
nema voda vo nego valjda

marsher
09-01-2010, 08:03
Nema ,ama vo vozduhot ima.No ovde nekade pisuvase deka ima.

the stig
09-01-2010, 08:43
Nema ,ama vo vozduhot ima.No ovde nekade pisuvase deka ima.

imam probano na istiot motor so total ne kondenzira na kapacka aralot e odlicno maslo samo toa kondenziranjeto sto se pojavuva vo zima

SceMax
09-01-2010, 08:57
Nema ,ama vo vozduhot ima.No ovde nekade pisuvase deka ima.

Ne e ubavo od tvoja strana da kazuvash nevistini. Bese kazano eve ova ...The other issue was about corrosivity of MoS2 in presence of water. This claim is what prevented me using MoS2 additives in the engine (because the combustion generated H20 vapors + high temp=potentially corrosion)...

Od druga strana mozebi ? ne si razbral dobro oti e na angliski...

http://koli.com.mk/forum_nov/showthread.php?t=746&highlight=maslo&page=5Inaku za tipcinjata cii koli ne trosat gram maslo ...:)

"synthetics have lower volatility and therefore do not boil off or vaporize as quickly as petroleum motor oils. Synthetics lose from 4 percent to 10 percent of their mass in the high-heat conditions of internal combustion engines, whereas petroleum-based oils lose up to 20 percent"
http://environment.about.com/od/earthtalkcolumns/a/motoroil.htm

proff
09-01-2010, 11:15
Za Aral uvoznik e firma od Bitola, a uvozot e direktno od Germanija. Mozis da gi kontaktiras za da ti kazat koj tip na Aral maslo e najsoodveten za tvojata kola spored Aral specifikacijata

http://www.airlija.com/products/ARAL+MOTORNI+MASLA+I+DELOVI/pid/690288

marsher
09-01-2010, 16:34
Ne e ubavo od tvoja strana da kazuvash nevistini. Bese kazano eve ova ...The other issue was about corrosivity of MoS2 in presence of water. This claim is what prevented me using MoS2 additives in the engine (because the combustion generated H20 vapors + high temp=potentially corrosion)...

Od druga strana mozebi ? ne si razbral dobro oti e na angliski...

http://koli.com.mk/forum_nov/showthread.php?t=746&highlight=maslo&page=5Inaku za tipcinjata cii koli ne trosat gram maslo ...:)

"synthetics have lower volatility and therefore do not boil off or vaporize as quickly as petroleum motor oils. Synthetics lose from 4 percent to 10 percent of their mass in the high-heat conditions of internal combustion engines, whereas petroleum-based oils lose up to 20 percent"
http://environment.about.com/od/earthtalkcolumns/a/motoroil.htm

"Pa moze i drze negovata tezaOn misle deka vo aditivot ima 150 ml voda...a vo uljeto od 5 litri 50 ml voda......taka da......pak po negovo ce bide.....ve citam od predja i se kinam od smea......."
Ne mora sekade da se prepoznavas sebesi.
Za angliskiot nemam problem, povejke ke mi treba ruski, poslabo go vladeam.

"BREAK-IN OIL (SAE 40) High zinc, conventional formula specifically designed to break-in and dyno high performance engines. Requires no additional additives. Also applicable for use in racing applications."
"SAE 10W-40: (API SL) High zinc for classic high-performance engines, including protection for push-rod and flat tappet applications. Full synthetic engineered for extreme protection and superior performance. Advanced additive package for maximized horsepower, heat protection, and longer-lasting zinc/phosphorus anti-wear. "
Ova e od istata stranica sto pogore si ja posocil, vo prilog na tvojata averzija prema aditivite.

MACHKA^
09-01-2010, 16:54
Za Aral uvoznik e firma od Bitola, a uvozot e direktno od Germanija. Mozis da gi kontaktiras za da ti kazat koj tip na Aral maslo e najsoodveten za tvojata kola spored Aral specifikacijata

http://www.airlija.com/products/ARAL+MOTORNI+MASLA+I+DELOVI/pid/690288

ej pa ne se samo tie imas uste dvajca uvoznici i mislam deka nikoj ne go uvezuva direktno od germanija zasto ni e mnogu mal pazarot ednoto ide preku grcija a dugoto ide preku hrvatska
ovie od bitola ne gi znam

proff
09-01-2010, 17:50
Licno mene mi rekoa deka tie go uvezuvaat. Kolku e vistina nemozam da proveram, no sigurno masloto e germansko.... imaa soodvetna specifikacija za toa

MACHKA^
09-01-2010, 17:52
abe toa deka e germansko germansko e ali sakam da kazam deka nashive firmi nema nikoja direkten dgovor so bohum germanija

SceMax
09-01-2010, 20:13
"Pa moze i drze negovata tezaOn misle deka vo aditivot ima 150 ml voda...a vo uljeto od 5 litri 50 ml voda......taka da......pak po negovo ce bide.....ve citam od predja i se kinam od smea......."
Ne mora sekade da se prepoznavas sebesi.
Za angliskiot nemam problem, povejke ke mi treba ruski, poslabo go vladeam.

"BREAK-IN OIL (SAE 40) High zinc, conventional formula specifically designed to break-in and dyno high performance engines. Requires no additional additives. Also applicable for use in racing applications."
"SAE 10W-40: (API SL) High zinc for classic high-performance engines, including protection for push-rod and flat tappet applications. Full synthetic engineered for extreme protection and superior performance. Advanced additive package for maximized horsepower, heat protection, and longer-lasting zinc/phosphorus anti-wear. "
Ova e od istata stranica sto pogore si ja posocil, vo prilog na tvojata averzija prema aditivite.

Kakva cudna logika ?! Od kade samo gi izvlece tie mudrosti. Ti znaesh duri i sto on mislel ?! Izgleda od mnogu smeenje si stanal popameten otkolku sto si bil ili barem pogolem falbadzija ! (and here we go again :))
Pa ocigledno toa ti e namera megu redovi, ne sum ni jas do tolku glup kako ti sto me mislish :)
Od koga Zink=MoS2 ?! Pak namerno mesas loncinja, ali tvoe pravo. Ti od toa pari vadish, ti treba nesto za strizenje(ne za sisanje), te razbiram.

marsher
09-01-2010, 22:22
Jas pari ne vadam, parite gi zarabotuvam
Od kaj ti pa znaes so mislel on.Jas samo napisav deka nekade bese spomnato toa, a ti, muvata na kapata pa is.
Sedni malku raboti vo praksa, iako ne znam so rabotis ne e loso da kazes , da mozeme i nie da ti naojgame skrieni interesi zosto taka e vodis diskusijata. Mozebi ti ja teras vodata na tvojata vodenica. Izgleda se plasis da kazes, pa so niski udari na drugite.Mozebi ne sakas da gi kazes koi se tvoite ovci za strizenje, da ne ti gi zeme nekoj drug.Mislam nekade spomna azbestni plocki po povolna cena ke mu najdes na nekogo.
Edni stranici na internet za tebe se vistiniti, drugi ne se, kako tebe ti odgovara. Go prepisa cel internet na forumov, nikade ne kaza nesto od tvoe iskustvo ili praksa,ova po vtorpat ti go kazuvam i povejke ke te cenam kako drugata strana na medalot. Se se nekoj linkovi, citati i treba da ti veruvame, zosto ti dobro go vladees angliskiot, a drugite so ke ti repliciraat ne go znaat, zosto ne te razbrale, a i ne mozat, zosto samo sam sebe si se razbiras.
Jas nikade ne spomnav deka si glup.Ednas ti kazav deka nema da padnam na toa nivo na diskusija .
I zink i MoS2 se aditivi, navrati se na poranesnite tvoi iskazuvanja, sam gi spomna aditivite, zink ne bese spomnat, drugi bea, no ne jas. Ili za zink prvpat procita sega.Od tvoja posocena stranica go simnav za zink.Ili stranicata vazi samo za ona so sakase da go pokazes. Mozebi taa stranica e merodavna za edno , a za drugo ne e.Ili mozebi da go spomnev zink prvo kako aditiv a ne MoS2, togas ke ni posocese iljada stranici kako toj aditiv e opasen na dolgorocni stazi koi samo ti znaes kolku traat(vo km).
Od ona sto ti go citirav od tvojata posocena stranica, poentata bese deka, maslata se pravat so odbiranje na sostojkite i deka neizbezno vo nivniot sostav se dodavaat aditivi .
Se javija forumasi koi gi koristat maslata so MoS2 i koi se zadovolni, no tie za tebe se gresni dusi, prosti im ne znaat sto pravat.Sto treba sega, po tvojot metod da navedam eden kup linkovi od forumi kade zboruvaat za MoS2 so pozitivni iskustva.A i da gi navedam, pak nema da cinat tie, ne se merodavni, samo tvoite posoceni se ispravnite i nikoj drugi.Gi spomna ruskite forumi, pa mozebi e logicno sto MoS2 ne cini za niv.Pa tie teski pari napravija so univerzalniot modifikator koj e nivni proizvod.

SceMax
09-01-2010, 22:55
Jas pari ne vadam, parite gi zarabotuvam
Od kaj ti pa znaes so mislel on.Jas samo napisav deka nekade bese spomnato toa, a ti, muvata na kapata pa is.
Sedni malku raboti vo praksa, iako ne znam so rabotis ne e loso da kazes , da mozeme i nie da ti naojgame skrieni interesi zosto taka e vodis diskusijata. Mozebi ti ja teras vodata na tvojata vodenica. Izgleda se plasis da kazes, pa so niski udari na drugite.Mozebi ne sakas da gi kazes koi se tvoite ovci za strizenje, da ne ti gi zeme nekoj drug.Mislam nekade spomna azbestni plocki po povolna cena ke mu najdes na nekogo.
Edni stranici na internet za tebe se vistiniti, drugi ne se, kako tebe ti odgovara. Go prepisa cel internet na forumov, nikade ne kaza nesto od tvoe iskustvo ili praksa,ova po vtorpat ti go kazuvam i povejke ke te cenam kako drugata strana na medalot. Se se nekoj linkovi, citati i treba da ti veruvame, zosto ti dobro go vladees angliskiot, a drugite so ke ti repliciraat ne go znaat, zosto ne te razbrale, a i ne mozat, zosto samo sam sebe si se razbiras.
Jas nikade ne spomnav deka si glup.Ednas ti kazav deka nema da padnam na toa nivo na diskusija .
I zink i MoS2 se aditivi, navrati se na poranesnite tvoi iskazuvanja, sam gi spomna aditivite, zink ne bese spomnat, drugi bea, no ne jas. Ili za zink prvpat procita sega.Od tvoja posocena stranica go simnav za zink.Ili stranicata vazi samo za ona so sakase da go pokazes. Mozebi taa stranica e merodavna za edno , a za drugo ne e.Ili mozebi da go spomnev zink prvo kako aditiv a ne MoS2, togas ke ni posocese iljada stranici kako toj aditiv e opasen na dolgorocni stazi koi samo ti znaes kolku traat(vo km).
Od ona sto ti go citirav od tvojata posocena stranica, poentata bese deka, maslata se pravat so odbiranje na sostojkite i deka neizbezno vo nivniot sostav se dodavaat aditivi .
Se javija forumasi koi gi koristat maslata so MoS2 i koi se zadovolni, no tie za tebe se gresni dusi, prosti im ne znaat sto pravat.Sto treba sega, po tvojot metod da navedam eden kup linkovi od forumi kade zboruvaat za MoS2 so pozitivni iskustva.A i da gi navedam, pak nema da cinat tie, ne se merodavni, samo tvoite posoceni se ispravnite i nikoj drugi.Gi spomna ruskite forumi, pa mozebi e logicno sto MoS2 ne cini za niv.Pa tie teski pari napravija so univerzalniot modifikator koj e nivni proizvod.

Znaeme i ti i jas sto i zosto zboruvas i tvrdish. :) Dali vadis ili zarabotuvas ili stancas pari whatever, se raboti za pari od istite naivni luge. Sekoj polupismen covek koj ke procita se sto napisav za MoS2 i SAMO za MoS2 ke svati se sto treba. Ti znaes se ama ne ti odgovara ! Ti vetuva cudo koe vo prvo vreme navistina ke go dobies no skapo ke go platis otposle. Kako i site drugi TopShop prevari :):), magiccni nadrilekovi, zgolemuvaci na penisi, caevi i kapsuli so koi lapas ko sumo borac a slabees, magneti koi se stavaat vo rezwervoar i ti nalamuvaat potrosuvacka, pxd piramidi, itn itn Se se toa skapi "doteruvaci na akal"
A za linkovite da ne znaev deka si tolku mudar ke se zaprasav dali ti e na pausa 90% od CPU kapacitetot. Pa koj sum jas ili ti za da postirame svoi licni subjektivni mislenja bez apsolutno nikakov realen, potkrepen, objektiven dokaz. Zatoa postoi internet. Samo na tie sto mamat i krijat informacii im preci slobodata na informaciite koi se objaveni na internet.
Ako ti tvrdis deka eden lek e 100% bezbeden a jas najdam luge koi umiraat poradi toj lek kolku i da e covek glup ke svvati deka toa e nebezbeden lek. Kraj na diskusijata ! Nema "ama". Ne go biva ! Opasen e !
Inaku mora da si priznaam deka i jas po malku se smeam, ne samo ti. Ti najde mene da me ucish za aditivi !? :) Falbadzija... Koga bi se spustil na tvoe nivo bi ti kazal deka jas naucen trud za aditivi mozam da napisam, t.e najverojatno samo ke treba da go uredam toa sto na tema aditivi sum go napisal na razni mesta i pod razni iminja vo poslednite 10-15 godini.
Najvaznoto za kraj (po 5 pat) .Dodeka ti mi se obrakas i probuvash da me diskvalifikuvash licno mene bidejki me cuvstvuvac kako "rasipuvach na zabavi" (ili profiti) koj bara ovci za strizenje koi ke gi poi na svojata vodenica namesto na tvojata...jas im se obrakam na nasite kolegi "forumashi" so edna edinstvena iskrena zelba da im pomognam, da im dadam barem povod za razmisluvanje. Jas nisto nitu im prodavam nitu pak im preporacuvam, nemam nikakov interes, nitu dobivka nitu zaguba....za razlika od tebe, neli ;)

marsher
09-01-2010, 23:53
Ne si ti rasipuvac na zabavi, ti si kako topshop.Nemam jas kar kako so mislis ti. Se fati ko slep za stap ti za toa. Ne znaev deka si tolku informiran za proizvodite sto gi navede, ocigledno dosta gi gledas, jas nikogas.
So netrpenie go ocekuvam tvojot naucen trud. Najposle nesto konkretno.

proff
09-02-2010, 09:00
abe toa deka e germansko germansko e ali sakam da kazam deka nashive firmi nema nikoja direkten dgovor so bohum germanija

Znam sto mislis no nemozam da potvrdam ili odrecam. Lugeto imaat odlicno snabdna prodavnica za rezervni delovi i dosta dobri ceni. Toj samo mi rece bas kako sto spomna i ti deka uste edna firma za koja znaat uvezuva aral no preku grcija, a tie preku germanija. E sega dali bas od aral ili preku nekoja druga germanska firma posrednik toa samo tie si znaat :) Vo sekoj slucaj e dobro da se znae za potekloto so cel da se ima kolku tolku nekoja doverba za originalnost na masloto sto za mnogu drugi e diskutabilno. Inaku ne sum go koristel ova maslo nitu pak mi bese cel da go reklamiram nitu nego nitu firmata

Branko
09-02-2010, 21:20
Ej luge,kade odite?THE STIG i MARSHER,od vas socekuvam soveti a ne toa sto tolku opsirno ste go napisale eden na drug.THE STIG,jas MARSHER ne go ni poznavam iako vozam OPEL.Nego go branam isto kolku i tebe-ni trebate na site nas na fotumov.Toj sto ke se ofajdi ne znaci deka ulovil naivni tuku deka tie na koi im e potreben dosle do nego.Cesto pati e najdobro da se ignoriraat neko zabeleski.Toa vazi i za edniot i za drugiot.Fala vo ime na site!

the stig
09-02-2010, 21:24
Ej luge,kade odite?THE STIG i MARSHER,od vas socekuvam soveti a ne toa sto tolku opsirno ste go napisale eden na drug.THE STIG,jas MARSHER ne go ni poznavam iako vozam OPEL.Nego go branam isto kolku i tebe-ni trebate na site nas na fotumov.Toj sto ke se ofajdi ne znaci deka ulovil naivni tuku deka tie na koi im e potreben dosle do nego.Cesto pati e najdobro da se ignoriraat neko zabeleski.Toa vazi i za edniot i za drugiot.Fala vo ime na site!

Branko, sigurno si me pomesal so Sce Max inaku jas ne sum protiv nikoj na forumov na site se trudam da mu pomognam kolku sto znam i umeam

marsher
09-02-2010, 21:31
Ej luge,kade odite?THE STIG i MARSHER,od vas socekuvam soveti a ne toa sto tolku opsirno ste go napisale eden na drug.THE STIG,jas MARSHER ne go ni poznavam iako vozam OPEL.Nego go branam isto kolku i tebe-ni trebate na site nas na fotumov.Toj sto ke se ofajdi ne znaci deka ulovil naivni tuku deka tie na koi im e potreben dosle do nego.Cesto pati e najdobro da se ignoriraat neko zabeleski.Toa vazi i za edniot i za drugiot.Fala vo ime na site!
Se slagam, vo red ti e zabeleskata.
Se izvinuvam na site sto ve zamarav so diskusijata.

komandos
03-02-2011, 02:15
de4ki jas na moevo bmw 320 ci e46 mu staviv posleden pat repsol 10 40 w full sintetic, prethodno imase 10 40 castrol. i mislam deka se smeni zvukot na motor ama po moe uu negativna nasoka :( sot mislite vie da go menjam odma ili ? 4000 km pominav so repsolot

Dzish
03-02-2011, 09:11
Кој ѓаол те натерал да му менуваш производител? Најчесто во странство ги одржаваат во сервиси, така да ставаат масло што го пропишува производителот.

Види репсолот за колку КМ е, (си поминал 4.000, довози го до крај), па потоа смени филтер за масло + масло + филтер за гориво + филтер за воздух. И тури му такво какво што му турале пред тебе.

wrc driver
03-03-2011, 18:40
eden moj drugar ima bmw 320 e46 i orginal za nego e castrol full sintetic 5-40 i toa e najdobro za toj motor

vaz man
05-22-2011, 21:45
Od kako ja imam Ladata masloto redovno i go menuvam na 7ooo-7500 km ..i sipuvam Elf 10W40..od zamena da zamena i fali po 500g ....Zasega zadovolen sum ..

bobi010
07-10-2011, 02:22
kakvo motorno maslo treba da koristi seat ibiza 1.2 12v 6l?

stafo
07-17-2011, 01:50
Тема за моторни масла, и се' околу нив.


Какво моторно масло да и ставам на Опел Корса 2007 1.0 и кои моторни масла ги користите вие?

GM 10w40
mekako doaga kako original za opel

coljo
03-20-2012, 17:45
pred nekoj den trgnav na pat i posle 5 pominati kilometri pocna da mi sviri alarmot za maslo. Zastanav i go proveriv dali e vo normala i bese na minimum, pa kupiv edno litro i doturiv, ja proveriv sipkata i bese na max, pa koga trgnav povtorno pocna da sviri i povtorno proveriv bese na max znaci maslo ima isto taka proveriv i voda i glicerin se e vo red, sto moze da bide defektot, ako moze nekoj da mi pomogni,

Borgir
03-20-2012, 18:21
Јас мислам дека е сензорот за мерење на уње отиден

miskolo
03-23-2012, 15:58
dali nekoj znae za opel vektra 2.0 dti kade se dotura maslo za menjac?

Bugar
03-23-2012, 22:46
ima stopna na menjacot. Se dotura od gornata. Kaj povekjeto koli e taka. Inace maslo vo menuvac se menuva na 50000Km. Ako sakas da ne menuvas menjaci.

miskolo
03-24-2012, 08:42
http://images04.olx.com.ph/ui/4/75/34/68597134_6-Opel-Vectra-98-Manual-tranny-Philippines.jpg

otprilika vaka e! bugar

Suleski
04-04-2012, 16:35
Zdravo. Sakam da prasam koe maslo, koj tip i koja firma bi bil najdobar za passat 1.9 tdi 66kw 90ks? Masloto sega mi e za menuvanje i sakam sovet kakvo maslo da stavam? Inace nov sum na forumov..... Samo procitav nekade za nekakva ( specifikacija) na voziloto, za toa koj tip na maslo moze da koristi? Kade moza da ja najdam/procitam taa specifikacija za mojov Passat?! Vi blagodaram! pozdrav

alfa_romeo
04-04-2012, 17:58
Zdravo. Sakam da prasam koe maslo, koj tip i koja firma bi bil najdobar za passat 1.9 tdi 66kw 90ks? Masloto sega mi e za menuvanje i sakam sovet kakvo maslo da stavam? Inace nov sum na forumov..... Samo procitav nekade za nekakva ( specifikacija) na voziloto, za toa koj tip na maslo moze da koristi? Kade moza da ja najdam/procitam taa specifikacija za mojov Passat?! Vi blagodaram! pozdrav

Спецификацијата ќе ја најдиш на капакот од моторт веднаш над капачката каде што се тура маслото!

Bugar
04-05-2012, 21:07
Najverojatno top maslo za tvojot motor e Aral Supertronic 0W-40 ! Ili Bluetronic 10W-40.

Shuleski
04-13-2012, 17:56
Zdravo na site! Koja e razlikata megju Total Quartz 9000 5w40 i Total Quartz 7000 10w40? Od prilika znam sinteticko/ polusinteticko..... Samo neznam, i me buni: Sto tocno znaci oznakite 5w40 za razlika od 10w40? Koe e podobro? pokvalitetno? Postabilno? I dali postoi golema razlika pomegju ednoto i drugoto?.... Bazirajkji se na toa 5w40 i 10w40? Vi Blagodaram

toni123
04-21-2012, 21:01
zdravo sakam da prasam dali moze vo golf 4 tdi da se stavi castrol magnatec ,jas go zemav denes no najdov deka potoi castrol magnatec diesel a ova e izlea za benzinski motori iako ima nalepnica ali na Makedonski pisuva deka e za site motori,dali mislat samo da go sitnat ili svarno moze,inaku mozam da go zamenam ako go koristel nekoj i ima loso iskustvo neka mi kaze 5-40 e ,imase aral,total,GB i drugi i ima li potreba od aditiv ili ne i dali da go koristam ili da go smenam ,fala

Bugar
04-22-2012, 13:59
sipuvaj Aral 5w-40 ili 0w-40. Ako e za obicen TDI treba da e spored VW 505.01 specisifakcija a ako e PD motorot ima drug tip ARAL. Nemas potreba od aditiv. Povekjeto Castrol kaj nas se "krsteni".
Opcija II e OMV - 5W-40 - Ne e loso ama vidi dali e po VW505.01 specifikacii.
Opcija III e LukOil 10W-40 - Dobro maslo ama vidi dali e po VW 505.01.

Ako vozis PD motor togas vidi na motorot ima lepenka koja e specifikacijata na masloto spored VW normite.

abc
05-17-2012, 10:37
Najvaznata razlika e Shulevski ubavo si kaza,ednoto e sinteticko drugoto polusinteticko, brojkite ozncuvaat temperaturen opseg na rabota na masloto vo koi navodno masloto ke gi zadrzuva karakteristikite kako viskoznost i drugi vazni karakteristiki. Za 5w40 rab temp od -30 C do +50 C. Za 10W40 od -20 C do +50 C. Ke se slozis nema golema razlika, pa i nema osven paricka za tie sto nemaat rabota pa se zamaraat so speciikacii a poveke ke zgresat ! Koe ke go izberis slobono moze da isprobas nema da imas steta,koe ti go troshi pobrzo,rabota na motor,snaga,vibracii,tivko rabotenje ko saat i ostalo. Denes za novive taka da kazam vozila se upotrebuvaat sinteticko i polusinteticko i ne se zamaraj so specifikacii, ti si tehnologot najgolem ti go poznavas voziloto najdobro.Tehnologot vo fabrikata ne znae vo koja sostojba ti e voziloto vo garaza. Vozilo novo, pred remont,ili posle remont ne mu odgovara isto maslo,tocka !